Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del Bilag 108
Offentligt
1346451_0001.png
1346451_0002.png
1346451_0003.png
1346451_0004.png
Omø og AgersøSunde fødevarer fra Storebælt- projektet er igangsat af Slagelse Kommune og formålet er, atunderstøtte vækst, erhvervsliv og turisme samt den fremtidige beskæftigelse på øerne Agersø ogOmø. Projektet sigter bl.a. på udnyttelse af den sukkertang de lokale fisker får i deres net sombifangst, og en produktion af såkaldte tangsporerliner i et nyopsat laboratorium på Agersø Havn.Desuden er der på Omø ved at blive opbygget det nyeHavcenteri hallen ved Omø havn og her vilbørn og turister i fremtiden få rig mulighed for at røre ved alt det skønne dyre- og planteliv fraStorebælt. Det er de lokale fiskere og ildsjæle der vedligeholder de opsatte kar og kan fortællespændende historier om dyrelivet i de danske bælter og om fiskerens liv på havet. Omø Havcentersigter på, at formidle til børn, skoler og turister og skulle mundvandet begynde at løbe, vil der sågarvære mulighed for at købe havfrisk fisk på havnen til en favorabel pris.I hallen er de lokale skolebørn og ildsjæle i gang med at udsmykke en mur med alverdens fisk oghavdyr.
Tørreanlæg på OmøMen det er ikke kun fisk og dyr som findes i Omø Havcenter, planteriget er skam ogsårepræsenteret og udover at røre ved tang, vil de besøgende have mulighed for at smage på densmagsfulde sukkertang! Sukkertang er sundt og næringsrigt og smager fantastisk. I hallen findes deret tørrerum hvori tangen kan tørres. Tørreanlægget er en del af Sunde Fødevarer fra Storebæltprojektet. Tang indgår i ny nordisk mad og kan i øvrigt bruges i alverdens madretter sammen medf.eks. fisk, supper og pasta. Skulle man få lyst til at give sin mad lidt ekstra kant, kan man nu købetørret sukkertang fra Storebælt hos de lokale fiskere, fiskehandler, købmand eller via nettet hoskendte tangsælger og kok Anita Dietz.
Tangsporerlinelaboratorium på AgersøPå Agersø Havn er opbygningen af et laboratorium til tangsporelineproduktion færdigt.Laboratoriet er bygget i en kølecontainer som er beklædt, så den falder perfekt ind i havnemiljøet. Idette laboratorium vil der i nær fremtid produceres tangsporerliner. Tang formerer sig ved at lavesmå tangsporer, som i begyndelsen af deres liv svømmer frit omkring. I kar vil sporerne fasthæftesig på reb og få lov til at spire til de er omkring 3 mm lange. Herefter sættes reb med sporer ud ihavet så tangplanterne kan vokse sig store og næringsfulde. Efter 6 - 12 måneder i havet kan tangenhøstes. Produktionen er en del af projektet Sunde Fødevarer fra Storebælt. Arbejdet udføres isamarbejde med lokale fiskere, øens beboere, Slagelse Kommune og konsulent og biolog ClausFalconi fra GEMBA Seafood Consulting A/S.