Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del Bilag 65
Offentligt
11. december 2013.
Udenrigsministeriet.
København, den 11. december 2013.
a.
Udenrigsministeriet orienterer hermed Finansudvalget om, at der i finansåret 2013 er afgivet tilsagnpå 37,7 mio. kr. til Freds- og Stabiliseringsberedskabet fordelt med 30 mio. kr. til aktiviteter underberedskabet og 7,7 mio. kr. til NIRAS mhp. drift og administration af puljen.Udgiften er blevet afholdt af den på finansloven for 2013 opførte bevilling på 660,6 mio. kr. til §06.32.08. Øvrig bistand.Det samlede tilsagn overstiger 35,0 mio. kr. og burde forudgående have været forelagt finansudval-get, hvilket Udenrigsministeriet ved en beklagelig fejl ikke var opmærksomme på.Baggrund”Det Internationalt Humanitære Beredskab” blev etableret under Udenrigsministeriet på baggrundaf en folketingsbeslutning vedtaget i 1994. Beredskabet skiftede i 2012 navn til Freds- og Stabilise-ringsberedskabet med henblik på bedre at reflektere et øget dansk fokus på freds- og stabiliserings-indsatser i skrøbelige og konfliktramte stater.Det overordnede formål med Freds- og Stabiliseringsberedskabet er at sikre en effektiv og rettidigudsendelse af danske civile eksperter til internationale missioner med henblik på at fremme fred, sta-bilitet, menneskerettigheder og demokratiudvikling i skrøbelige og konfliktramte stater. Stabiliseringaf skrøbelige og konfliktramte stater er en prioritet i Danmarks udviklingspolitiske strategi samt poli-tik for indsatser i skrøbelige stater. Samtænkning er et væsentligt redskab i stabiliseringsindsatserne,hvor udsendelse af civil kapacitet indgår som et vigtigt element, der supplerer fx diplomatiske, mili-tære og humanitære indsatser samt udviklingsindsatser. En stor del af de civile kapaciteter og deresindsættelse koordineres i Freds- og Stabiliseringsberedskabet. Freds- og Stabiliseringsberedskabethar således bidraget til samtænkte stabiliseringsindsatser i lande og regioner, hvor Danmark alleredehar en markant strategisk tilstedeværelse (fx Afghanistan, Afrikas Horn, Sahel regionen og Sydsu-dan).Siden april 2008 har varetagelsen af den daglige administration af Freds- og Stabiliseringsbered-skabet været udliciteret til den private virksomhed, NIRAS, der også vandt den seneste udbudsrundei 2013. Udenrigsministeriet har dog fortsat ansvaret for at fastlægge Freds- og Stabiliseringsbered-skabets strategiske mål og retning. NIRAS’ administrationsopgaver indebærer bl.a. vedligeholdelseaf beredskabets database, rekruttering til beredskabet, forberedelse af udsendelser, herunder indgåel-se af kontrakt, forsikring og afholdelse af kurser.
b.
AS001455Udenrigsmin., j.nr. 46.H.5.NIRAS.2013
11. december 2013.
2
ProjektbeskrivelseFreds- og Stabiliseringsberedskabet er et frivilligt beredskab. Beredskabets database har ca. 429eksperter af forskellig uddannelsesmæssig og erfaringsmæssig baggrund, herunder offentlig ansatte,akademikere med erfaring fra udviklingslande, journalister, krisestyringseksperter, juridiske eksper-ter, politifolk samt eksperter med civil-militær baggrund. Eksperterne har ofte fast beskæftigelse an-detsteds, men står til rådighed i forhold til at blive udsendt med kort varsel. Ca. 150 eksperter bliverudsendt hvert år til internationale stabiliserings- eller valgmissioner på baggrund af anmodninger fraEU, FN, NATO og OSCE eller andre organisationer. Varigheden af en udsendelse kan være fra nog-le få dage til 2 år.Freds- og Stabiliseringsberedskabet har på nuværende tidspunkt eksperter udsendt til bl.a. EU’s ci-vile krisestyringsmissioner i Afghanistan, Afrikas Horn, Georgien, Kosovo, Libyen, Palæstina, Sahelog Sydsudan. Derudover er der udsendte eksperter til den internationale observationsmission i Heb-ron. I 2013 har beredskabets eksperter deltaget i valgobservatørmissioner i bl.a. Kenya, Pakistan,Mali og Nepal. Udsendelsen af eksperter gennem Freds- og Stabiliseringsberedskabet bidrager til atøge kapaciteten af internationale missioner, opbygge lokal kapacitet samt styrke Danmarks tilstede-værelse i skrøbelige stater.Freds- og Stabiliseringsberedskabets fokus på konfliktforebyggelse og stabilisering stiller nye kravtil eksperternes kompetencer, herunder ekspertise inden for retssektoren, sikkerhedsreformer, kapaci-tetsopbygning og støttefunktioner. Beredskabet har derfor vægtet strategisk rekruttering og kompe-tenceudvikling af nuværende eksperter.Freds- og Stabiliseringsberedskabets prioriteter er:• Styrkelse og konsolidering af det strategiske fokus på stabilisering og krisehåndtering.• Udbygning af det geografiske fokus for udsendte eksperter til udvalgte prioritetslande og regio-ner, herunder Afghanistan, Afrikas Horn, Libyen, Palæstina, Sydsudan og Sahel.• Udvidelse af antallet af multilaterale partnere for udsendte eksperter, herunder FN og hvis muligt,styrkelse af NATO’s samtænkningsindsatser.• Fokusering af udsendelser til valgobservatørmissioner med vægt på prioriterede lande og regio-ner.• Fortsættelse af målrettede rekrutteringskampagner med henblik på at tilgodese den stigende inter-nationale efterspørgsel på særlig ekspertise inden for bl.a. retssektoren og kapacitetsopbygning.• Styrkelse af træning og kapacitetsopbygning samt erfaringsopsamling fra udsendte eksperter.BudgetDet samlede budget andrager 37,7 mio. kr. fordelt på følgende poster:Finansiering af Freds- og StabiliseringsberedskabetBetaling til NIRAS for drift og administration af puljenI alt30,0 mio. kr.7,7 mio. kr.37,7 mio. kr.
Tilsagnet er afholdt i 2013 med 37,7 mio. kr. under § 06.32.08.60. Stabilisering og konfliktforebyg-gelse. Tilsagnet er udbetalt i 2013.Udenrigsministeriets interne bevillingskomité godkendte i maj 2013 30,0 mio. kr. til gennemførelseaf Freds- og Stabiliseringsberedskabets aktiviteter. Bevillingen inkluderede imidlertid ikke midler tilbetaling af NIRAS for den daglige administration, som beløber sig til 7,7 mio. kr. for en treårig peri-ode. Det samlede tilsagn til beredskabet i 2013 udgør dermed 37,7 mio. kr.
11. december 2013.
3
Der er afgivet årlige bevillinger til Freds – og Stabiliseringsberedskabet siden etableringen i 1995.Freds- og Stabiliseringsberedskabet blev frem til 2012 finansieret over § 06.39.02.11. Civile bered-skaber og nødhjælpspuljer, hvor der har været direkte hjemmel. Bevillingen til beredskabet blev medFL2013 overført til § 06.32.08.60. Stabilisering og konfliktforebyggelse, som er en rammebevilling.Udenrigsministeriet var imidlertid ikke opmærksom på, at den samlede bevilling relateret til bered-skabet ville overstige forelæggelsesgrænsen på 35 mio. kr., hvorfor aktstykket ved en beklagelig fejlikke er forelagt Finansudvalget tidligere.Væsentlige risikoelementerUdsendelse af eksperter til skrøbelige og konfliktramte stater kan indebære væsentlige risici i rela-tion til personlig sikkerhed og i forhold til opnåelse af målet med en given mission. Udenrigsministe-riet og NIRAS fokuserer aktivt på risikohåndtering i forhold til at begrænse og adressere eksisterendeog potentielle risici. Dette omfatter bl.a. træning af eksperter, som udsendes, herunder gennemførelseaf et obligatorisk sikkerhedskursus (Hostile Environment Awareness Training). Endvidere samarbej-der Udenrigsministeriet og NIRAS med multilaterale partnere, der har erfaring med missioner i skrø-belige områder. Eksperterne kan blive udsendt til missioner via internationale organisationer, herun-der EU og FN, hvor den internationale organisation har det personalemæssige ansvar (”duty of ca-re”). Udenrigsministeriet og NIRAS fastholder dog en tæt dialog for at sikre, at ændringer i trussels-niveauet i det konkrete område, hvor missionen arbejder, ikke udgør en væsentlig risiko for de ud-sendte eksperter. Derudover er der fokus på risici, der kan påvirke eksperterne psykisk. Udsendteeksperter er dækket af omfattende forsikringer tegnet af Udenrigsministeriet samt internationale or-ganisationer.f.Finansministeriets tilslutning foreligger.
København, den 11. december 2013
RASMUSHELVEGPETERSENTil Finansudvalget.