Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 21
Offentligt
1294556_0001.png
1294556_0002.png
1294556_0003.png
Djursland, oktober 2013
Til Minister for by, bolig og landdistrikterCarsten HansenGl. Mønt 4,1117 Kbh. K
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeriKaren HækkerupSlotholmsgade 12,1216 Kbh. K
Kopi til: Udvalget for Landdistrikter og Øer, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, LAG bestyrelser og borgmestrene iSyddjurs og Norddjurs Kommuner.
Vedr. håndtering af LAG sager i NaturErhvervstyrelsen (NAER).Bestyrelsen i LAG Djursland er blevet orienteret om, at LAG NordVestsjælland har sendt et brev til ministrene,hvor de udtrykker stor bekymring angående håndteringen af LAG sager i NaturErhvervstyrelsen.Vi kan fuldt ud tilslutte os denne bekymring, idet vi det sidste halve års tid har brugt meget tid på at overbevisevores lokale borgere, foreninger og virksomheder om, at LAG stadig er en attraktiv mulighed for støtte tiludvikling af gode idéer.Vi oplever følgende store udfordringer:15 projektholdere, der venter på at få udbetalt deres bevilgede tilskud – nogle på 8. – 9. måned.19 ansøgere, der venter på deres endelige tilsagn og er ved at opgive gode projekter pga. den langesagsbehandlingstid. De indhentede pristilbud holder ikke længere, grunden til det hus, de har søgtstøtte til at bygge på, er blevet solgt i mellemtiden, og ildsjælene har tabt gejsten.Tre af vores projektholdere, der på det seneste har fået trukket store beløb ud af udbetalingerne, dader sagsbehandles efter nye regler med tilbagevirkende kraft.Fire verserende klagesager, hvoraf den ene er snart to år gammel.Konsekvent anvendelse af 3% reglen uden skelen til, om projektholder handler i god tro eller ej. Påkoordinatormødet den 9. september 2013 fik vi at vide, at dette skyldtes NaturErhvervs IT-systemsmanglende evne til at skelne mellem ”god” og ”ond” tro. Meget uheldigt for en stakkels spejderleder,der bliver straffet dobbelt i sin udbetaling, selvom han handler i god tro.
1
En påstand om en fejlprocent på mellem 70-80% i indsendte sager. Denne mistænkeliggørelse afkoordinatorernes arbejde er meget uheldig og uforstående, da NAER det seneste år har strammet såmeget op i tolkningen af regler, at koordinatorerne ikke har haft en jordisk chance for at vejledeprojektholdere efter den nye, skærpede praksis. Ethvert opkald fra NAER’s side om uddybning afansøgninger, konsulenttimer, udbetalingsanmodninger etc. etc. ned i den allermindste detalje,registreres som ”fejl” på sagen, og der stilles spørgsmålstegn ved koordinators kompetencer.Et eksempel på en ”fejl” er f.eks. at der i de indsendte ansøgninger mangler oversigtsskemaet over demedsendte tilbud ifm. dokumentation for rimelige priser. Meddelelse om ibrugtagning af dette skemablev sendt ud 10. juli 2013 – altså nøjagtigt 10 dage efter vi havde absolut sidste frist for at indsendeansøgninger til NAER.
Alt i alt meget utilfredsstillende forhold, der efterlader et ellers fantastisk støtteprogram med et meget dårligteftermæle.Bestyrelsen for LAG Djursland har i perioden 2007 - 2013 bevilget LAG-midler til i alt 162 projekter fordelt med118 projekter under Landdistriktsprogrammet, 20 projekter under Fiskeriudviklingsprogrammet og 24 projekteruden for vores egen ramme.Ovenstående projekter er indstillet til et samlet støttebeløb på ca. 43 mio. kr. Af de indstillede projekter er 67afsluttede, og 15 ligger til udbetaling.De i alt 162 projekter repræsenterer en total værdi af over 134 mio. kr., og LAG-midlerne er dermed blevetmere end tredoblet – til stor gavn for lokalsamfundet.De af vores erhvervsprojekter, der er afsluttet, harindtil videreskabt en direkte, målbar effekt i form af mindst60 nye/bevarede arbejdspladser.Midlerne har generelt haft en meget stor, positiv indvirkning på vores lokalområde – både i konkret, målbareffekt og i mere bløde, sociale effekter, og vi har gennem årene oparbejdet et godt ry i lokalområdet. Dette ryer dog blevet temmelig blakket her på det sidste, og vi hører mange sige, at ”man skal holde sig langt væk fraLAG og det besvær, det giver”. Ærgerligt for et ellers fantastisk program!Vi oplever en stor frustration over den måde, de to ministeriet forholder sig til vores udfordringer og savner ihøj grad en bedre kommunikation mellem de tre involverede parter: NaturErhverv, MBBL og LAG’erne.Eksempler på den manglende kommunikation mellem parterne:På koordinatormøde den 6. maj 2013 i Odense blev der lovet fra NAER’s side, at LAG’erne måtteindsende prioriterede ventelister inden 1. juli 2013 i tilfælde af, at der kom tilbageløb inden for egenramme. Den 10. juli 2013 opdagede koordinator ved et tilfælde, at NAER var i gang med atsagsbehandle en af ansøgningerne på ventelisten, selvom mange af de projekter, der ikke stod påventelisten, ikke var færdigbehandlet. Det viste sig ved nærmere efterspørgsel, at ”ventelisten var
2
aflyst”, da systemet ikke kunne håndtere ventelister. Vi blev herefter bedt om at trække alleansøgninger, der ikke umiddelbart var midler til, tilbage.I løbet af september 2013 blev koordinatorvia en kollegaorienteret om, at tilbageløb i 2013 ikketilfaldt den enkelte LAG, som det ellers hele tiden har været meldt ud. Denne melding kom som en storoverraskelse, dels fordi det vil betyde, at vi i så fald må afvise indstillede projekter for ca. tre mio. kr.,dels fordi en så vigtig melding nødvendigvis burde komme fra ministeriet – og ikke en kollega, dertilfældigvis får det at vide. Sagen om tilbageløb er endnu uafklaret, men vi håber meget på, at vi får lovat beholde tilbageløbet fra 2013 også, da vi ellers kommer til at fremstå som yderst utroværdige ilokalsamfundet.MBBL inviterer med jævne mellemrum til koordinatormøder, hvilket vi er meget glade for. Desværreoplever vi, at referatskrivningen fra disse møder ikke tages alvorligt. Der besluttes vigtige ting påmøderne, og det er derfor yderst vigtigt for os i LAG’en, at alle er enige om referatets indhold oggyldighed. NAER bliver bedt om at godkende de af Koordinationsudvalget udarbejdede referater, mentrods adskillige rykkere, ignorerer NAER disse henvendelser, og kan dermed heller ikke efterfølgendestilles til ansvar for de aftaler, der træffes på mødet. Endelig forstår vi ikke, at det er KU, der står forreferatskrivning, når det er MBBL, der inviterer til møde.
Trods de mange udfordringer, er vi stadig stolte over det arbejde, vi har udrettet i LAG’en i løbet af de sidstesyv år. Vi er derfor meget kede af, at MBBL vælger ataflyse programperiodens sidste årsmøde,som ellers villevære en oplagt lejlighed til at fejre resultaterne af den nuværende programperiode og se fremad mod en nyprogramperiode, der forhåbentligt bygger på erfaringerne fra denne periode.I håb om at vi i fællesskab kan finde en løsning på udfordringerne, imødeser vi Ministerens svar.
Med venlig hilsen og på vegne af bestyrelsenFormand Flemming Petersen
Vedhæftet bilagmed detaljerede oplysninger om de sager, der afventer tilsagn eller udbetaling mv.
3