Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 381
Offentligt
1363125_0001.png
1363125_0002.png
1363125_0003.png
1363125_0004.png

23. APRIL 2014

HØRINGSUDKAST

Bekendtgørelse om regionsrådenes adgang til levering af sygehusydelser m.v. til offentlige myndigheder ogprivate virksomheder samt regionrådenes adgang til at indgå i samarbejder med offentlige myndigheder ogprivate virksomhederI medfør af § 78, stk. 2, 4 og 6, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 913 af 13. juli 2010, som ændretved lov nr. 1463 af 17. december 2013, fastsættes:Anvendelsesområde

§ 1.

Denne bekendtgørelse vedrører regionsrådenes adgang til levering af sygehusydelser m.v. til offentligemyndigheder og private virksomheder samt regionsrådenes adgang til at indgå i samarbejder med privatevirksomheder og offentlige myndigheder i det omfang, regionsrådene ikke i øvrigt har adgang hertil imedfør af sundhedsloven eller anden lovgivning.Ydelser vedrørende behandling, herunder undersøgelser og prøver

§ 2.

Regionsrådet kan tilbyde undersøgelser og prøver m.v. til offentlige myndigheder, herundertrafikselskaber, samt private virksomheder, herunder private sygehuse og klinikker, forsikringsselskaber,pensionskasser m.fl., såfremt der ikke er private virksomheder, der kan dække efterspørgslen efter disseydelser i den pågældende region.Stk. 2.Regionsrådet opkræver en betaling svarende til samtlige direkte og indirekte omkostninger for denpågældende ydelse.

§ 3.

Regionsrådet kan tilbyde sygehusbehandling til sygehusmyndighederne på Færøerne og i Grønland.Stk. 2.Regionsrådet kan som led i en aftale om international specialisering af behandlingstilbud tilbydesygehusbehandling til udenlandske sygehusmyndigheder og sygeforsikringskasser.Stk. 3.Regionsrådet opkræver en betaling svarende til samtlige direkte og indirekte omkostninger for denpågældende ydelse efter stk. 1 og 2.Forskning, udvikling, efter- og videreuddannelse og rådgivning

§ 4.

Regionsrådet kan udføre forskning for andre offentlige myndigheder og private virksomheder,herunder foretage afprøvning af lægemidler, udstyr m.v.Stk. 2.Regionsrådet kan afprøve og udvikle udstyr, teknologi og arbejdsprocesser m.v., der anvendes isygehusvæsenet, for andre offentlige myndigheder og private virksomheder samt rådgive herom.Stk. 3.Regionsrådet opkræver en betaling svarende til samtlige direkte og indirekte omkostninger for den istk. 1 nævnte forskningsydelse og for de i stk. 2 nævnte afprøvnings-, udviklings- og rådgivningsydelser.

§ 5.

Regionsrådet kan tilbyde efter- og videreuddannelse af sundhedspersonale til andre offentligemyndigheder, praksissektoren og andre private virksomheder, der udfører opgaver for det offentligesundhedsvæsen.Stk. 2.Regionsrådet kan endvidere tilbyde efter- og videreuddannelse til udenlandsk sundhedspersonale iforbindelse med et samarbejde med udenlandske sygehusmyndigheder og sygeforsikringskasser.Stk. 3.Regionsrådet opkræver en betaling svarende til samtlige direkte og indirekte omkostninger for denpågældende uddannelsesydelse efter stk. 1 og 2, såfremt denne ligger ud over regionsrådets almindeligeforpligtelse efter sundhedsloven til at sikre udvikling af kvaliteten og en effektiv ressourceudnyttelse isundhedsvæsenet gennem uddannelse.

§ 6.

Regionsrådet kan tilbyde rådgivning til andre offentlige myndigheder, praksissektoren og andre privatevirksomheder, der udfører opgaver for det offentlige sundhedsvæsen, herunder rådgivning om sygdomme,diagnosticering og behandling.Stk. 2.Regionsrådet opkræver en betaling svarende til samtlige direkte og indirekte omkostninger for denpågældende ydelse, såfremt denne ligger ud over regionsrådets almindelige forpligtelse eftersundhedsloven til at yde rådgivning.Patienthoteller og cafeteria- og kioskvirksomhed m.v.

§ 7.

Regionsrådet kan varetage patienthotelvirksomhed i tilknytning til regionsrådets sygehuse.Stk. 2.Regionsrådet opkræver en betaling svarende til markedsprisen for personer, der ikke som patienteller ledsager tilbydes vederlagsfrit ophold.

§ 8.

Regionsrådet kan varetage cafeteria- og kioskvirksomhed m.v. i tilknytning til regionsrådets sygehuse.Stk. 2.Regionsrådet skal søge driften af cafeteria- og kioskvirksomhed m.v. bortforpagtet påmarkedsmæssige vilkår.Overkapacitet

§ 9.

Regionsrådet kan udleje overkapacitet i form af ledige lokaler og udstyr på regionsrådets sygehuse tiloffentlige myndigheder og private virksomheder. Det er en betingelse for udnyttelse af overkapacitet, atregionsrådets sygehuse ikke er dimensioneret med dette formål for øje, samt at overkapaciteten af hensyntil løsningen af sygehusopgaven ikke kan afskaffes.Stk. 2.Regionsrådet opkræver markedspris for den pågældende ydelse.

§ 10.

Regionsrådet kan endvidere udnytte sygehusenes overkapacitet ved at tilbyde sygehusydelser tiludenlandske sygehusmyndigheder og sygeforsikringskasser, såfremt et tilbud herom forinden er givet til deandre regionsråd, og de har afvist tilbuddet. Det er en betingelse for udnyttelse af overkapacitet, atregionsrådets sygehuse ikke er dimensioneret med dette formål for øje, samt at overkapaciteten af hensyntil løsningen af sygehusopgaven ikke kan afskaffes.
Stk. 2.Regionsrådet opkræver en betaling af de udenlandske sygehusmyndigheder og sygeforsikringskassersvarende til markedspris for den pågældende ydelse.Samarbejder

§ 11.

Et regionsråd kan samarbejde med offentlige myndigheder og private virksomheder, herunder iselskabsform, om løsningen af fælles opgaver vedrørende sygehusydelser, øvrige ydelser og tilskud,præhospital indsats og befordring, udvikling og forskning, samarbejde og planlægning samt vedrørendesundhedsberedskab, jf. sundhedslovens afsnit VI, XI, XII og XIV-XVI, og opgaver, der har tilknytning hertil, ogsom regionsrådet lovligt kan varetage efter anden lovgivning, jf. dog stk. 3. Regionsrådet kan påtage sigudgifter forbundet med disse opgaver. Regionsrådet kan ikke indgå i samarbejder, som har til formål atopnå fortjeneste.Stk. 2.En kommunalbestyrelse kan deltage i samarbejder efter stk. 1, når samarbejdet tillige varetageropgaver, som kommunerne lovligt kan varetage.Stk. 3. Samarbejderefter stk. 1, der medfører indskrænkninger i regionsrådets eller kommunalbestyrelsensbeføjelser og indgås i form af et selskab, en forening, en fond m.v., skal godkendes af ministeren forsundhed og forebyggelse.

§ 12.

Et eller flere regionsråd kan uden godkendelse fra ministeren for sundhed og forebyggelse indgå isamarbejder omfattet af § 11, stk. 3, om forskning og udvikling med statslige myndigheder, universitetereller private virksomheder samt samarbejder med myndighederne i andre lande om sundhedsberedskabover landegrænser, herunder præhospital indsats.

§ 13.

Et samarbejde omfattet af § 11, stk. 3, som er indgået mellem en privat virksomhed og enamtskommune, Hovedstadens Sygehusfællesskab eller Bornholms Kommune før den 1. januar 2007, kanuden godkendelse af ministeren for sundhed og forebyggelse videreføres af vedkommende regionsråd.Stk. 2.Efterfølgende ændringer i samarbejdet, herunder i samarbejdsformen, kan ske efter godkendelse fraministeren for sundhed og forebyggelse efter § 14.

§ 14.

Samarbejder omfattet af § 11, stk. 3, anses for godkendt, medmindre regionsrådet modtager afslag pågodkendelse inden 1 måned efter, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har modtaget orientering omsamarbejdet fra regionsrådet, jf. dog stk. 4.Stk. 2.Regionsrådets orientering om samarbejdet efter stk. 1 skal indeholde udkast til vedtægter forsamarbejdet, herunder oplysninger om:1) Deltagere i samarbejdet.2) Samarbejdets formål og opgaver, herunder sammenhængen med regionernes opgaveløsning eftersundhedsloven.3) Samarbejdets form og dets styrelse.4) Samarbejdets finansiering, budget, regnskab og revision.
Stk. 3.Regionsrådets orientering skal endvidere indeholde andre oplysninger, der er nødvendige for, atministeren for sundhed og forebyggelse kan træffe afgørelse om godkendelse af samarbejdet, herunderoplysninger om, hvorvidt samarbejdet opfylder betingelserne i § 78, stk. 3 og 7, i sundhedsloven og i § 11,stk. 3, i denne bekendtgørelse.Stk. 4.Indeholder regionsrådets orientering ikke de oplysninger, der er nødvendige for, at ministeren forsundhed og forebyggelse kan træffe afgørelse om godkendelse af samarbejdet, kan ministeren anmoderegionsrådet og de offentlige myndigheder og private virksomheder, der i øvrigt skal indgå i samarbejdet,om yderligere oplysninger og i denne forbindelse forlænge den i stk. 1 anførte frist for godkendelse.Ikrafttræden

§ 16.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2014.Stk. 2.Samtidigt ophæves bekendtgørelse nr. 905 af 1. juli 2011 om regionernes adgang til levering afsygehusydelser m.v. til offentlige myndigheder og private virksomheder samt regionernes adgang til atindgå i samarbejder med offentlige myndigheder og private virksomheder.