Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del Bilag 1
Offentligt
1285537_0001.png
1285537_0002.png
Dato: 31. maj 2013Journal. nr.: 90-03-2-07TransportministerietFrederiksholms Kanal 27 F1220 København KKontaktperson: Christina AndersenE-mail: [email protected]
Sydtrafiks høringssvar på evaluering af lov om trafikselskaberSydtrafik har modtaget Transportministeriets evaluering af lov om trafikselskaber ogbehandlet denne på bestyrelsesmøde i maj 2013. Udover de bemærkninger som erskrevet herunder, henvises i øvrigt til det svar på evalueringen der er givet fraTrafikselskaberne i Danmark.GenereltEvalueringen for så vidt angår de landsdækkende og jyske forhold stemmer godtoverens med Sydtrafiks egen vurdering af den nuværende lov om trafikselskaber.Sydtrafik har ingen bemærkninger til de forhold der alene angår Sjælland.Forslagene5.1.4 Strategisk planSydtrafik er enig i, at fælles strategi og vision er vejen frem for et samlet set bedrekollektiv trafikudbud. I evalueringen fremgår det ikke tydeligt om den strategiske planskal erstatte trafikplanen, indeholdes heri eller være separat. Under forudsætning af atforslaget er en præcisering af trafikplanens indhold, vil det kunne medvirke til at givetrafikplanen mere mening og gennemslagskraft.5.1.5 Antal af bestyrelsesmedlemmerSydtrafik er enig heri.5.1.6 StoppestederI dag er der en enkel snitflade mellem trafikselskaberne og vejbestyrelserne, hvorparterne ikke er i tvivl om, hvem der har ansvar for hvilke opgaver. I Sydtrafiks områdekan det konstateres, at den nuværende fordeling af opgaver vedrørende stoppestederfungerer tilfredsstillende parterne imellem. Desuden har flere kommuner i øjeblikketvelfungerende aftaler om reklamefinansierede stoppestedsfaciliteter. Sydtrafik menerikke, at en omfordeling af ansvaret for opsætning og vedligehold af stoppesteder vilgive et bedre serviceniveau for kunderne, hvorfor Sydtrafik anbefaler, at dennuværende ansvarsdeling fastholdes.Endvidere finder Sydtrafik ikke, at det af lovforslaget klart fremgår, omtrafikselskaberne skal blive ejere af de statslige stoppesteder og dermed ejere afmatrikler.5.1.7 Fælles kontoplanSydtrafik er enig heri.
Banegårdspladsen 5, 6600 Vejen, tlf. 76 60 86 00, [email protected], www.sydtrafik.dk
5.1.8 Ø kommunerSåfremt ansøgningsmuligheden begrænses til ø kommuner, så er Sydtrafik enig iforslaget. I forhold til passagererne på øerne kan en udmelding give væsentligeændringer i forhold til billettering og information der bør tages med i betragtningherunder rejsekort og rejseplanen.5.1.9 Kørsel med skolebussenSydtrafik er enig heri.5.1.10 Special rutekørselSydtrafik er enig heri.Kommentar vedrørende muligheden for driftsmæssigt samarbejde mellemtrafikselskaberne på flextrafik-områdetI forhold til flextrafikken, dvs. de visiterede kørselsopgaver trafikselskaberne varetagerfor kommuner og regioner, herunder individuel handicapkørsel for sværtbevægelseshæmmede, giver det driftsmæssige udfordringer, højere omkostninger ogikke mindst en dårligere service overfor de borgere vi betjener, at trafikselskaberne idag ikke med hjemmel i den eksisterende lovtekst kan bestille flextrafik hos hinandeneller fx samarbejde om særlige patientbusser i forbindelse med befordring mellemlandsdelene indenfor de visiterede kørselsordninger. Konkret udsættes borgernesåledes oftere for forsinkelser og udeblevne vogne samt har en ringere komfort på en iforvejen lang rejse. Med udvidede samarbejdsmuligheder ville trafikselskaberne kunneetablere bedre transportløsninger særligt tilpasset fx patienter der sendes mellemlandsdelene, til gavn for borgerne og med en bedre driftsøkonomi.En måde at afhjælpe problemet på kunne være et nyt stykke under §5 omtrafikselskabets opgaver, som præciserer at indenfor de visiterede kørselsopgavertrafikselskaberne varetager for kommuner og regioner (stk. 3), herunder individuelhandicapkørsel for svært bevægelseshæmmede, som går ud over trafikselskabetsgeografiske område, er det tilladt at trafikselskaberne udfører opgaver for hinanden ogkan samarbejde om etablering og drift af transportløsninger på tværs af landsdelene.
Med venlig hilsen
Poul RosendahlBestyrelsesformand
Banegårdspladsen 5, 6600 Vejen, tlf. 76 60 86 00, [email protected], www.sydtrafik.dk