Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del Bilag 60
Offentligt
1336637_0001.png
1336637_0002.png
1336637_0003.png
1336637_0004.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:
19. februar 2014Statsrets- og Menneske-retskontoretSagsbeh: Tine Rahr LauritsenSagsnr.: 2011-629-0054Dok.:992805
Hermed sendes Justitsministeriets notits om domme afsagt af Den Europæ-iske Menneskerettighedsdomstol i 2013 i sager mod Danmark.
Karen Hækkerup/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Notits om domme afsagt mod Danmark af Den Europæiske Menne-

skerettighedsdomstol i 2013

1.

Europarådets Ministerkomité har i anbefaling CM/Rec(2008)2 om ef-fektive nationale procedurer for fuldbyrdelse af domme afsagt af Den Eu-ropæiske Menneskerettighedsdomstol (herefter Menneskerettigheds-domstolen) bl.a. anbefalet, at medlemsstaterne orienterer deres nationaleparlamenter om opfyldelsen af domme afsagt af Menneskerettigheds-domstolen i sager mod medlemsstaten.

2.

Indledningsvis kan det oplyses, at Menneskerettighedsdomstolen i 2012afsluttede en sag mod Danmark, som ikke nåede at blive medtaget i Ju-stitsministeriets notits af 18. december 2012 om domme afsagt mod Dan-mark i 2012. Der var i denne sag klaget over krænkelse af Den EuropæiskeMenneskerettighedskonventions (herefter EMRK) artikel 3 om forbudmod tortur mv. og artikel 13 om adgang til effektive retsmidler i forbindel-se med tilbagesendelsen af en asylansøger og dennes børn til Italien efterreglerne i Dublin-forordningen. Klagen blev trukket tilbage, fordi klage-rens sag blev genoptaget i Danmark, hvorefter Domstolen besluttede atslette klagen af sagslisten.Derudover indledte Menneskerettighedsdomstolen i 2012 en sag, som hel-ler ikke nåede at blive medtaget i Justitsministeriets notits om domme af-sagt mod Danmark i 2012. I denne sag er klageren udvist til Syrien, ogklageren har anført, at der i den forbindelse skete en krænkelse af EMRKartikel 3 om forbud mod tortur mv. og artikel 8 om ret til privat- og fami-lieliv. Denne sag verserer fortsat ved Domstolen.

3.

Det kan oplyses, at der i 2013 ikke blev afsagt nogen domme af Menne-skerettighedsdomstolen i sager mod Danmark.

4.

Menneskerettighedsdomstolen har i 2013 afsluttet to sager mod Dan-mark.Den ene sag vedrørte tilbagesendelse af en asylansøger og den pågælden-des børn til Malta efter reglerne i Dublin-forordningen. Klageren anførte,at tilbagesendelsen udgjorde en krænkelse af EMRK artikel 3 om forbudmod tortur mv., artikel 5 om ret til personlig frihed og sikkerhed samt arti-kel 13 om adgang til effektive retsmidler. Klagen blev trukket tilbage, for-di klagerens sag blev genoptaget af de danske myndigheder, hvorefterDomstolen besluttede at slette klagen af sagslisten.2
Den anden sag vedrørte spørgsmålet om, hvorvidt en retssag om erstatningi forbindelse med tab af erhvervsevne var blevet afgjort inden for en rime-lig tidsfrist, jf. EMRK artikel 6 om retten til retfærdig rettergang. I dennesag indgik Danmark forlig med klageren, hvorefter Domstolen besluttedeat slette klagen af sagslisten.

5.

Det kan herudover til orientering oplyses, at Menneskerettigheds-domstolen i 2013 har anmodet den danske regering om bemærkninger ifem sager mod Danmark, der fortsat verserer ved Domstolen.En af disse sager drejer sig om, hvorvidt det var i strid med EMRK artikel3 i medfør af Dublin-forordningen at sende klager, der på tidspunktet forklagen til Domstolen var gravid, tilbage til Italien, hvor hun tidligere hav-de søgt asyl.En anden sag drejer sig om, hvorvidt det var i strid med EMRK artikel 6,at klagerens kære vedrørende sagsomkostninger i en straffesag blev afvistaf domstolene, fordi kærefristen var udløbet.En tredje sag drejer sig om, hvorvidt det var i strid med EMRK artikel 8om retten til privat- og familieliv, at klageren fik afslag på dansk statsbor-gerskab, og om klageren i den forbindelse efter bestemmelsen i EMRKartikel 13 havde adgang til effektive retsmidler.En fjerde sag drejer sig om, hvorvidt det var i strid med EMRK artikel 8om retten til privat- og familieliv, at en anmodning om genoptagelse af enfaderskabssag blev afvist.En femte sag drejer sig om, hvorvidt det var i strid med EMRK artikel 8 atudvise klageren af Danmark for bestandigt på grund af begået kriminalitet,når klagerens kone og børn bor i Danmark.

6.

Endelig kan det oplyses, at der i øjeblikket verserer i alt ni sager vedDomstolen. Seks af disse er allerede omtalt under pkt. 2 og 5 ovenfor.Herudover drejer én sag sig om spørgsmålet om krænkelse af EMRK arti-kel 8 om retten til privat- og familieliv samt artikel 14 om forbud mod dis-krimination i forhold til familiesammenføring og brugen af den (tidligere)såkaldte 28-års regel.
3
En anden sag drejer sig om udsendelse til Italien og spørgsmålet om kræn-kelse af EMRK artikel 3 om forbuddet mod tortur mv.Endelig drejer en tredje sag sig om, hvorvidt et afslag på statsborgerskabvar i strid med EMRK artikel 8 om retten til respekt for privat- og familie-liv samt artikel 13 om effektive retsmidler og artikel 14 om forbud moddiskrimination.Disse sager var ligeledes omtalt i Justitsministeriets notits om domme af-sagt mod Danmark i 2012.
4