Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del Bilag 9
Offentligt
1286294_0001.png
1286294_0002.png
1286294_0003.png

FORORD

Statsministerens redegørelse i henhold til Grundlovens § 38 afgives i en mundtlig og enskriftlig del.I denne skriftlige del af redegørelsen gives en kortfattet omtale af de lovforslag og forslagtil folketingsbeslutning, som regeringen ved begyndelsen af det nye folketingsår forventerat fremsætte i løbet af folketingsåret. Denne del af redegørelsen indeholder endvidere oplysningerom ministerredegørelser til Folketinget.***Det kommende års lovgivningsarbejde omfatter blandt andet udmøntningen af de politiskeaftaler om et fagligt løft af folkeskolen samt regeringens kommende udspil til en reform aferhvervsuddannelserne.Der er også omfattende og væsentlig lovgivning på blandt andet beskæftigelses-, erhvervs-,rets- og transportområdet.Herudover følger lovprogrammet op på en række af de initiativer, der er omtalt i regeringsgrundlaget”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.***Jeg ser frem til et godt samarbejde med Folketingets partier om det kommende folketingsårslovgivning.
Helle Thorning-SchmidtStatsminister

TRANSPORTMINISTEREN

Lov om udbygning af Fynske Motorvej syd om Odense (Okt I)

Lovforslaget giver transportministeren bemyndigelse til at udbygge den 13 km langestrækning af hovedlandevej 40, Fynske Motorvej (E20) fra Motorvejskryds Odense til ca. 2km øst for tilknytningsanlæg Odense Vest ved Blommenslyst fra 4 til 6 spor. Forslagetfølger op på trafikaftalen om ”En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen mv.” fra marts2013.

Lov om anlæg af Holstebromotorvejen (Okt I)

Lovforslaget giver transportministeren bemyndigelse til at anlægge en motorvej fra Herningtil Holstebro samt en vejforbindelse til Gødstrup. Forslaget følger op på trafikaftalenom ”Linjeføring for Holstebromotorvejen” fra april 2013 samt aftaler om ”Vækstplan DK”fra april 2013.

Ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Okt II)

Regeringen har nedsat et udvalg om cabotagekørsel, der har afgivet en rapport i maj 2013.Lovforslaget vedrører den lovgivningsmæssige opfølgning på dette udvalgsarbejde. Forslagetvedrører en differentiering og anbefaling af forhøjelse af bødeniveauer med tre kategorieraf bøder afhængig af, hvor alvorlig overtrædelsen er.

Ændring af postloven (Nov I)

Lovforslaget bemyndiger transportministeren til administrativt at fastsætte vilkår for opfyldelseaf befordringspligten, således at der bliver adgang til at reducere antallet af omdelingsdagepr. uge, ændre kvalitetskrav til B-breve samt ændre kravene til det landsdækkendenet af postbetjeningssteder samt fastslå principper for postbetjening af øsamfund. Forslagetfølger op på den politiske aftale af 26. juni 2013 herom.

Lov om letbane i Ring 3 (Nov I)

Lovforslaget er en kombineret projekterings- og selskabslov. Anlægsloven afventer, at derbliver udarbejdet en VVM-redegørelse - lovforslag herom planlægges fremsat om 2 år,som et ændringsforslag til nærværende lovforslag. Forslaget giver hjemmel til at stifte etinteressentselskab (Ring 3 Letbane I/S) bestående af Transportministeriet, Region Hovedstadenog 11 kommuner i Hovedstadsområdet. Selskabet skal anlægge en 27 km lang letbanepå Ring 3 fra Lundtofte i nord til Ishøj i syd med 27 stationer. Lovforslaget vil endvidereindeholde bestemmelser om interessentselskabet, herunder ejerfordelingen, bestyrelse,beslutning om tiltrædelse af de indkomne bud, statens udtræden af selskabet efter anlæggeter færdigt og selskabets bestyrelse efter statens udtræden mv. Forslaget skal ses i forlængelseaf en samarbejdsaftale mellem staten, Region Hovedstaden og de berørte kommunerog udarbejdede rapporter senest ”Udredning om Letbane på Ring 3” fra marts 2013.

Ændring af lov om jernbane København-Ringsted (Jan I)

Lovforslaget tilvejebringer hjemmel til, at der kan etableres en niveaufri udfletning vedRingsted Station samt mindre justeringer på de tilstødende strækninger som led i realiseringenaf Timemodellen. Med en niveaufri udfletning bliver det muligt at køre 200 km/tigennem stationen mellem Den nye bane og Vestbanen til Odense.

Lov om projektering af en moderne jernbane (Jan II)

Lovforslaget bemyndiger transportministeren til at undersøge og projektere de nødvendigeanlæg til realisering af hurtigere rejsetider på strækningen Ringsted – Hobro, herunder anlægaf en ny bane over Vestfyn, en bro over Vejle Fjord, en ny bane Hovedgård – Aarhusog hastighedsopgraderinger på de bestående banestrækninger. Projekterne er et led i udmøntningenaf Togfonden DK.

Ændring af lov om trafikselskaber (Feb II)

Lovforslaget forventes at indeholde justeringer af organiseringen af den kollektive trafik ihovedstadsområdet og finansieringsmodellen øst for Storebælt mv. Som følge afbuspassagerrettighedsforordningenindeholder forslaget også regler om udpegning af et klageorganog sanktioner i forhold til overholdelse af forordningen. Endelig vil lovforslaget skabe mu35lighed for, at trafikselskabet i region Nordjylland kan overtage statens hidtidige trafikkøberansvarfor lokaltrafik mellem Hobro og Frederikshavn. Lovforslaget følger op på regeringsgrundlaget”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

Jernbanelov (Feb II)

Hovedformålet med loven er at skabe en klar, enkel og operationel jernbanelov, som indeholderde rammebetingelser, der er nødvendige for at få flere passagerer og mere gods påskinnebåren trafik.

Lov om anlæg af en ny fjordforbindelse ved Frederikssund (Feb II)

Lovforslaget bemyndiger transportministeren til at anlægge en motortrafikvej syd om Frederikssundført over Roskilde Fjord på en højbro. Forslaget følger op på trafikaftalen om”En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen mv.” fra marts 2013.