Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 57
Offentligt
1316315_0001.png
13. december 2013

Faktaark: Finansieringsudfordringer og -initiativer

En gennemsnitlig heltidsbedrift har i dag jordbrugsaktiver (jord, bygnin-ger mm.) for ca. 40 mio. kr. Det er mere end 10 gange så meget som i1990. En fortsat udvikling i retning af større og mere effektive bedrifterforudsætter, at landbruget har adgang til finansiering.Til trods for, at landbruget de seneste år har haft en pæn og stigende ind-tjening, har en del landbrug opbygget en så høj gældsbyrde, at det kan væ-re vanskeligt for selv sunde bedrifter at få finansiering.Knap én ud af 10 landbrug havde i 2012 en belåningsgrad på over 100 pct.og var dermed teknisk insolvent. Omkring tre ud af 10 landbrug havde enbelåningsgrad på over 80 pct.Landbrugets vanskeligheder med at låne til investeringer og en lav egen-kapital i erhvervet betyder, at der i dele af landbruget ikke bliver gennem-ført de nødvendige investeringer, der skal sikre vækst og jobskabelse.Regeringen har taget en række initiativer, senest med Aftaler om Vækst-plan DK, der skal skabe bedre adgang til finansiering for danske virksom-heder.De igangsatte finansieringsinitiativer har vist sig ikke at være tilstrækkeli-ge til at løsne op for finansieringssituationen i landbruget. Der er behovfor at tage yderligere initiativer, som kan sætte gang i de nødvendige re-konstruktioner, ejerskifter og investeringer i landbruget.
Regeringen vil derfor iværksætte følgende nye initiativer:Afvikle landbrugslovens barrierer for at tiltrække ny kapital til erhver-vet.For at styrke de nødvendige omstruktureringer og ejerskifter i landbruget vilder i et samarbejde mellem Landbrugets FinansieringsBank og Vækstfondenblive adgang til mere risikofyldte finansieringsløsninger.
Landbrugets FinansieringsBank vil udvikle lånegarantier til pengeinsti-tutter, der yder lån til landbruget, og vil tilbyde nye lån med mere attrak-tiv afdragsprofil.Landbrugets FinansieringsBank vil i en periode suspendere kravet omkapitalindskud i forbindelse med brug af deres produkter.Etablere en 3-årig forsøgsordning, hvor medarbejderne via et selskabkan indskyde lønmidler og investere i vækst og arbejdspladser, og hvorindkomstskatten udskydes til udbetalingen af midler fra selskabet.Under Landdistriktsprogrammet yde tilskud på yderligere 45. mio. kr. tilinvesteringer i miljøvenlige staldanlæg