Faktaark: Eksportstrategi på fødevareområdet
Dansk fødevareerhverv eksporterer allerede i dag for 148 mia. kr. og har unikkeforudsætninger for at øge eksporten af sunde, sikre og bæredygtige danskekvalitetsfødevarer. Regeringen ønsker at styrke potentialet ved at udvikle en eksportstrategipå fødevareområdet i dialog med erhvervsorganisationer og virksomheder samt relevanteoffentlige myndigheder.Det er regeringens målsætning at understøtte såvel eksisterende som nyeeksportpotentialer for fødevareerhvervet, herunder at øge fokus på flerekonkurrenceparametre, herunder: fødevaresikkerhed, bæredygtighed, ressourceeffektivitetog sundhed/ernæring, fx ved udforskning af potentialer for grøn omstilling og øget salg afværdikædeprodukter indenfor hele fødevareklyngens produktsortiment.Eksportstrategien skal skabe et længerevarende og strategisk fokus på markeder, hvor manforventer fødevareerhvervet har stort eksportpotentiale inden for de næste 10-15 år.En del af strategien omfatter en række pilotprojekter, som skal understøtte enkelte ellerflere af strategiens målsætninger. Pilotprojekterne kan fx være offentlig-privat samarbejdeom udvikling af en eksportfremme-platform for danske SMV’er der producerer økologiske/højkvalitetsfødevarer eller klyngesamarbejder inden for fiskeindustrikæden, der fokusererpå bæredygtig udnyttelse af eksisterende foder, udstyrs- og dambrugsressourcer.