Det Udenrigspolitiske Nævn 2013-14
UPN Alm.del Bilag 217
Offentligt
1369250_0001.png
1369250_0002.png

NOTAT

DataindsamlingJ.nr. 001-11147Ref. larsh/gjDen 5. maj 2014

Status og fremtidsudsigter for søopmåling af indenskærsområder i

Grønland

Formål med søopmåling, ansvarsfordeling og prioritering

Formålet med søopmåling er til stadighed at indsamle nøjagtige oplysninger omdybdeforholdene i farvandene ved Danmark, Færøerne og Grønland i overensstemmelsemed de standarder, der er fastsat af den Internationale Hydrografiske Organisation(IHO). Dette gøres primært for at sikre, at sejladssikkerheden ikke kompromitteres pågrund af manglende oplysninger om dybderne.Forsvaret stiller i henhold til ”Driftsaftale mellem Forsvarskommandoen,Søfartsstyrelsen og Kort-og Matrikelstyrelsen vedrørende søopmåling” af marts 2012,skibe og personel til rådighed for søopmåling i Grønland. Ansvaret for søopmåling blev ioktober 2012 overført fra Farvandsvæsenet til Kort- og Matrikelstyrelsen, nuGeodatastyrelsen, under Miljøministeriet.De overordnede prioriteringer af søopmålingen i Grønland er i 2013 aftalt medGrønlands Selvstyre:

Prioritet 1.

Indenskærsruterne mellem byerne på Grønlands Vestkyst fra KapFarvel til Upernavik.

Prioritet 2.

Opmåling af sejlruter i kystnære områder på Grønlands vestkyst, hvorden generelle vanddybde er mindre end 200 meter og opmålingsgrundlagetvurderes utilstrækkeligt.Eksempler på prioritet 2 kan være kystnære områder, hvor indenskærs sejladsikke er mulig på grund af isforhold eller geografi, eller hvor søopmåling er afældre dato eller helt mangler.

Prioritet 3.

Opmåling af områder af særlig interesse for udvikling af erhverv ogturisme.Eksempler på prioritet 3 områder kan være udvalgte fjorde med hyppigkrydstogtsejlads eller områder med forestående minedrift, hvor der forventes øgetsejlads med større skibe.

Mål og status for søopmåling i Grønland

De seneste år har målet for søopmåling i Grønland været sat til 4.500 km. opmålt linjepr år. Målet er sat som et gennemsnit over de seneste 10 års opmålingsresultater og ersåledes et udtryk for, hvad der kan opnås i den optimale opmålingsperiode. Det konkreteantal km. opmålt linje i de enkelte år er dog meget afhængig af, hvor opmålingenforegår, og hvordan is- og øvrige vejrforhold er i opmålingssæsonen.Status er, at ca. 20 % af den isfrie del af farvandet inden for Grønlands EEZ (eksklusiveøkonomiske zone) er systematisk opmålt. Ca. 70 % af indenskærsruten fra Kap Farvel tilUpernavik er tilstrækkeligt opmålt. Søopmålingerne nord for Upernavik og påGrønlands Østkyst er spredte og af ældre dato.

Fremtidsudsigter

Geodatastyrelsen forventer at opretholde indsatsen i de kommende år og at fastholdeindenskærsruterne mellem byerne på Grønlands Vestkyst fra Kap Farvel til Upernaviksom Prioritet 1, som aftalt med selvstyret. Opmålingen af den resterende del afindenskærsruten på denne strækning forventes at være afsluttet inden 2023.
2