Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1296950_0001.png
1296950_0002.png
1296950_0003.png
1296950_0004.png
Talegrundlag ved samråd i Folketingets Udvalg for Udlændinge- ogIntegrationspolitik den 10. oktober 2013 jf. UUI alm. del. - samrådsspm.C.

DET TALTE ORD GÆLDER

Endnu engang tak for ordet.Først og fremmest vil jeg understrege, at det erafgørende for mig, at vi sikrer, at der i vores samfunder plads til alle, og at ingen diskrimineres. Jeg mener,at vi skal gøre alt for i fællesskab at skabe etsamfund, hvor der er plads til forskellighed, og hvor viogså ser på forskellighed som en ressource frem foren barriere. Det er for mig et samfund, der givermulighed for, at alle kan udfolde deres potentiale. Ogdeteretsamfund,derskaberinkluderende
fællesskaber, som samler frem for at adskille.
Spørgsmålet
om
frikadeller
i
de
danske
daginstitutioner og halalslagtet kød på hospitalernegav anledning til megen debat her i sommer. Detforstår jeg godt, for det er en vigtig debat, somoptager rigtig mange af os. Og den optager også mig.
2
Jeg tror på, at beslutninger om, hvorvidt der skalserveres halal-slagtet kød eller frikadeller lavet påsvinekød bedst træffes lokalt – tæt på de borgere, dethele handler om. Det er ikke noget, vi fra Folketingetsside skal træffe beslutning om.
Og jeg er sikker på, at de bestyrelser og forældre, derhar ansvaret for børnene i vores institutioner, erkompetente og ansvarlige, som med udgangspunkt ide lokale ønsker og behov sætter de rette rammer.Jeg har også tiltro til, at man i daginstitutionerne er istand til at tage hensyn både til de fleste og til de få –og at man tager udgangspunkt i de lokale ønsker ogbehov. Det er i høj grad det, demokrati drejer sig om.
Jeg synes, det er vigtigt, at vi er megetopmærksomme på, at der er balance mellemhensynet til den enkelte og hensynet til flertallet. Ogjeg tror altså som jeg tidligere var inde på, at man erbedst til at finde den balance lokalt. Tæt på denenkelte borger på plejehjemmet, på hospitalet, idaginstitutionen eller et helt andet sted. Det er somsagt ikke en balance, som vi fra Folketingets side kaneller skal fastlægge.
2
3
For mig at se er inkluderende fællesskaber ikkefællesskaber, hvor man dropper traditioner ogsymboler forikkeat støde hinanden. Vi skal holdefast i traditioner – som f.eks. juletræer, julehjerter ogandre traditioner. Men vi skal også give plads til andresymboler og traditioner, som er repræsenteret i dendanske befolkning.
Integration handler ikke om, at vi alle skal være ensog om, hvordan ”de” kan blive præcis som ”os” –ingen skal lægge hele deres kultur eller baggrund frasig. Integration handler derimod om at blive en del afet hele på de præmisser, der gælder her. Det handlerom at føle sig som en del af et fællesskab, men ogsåat føle sig forpligtet i forhold til fællesskabet. Voresskoler, vores arbejdspladser, vores boligområder,vores foreningsliv er alle eksempler på fællesskaber,som forener os samtidig med, at de giver plads tilforskellighed.
Afslutningsvis vil jeg understrege, at det for mig at seer vigtigt, at vi er opmærksomme på, at de hensyn,der tages til nogle borgere, ikke sker på bekostning afandre borgere. Et synspunkt, jeg er helt enig medstatsministeren i.3
4
Tak for ordet.
4