Det Udenrigspolitiske Nævn 2013-14
UPN Alm.del Bilag 178
Offentligt
1356465_0001.png
1356465_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato: 2. april 2014Spørgsmål fra Udenrigs-udvalget til udenrigsmi-nisteren af 24. marts2014. URU alm. del spm.153 stillet af Mette Bock(LA)
Spørgsmål 153:Kan ministeren, i lyset af artiklen: "Iraq child-marriage bill sparks outrageamong human rights groups" i The Guardian den 20. marts 2014 og i lyset af,at Danmark har brugt et stort millionbeløb i udviklingsbistand på at styrke irakiskekvinder og børns retsstilling, oplyse, hvordan den danske regering vilreagere, hvis Irak indfører lovgivning, der legaliserer ægteskabsindgåelse heltned til ni-års-alderen?Svar:Lovforslaget er endnu et eksempel på den polarisering af det irakiske samfund, derer sket over de seneste år, hvor yderligtgående religiøse-politiske grupperinger i sti-gende grad sætter dagsordenen og undergraver de fremskridt der er gjort - bl.a i for-hold til kvinder og børns rettigheder. Det er yderligere bekymrende, at det er endemokratisk valgt regering, der fremkommer med et forslag, der i den grad tilside-sætter helt fundamentale frihedsrettigheder for kvinder og piger.Mange iagttagere vurderer, at der fra premierminister Al-Malikis side er tale om ettaktisk skridt forud for parlamentsvalget den 30. april og at det ikke forekommersandsynligt, at forslaget vil blive vedtaget af Parlamentet. Men uanset valgtaktiskemotiver er fremlæggelsen af forslaget stærkt kritisabelt allerede afindholdsmæssige grunde. Men også fordi regeringen hermed yderligere fremmerpolariseringen og uddyber det i forvejen dybe skel mellem forskellige religiøse-politiske grupper og mellem disse og sekulære kræfter.Det vil vi fra dansk side tage afstand fra i kommende bilaterale samtaler med iraki-ske regeringsrepræsentanter og gennem EU. Vi forventer, at en ansvarlig regeringgør alt, hvad den kan, for at fremme forsoning og dialog og afstår fra ethvert skridt,der motiverer til og legitimerer sekterisk konfrontation og deraf følgende vold ogterror.
Det er i lyset af den kritiske situation i Irak planlægger vi fra dansk side at fortsættenogle af de mest succesfulde aktiviteter under det danske Irak-program, der samtidigdirekte adresserer de aktuelle udfordringer Irak står overfor. Det gælder bl.a. støttetil styrkelse af civilsamfundet, hvor ligestilling samt kvinder og børns rettigheder eret af flere prioriterede indsatsområder. Også indsatser til fremme af dialog mellemreligiøse ledere fra begge sider af det sekteriske skel vil fortsat blive støttet.