Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
16. januar 2014
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 3. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.149, alm. del, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ChristianJuhl (EL).
J.nr. 2014-474
”Vil ministeren arbejde for, at medlemmer, der bliver ledige og nærmer sig efter-lønsalderen, får mulighed for at kunne tage til udlandet og arbejde under ledighedog derved kan generhverve dagpengeretten uden at skulle se, at deres ret til atkomme på efterløn forringes? Der henvises til, at arbejde i udlandet i dag ikke fuldtud kan bruges til at opfylde beskæftigelseskravet for overgang til efterløn jf. be-kendtgørelse nr. 1619 af 13. december 2006 om ret til efterløn for medlemmer, derhar haft forsikrings- eller beskæftigelsesperioder i udlandet, i Grønland eller på Fæ-røerne. Der henvises desuden til, at disse medlemmer i dag i et vist omfang sigernej til mulig beskæftigelse i udlandet og håber på beskæftigelse i Danmark, der vilsikre deres ret til en eventuel efterløn.”
Efterlønnen er en særlig dansk tilbagetrækningsordning, der gør det muligt at træk-ke sig gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet nogle år før den egentlige folkepensi-onsalder. Der findes ikke tilsvarende ordninger i andre lande. For at få ret til efter-løn er det derfor et krav, at man har en både langvarig og aktuel tilknytning tilDanmark og det danske arbejdsmarked.Den langvarige tilknytning til det danske arbejdsmarked sikres ved, at man skal be-tale efterlønsbidrag i 30 år og senest fra man fylder 30 år (anciennitetskrav). Perso-ner født før 1. januar 1978 kan dog få ret til efterløn efter nogle mildere ancienni-tetskrav.Det er muligt at medregne op til halvdelen af ancienniteten fra forsikringsperioderog beskæftigelse i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, hvis man har været med-lem af en dansk a-kasse i mindst 1 år lige før forsikringsperioden i det andet land.Det er en betingelse for at regne forsikringsperioderne med, at personen efterbeta-ler efterlønsbidragene for perioden.Den aktuelle tilknytning til det danske arbejdsmarked sikres ved, at retten til efter-løn eller et efterlønsbevis er betinget af, at man opfylder et beskæftigelseskrav sva-rende til mindst 52 ugers fuldtidsarbejde eller selvstændig
virksomhed i væsentligt omfang inden for de seneste 3 år i Danmark. Under vissebetingelser er det tilstrækkeligt, at mindst 26 uger af beskæftigelseskravet er op-fyldt med arbejde i Danmark.Jeg synes, at det er rimeligt, at dansk efterløn er forbeholdt personer med en langog aktuel tilknytning til det danske arbejdsmarked, og det har jeg ikke planer om atændre på.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2