23.april 2014NOTAT
Flexboliger på Læsø
Folketinget vedtog i foråret 2013 en ændring af Boligreguleringsloven, så helårsboliger kunnebenyttes til helårsformål.Flexboligordningen var en del af regeringens indsats for at forhindre affolkning af yderområderneog samtidig et instrument til at sikre vækst i yderområderne, ved at flere helårsboliger blevbenyttet til fritidsformål. På den måde skulle landets kommuner undgå, at der unødigt stodtommehelårsboliger på landet og forfaldt.Flexboligordningen har ingen virkning haft på Læsø.
Her har vi i mange år brugtBoligreguleringslovens bestemmelser og ophævet bopælspligten for helårsboliger, fordi det ikkehar været muligt for ejerne at leje husene ud, og man fra kommunens side ikke har kunnet anviseen lejer efter seks uger.Heldigvis har vi nogle nordmænd og svenskere, som har fået tilladelse til at erhverve etsommerhus eller helårshus i kraft af, at de har haft en tilknytning til øen bl. a. ved jævnligeferiebesøg.Vi har særdeles mangeEU-borgere, som år efter år holder ferie på Læsø.
Blev der skabt mulighed for,
at også disse gæster kunne erhverve helårshuse (uden forsommerhusområderne) på Læsø, ville der komme liv i mange af de tomme huse, og det ville skabemeget arbejde for øens håndværkere i forbindelse med renovering og vedligeholdelse af husene.Når de nye ejere har deres eget hus, er vi på Læsø overbeviste om, at de vil besøge øen i flereperioder om året end de 2-3 uger, de i øjeblikket lejer et sommerhus.Disse flere besøg vil også være til glæde for øens handelsliv og vil være med til at skabe mere liv påøen uden for feriesæsonen.Kort sagt,hvorfor skal EU-borgere ikke have samme muligheder som nordmænd for at købe enhelårsbolig og anvende den som fritidsbolig?Skulle vi ikke lave enforsøgsordning i nogle af yderområderne?
Henrik Autzen