Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 136
Offentligt
1360991_0001.png
1360991_0002.png
1360991_0003.png
1360991_0004.png
1360991_0005.png
1360991_0006.png

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Institution: DepartementetEnhed/initialer: Erhvervsenheden/TFMO

Oversigt over centrale bemærkninger til Landdistriktsprogrammet for 2014-2020

Fødevareministeriets bemærkninger

Generelt

Kommunernes Landsforening, Dansk Natur-Fødevareministeriet henviser til, at udmønt-ningen af de økonomiske rammer for Land-fredningsforening, Dansk Ornitologisk For-ening og Det Økonomiske Råd ønsker, at derdistriktsprogrammet for perioden 2014-2015træffes beslutning om anvendelse af fleksibili-blev fastlagt med den politiske aftale i de-tet mellem Søjle 1 og Søjle 2 (fleksibilitet) ogcember 2013.at dette beskrives i Landdistriktsprogrammet.Danske Regioner finder, at der er behov forFødevareministeriet indsætter en skematisken skematisk oversigt over sammenhængenoversigt over sammenhængen mellem for-mellem forfølgelse af EU prioriteter og forføl-følgelse af EU prioriteter og forfølgelse afgelse af tematiske mål i Partnerskabsaftalentematiske mål i Partnerskabsaftalen mellemmellem ESI fonde (ELFUL, EMFF, regional-ESI fonde (ELFUL, EMFF, regionalfondspro-fondsprogrammet og socialfondsprogrammet)grammet og socialfondsprogrammet) ogog dermed målene i EU2020 strategien.dermed målene i EU2020 strategien i bilag15.

Erhvervsudvikling i jordbruget

Danmarks Skovforening, Friluftrådet og DanskFødevareministeriet har opdateret beskrivel-Skovforeningfinder, at der skal ske mere pro-sen af skoverhvervet og data i programudka-filering af skovbruget som en væsentlig bi-stet til Landdistriktsprogrammet 2014-2020.dragyder til biomasse, klimagevinster, miljø-Endvidere henviser Fødevareministeriet til, atgevinster og eksportindtægter og bredereudmøntningen af de økonomiske rammer forstøtte til skov til efteruddannelse, udviklings-Landdistriktsprogrammet for perioden 2014-projekter m.v.2015 blev fastlagt med den politiske aftale idecember 2013. Den finansielle fordeling ogudformningen af Landdistriktsprogrammetfor perioden 2016-2020 fastsættes politisksenere i 2014.Landbrug & Fødevarer finder, at tilskuddet børFødevareministeriet fastholder den eksiste-kunne ydes isoleret set til at fremme dyrevel-rende tekst, hvor det fremgår, at tilskuddetfærd eller at styrke ressourcegrundlaget medtil investeringer på landbrugsbedrifter skal såhenblik på at sikre arbejdspladser i forarbejd-vidt muligt bidrage til at opfylde miljø-, na-ningssektoren, uden krav om, at midlernetur-, klima- eller dyrevelfærdsmæssige mål-samtidig skal forfølge miljø, natur eller klima.sætninger.Landbrug & Fødevarer, Ny Vraa Bioenergy,Fødevareministeriet henviser til, at udmønt-Brancheforeningen for Biogas anfører, at til-ningen af de økonomiske rammer, herunderskuddet til etablering og drift af energiafgrø-prioriteringen af ordninger, for Landdistrikts-der, biomasse og biogas skal genindføres.programmet for perioden 2014-2015 blevfastlagt med den politiske aftale i december2013.Fødevareministeriet vurderer, at min-dre biomasseprojekter kan indgå i Miljøtek-nologiordningen. Derudover henviser Føde-vareministeriet til, at der er nedsat et biopa-nel, der skal afdække indsatsbehovet. Deresanbefalinger forventes at kunne understøttesaf de to hvilende ordninger for landbrugets

Høringssvar

1
Danske regioner finder, at der skal sikres sy-nergi og sammenhæng mellem erhvervsind-satsen under de fire EU programmer (Landdi-striktsprogrammet, Fiskeriudviklingspro-grammet, Regionalfondsprogrammet og Soci-alfondsprogrammet).Danske Regioner finder, at der skal anlæggeset bredere erhvervsfokus end landbruget,herunder at Landdistriktsprogrammet bør for-følge en enstrenget erhvervsfremmeindsats,samt atsnittet til Regionalfondsprogrammetbør præciseres.Landbrug & Fødevarer, Dansk Naturfrednings-forening og Landinspektørerne anførte, at derskal gives støtten til jordfordeling der kan sik-re bedrifterne bedre arrondering.Dansk Gartneri anmoder om, at der skal ind-føres investeringsstøtte til arbejdsmiljø i gart-neriet.Danske Regioner og Økologisk Landsforening-finder, at der skal gives støtte til udvikling affødevareforarbejdning/klynge, idet det primæ-re landbrug ikke gennemfører produktudvik-ling alene men i samspil med andre fødevare-aktører og andre erhverv.Landbrug & Fødevarer foreslår ændrede for-muleringer vedrørende typer af operationer iErhvervsudviklingsordningen. Endvidere for-slår Landbrug & Fødevarer, at det skal væremuligt at få tilskud til overhead (25% af destøtteberettigede, fakturerede driftsudgifter).Landbrug & Fødevarerforeslår at tilføje udvik-ling af nye metoder som indsatsområde i Er-hvervsudviklingsordningen.
omstilling til bioøkonomi i Landdistriktspro-grammet for 2014-2020. Dog kan disse ord-ninger tidligst aktiveres efter 2015.Fødevareministeriet henviser til, at dennesynergi allerede er beskrevet i Landdistrikts-programmet for 2014-2020.
Fødevareministeriet henviser til, at detteallerede er beskreveti Landdistriktspro-grammet for 2014-2020.
Fødevareministeriet påpeger, at der ydesstøtte til jordfordeling i forbindelse med na-tur- og miljøindsatser, men ikke til er-hvervsmæssig arrondering.Fødevareministeriet finder, at midlerne tilMiljøteknologiordningen bør prioriteres tilforfølgelse af målsætningerne for miljø-, na-tur-, klima- eller dyrevelfærdsmæssige mål-sætninger.Fødevareministeriet henviser til, at udmønt-ningen af de økonomiske rammer for Land-distriktsprogrammet for perioden 2014-2015blev fastlagt med den politiske aftale i de-cember 2013.,ad hvilken Landdistriktspro-grammet i 2014 og 2015 målrettes primær-erhvervet med henblik på forenkling og ef-fekt.Fødevareministeriet har valgt at prioriteretilskud til investeringer frem for tilskud tiloverhead.
Fødevareministeriet tilføjer udvikling af nyemetoder som et støtteberettigede indsats-områder i Erhvervsudviklingsordningen.

Natur og miljø

Kommunernes Landsforening, Landbrug &Fødevareministeriet henviser til, at udmønt-Fødevarer, Økologisk Landsforening, kommu-ningen af de økonomiske rammer, herunderner, Dansk Naturfredningsforening, Ornitolo-prioriteringen af ordninger, for Landdistrikts-gisk forening m.fl. finder, at der skal afsættesprogrammet for perioden 2014-2015 blevyderlige midler til natur fremme og genindfø-fastlagt med den politiske aftale i decemberrelse af natur- og miljøprojektordningen, også2013.udenfor N2000 områderne.Landbrug & Fødevarer ønsker at fasthol-Fødevareministeriet anfører, at Natura 2000de/genindføre særlig tilskudssats for pleje afog den i Landdistriktsprogrammet indførtenaturperler under plejegræsordningen.HNV (High Nature Value) udpegning fra2015vil udgøre den nye målretning på pleje-græsordningen. Fødevareministeriet påpe-ger, at dergenerelt ikke har været klar evi-dens for, at forhøjet tilskud til naturperler
2
Dansk Naturfredningsforening anfører, atLanddistriktsprogrammet bør kunne støttegennemførelse af NLK-anbefalinger, f.eks. enmålrettet regulering af kvælstof og fosfor,etablering af naturnetværket, naturpleje somdriftsgren, reduktion af landbrugets udledningaf klimagasser og imødegåelse af klimaforan-dringerne og indsatser, hvor flere hensyn for-følges samtidig.
har leveret en yderligere effekt, som matcherdet forhøjede tilskud. Endvidere henviserFødevareministeriet til at satsen for afgræs-ning af arealer, hvor der ikke søges direktestøtte sætte op fra 2000 kr. pr. ha til 2600kr.pr. ha fra 2015.Fødevareministeriet henviser til, at udmønt-ningen af de økonomiske rammer, herunderprioriteringen af ordninger, for Landdistrikts-programmet for perioden 2014-2015 blevfastlagt med den politiske aftale i december2013. Endvidere drøfter Fødevareministerietde relevante NLK-anbefalinger i forbindelsemed udarbejdelsen af Landdistriktsprogram-met for perioden 2016-2020.

Økologi

Økologisk Landsforening og det ØkologiskeFødevareministeriet henviser til, at udmønt-Råd anfører, at der skal prioriteres flere mid-ningen af de økonomiske rammer, herunderler til fremme af økologi og en bredere porte-prioriteringen af ordninger, for Landdistrikts-følje af støtteordninger til økologer, herunderprogrammet for perioden 2014-2015 blevat genindføre til arealtilskud til selve omlæg-fastlagt med den politiske aftale i decemberningen fra konventionel drift, investeringsstøt-2013, hvor Landdistriktsprogrammet i 2014teordningen for forarbejdning af fødevarer ogog 2015målrettes primærerhvervet medstøtte til markedsføring af økologi.henblik på forenkling. Vedrørende genindfø-relse af arealtilskuddet henvises der til efter-følgende punkt.Økologisk Landsforening foreslår, at natur- ogFødevareministeriet inkluderer ikke natur- ogklimakrav indarbejdes som basiskrav for mod-klimakrav i ordningen for Økologisk arealtil-tagelse af økologisk arealstøtte mod kompen-skud, bl.a. pga. udfordringer med at findesation fra 2015.tiltag, der både har effekt, kan håndteres påbedriften og kan administreres enkelt. Føde-vareministeriet tager Økologisk Landsfor-enings forslag med i det videre arbejde meden justering af Landdistriktsprogrammet for2016-20.Økologisk Landsforening og Landbrug & Fø-Fødevareministeriet imødekommer dennedevarer ønsker at fastholde et forhøjet tilskudanmodning om at opretholde et forhøjet til-under omlægningen, fx som et omlægnings-skud under omlægning i form af et omlæg-tillæg under ordningen for økologisk arealtil-ningstillæg.skud.Økologisk Landsforening og Landbrug & Fø-Fødevareministeriet henviser til, at der alle-rede er truffet politisk beslutning om ned-devarer mener, at det er positivt, at der fort-sættelse af minimumsgrænsen pr. ansøgningsat bliver mulighed for, at der kan søges øko-til 0,3 ha, hvorved små bedrifter tilgodeses.logisk arealstøtte til små landbrug (0,3 ha).Landdistriktsprogramteksten for 2014-2020tilrettes i overensstemmelse med denne be-slutning.Økologisk Landsforening gør opmærksom på,Fødevareministeriet påpeger,ati det forrigeat det tidligere har været muligt at kombinereLanddistriktsprogram for 2007-2013 var om-omlægningstilskud med plejegræsordninger.lægningstilskuddet et selvstændigt tilsagn,der i visse tilfælde kunne kombineres medtilsagn om plejegræs.Fødevareministeriet henviser til, at tilskuddettil omlægning i Landdistriktsprogrammet2014-2020 er et tillæg under basistilskuddet,der ikke kan kombineres med ordningen for
3
Landbrug & Fødevarer finder, at for de økolo-giske arealer der fragår bedriften skal restpe-rioden af bindingsperioden på 5 år kunne fra-faldes uden krav om tilbagebetaling. Samtidigbør det være muligt at lave 1-årige genteg-ninger som særskilte kortere tilsagn.
Landbrug & Fødevarer finder, at forslaget tilekstra tillæg for yderligere N (kvælstof)-reduktion er helt centralt i forhold til at under-støtte regeringens mål om at fordoble detøkologiske areal i 2020.Økologisk Landsforening ønsker, at indføremuligheden for at give støtte til jordfordelingpå økologiske bedrifter.
Økologisk Landsforening og L&F ønsker, at derfremadrettet også skal kunne indgå tilskud tilekstern bistand med henvisning til at kompe-tencerne er forskellige hos tilsagnshaver ogundervisere.Økologisk Landsforening ønsker, at privatestorkøkkener skal kunne dækkes af ordnin-gen. Landbrug & Fødevarer ønsker en brede-re økofremmeordning, der kan yde tilskud tilandet end køkkener.
Pleje af græs. At omlægningstilskuddet ogplejegræsordningen ikke kan kombineresfremadrettet vil ikke få betydning for de ca.20.000 ha økologiske arealer, der er omlagtog i dag omfattet af plejegræs-tilskud. Detvil kun få betydning for nye økologiske area-ler, der er omfattet af plejegræstilskud, ogsom fremover ikke vil kunne få omlægnings-tilskud.Fødevareministeriet henviser til, at Kommis-sionen fastslår, at 1-årige tilsagn kun er enmulighed for arealer, der har været omfattetaf et 5-årigt tilsagn under det nye Landdi-striktsprogram for 2014-2020. Fødevaremi-nisteriet påpeger, at det således først vil væ-re muligt at tilbyde 1-årige forlængelser i år2019. Endvidere henviser Fødevareministeri-et til den nye mulighed i Landdistriktspro-grammet 2014-2020, hvor arealer kan udgåaf tilsagn uden tilbagebetaling, hvilket giveren vis fleksibilitet ved ejer/brugerskifter afjorden.Fødevareministeriet vælger pt. at fastholdeden eksisterende støttemodel. Fødevaremi-nisteriet er i dialog med Kommissionen omudformningen af N-tillægget og når denneafklaring forefindes vil Fødevareministerietjustere Landdistriktsprogramteksten, og in-formere erhvervet.Fødevareministeriet yder støtte til jordforde-ling i forbindelse med natur- og miljøindsat-ser, men ikke til erhvervsmæssig arronde-ring. Fødevareministeriet henviser til, atdenne mulighed kan genovervejes ved udar-bejdelsen af Landdistriktsprogramændringenfor 2016-2020.Fødevareministeriet tilføjer konsulentbistandtil tilskudsberettigede omkostninger i ord-ningen for økologisk omstilling af køkkener.Fødevareministeriet ændrer ordningsover-skriften til ”økologifremme, herunder tilskudtil omstilling til økologi i de offentlige køkke-ner” for at indsatsen kan rumme informati-ons- og vidensformidlingsaktiviteter til andetend køkkener.Fødevareministeriet tager øn-sket om at inkludering af private storkøkke-ner til efterretning.Fødevareministeriet tilføjer undervisere ogstuderende på landbrugs- og fødevareud-dannelser og medarbejdere i detailhandel tilden målgruppe, der kan søge tilskud.Fødevareministeriet vurderer, at beslut-ningstagere og indkøbere ikke er en del affødevaresektoren og tilføjes derfor ikke til
Landbrug & Fødevarer ønsker, at undervisereog uddannelsessøgende på landbrugs- og fø-devareuddannelserne og medarbejdere i de-tailhandel inkluderet som målgruppe. Derud-over ønsker Økologisk Landsforening at be-slutningstagere og indkøbere inkluderet.
4
Økologisk Landsforening og Landbrug & Føde-varer finder, at målgruppen til køkkenindsat-sen skal fortolkes bredere end hidtil, såledesat der kan tilbydes undervisning til flere med-arbejdergrupper og aktører, som er med til atpåvirke omlægningen i de offentlige og priva-te storkøkkener. De finder, at fødevareprodu-center og grossister også skal være omfattet.

LEADER ordning – landdistriktsudvikling

De lokale aktionsgrupper og kommuner fin-Fødevareministeriet og Ministeriet for By,der, at der skal afsættes flere midler til LAG-Bolig og Landdistrikter henviser til, at ud-indsatsen for landdistriktsudvikling i Landdi-møntningen af de økonomiske rammer forstriktsprogrammet.Landdistriktsprogrammet for perioden 2014-2015 blev fastlagt med den politiske aftale idecember 2013.De lokale aktionsgrupper og kommuner fin-Fødevareministeriet og Ministeriet for By,der, at kommuners projektudgifter, frivilligtBolig og Landdistrikter tilføjer, at kommunerarbejde, delvis moms (ikke-moms registrere-og selvejende institutioner kan søge tilskud,des betaling af refunder bar moms) og udgif-samt at frivilligt arbejde kan bruges som fi-ter til forplejning bør være støtteberettiget.nansieringskilde.De lokale aktionsgrupper og kommuner fin-Fødevareministeriet og Ministeriet for By,der, at der er problemer med administrativeBolig og Landdistrikter arbejder på at for-byrder og ansøgers likviditet ved gennemfø-enkle både ordningen, samt dens ansøg-relsen af et LAG-projekt. Endvidere ønsker denings- og sagsbehandlingsprocedure, hvilketmindre bureaukrati, kortere sagsbehandlings-bl.a. forventes at give kortere sagsbehand-tider, og at LAG-administrationen samles i étlingstider.ministerium.Kommunernes Landsforening, vækstfora, re-Fødevareministeriet og Ministeriet for By,gioner, kommuner finder, at der skal genind-Bolig og Landdistrikter henviser til, at ud-føres en central pulje under programmet øre-møntningen af de økonomiske rammer, her-mærket til en regional/ kommunal erhvervs-under prioriteringen af ordninger, for Land-og landdistriktsindsats (280 millioner kr. pul-distriktsprogrammet for perioden 2014-2015jen).blev fastlagt med den politiske aftale i de-cember 2013.De Lokale Aktionsgrupper ønsker, at udarbej-Fødevareministeriet og Ministeriet for By,delsen af prioriteringskriterier for LAG skal skeBolig og Landdistrikter præciserer i Landdi-lokalt.striktsprogrammet for 2014-2020, at det erministeriet, der sætter rammerne, mens ak-tionsgrupperne udarbejder pointsystemet.De Lokale Aktionsgrupper ønsker, at LAG’erFødevareministeriet og Ministeriet for By,bliver repræsenteret i overvågningsudvalgetBolig og Landdistrikter påpeger, at aktions-for Landdistriktsprogrammet for 2014-2020.grupperne var repræsenteret i overvåg-ningsudvalget for det forrige Landdistrikts-program og de vil ligeledes blive repræsen-teret i overvågningsudvalget for Landdi-striktsprogrammet for 2014-2020.Kommunernes Landsforening, LAG´erne ogFødevareministeriet og Ministeriet for By,Sammenslutningen af Danske Småøer finder,Bolig og Landdistrikter henviser til, at derat der skal prioriteres midler til tilvejebringel-allerede kan ydes tilskud til mindre investe-se af stabilt bredbånd i udkantsområder.ringer i bredbånd under LEADER ordning -tilskud til basale tjenesteydelser og landsby-fornyelse i landdistrikterne.
den målgruppe, der kan søge tilskud.Fødevareministeriet udvider målgruppen tilkøkkenomstillingsprojekterne til også at om-fatte personer fra afsætningsledet.
5
6