Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 57
Offentligt
1316310_0001.png
NOTAT
11. december 2013
/mbe-dep

Fakta: Fødevareerhvervets betydning for dansk økonomi

Der er ca. 140.000 beskæftigede i 2011 i fødevareerhvervet, dvs. landbrug,fiskeri og fremstillingsindustri. Det svarer til ca. 9 pct. af den private be-skæftigelse i Danmark. En stor andel er beskæftigede i land- og yderkom-muner.86 pct. svarende til 6 ud af 7 af de beskæftigede er enten faglært eller ufag-lært, hvilket ligger over landsgennemsnittet på 69 pct. Der er 14 pct. i fø-devareerhvervet, som har en videregående uddannelse.Danmarks fødevareeksport udgør ca. 148 mia. kr. i 2012 svarende til 24pct. af den samlede vareeksport. Eksporten er siden 2004 steget med 18pct. Landbrugsprodukter udgør i 2012 over halvdelen af fødevareekspor-ten, mens den resterende del udgøres af agroindustrielle produkter, fiskeri-produkter og maskiner til agroindustrien.Danmark eksporterer fødevarer til 150 forskellige markeder i verden. Detvigtigste marked for dansk fødevareeksport er Europa, som aftager forover 100 mia. kr. svarende til knap 70 pct. af den samlede fødevareeksport.Eksporten består hovedsageligt af svinekød, fisk og skaldyr samt mejeri-produkter. De største europæiske markeder er Tyskland, Storbritannien ogSverige.Det næstvigtigste marked er Asien, som aftager for knap 30 mia. kr. sva-rende til 23 pct. af den samlede fødevareeksport. Det asiatiske marked er istor vækst med en årlig stigning på 10 pct. siden 2008 i faste priser.Ud over Asien er de største vækstmarkeder for fødevareeksporten Afrika ogMellemøsten.