Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1318602_0001.png
1318602_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 27. november 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 106 (alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 106:

25. december 2013J.nr. 2013-0014998
”Ministeren bedes kommentere henvendelser af 21. oktober og 22. november fraDansk Folkeoplysnings Samråd om beskæftigelsesindsatsen, jf. BEU alm. del –bilag 37 og 77.”

Endeligt svar:

Jeg vil gerne starte med at påpege, at hovedmålene med kontanthjælpsreformen er,at flere unge tager en uddannelse, og at flere voksne kommer i arbejde.Unge uden uddannelse skal fremover stå til rådighed for uddannelse og have ret ogpligt til uddannelse. For at sikre, at den unge bliver klædt på til at tage enuddannelse, skal den unge have en uddannelsesrettet indsats, der kan hjælpe denenkelte unge i gang med en uddannelse. Denne uddannelsesrettede indsats kanbestå af mange forskellige uddannelsesafklarende og -understøttende aktiviteter,som fx brobygning til uddannelse eller mentorstøtte.Jeg kan kun opfordre landets kommuner, uddannelsesinstitutioner og andre aktører,som arbejder med vores unge, til at gå sammen om at skabe den bedst muligeuddannelsesrettede indsats til vores unge, så vi i fællesskab kan hjælpe dem vækfra kontanthjælp og godt i gang med en uddannelse.De jobparate voksne skal mødes med et krav om at søge job, og der skal lavesindividuelle aftaler med jobcentret om jobsøgningen og sidst men ikke mindst, såskal de jobparate voksne arbejde for deres kontanthjælp i fx et nyttejob.Alle de udsatte kontanthjælpsmodtagere skal fremover have en indsats, og de skalhave mere indsats end i dag. Indsatsen skal være helhedsorienteret og tværgåendepå tværs af social-, beskæftigelses- og sundhedsområdet. Indsatsen skal have sommål at hjælpe vores udsatte borgere videre i livet, så de på sigt kan komme iuddannelse eller arbejde.Jeg er enig i DFS’ vurdering af, at der er behov for at se nærmere på det nuværenderefusionssystem med henblik på at omlægge refusionssatserne. Regeringen vilsåledes arbejde på at fremlægge et udspil til en refusionsomlægning, hvorhovedprincippet i et nyt refusionssystem skal være, at refusionssatserne er ens påtværs af ydelser og faldende over tid.
Derudover har regeringen nedsat en ekspertgruppe med Carsten Koch i spidsen,som skal se generelt på beskæftigelsesindsatsen og komme med anbefalinger tilforbedringer. Et af de områder, der indgår i ekspertgruppens kommissorium er, atden enkelte ledige skal rustes bedre til at komme i varig beskæftigelse. Her eruddannelse helt centralt.Regeringen afventer ekspertgruppens anbefalinger og vil på baggrund afanbefalingerne komme med et udspil til en ny beskæftigelsesindsats.Jeg vil gerne takke Dansk Folkeoplysning for deres input, som jeg vil tage medmig i det videre arbejde med at lave en ny beskæftigelsesindsats.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2