Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1312718_0001.png
1312718_0002.png
1312718_0003.png
TALE
25. november 2013
Beskæftigelsesministerens tale til samrådet den 4.december 2013 om lovindgrebetDet talte ord gælder
J.nr. 2013-7400JAIC/sch
Begge samrådsspørgsmål er stillet til beskæftigelses-ministeren, finansministeren og undervisningsministe-renSpørgsmål BSpørgsmålets ordlyd:”Ministrene bedes redegøre for, hvordan regeringen frastart til slut planlagde lovindgrebet med lockouten af lærer-ne.”Spørgsmål CSpørgsmålets ordlyd:”Ministrene bedes svare på, hvorfor man på samråd i for-bindelse med 1. behandling af lovindgrebet, jf. L 215, folke-tingsåret 2012-13, afviste, at der lå en drejebog for hele for-løbet.Der henvises til følgende artikler i ”Folkeskolen” den 18.oktober 2013:http://www.folkeskolen.dk/535197/afsloering-her-er-drejebogen-til-laerer-lovindgrebet-http://www.folkeskolen.dk/535200/bondo-jeg-sagde-det-til-demonstrationen-paa-slotspladsenhttp://www.folkeskolen.dk/535199/retorik-professor-politikerne-holder-os-for-nar-

Generel indledning:

Tak for invitationen til at komme her i dag og redegøre forforløbet omkring lovindgrebet.
Det var mig, som beskæftigelsesminister, der på hele rege-ringens vegne fremsatte lovforslaget. Vi har derfor aftalt, atjeg starter ogbesvarer begge spørgsmål.Bagefter vil Finansministeren komme ind på de forhold, somvedrører hans ministerområde.

Svar på spørgsmål B:

Om lovindgrebet vil jeg sige, at regeringen til det sidste hav-de håbet, at det var lykkedes for parterne at nå til en enighedom en aftale, så det ikke havde været nødvendigt for et bredtflertal i Folketinget at gribe ind og stoppe konflikten.Som jeg har sagt tidligere, er et lovindgreb aldrig en lige sågod løsning som en aftale forhandlet på plads mellem parter-ne.Vi håber altid, at det må lykkes for parterne i en konflikt atblive enige, så det ikke bliver nødvendigt at gribe ind poli-tisk.Men når konflikten har løbet over længere tid, og parternefortsat står stejlt overfor hinanden, må regeringen – af hen-syn til det omgivende samfunds interesser - overveje at fore-slå et indgreb i konflikten.I modsætning til næsten alle andre lovforslag træffes beslut-ningen om at fremsætte et lovforslag, der skal stoppe enigangværende konflikt og genindføre fredspligten, med etmeget kort varsel. Det er også sket denne gang, hvor det blevarbejdet på lovforslaget helt frem til fremsættelsen i Folke-tinget.

Svar på spørgsmål C:

Så til spørgsmål C. Jeg vil gerne indlede med at sige, atspørgsmålet hviler på en misforståelse. Det pågældende do-kument har således ikke karakter af en drejebog men er så-2
kaldte Q&A's. Det vil sige spørgsmål/svar til brug for rege-ringens fremlæggelse af lovforslaget.Det er heltsædvanlig fremgangsmåde, at der bliver udarbej-det en række spørgsmål/svar. Det er en del af det materiale,som en minister kan bruge under behandlingen af et lovfors-lag i Folketinget og i andre sammenhænge, hvor der kan bli-ve stillet spørgsmål.Det er også helt sædvanligt, at ordførerne i regeringen ken-der til det materiale, der bliver udarbejdet til ministeren. Li-gesom det heller ikke er usædvanligt, at de får en kopi heraf.Materialets omfangskyldes selvsagt, at dervar tale om et re-lativt kompliceret lovforslag, og hvor man kunne forventemange spørgsmål. Samtidig var det som bekendt en stor poli-tisk sag, idet regeringen foreslog Folketinget, at man grebind og stoppede en igangværende konflikt på arbejdsmarke-det ved lov.Jeg vil nu give ordet videre til finansministeren.
3