Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del Bilag 87
Offentligt
1326316_0001.png
1326316_0002.png
Udenrigsudvalget,Christiansborg
23. januar 2014
Undertegnede organisationer anbefaler, at Repræsentationskontoret i Niger bibeholdes, og ønsker atanmode Udenrigsudvalget om et møde, hvor vi kan fremlægge vores anbefaling.

Situation og kontekst i Niger:

Niger spiller en stabiliserende rolle i det konfliktfyldte område mellem Mali og Libyen mod

nord og Nigeria

mod syd med en regering, der har gjort en stor indsats for at holde standmod radikal islamisme og bevæbnede banditter. Nigers regering har klart valgt ensamarbejdspolitik på alle niveauer med internationale aktører.

Niger befinder sig endnu en gang på et kritisk tidspunkt,

hvor de på den ene side er truet afstadig hyppigere fødevarekriser pga. klimaforandringer, og på den anden side bliver pressetfra syd og nord stadig stærkere i forhold til radikal islamisme og organiseret kriminalitet.Niger er stadig et af de få lande, hvor der ikke er voldelige konfrontationer.På trods af alle gode hensigter fra den nigerske regering er

institutionerne og

regeringsførelsen stadig svage med begrænset kapacitet.

Danmarks rolle, herunder Repræsentationskontorets:

Danmark har en særlig forpligtelse som en af de få donorer, der har været en stabil støtte

for progressive kræfter og spillet en central rolle gennem et langvarigt

bistandssamarbejde

i landet siden 1974. Til forskel fra mange andre lande har Danmarkopretholdt dette samarbejde i både gode og vanskelige perioder. Denne støtte er blevetbekræftet senest under modtagelsen af Nigers udenrigsminister, Mohamed Bazoum, ioktober 2012 med en efterfølgende opgradering af både sektorprogrammer og bemandingpå Repræsentationskontoret. Som respons på dette gode samarbejde er Niger nu ved atetablere en ambassade i København.”Danmark

har selv med et begrænset program betydelig indflydelse”

(citat fra UMshjemmeside). Den danske tilgang som promoverer deltagelse, ejerskab og styrker godregeringsførelse er meget værdsat i Niger. Alle erfaringer viser, at for at opnå positiveresultater, kræves tilstedeværelse og en tæt dialog med positive kræfter. Nigers regeringsmålrettede indsats og styrkelsen af repræsentationskontoret har samtidig gjort det muligttrinvist at øge bistanden på forsvarlig vis. Repræsentationskontoret har således gennem enyderst proaktiv og vellykket dialog med myndighederne kunnet gennemføre de intentioner,som ligger i Danida’s nye strategi: ”Retten til et bedre liv”, hvor fattigdom skal bekæmpesmed menneskerettigheder og økonomisk vækst, men hvor dimensionen ”stabilitet ogbeskyttelse” spiller en væsentlig rolle både for myndighederne og for befolkningen.

Danske værdier som menneskerettigheder og dialog (træning af sikkerhedsstyrkerne i

overholdelse af menneskerettigheder og dialog med religiøse overhoveder om kvinders

København, 23. januar 2014

rettigheder) bliver positivt modtaget.

Danmark har insisteret i årevis på at eksportere sineværdier og føre aktivistisk udenrigspolitik. Niger er et af de få steder, hvor det har fungeretrigtig godt.Den formelle danske tilstedeværelse, med et effektivt kontor under dansk ledelse i Niger,sikrer en god kontakt til myndighederne og til programmedarbejderne, og skafferindflydelse og støtte til de danske programmer. Kontoret er en nøglefaktor for indflydelse ogflow af information mellem Niger og Danmark.

For den danske ressourcebase har det

konkret betydet adgang til korrekte og præcise informationer, sikkerrådsrådgivning samt

sikring af goodwill i det udførte arbejde.

Mulige konsekvenser af lukning af repræsentationskontoret:

Vi frygter, at det kan give alvorlige konsekvenser for Niger, hvis én af de få – og tilmed højtrespekterede støtter, som Repræsentationskontoret, forsvinder. Risikoen er, at det kanvære med til at svække den spinkle balance, der eksisterer mellem radikale og demokratiskekræfter og dermed

være medvirkende til at lægge politikken for fred og stabilitet i den del

af Sahel i ruiner.

Vi frygter, at

effekten af anvendelsen af Danmarks midler klart forringes

uden et team, dersom nu er dagligt til stede for proaktivt at fremme god regeringsførelse, gennemsigtighed ogDIALOG, DIALOG og DIALOG.

Opfordring:

Det er derfor vores kraftigste opfordring, at

Danmark fortsætter og styrker niveauet for samarbejdet

med Niger gennem et dansk ledet repræsentationskontor i Niger.

Det er nu, vi skal opretholde støttentil de demokratiske tiltag og kræfter i landet som en modvægt til den massive påvirkning fraantidemokratiske kræfter fra nord og syd. Det er nu, Danmark skal vise mod og kontinuitet i endnu enkritisk fase af Nigers udvikling.
Med venlig hilsenSusanne Møller Andersen, Venskabsforeningen Danmark NigerPå vegne af
Venskabsforeningen Danmark Niger, Genvej til Udvikling, CARE Danmark, Institutfor Menneskerettigheder og FN-forbundet
København, 23. januar 2014