Det Udenrigspolitiske Nævn 2013-14
UPN Alm.del Bilag 100
Offentligt
1330928_0001.png
1330928_0002.png

Rådsmøde (udenrigsanliggender) den 10. februar 2014 - supplerende samlenotat

7. EU’s prioriteter i FN’s menneskerettighedsfora i 2014

KOM-dokument foreligger ikkeNyt notat

1. Resumé

Rådet ventes at vedtage konklusioner om EU’s prioriteter i FN’s menneskerettighedsfora i 2014. Blandt EU’shovedprioriteter forventes at være situationen i Burma/Myanmar, Syrien, Nordkorea, Iran, DenCentralafrikanske Republik, Sydsudan samt temaerne dødsstraf, religions- og trosfrihed, børn- og kvindersrettigheder og beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere mod repressalier.

2. Baggrund

Gennem de seneste år har EU søgt at styrke den strategiske planlægning samt at opstille klareprioriteter som et redskab til at forbedre EU's indsats på menneskerettighedsområdet i forholdtil tredjelande og særlige temaer. Som et led i udmøntningen af den strategiske ramme oghandlingsplan for EU’s eksterne menneskerettighedspolitik udarbejdes der derfor en årligstrategisk arbejdsplan for EU’s ageren i FN’s menneskerettighedsfora samt tilknyttederådskonklusioner om EU’s prioriteter. Rådskonklusionerne forventes at indeholde heltoverordnede prioriteringer med det formål at styrke EU’s ageren i FN-regi.

3. Formål og indhold

Formålet med rådskonklusionerne er at give overordnet retning til den årlige strategiskearbejdsplan, der skal forbedre effektiviteten og sammenhængen i EU og sikre et mere pro-aktivtEU på menneskerettigheds- og demokratiområdet. Den strategiske arbejdsplan udarbejdes i tætsamarbejde mellem Den Fælles Udenrigstjeneste og EU-medlemslandene i Bruxelles, Genèveog New York. Den identificerer tidligt EU-prioriteter for samlinger i FN’sMenneskerettighedsråd og i 3. udvalg af FN’s Generalforsamling. Formålet er at give EU somsådan større styrke i forhandlingerne ved så tidligt som muligt at finde fælles fodslag om fællesprioriteter, så EU kan agere rettidigt og slagkraftigt. Blandt EU’s hovedprioriteter i 2014forventes at være situationen i Burma/Myanmar, Syrien, Nordkorea, Iran, DenCentralafrikanske Republik, Sydsudan samt temaerne dødsstraf, religions- og trosfrihed, børn-og kvinders rettigheder og beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere mod repressalier. Fradansk side er der lagt vægt på, at rådskonklusionerne ligeledes reflekterer kampen mod tortursom samlet EU prioritet. Konklusionerne forventes generelt at være i overensstemmelse meddanske prioriterer på menneskerettighedsområdet.

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

5. Nærhedsprincippet

Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.

6. Gældende dansk ret

Ikke relevant.

7. Konsekvenser

Sagen forventes ikke at have lovgivningsmæssige konsekvenser eller konsekvenser forstatsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet.

8. Høring

Sagen har ikke været sendt i høring.

9. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Der forventes generel enighed om punktet.

10. Regeringens generelle holdning

Danmark støtter, at EU styrker den strategiske planlægning og opstilling af klare prioriteter påden eksterne menneskerettighedspolitik og støtter generelt EU’s prioriteter i multilaterale fora.

11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg.

Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.