Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del Bilag 32
Offentligt
15. marts 2013
TIMEMODELLEN
STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDETArgumenter for at Trekantområdet skal betjenes aftimemodellens hurtige tog og for at et nyt centraltstandsningssted skal undersøges.• Uden betjening med det hurtige timemodeltog vil Trekantområdetsom et af landets vigtigste vækstcentre få en relativ dårligerebetjening end landets øvrige større byområder.• Et standsningssted i Aarhus vil betjene op mod 350.000indbyggere, i Odense og Aalborg i størrelsesordenen 200.000,og Esbjerg i størrelsesordenen 100.000 indbyggere. Et fællesstandsningssted i Trekantområdet vil kunne betjene de 350.000indbyggere der bor i området.• I forhold til de stationer der tænkes betjent med de hurtigstetimemodel-tog (København, Odense, Aarhus, Esbjerg og Aalborg)har et fælles standsningssted i Trekantområdet mindst sammepassagergrundlag, og i flere tilfælde større.• Uden et standsningssted i Trekantområdet for de hurtigste togvil det blive svært at overflytte bilister til toget, og dermed aflastemotorvejsnettet og spare CO2.• I Trekantområdet gælder ikke den samme naturlov som i destørste byer, om at en station skal ligge i centrum af en by.Trekantområdet er et by-netværk, hvor der i forvejen pendles påkryds og tværs og relativt langt.• I udenlandske højhastighedssystemer i f.eks. Tyskland,Frankrig, Spanien og Storbritannien er der med succesanlagt nye regionale park+ride stationer placeret udenforbycentre, i tilknytning til motorvejssystemet og med godeparkeringsfaciliteter.• Et fælles standsningssted i Trekantområdet vil med godeomstigningsmuligheder forbedre betjeningen af Syd- ogSydvestjylland væsentligt både i retning til/fra Københavnog til/fra Aarhus/Aalborg. Samtidig vil det kunne forbedremulighederne for togpendling væsentlig i det Østjyske bybånd.
BaggrundSiden midt 90’erne har Transportministeriet arbejdet med planerom hurtige togforbindelser mellem landets største byer, herunderforskellige planer for baneudretninger.Med Trafikaftalen ”Grøn Transport” fra 2009 blev det principbesluttet,at der skal arbejdes hen mod en timemodel for hurtige tog, dermed en rejsetid på 1 time – og uden stop mellem de enkelte byer/stationer - skal betjene de største byer. Iflg. ”Grøn Transport”-aftalenskal timemodellen inkludere København, Odense, Aarhus ogAalborg, og evt. på sigt Esbjerg og Herning.Med ”Grøn Transport”-aftalen fra 2009 blev det besluttet at afsættepenge til og gennemføre, 1. etape København-Odense og 3. etapeAarhus-Aalborg inden 2020.Det blev samtidig besluttet, som led i de strategiske undersøgelser,at gennemføre analyser af hvordan etapen mellem Odense ogAarhus (2. etape) kan gennemføres. Der har dog ikke hidtil væretafsat penge til at gennemføre denne etape. I den forbindelse harTransportministeriet arbejdet med 2-3 modeller:• med forskellige baneudretninger via Lillebælt,• via en Nordfyn-Juelsminde forbindelse• via en Kattegatforbindelse direkte til Aarhus.
ICE tog i Kolding
Under alle omstændigheder har Transportministeriet/Trafikstyrelsenikke i nogen af modellerne opereret med betjening/standsningsstedi Trekantområdet for de hurtige timemodel tog. Der har heller ikkeindgået hurtigere og flere togforbindelser mod Flensburg/Hamburg iTransportministeriets planer.
Med ”Togplan.dk”, som regeringen lancerede den 1. marts 2013, harregeringen, ved hjælp af 27,5 mia. kr. fra ekstra Nordsøbeskatning,øremærket penge til hhv. elektrificering af de fleste dele af landetsbanenet, samt gennemførelse af timemodellen etape 2, mellemOdense og Aarhus. Samtidig har regeringen med udspillet valgtløsningsmodel for etapen mellem Odense og Aarhus. Odense-Aarhus på en time skal med Togplan.dk nås med modellen viaLillebælt, og inkludere en ny bane over Vestfyn, ny forbindelse overVejle fjord mellem Brejning og Daugård samt en udretning mellemHovedgård og Aarhus. Iflg. Togplan.dk skal timemodellen desudenudstrækkes til Esbjerg, så der bliver en rejsetid på en time mellemOdense og Esbjerg.
Togplan.dk
Togplan.dk er en langsigtet plan, hvor alle elementer ifølge detoplyste skal realiseres i perioden 2017-2042 i takt med at mer-indtægterne fra Nordsøbeskatningen indløber. Den største del afmer-indtægterne vil ifølge det oplyste indgå til statskassen de første5-10 år efter 2017, og de fleste af elementerne i Togplan.dk kanderfor også realiseres i denne periode. Ifølge de foreløbige planerskal der startes med elektrificering, der skal være realiseret senest i2025, og det er dermed næppe realistisk, at de større baneprojekter,f.eks. ny bane over Vestfyn og en bro over Vejle fjord er realiseret før2025-2030. Det er dog forventningen, at der vil blive igangsat VVMundersøgelser for de større anlæg indenfor de nærmeste år, og atbeslutning vedrørende præcise linjeføringer og placering af evt. nyestationer derfor vil blive taget indenfor en kort årrække.Togplan.dk indeholder fortsat ikke et standsningssted iTrekantområdet for de hurtige tog mod Aarhus og Aalborg.Fredericia og Vejle skal betjenes af mere sekundære tog, der pågrund af flere stop, og delvis kørsel ad eksisterende banestrækninger,vil have en længere rejsetid end de hurtige timemodeltog. Det er pt.ikke helt klart om de tog der f.eks. planlægges at betjene Fredericiaog Vejle skal være elektriske tog, da det ikke er meldt ud hvorvidt deeksisterende baner, f.eks. via Vejle vil blive elektrificeret.Togplan.dk indeholder heller ikke noget om bedre togforbindelsermod Flensburg/Hamburg, idet Transportministeriet fortsat alenefokuserer på til/fra København.
Fælles standsningssted i TrekantområdetTrekantområdet har gennem flere år peget på, at en kommendetimemodel på hovedlinjen mod Aarhus/Aalborg ud fra bl.a.passagergrundlag og mulighed for overflytning fra bil til togskal indeholde betjening af Trekantområdet gennem et fællesstandsningssted.Fra Trekantområdet har der været peget på, at placering af et fællesstandsningssted i Trekantområdet bør afhænge af, hvor der i forholdtil passagerunderlag og samfundsøkonomi er det største potentiale.Der kan i princippet være tale om en af de eksisterende storestationer på strækningen (Fredericia eller Vejle) eller en ny placering,der med park+ride faciliteter kan betjene hele området.
Fra Trekantområdet har der vedholdende været argumenteretoverfor embedsmænd i Transportministeriet og Trafikstyrelse,at et fælles standsningssted bør indgå i analyserne. Fraembedsmandsside har det hidtil været afvist at undersøgemulighedenSom begrundelse for at afvise analysen af et standsningssted iTrekantområdet er der bl.a. henvist til at Middelfart, Fredericia ogVejle i lighed med alle andre stationer får tidsmæssige fordele afnogle af forbedringerne i timemodellen, og at det ikke er foreneligtmed en rejsetid Odense-Aarhus på en time at de hurtige togstandser i Trekantområdet .Transportministeriet og Trafikstyrelsen har hidtil i timemodel-planlægningen entydigt fokuseret på at nå en time mellem landets5 største byer, uanset hvilket potentiale man derved springer over.Allerede i dag har Fredericia og Vejle hver især flere dagligetogrejsende end f.eks. Esbjerg og Herning og næsten ligeså mangesom Aalborg.Antal afrejsende passagerer dagligt (2008)OdenseAarhusAalborgEsbjergHerningVejleFredericiaKoldingMiddelfartTrekantområdet ialt* Trekantområdet i alt: Vejle, Fredericia, Kolding, MiddelfartTilsammen har de vigtigste stationer i Trekantområdet flere dagligetogrejsende end Odense, og næsten lige så mange som Aarhus.I tallet for Trekantområdet indgår de nuværende passagertalfor stationerne Middelfart, Fredericia, Vejle og Kolding. Det er destationer, det skønnes relevant at medtage som underlag for etfælles standsningssted.
16.66518.5846.8414.5183.9355.3195.2834.4302.72317.755
Hvis der alene ses på indbyrdes rejser mellem de stationer derplanlægges at indgå i timemodellen, viser det sig meget tydeligt,at der er væsentlig flere rejser til/fra Trekantområdet end mellemflere af timemodel byerne. Der er således flere rejser dagligtmellem Trekantområdet og København end mellem København ogAalborg eller mellem København og Esbjerg, og tallet for rejsendemellem Aarhus og København er ikke meget større end mellemTrekantområdet og København. Mellem Odense og Aarhus er derdagligt kun ca. 650 togrejser, mens der mellem Trekantområdet oghhv. Odense og Aarhus dagligt er hhv.ca. 2260 og ca. 1500 togrejser.Daglig antal togrejser ml. destinationer (2008)Odense4.800Trekantområdet2.2302.254Aarhus2.5966561.490Nord for Aarhus1.5361.5363564.446Esbjerg62619439811450Køben- Odense Trekant- Aarhus Nord forhavnområdetAarhus* Tallet for Trekantområdet inkluderer her Middelfart, Fredericia,Vejle og Kolding stationer. Der foreligger ikke særskilte tal forfjerntogstrafikken til/fra Aalborg, men alene til/fra Jylland nord forAarhus (dvs. inkl. Randers/Viborg/Hobro og Vendsyssel). Alenemellem Trekantområdet og København er der 50 % flere rejsendeend mellem Jylland nord for Aarhus og København.Et nyt standsningssted i Trekantområdet, der kunne ligge udenforen bykerne, er fra Transportministeriet og Trafikstyrelsen blevet afvistmed at togrejser skal gå fra centrum til centrum. Det har været dengængse tankegang i Danmark, og svarer også til det nuværendebetjeningskoncept i Danmark mellem de større byer.I betjeningskoncepterne for højhastighedssystemerne i udlandet- bl.a. i Tyskland, Frankrig, Spanien og Storbritannien - er dentraditionelle betjening fra centrum til centrum i de store byer,imidlertid i mange tilfælde med succes blevet suppleret medbetjening af nye regionale park+ride stationer, placeret udenforbycentre, men i tilknytning til motorvejssystemet og godeparkeringsmuligheder.
Til forskel fra København, Odense og Aarhus er det,ifølge Trafikstyrelsens data, i dag 30 % af alle togture iTrekantområdet der starter med en biltur til stationen.Det er således ikke ualmindeligt f.eks. at tage bilenfra Kolding til Fredericia for at stige på lyntoget modKøbenhavn her. I København, Odense og Aarhus er dettilsvarende tal for togrejser, der starter med en biltur tilstationen kun mellem 9 og 13 %.Frem for at sammenligne med de nævnte store byerbør et fælles centralt placeret standsningssted vedmotorvejen sammenlignes med den regionale stationi Nyborg, hvor op mod 50 % af de tog rejsende tagerbilen til stationen. Nyborg opsamler rejsende fra storedele af Øst-Fyn, inkl. det sydøstlige Odense, idet det ermere hensigtsmæssigt og hurtigere at køre til Nyborgend at tage til centrum af Odense.Det samme vil være tilfældet i Trekantområdet. Formange rejsende fra Trekantområdet vil det værehurtigere og/eller mere bekvemt at køre til et centraltstandsningssted ved motorvejen end til en stationi centrum af en af byerne. Samtidig vil det værevæsentlig lettere at etablere det tilstrækkelige antalparkeringspladser ved en ny placering, end inde i deeksisterende bycentre.I ”Grøn Trafik”-aftalen fra 2009 blev overflytning afbilture til toget – specielt på de vejstrækninger medmest trængsel – angivet som et væsentligt argumentfor timemodellen. Motorvejene i Trekantområdet –med Vejlefjordbroen og Lillebæltsbroen – er blandtde motorveje på strækningen København – Aalborgmed mest trængsel. Det vil imidlertid være megetsvært at trække særligt mange bilister over i togetmed en timemodel, der ikke standser i Trekantområdet.Det skyldes at blandt de biler, der f.eks. kører overVejlefjordbroen eller Lillebæltsbroen er der relativt få, derskal hele vejen mellem Aarhus – Odense eller længere.De fleste skal noget kortere, og rigtig mange har ærinde iTrekantområdet.
Montabaur ICE station på dennye højhastighedsstrækningKöln-Frankfurt
Valence TGV station, Frankrig
Ebbsfleet International, UK.Ny station på højhastighedsbanenLondon – Channel Tunnel
Trafikanalyser - foretaget på Vejdirektoratets Jylland-Fyn model -over hvor langt bilture fra Aarhus skal, viser således at kun 8-9 %af bilturene på E45 syd for Aarhus skal hele vejen til Odense ellerlængere. Det vil sige at højest 8-9 % af bilturene kan overflyttes til dehurtige tog, hvis der ikke standses mellem Odense og Aarhus. Hvisder til gengæld standses i Trekantområdet er der betydeligt størrepotentiale for overflytning, idet omkring 50 % af bilturene på E45 sydfor Aarhus skal til Trekantområdet eller længere.Togplan.dk indeholder som tidligere nævnt ikke noget om bedrebetjening internt i Jylland mellem Aarhus/Aalborg og Syd- ogSydvestjylland eller videre mod Tyskland. Et fælles standsningsstedi Trekantområdet – med gode omstigningsmuligheder – vil kunnesammenbinde togene fra København mod hhv. Aarhus/Aalborgog fra København mod Esbjerg/Sønderjylland, og derved giveen væsentlig bedre og hurtigere kollektiv betjening mellemAarhus/Aalborg og Syd- og Sydvestjylland. Samtidig vil et fællesstandsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodel tog,give væsentlig hurtigere transportmuligheder internt i det østjyskebybånd mellem de vigtigste kraftcentre Trekantområdet og Aarhus.
Trekantområdet analyser vedrørende fælles standsningsstedFor at underbygge Trekantområdets synspunkter, har TrekantområdetDanmark, med hjælp fra konsulentfirmaet Tetraplan igangsat enanalyse af passagerpotentiale og samfundsøkonomi ved et fællesstandsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodel tog.Første fase af denne analyse har indkredset hvilkestationsplaceringer, det vil være relevant at arbejde videre med.Denne indkredsning har primært fokuseret på befolkningsoplandog arbejdspladsopland – altså hvilke placeringer, der inden foren given transporttid (bil/cykel/bus)kan betjene flest borgere ogarbejdspladser. Næste fase af analysen, der skal give et bud påpassagerpotentiale og samfundsøkonomi, afventer den såkaldteLandstrafikmodel. Landstrafikmodellen, specielt hvad angår denkollektive trafik, er forsinket og forventes først at være klar i løbet afsommeren 2013.Den umiddelbare konklusion på første fase af analysen er, at det vilvære relevant at kigge på de to eksisterende stationer i Fredericiaog Vejle samt to nye placeringer, dels en placering i Erritsø, hvorbanerne skilles mod hhv. Vejle/Aarhus og Kolding/Esbjerg, og hvorTrafikstyrelsen i anden anledning har konkludere, at det teknisk ermuligt at placere en station, og dels en placering i Taulov/FredericiaVest området, såfremt man vælger at lave en ny bane vest omFredericia.
Tetraplan analyse forTrekantområdet
Med hensyn til befolknings- og arbejdspladsopland er det klarthhv. Vejle og en ny placering i Erritsø der kommer bedst ud, nårder tales opland- /tilbringertrafik på op til 20-30 min. med bil. Ifølge
Tetraplan er det for en regional park+ride station næppe relevant atmedtage opland- /tilbringertrafik der overstiger 20-30 min. bilkørsel.Nuværende Fredericia station og en ny placering i Taulov/FredericiaVest området ligger dårligere end Vejle station og Erritsø med hensyntil befolknings- og arbejdspladsopland. Dermed er der dog ikke sagtnoget om passagerpotentiale eller samfundsøkonomi.Med det nye regeringsudspil er en placering i Taulov/FredericiaVest området ikke længere relevant, da der ikke indgår en ny banevest om Fredericia i de præsenterede planer. Der kunne ligeledesargumenteres for at Vejle heller ikke længere er relevant, da dehurtige tog forudsættes ført via en ny bro over Vejle fjord, og såledesikke skal passere Vejle station. Vejle kommer imidlertid, som nævntud som en af de to placeringer, der set ud fra befolknings- ogarbejdsplads opland er blandt de to bedste. Det vurderes derforfortsat relevant at medtage Vejle i analysen.Befolknings-underlag med bilsom tilbringerVejleFredericiaErritsøMax 20 min.tilbringertid146.000132.000195.000Max. 30 min.tilbringertid382.000284.000320.000
Efter regeringens præsentation af Togplan.dk har Trafikstyrelsen forførste gang uformelt åbnet op for muligheden for at inddrage etfælles standsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodeltog, i de videre analyser. Der er dog ikke lovet noget i den retning,og Trekantområdet vil derfor både på det politiske niveau ogpå embedsmandsniveau fastholde presset for at et fællesstandsningssted i Trekantområdet skal undersøges nærmere. ITrekantområdet Danmark vil vi samtidig parallelt fortsætte voresegen analyse, for bedst muligt at underbygge vores ønske.Det er på det nuværende vidensgrundlag ikke på sammemåde muligt at argumentere for hurtigere togforbindelser modFlensburg/Hamburg. Det eksisterende trafikgrundlag for dengrænseoverskridende trafik er meget dårligt dokumenteret/beskrevet. Der er en betydelig vejtrafik nord-syd i Jylland, og rentfaktisk flere der fra E45 syd for Aarhus efter Trekantområdet fortsættermod syd, end der skal mod øst (Fyn), men det er kun et retbegrænset tal der fortsætter helt til grænsen, og endnu færre helt tilHamburg.