Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 139
Offentligt
1362176_0001.png
1362176_0002.png
1362176_0003.png
1362176_0004.png
1362176_0005.png
1362176_0006.png

Baggrunden for Apotekerforeningens foretræde for udvalget

Regeringsgrundlaget omtaler en modernisering af apotekerloven. Regeringenønsker at modernisere apotekerloven for at sikre, at apotekerne drives med fokuspå tilgængelighed for borgerne, patientsikkerhed, lave priser og rådgivning ommedicin.Ændringer i apoteksreguleringen kan få betydning for apoteksdækning oglægemiddelforsyningen i landdistrikterne.Apotekerforeningen arbejder for, at der også fortsat skal være fagligt stærkeapoteker i hele landet. Vi ønsker at modernisere reglerne for, hvor der kan åbnesnye apoteksenheder, og sikre at der også fortsat er medicinudleveringssteder i demindste byer.
1

Apoteker og rådgivning er tilgængelig i hele landet

Apoteker i hele landet

Der er apoteker og udleveringssteder i hele landet.312 apoteker og cirka 1000 apoteksudsalg, håndkøbsudsalg ogmedicinudleveringssteder.Desuden leverer apotekerne til plejehjem.

Kort afstand til nærmeste apotek

Vi har fået målt alle danskeres afstand til deres nærmeste apotek. Danskerne har igennemsnit 3,8 km til et apotek og kun 1,7 km, hvis alle enheder tælles med.

Et apotek er en del af et velfungerende lokalsamfund

Apotekerne er en del af det nære sundhedsvæsen. Borgerne kan komme indfra gaden og få rådgivning og vejledning.Apotekerne er også en del af en velfungerende by. Ligesom lægehuset,skolen, kommunekontoret osv.Man kan tage sin uddannelse på apoteket.Apoteket er en videntung arbejdsplads – også for akademikere.Et lukket apotek er endnu et hul i bybilledet.

Online rådgivning

Apotekernes fælles onlinerådgivning og chat giver mulighed for at komme i kontaktmed en farmaceut 24 timer i døgnet. Det virtuelle apotek er et supplement til defysiske apoteker.
2

Stoholm Apotek – 36 kilometer apotek

Apoteket har 9 håndkøbsudsalg og 3 medicinudleveringssteder. Fra Vridstedtil Løvel er der 36 kilometer.1/3 af apotekets omsætning går via disse enheder.Udleveringsstederne ligger i bl.a. Dagli’Brugsen, en Spar-købmand, en Merko-forretning og i Købmandsgården.Ved siden af servicerer apoteket landmænd via en veterinærafdeling
3

Flere mekanismer sikrer tilgængelighed i hele landet

Udligning mellem apoteker indenfor en fast økonomisk ramme

For at sikre tilgængelighed til medicin og rådgivning overalt i landet – til desamme priser - er der etableret en intern økonomisk udligning.Apoteker med en stor omsætning betaler en afgift af den del af omsætningen,der ligger over et af myndighederne fastsat beløb til apoteker med et lillekundegrundlag og dermed en lille omsætning. Det svarer lidt til denkommunale udligningsordning.Udligningsordningen gør det muligt at drive apoteker også i tyndt befolkedeegne, hvor der ellers ikke umiddelbart er driftsøkonomisk grundlag for det.Betalinger til og fra apotekernes udligningsordning på cirka 35 mio. kr. årligtbestemmes af apotekets omsætning og ikke af apotekets overskud. Dermedpåvirker udligningsordningen ikke apotekerens incitament til effektiv drift.

Ingen udligning vil betyde apotekslukninger

43 apoteker i tyndt befolkede områder ville være truet af lukning udenudligning. Hertil kommer over 150 tilknyttede mindre enheder.

Tilskud til filialer, apoteksudsalg og nattevagt

Flere apotekere driver både apotek og filialer.Der opkræves en lille omsætningsafgift hos alle apoteker, der udbetales tilapoteker, der driver filialer, apoteksudsalg og vagttjeneste.

Udleveringssteder får vederlag fra apoteket

Apotekerne betaler vederlag til købmænd, der fungerer som håndkøbsudsalgog medicinudleveringssteder. Vederlaget er 4,80 kr. ekskl. moms forreceptpligtige lægemidler og 2,40 kr. for håndkøbslægemidler.Beløbet skal betales af apoteket ud af den faste avance på 17,46 kr. Sånæsten 1/3 af apotekets avance gives til den udleverende købmand.
4

Apoteket er langt mere end udlevering af medicin

Flere detailhandelsaktører antyder, at der kan drives egentlige apoteker ieksempelvis en lokal købmandsforretning/brugs. Men der er mange grunde til, aten lokal brugs ikke bare kan drive et apotek. Blandt andet.

Apotekets opgaver

Finder fejl i recepter. Det alene forhindrer 7 hospitalsindlæggelser om dagen.Dertil kommer effekten af resten af den sundhedsfaglige indsats.Rådgiver om lægemidler, deres indbyrdes sammenhæng og fejlmuligheder.Dialog med læger, plejehjem og andre lokale sundhedsaktører. Det fordrerofte et personligt kendskab og en langsigtet relation.Skal tilbyde kunden det billigste lægemiddel. Det betyder, at omkring 600varenumre bytter plads hver 14. dag.Har størstedelen af de relevante 7200 varenumre med medicin på lager.Underviser blandt andet personale på plejehjem om sikker medicinhåndteringSikrer diskretion og fortrolighed omkring personlige dataTager imod gammel medicin til destruktion og løser i øvrigt en lang rækkeopgaver i lokalsamfundetTager hånd om alle. Også de ældre, som ikke har mange penge, og skal haforklaret det hele mange gange.Erfaringer fra Sverige peger meget tydeligt på, at liberalisering fører til flereapoteker, men med mindre varelagre og forringet fokus på patientsikkerhed ogrådgivning. Dermed falder tilgængeligheden til det konkrete lægemiddel. Der eringen dokumentation for, at tilgængelighed bliver bedre i landdistrikter – I Sverigeer der lukket apoteker.
5

Flere apoteker – uden risiko for apotekslukninger i landdistrikterne

Det nuværende system er ikke perfekt. Eksempelvis giver Sundhedsstyrelsen idag afslag til apotekere, der for egen regning og risiko ønsker at åbne nyefilialer og apoteksudsalg.Begrundelsen er, at en række ”pejlemærker” ikke er opfyldt. Det kan foreksempel være, at befolkningsgrundlaget ikke er stort nok. Det giver ikkemening, hvis borgerne og politikerne samtidig efterspørger bedretilgængelighed.Vi foreslår, at retningslinjerne for hvornår, der kan åbnes apoteksenhederændres, så apotekerne kan åbne flere apoteksenheder, og borgerne kan fåekspederet deres recepter og få rådgivning flere steder.Forslaget betyder, at de nuværende cirka 120 apoteksudsalg kan opgraderestil receptekspederende filialer. Hertil kommer eventuelt nye adresser.For at sikre, at tilgængeligheden kun kan blive bedre, er det vigtigt, atmyndighederne fortsat skal godkende nedlæggelse eller flytning af deenheder, der findes i dag.
6