Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del Bilag 78
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETEvaluering af Udviklingsbistand
J.nr. 104.A.1.e.3.
Foreløbigt evalueringsprogram for 2014-2015Det følgende udgør det foreløbige evalueringsprogram for 2014-1015. Programmetblev fremlagt for Udviklingspolitisk Råd den 18. december 2013. Diskussionen her gavikke anledning til justeringer af programmet.Fællesevaluering af HIV/AIDS indsatser i UgandaEvalueringen er en fælles evaluering af dansk, amerikansk og irsk støtte til denugandiske regering og Ugandas AIDSKommission omkring gennemførelsen af dennationale strategi for bekæmpelse af HIV/AIDS i Uganda. Evalueringen har især haftfokus på resultaterne af støtten til to store fonde på området: Civilsamfunds-fonden ogUganda AIDS Partnerskabs-fonden. Evalueringen udgives primo 2014.Evaluering af Business-to-Business (B2B) programmetFormålet med B2B programmet er at skabe vækst og social udvikling i partnerlandenegennem viden- og teknologioverførsel fra danske virksomheder. Desuden indeholderprogrammet en vigtig CSR-komponent. Bevillingen har de seneste år været på ca. 200millioner kr. om året. Evalueringen vil vurdere relevans, effektivitet, bæredygtighed ogresultater af den samlede B2B indsats 2006-11 samt udvalgte projekter indenforDanida Business Partnership Programme, der erstattede B2B i 2011. Der vil bliveforetaget detaljerede feltstudier i Bangladesh og Uganda. Evalueringen forventesoffentliggjort medio 2014.Evaluering af Freds- og StabiliseringsfondenFormålet med evalueringen er at vurderestrategien, prioriteringerne og admini-strationen af Freds- og Stabiliseringsfonden, der blev etableret i 2011 og somkoordineres af den interministerielle samtænkningsstyringsgruppe. Dette skal informereden strategiske udvikling af fonden samt programmeringen af fondens nye aktiviteter2015-2017. Resultater fra de tre regionale programmer – Afghanistan/Pakistan, AfrikasHorn og Europa - vil blive vurderet i lyset af, at det er tidligt i processen for en rækkeaf indsatserne og derfor tidligt at forvente bæredygtige resultater. Evalueringenforventes færdig medio 2014.
1
Evaluering af seksuelle rettigheder og reproduktiv sundhedFormålet er at evaluere danske indsatser indenfor fire områder af den danskebistandsstrategi for seksuelle rettigheder og reproduktiv sundhed; fremme afligestilling, forbedret seksuel og reproduktiv sundhed, fokus på unge samtsammenhænge mellem HIV/AIDS indsatser og seksuelle rettigheder og reproduktivsundhed. Der vil blive set på den danske indsats på internationalt niveau samt bilateraleindsatser gennem to landestudier i hhv. Ghana og Mozambique. Evalueringen vildække perioden 2006-13 og forventes færdig ultimo 2014.Evaluering af Strategi for Danmarks Humanitære IndsatsI forbindelse med udarbejdelsen af Strategien for Danmarks Humanitære Indsats 2010-2015 blev det besluttet at gennemføre en evaluering før næste fase. Evalueringen bliverdesignet med det formål at vurdere og dokumentere de hidtidige resultater af denhumanitære strategi, især indenfor implementeringen af partnerskaber ogsammenhænge mellem humanitære indsatser og langsigtet udviklingsbistand.Evalueringen skal informere den nye strategi/politik for humanitær bistand, derforventes at blive udarbejdet i 2015. Evalueringen forventes færdig ultimo 2014.Evaluering af klimaindsatserFormålet er at evaluere udvalgte klimaindsatser indenfor dansk udviklingsbistand. Dervil blive gennemført en ex-post evaluering af udvalgte indsatser sidenklimahandlingsplanen i 2005, inklusiv udvalgte indsatser under ”fast-start” puljen fra2008 og klimapuljen 2010-2012. Fokus vil være på resultater indenfor bådeforebyggelse af og tilpasning til klimaforandringer, samt internationale politikresultater. Ex-post evalueringen vil blive afsluttet primo 2015, men der vil parallelt meddenne blive igangsat en følgeevaluering, der frem til 2016 skal foretage yderligerevurderinger af klimaindsatsen, bl.a. som læring for fremtidige klimaindsatser. Derforventes to landestudier i hhv. et udviklings- og et mellemindkomst landEvaluering af erhvervssektorindsats i GhanaEvalueringen vil fokusere på business advocacy komponenten (BUSAC), som harstøttet privatsektororganisationer og deres fortalervirksomhed i en næsten tiårigperiode. BUSAC er samfinansieret med USAID, DFID og EC. Business advocacyindsatser støttes af Danida i en række andre lande udover Ghana (fx Tanzania, Kenyaog Mozambique)og det forventes, at et eller flere af disse lande vil blive inddraget ievalueringen. Evalueringen forventes afsluttet ultimo 2014.
2
Fælles evaluering af budgetstøtte til UgandaEvalueringen vil blive ledet af EU Kommissionenog tilgangen forventes at blivesammenlignelig med tidligere evalueringer af budgetstøtte, herunder evalueringen afbudgetstøtte i Tanzania i 2013, hvor Danmark også deltog aktivt. Evalueringenforventes færdig ultimo 2014Evaluering af den danske bistand til PalæstinaDanske humanitære indsatser og udviklingsbistand til Palæstina har en lang historie.Formålet med evalueringen er at dokumentere resultaterne af den langvarige indsats ogskabe læring omkring levering af udviklingsbistand i politiske konflikter. Resultaterne afevalueringen vil informere programmeringen af en ny fase for den danske bistand tilPalæstina. Evalueringen forventes færdig ultimo 2014.Fælles nordisk evaluering af støtte til kapacitetsudviklingNorge, Sverige og Danmark vil i fællesskab evaluere resultater af støtte tilkapacitetsudvikling i bistanden. Baseret på en fælles tilgang til definitioner og resultaterfor kapacitetsudvikling vil de tre lande evaluere udviklingsindsatser til støtte forkapacitetsudvikling siden starten af 2000, herunder i 6 partnerlande. Resultaterne af detre parallelle evalueringer samles til en fælles vurdering af resultater og læring omkringkapacitetsudvikling i bistanden. Der forventes bl.a. fokus på samarbejde medpartnerlandene om institutions-opbygning og forbedrede serviceydelser. Evalueringenforventes færdig i 2015.Evaluering af værdikæde-indsatser indenfor vækst og beskæftigelseEvalueringen vil se på resultaterne af den værdikæde-tilgang, som præger mangebistandsindsatser indenfor vækst og beskæftigelse. Hvad har indsatserne konkretresulteret i med hensyn til fattigdomsreduktion, økonomisk vækst og nyearbejdspladser? Hvad har vi lært med hensyn til brugen af værdikæde-tilgangen til at nåmål på disse områder? Evalueringen forventes færdig i 2015.Følge-evaluering af den danske politik for støtte til civilsamfund i sydI 2013 blev evalueringen af den danske strategi for støtte til civilsamfund i syd afsluttet.I 2014 forventes en ny politik for civilsamfundsstøtten færdiggjort sammen med nyemålsætninger for rammeaftaler med større danske civilsamfundsorganisationer, derarbejder i syd. Følge-evalueringen vil løbende samle overordnede resultater forgennemførelsen af den nye politik, især indenfor innovative partnerskaber ogmerværdien af det danske civilsamfunds engagement i partnerlande. Der vil blivearbejdet med civilsamfundet i tre testlande og formålet er i høj grad at skabe læring i3
forbindelse med udrulningen af den nye politik. Evalueringen gennemføres 2014-2015og rapporteres i 2016.Pilotfølge-evalueringer forlandeprogrammerDanmark omlægger i disse år den bilaterale bistand til landeprogrammer, der skal favnedet samlede danske engagement i et partnerland. Denne kompleksitet bliver en nyudfordring for evaluering af bistandens resultater. Der gennemføres derfor i dekommende år et pilotarbejde med følge-evalueringer, der skal styrke muligheden for atevaluere udkomme og indvirkning af bistanden set over en årrække, samt medvirke tilløbende at føde resultater tilbage til landeprogrammerne, bl.a. for at kunne foretagenødvendige justeringer i indsatserne gennem implementeringsperioden. Brugen affølge- evalueringer, der bl.a. nøje skal designes som et supplement til programmernesegen monitorering, vil blive afprøvet i forhold til det kommende landeprogram forKenya, der igangsættes i 2015 samt muligvis et yderligere partnerland.EvalueringsstudierDerudover udarbejder EVAL løbende evalueringsstudier efter konkret vurdering (2-4pr. år). Der vil ofte være tale om mindre evalueringer eller studier af mere metodiskkarakter.
4