Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
13. marts 2014
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 11. december 2013 stillet følgende spørgsmålBeskæftigelsesudvalget har i brev af 11. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 135 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskenr. 136 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Jørgen Arbo-Bæhr (EL).fra Jørgen Arbo-Bæhr (EL).Spørgsmål 135:
2013-8693
”Er det i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonventionsartikel 8 om retten til privatliv og familieliv, at au pairer ikke må have børn i hjem-landet, være gravide eller føde i Danmark?”
Som jeg oplyste i min foreløbige besvarelse af spørgsmålet af 20. december 2013,har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (tidligere Styrelsen for Fasthol-delse og Rekruttering) indhentet bidrag fra Justitsministeriet, som har oplyst føl-gende:”Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 8 har følgendeordlyd:1.Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korre-spondance.
2.Ingen offentlig myndighed må gøre indgreb i udøvelsen af denne ret, medmin-dre det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisksamfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed ellerlandets økonomiske velfærd, for at forebygge uro eller forbrydelse, for at be-skytte sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder ogfriheder.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i en række sager, bl.a.Gül modSchweiz, klagesag nr. 23218/94, dom af 19. februar 1996, præmis 38,anerkendtdet almindelige princip i folkeretten om, at det enkelte land har retten til at kontrol-lere udlændinges adgang til ophold i landet. Samtidig har Menneskerettighedsdom-stolen dog anført, at retten skal udnyttes med respekt for blandt andet EMRK arti-kel 8.
I forhold til EMRK er det klare udgangspunkt derfor, at Danmark har ret til at fast-lægge de betingelser, man ønsker at stille for at meddele og opretholde opholdstil-ladelser i forbindelse med au pair-ophold her i landet.Ved fastlæggelsen og håndhævelsen af disse betingelser skal blandt andet EMRKartikel 8 respekteres.Efter omstændighederne vil det kunne udgøre et indgreb i retten til privatlivog/eller familieliv, jf. EMRK artikel 8, hvis de danske myndigheder nægter en ud-lænding ret til ophold eller fratager en udlænding sin ret til ophold i Danmark,f.eks. i forbindelse med et au pair-ophold. I givet fald skal indgrebet kunne retfær-diggøres efter EMRK artikel 8, stk. 2. Hvorvidt der er tale om et indgreb, og hvor-vidt indgrebet i givet fald er retfærdiggjort, beror på en konkret vurdering i det en-kelte tilfælde.Det bemærkes i den forbindelse, at EMRK artikel 8 ikke garanterer retten til atkunne udøve sit privatliv og familielivet i et bestemt land.EMRK artikel 8 garanterer i almindelighed endvidere ikke en udlænding en be-stemt form for opholdstilladelse, dvs. opholdstilladelse på et bestemt grundlag, hvisden løsning, som myndighederne er fremkommet med, giver den pågældende mu-lighed for at udøve sin ret til respekt for familieliv og privatliv. En udlænding, derer meddelt opholdstilladelse som au pair, vil – hvor det i det konkrete tilfælde er re-levant – kunne ansøge om og blive meddelt opholdstilladelse på andet grundlag,f.eks. efter reglerne om familiesammenføring.”Jeg kan henholde mig hertil og vil vende tilbage til udvalget, når ministeriet er fær-dig med at få afdækket forholdene for gravide au-pairs.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2