Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1318469_0001.png
1318469_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 4. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 112 (BEU alm. del), som hermed besvares.J.nr. 2013-12115

Spørgsmål nr. 112:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. december 2013 fra BUPLom kommunernes brug af mikrofleksjob, jf. BEU alm. del - bilag 88”

Endeligt svar:

Det er sigtet, at fleksjobbet skal matche den ansattes arbejdsevne bedst muligt, ogat det i øvrigt ved opfølgningerne skal vurderes, om arbejdsevnen kan udvikles.Det er dog ikke altid muligt for jobcenteret at finde et fleksjob, der præcist matcherborgerens arbejdsevne. En ansættelse på færre ugentlige timer kan derfor i nogletilfælde være bedre for den fleksjobvisiteredes fremtidige muligheder på arbejds-markedet end ingen ansættelse. Dette bør indgå i den samlede vurdering. Hvis derer meget stor forskel på det tilbudte timetal og det, jobcenteret har vurderet, at denpågældende ville kunne arbejde i jobbet, kan jobcenteret undlade at etablere jobbetsom et fleksjob.Hvis jobcenteret vurderer, at jobbet ikke skal bevilges som et fleksjob, fordi for-skellen mellem det, som den pågældende kan arbejde, og arbejdstiden er for stor,kan personen modtage ledighedsydelse med fradrag for lønindtægter mv. i jobbetefter lov om aktiv socialpolitik. Den pågældende skal fortsat selv være aktivt ar-bejdssøgende og stå til rådighed for et rimeligt fleksjob.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har udsendt en vejledning om fleksjob,hvor ovenstående fremgår (vejledning nr. 9602 af 7. november 2013).Det er ikke acceptabelt, hvis nogle kommuner misbruger den nye fleksjobordningtil opnå umiddelbar økonomisk fordel frem for at arbejde for at finde fleksjob, dermatcher den enkeltes arbejdsevne. Jeg har derfor bedt KLs formand om en redegø-relse af kommunernes brug af minifleksjob.Jeg har modtaget KL’s redegørelse og har på den baggrund bedt Styrelsen for Fast-holdelse og Rekruttering om sammen med KL at tilrettelægge en opfølgende un-dersøgelse i udvalgte kommuner for blandt andet at undersøge, om der er store for-skelle mellem fleksjobbernes arbejdsevne og det antal timer, de er ansat, samt omkommunerne skaber permanente job til de fleksjobansatte. Jeg har oversendt KL’sundersøgelse til Folketingets orientering.
I hvilket omfang og hvordan de faglige organisationer inddrages ved ansættelser ifleksjob, beror på den aktuelle overenskomst. Det er således op til parterne i de en-kelte overenskomster at aftale, hvordan de faglige organisationer skal inddrages ifleksjobansættelser.En fleksjobansættelse sker - som for andre - som en aftale mellem arbejdsgiver ogmedarbejder. Fleksjobberen vil selvfølgelig altid kunne inddrage sin faglige orga-nisation, inden han eller hun indgår aftale med arbejdsgiveren.Jeg kan derudover henvise til BEU spørgsmål nr. 81 (L 53) og BEU spørgsmål 87.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2