Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del Bilag 165
Offentligt
1360084_0001.png
1360084_0002.png
Udenrigsministeriet
Til medlemmerne af FolketingetsUdenrigsudvalg og deres stedfortrædere
Asiatisk Plads 2DK-1448 København KTelefon +45 33 92 00 00Telefax +45 32 54 05 33E-mail: [email protected]http://www.um.dkGirokonto 3 00 18 06Kontor
Bilag
Journalnummer
AFR104.DAN.6-6.f.,5.D.134.a.104.DAN.6-6.NBO104.Kenya.141-2-2.NBO.
14. april 2014
Skriftlig orientering af Udenrigsudvalgets medlemmer ogstedfortrædere om mulige uregelmæssigheder i forvaltningenaf dansk støtte til den kenyanske rigsrevision.SammendragI begyndelsen af marts 2014 blev den danske ambassade i Nairobi af en”whistle-blower” orienteret om anklager om korruption rettet mod enhøjtstående embedsmand i den kenyanske rigsrevision (KENAO).Danida har i perioden 2012 – marts 2013 sammen med Sida og CIDAydet bistand på USD 3,48 mio. til KENAO. Danida’s andel udgjordeUSD 1,11 mio. Ambassaden i Nairobi har informeret KENAO og detkenyanske finansministerium om, at alle udbetalinger til KENAO holdestilbage, indtil resultaterne af en ekstraordinær revision foreligger.BaggrundI begyndelsen af marts 2014 blev den danske ambassade i Nairobi af en”whistle-blower” orienteret om anklager om korruption rettet mod enhøjtstående embedsmand i den kenyanske rigsrevision (KENAO).Anklagerne omfatter forsøg på at gøre budgetter kunstigt høje,uregelmæssigheder i rekruttering og i opsætningen af interne komitéersamt brud på offentlig finansiel forvaltning og offentligeindkøbsprocedurer – herunder omgåelse af udbudsregler. Der bliver ihenvendelsen henvist til Verdensbanken, Danida, Sida og andre donorer,der har givet støtte til KENAO.Danida har i perioden 2012 – marts 2013 sammen med Sida og CIDAydet bistand på USD 3,48 mio. til KENAO. Danida’s andel udgjordeUSD 1,11 mio. Der findes i skrivende stund ikke beviser for, atdonormidler, herunder Danida-midler, er blevet misbrugt.
Sagen har været refereret flere gange i kenyansk presse, og Sida’sorientering af den svenske rigsrevision er i indeværende uge blevetudleveret som aktindsigt til et svensk nyhedsbureau.HandlingAmbassaden i Nairobi har taget sagen meget alvorligt og har straks tagetkontakt til andre donorer samt på højeste niveau til de relevantekenyanske myndigheder, herunder KENAO. Formålet hermed har væretat sikre, at der foretages en udredning og grunding undersøgelse afanklagerne, herunder om Danida midler er blevet misbrugt. Endviderehar ambassaden i Nairobi sammen med den svenske ambassadeudarbejdet en handlingsplan, der omfatter tilbageholdelse af udbetalingerindtil de konkrete anklager er afklaret. Som en del af handlingsplanenskal der ligeledes foretages et gennemgribende ”system review” afKENAO ved et eksternt internationalt anerkendt revisionsfirma somforudsætning for genoptagelse af udbetalinger.Danida og Sida har som led i kapacitetsopbygning af den kenyanskeforvaltning indgået aftale med det kenyanske finansministerium omfortsat støtte til KENAO i 2014 med bidrag fra hver donor på 5 mio. kr.Som led i den fælles handlingsplan for Danida og Sida’s håndtering afanklagerne er det meddelt de kenyanske myndigheder, at udbetalingernetilbageholdes, imens sagen undersøges. Det kenyanske finansministeriumhar udtryk støtte til det dansk-svenske krav om et efterfølgende ”systemreview” af KENAO med henblik på at sikre, at tilfredsstillende systemerog forvaltningspraksis er på plads.Det skal bemærkes, at den kenyanske rigsrevisor har taget en rækkekritiske korruptionssager op, og at der derfor også kan være kræfter derønsker at svække rigsrevisoren og selve institutionen. Derfor bør sagenbehandles konsekvent ud fra dansk og svensk politik om nultoleranceoverfor korruption, samtidig med at man undgår at svække en megetvigtig institution til bekæmpelse af korruption i Kenya.Videre forløbPå baggrund af fælles dansk-svensk pres iværksættes nu entilbundsgående revision af KENAO, der skal undersøge, om anklagernekan bekræftes. Ambassaden følger sagen og underretter løbendeRigsrevisionen om sagens udvikling.