Det Udenrigspolitiske Nævn 2013-14
UPN Alm.del Bilag 173
Offentligt
1356443_0001.png
1356443_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato: 27. marts 2014Spørgsmål: URU alm. del. spm. nr. 127af21. februar 2014. Stillet til handels- ogudviklingsministeren af Mette Bock (LA)
URU alm. del, spørgsmål nr. 127:Hvilke initiativer agter ministeren at tage som følge af, at Ugandas regering nu officielt harunderskrevet den omdiskuterede anti-homolov, der krænker grundlæggendemenneskerettigheder?SvarSom følge af den ugandiske præsident Yoweri Kaguta Musevenis underskrivelse af loven harjeg taget skridt til at omlægge udvalgte dele af det udviklingssamarbejde, som går til regeringen iUganda. Konkret drejer det sig om 47 mio. kr., der er blevet omlagt, så de ikke længerekanaliseres gennem regeringen.Derudover rejste jeg i forbindelse med besøg i Afrika til Uganda for at mødes med Ugandasregering. Jeg gjorde det fuldstændigt klart i min samtale med den ugandiske premierministerMbabazi, at anti-homoseksualitetsloven er uacceptabel og i strid med menneskerettighederne,herunder konventioner Uganda selv har tiltrådt, og jeg opfordrede den ugandiske regering tilikke at lade loven træde i kraft.Det er nu helt afgørende om og i givet fald, hvordan de ugandiske myndigheder vil fortolke oghåndhæve loven. Den ugandiske regering forsikrede mig om, at LBGTI-personer ikke vil blivediskrimineret f.eks. i forbindelse med adgang til sundhedsydelser. Jeg har også fået forsikringerom, at politiet vil gribe ind i forhold til ethvert opløb til selvtægt i form af overgreb modhomoseksuelle. Det vil vi holde dem fast på.Jeg mødtes også med LGBTI repræsentanter, civilsamfundsorganisationer samt personale ogbrugere af en klinik på et af de største offentlige hospitaler i Uganda. Klinikken henvender sigisær til seksuelt udsatte grupper i Uganda, herunder homoseksuelle og prostituerede, og vil fågavn af nogle af de midler fra det danske udviklingssamarbejde, der som reaktion påunderskrivelsen af anti-homoseksualitetsloven er blevet omdirigeret fra den ugandiske regering.Civilsamfundsaktivisterne bekræftede mig i, at Danmark har valgt den rette tilgang i dennevanskelige sag. Der var en klar opfordring til at fastholde den kritiske dialog med regeringen ogtil at fastholde engagementet og støtte op om de progressive kræfters arbejde.
Mødet med både personale og brugere på klinikken gjorde et stort indtryk på mig. Det viste, atdet under vanskelige vilkår med en meget diskriminerende lov og en homofobisk stemning, ermuligt at nå seksuelt udsatte grupper og sikre, at de får adgang til sundhedstilbud såsomlægebehandling, udlevering af HIV/AIDS-medicin, HIV-test mm. Ikke mindst brugerne afklinikken udtrykte stor taknemmelighed over Danmarks støtte til klinikken, der er et megetvigtigt lyspunkt i en ellers vanskelig livssituation. Det bekræftede mig i, at det er vigtigt, at viholder fast i at hjælpe de mennesker, der er mest udsat.