Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 135
Offentligt
1360598_0001.png
1360598_0002.png
Pressemeddelelse

Frivillige ildsjæle i landdistrikterne får penge til lokal udvikling.

Landdistriktsminister Carsten Hansen har udvalgt de særlige områder, hvor frivilligei landdistrikterne nu fårmulighed for at få penge til lokalt at drive udviklingeni landdistrikterne.Det er anvendelsen af de såkaldte LAG-midler, der nu er truffet beslutning om. Minister Carsten Hansen harudpeget 56 kommuner og småøerne, som har særlige landdistriktsudfordringer, og hvor en indsats via de lo-kale aktionsgrupper kan gøre en forskel.Ministeriet har udarbejdet et forslag til organisering af de lokale aktionsgrupper, som blev sendt i høring den5. marts 2014. I den forbindelse har ministeriet modtaget over 100 høringssvar med en lang række konstruk-tive forslag og gode argumenter. Ministeriet har nu vurderet høringssvarene og har søgt at imødekommedem.Det betyder, at der nu er udpeget flere områder og aktionsgrupper, der kan bidrage til den lokale udvikling.For blandt andet at skabe en vis økonomisk volumen hos aktionsgrupperne og understøtte større projekter,som eksempelvis går på tværs af kommunegrænser, har Carsten Hansen foretaget en gruppering af de ud-pegede LAG-kommuner.”Målet med LAG er at skabe udvikling i landdistrikterne, og her er det vigtig, at man også kan støtte størreprojekter. Pengene skal gå derhen, hvor behovet er størst. Det er klart, at der altid vil være nogle, der eruenig i prioriteringen, og derfor har vi også brugt ekstra god tid på at nærlæse høringssvarene, så vi harkunnet imødekomme så mange som muligt,” siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.
Udpegningen har betydet, at der er nogle områder, som ikke bliver omfattet af ordningen.”Der vil være kommuner, som ikke bliver LAG-område, men det betyder jo ikke, at de ikke kan udvikle dereslanddistrikter. Det jeg har set på er, at der er nogle kommuner, der har større udfordringer end andre, og deter mit ønske, at vi skal bruge ressourcerne bedst muligt,” siger Carsten HansenMed pengene følger muligheden for borgere i de udpegede landdistriktertil at engagere sig og få indflydelsepå den lokale udvikling. De lokale aktionsgrupper bestemmer nemlig, hvad pengene skal bruges til lokalt, oghvilke projekter der skal have tilskud. Det sker inden for rammer, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrik-ter udstikker.Ministeriet vil nu afholde en række møder rundt i landet for at skabe opmærksomhed om den nye landdi-striktsindsats og få mobiliseret de lokale frivillige kræfter.
Fakta boks

Lokale aktionsgrupper (LAG)

Der er udpeget 57LAG-områder, hvilket giver mulighed for at etablere 26 lokale aktionsgrupper i Danmark.Aktionsgrupperne, der er drevet af lokale frivillige, skal bidrage til at skabe arbejdspladser, vækst og innova-tion og netværk i lokalsamfundene.De lokale aktionsgrupper er finansieret med midler fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og EU. Delanddistriktsområder, der modtager tilskud, står overfor særlige udfordringer.Midlerne til de lokale aktionsgrupper bliver fordelt efter et 65/35 princip, hvor65 % af midlerne bliver ligeligtfordelt mellem alle de udpegede kommuner, og de resterende 35 % fordeles til de kommuner, der har ople-vet en negativ befolkningsudvikling.Aktionsgruppernes organisering hviler på følgende principper:Sikre, at vi får en bred geografisk dækning — så aktionsgrupperne dækker de områder, vi forstårsom landdistrikter.Organiseringen af aktionsgrupperne skal være effektiv og tilskynde til større projekter, somreelt gøren forskel lokalt.Lidt større aktionsgrupper — i stedet for mange små — med en vis økonomisk volumen.Yderligere styrket samarbejde på tværs af kommunegrænserne.
Læs mere om lokale aktionsgrupper