Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 6
Offentligt
1289134_0001.png
1289134_0002.png
Til Udvalget for Småøer.

KL placerer formentlig færgesekretariat hos Danske Havne. Dette er ikke til gavn for

hverken øboere, færgeselskaber eller kommuner!

I forbindelse med Udligningsreformen blev der afsat ekstra 15 mil. kr. til forøgelse af par.20-midlerne, hvoraf de 2 mil. kr blev reserveret til et færgesekretariat. I Økonomi ogIndenrigsministeriet besluttede man, at KL skulle stå for at organisere et sådansekretariat. Sammenslutningen af Danske Småøer har siden 2009 i samarbejde med SmåøernesFærgeselskaber arbejdet målrettet på tilførelse af resurser for at styrke arbejdet for dedanske småfærger.

Derfor er det med stor undren og bekymring, at vi kan konstatere, at KL har valgt at

uddelegere opgaven til Danske Havne, som er en helt udenforstående aktør på

småfærge området.

Det er vores opfattelse, at dette sekretariat i så fald ikke bliver til i tråd med det, som

politikerne på Christianborg har tænkt."

Færgerne, kommunerne, færgens personale og færgens brugere vil få størst

udbytte af sekretariats funktionen, hvis denne er underlagt Småøernes

færgeselskaber.

Småøernes Færgeselskabers medlemmer (de kommunale driftsledere affærgeselskaberne) har siden 1988 varetaget de danske små-færgers interesse på mangefronter. Der er brugt en del resurser gennem årene og etableret mange løsninger til storglæde for medlemmerne. Der er skabt et netværk, som strækker sig til de norske, svenskeog finske færgekollegaer. Foreningens website og jobdatabase har skabt et samlingsstedfor kommende personale til vores færger. Man er medlem af Bilfærgernes Rederiforening,hvor der er et hold af specialister, som foreningens medlemmer kan trække på viaSmåøernes Færgeselskaber. Man sidder i færgegruppen, hvor man mødes med de andrefærgeaktører i Danmark 4 gange årligt. Foreningen er en del af en POC gruppe (Point OfContact) via Søfartsstyrelsen, hvor man forsøger at løse diverse lovgivningsmæsigeproblemstillinger.I Sammenslutning af Danske Småøer har vi en fast plads i foreningensbestyrelse, hvilket giver en god dialog mellem ø-færgerne og øernes repræsentanter.Småøernes Færgeselskaber har skabt et stort netværk og etableret et godt fundament foren fremtidig fokusering på småfærge-driften i Danmark, derfor handler det om at styrkedette arbejde.
Venlig hilsen Dorthe Winther Formand Sammenslutningen Af Danske Småøer DEBATINDLÆG I KOMMUNERNES LANDSFORENINGS BLAD af borgmester Niels Viggo Lynghøj, Struer Kommune Småfærgerne fortjener bedre!
I forbindelse med etablering af et nyt sekretariat for Småøernes Færgeselskab har KL’sbestyrelse peget på organisationen Danske Havne, som hjemsted for sekretariatet. Det erefter min opfattelse en dårlig løsning. Danske Havne er ikke en organisation, der har den nødvendige indsigt i færgedrift til atsikre, at de politiske, driftsmæssige og økonomiske mål med sekretariatet bliver opfyldt.Det kræver nogen indsigt i de særlige forhold for ø-samfundene og de livliner, somfærgeforbindelserne er. Siden 1988 har Småøernes Færgeselskab på foreningsbasis systematisk arbejdet for atkoordinere og erfaringsudveksle mellem de enkelte selskaber. De har på selvstændig visløst den opgave og sikret mange gode løsninger til glæde for medlemmerne. Foreningentegner medlemskab for alle de kommunale små færger i Danmark, både genvejs færgerog Ø-færger, det ville da være helt naturlig at placere sekretariats funktionen hos dem. Småøernes Færgeselskaber har med deres begrænsede ressourcer arbejdet for at få detbedste ud af de rammebetingelser, der gives færgedriften. De har gjort et arbejde, derfortjener respekt. Ved at placere sekretariatsopgaven hos Småøernes Færgeselskab kan vi sikre, at deopbyggede netværker mellem eksempelvis Bilfærgernes Rederiforening, nordiske kolleger,danske skibsværfter og mange andre interessenter fortsat kan nyttiggøres. Jeg er uforstående over for KLs bestyrelse, der mener, at et sekretariat for småøerne skaletableres centralt fremfor at placere det sammen med de ildsjæle, der engageret hararbejdet for færgeselskabernes fællesskab.
Niels Viggo Lynghøj Borgmester, Struer Kommune