Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 37
Offentligt
Kommunal – Regional overlap i børne- og ungdomspsykiatrien?Børne- og ungdomspsykiatrien (BUP) står overfor den udfordring, at der i samfundet er enstigende efterspørgsel på udredning og behandling af børn og unge, med trivsels- ogadfærdsvanskeligheder.Der bruges mange ressourcer i kommunerne på den gruppe børn.Samtidig er der meget fokus på om for mange børn får en diagnose.Det er derfor af væsentlig betydning at de rigtige børn og unge henvises i rette tid.Og at de øvrige børn og unge gives et andet tilbud.En gruppe børn og unge, med psykiatriske sygdomme, er oplagte til udredning og behandlingi BUP-regi. Og skal naturligvis henvises.Det er dog indtrykket, at der i en lang række tilfælde ikke gives støtte, eller tilbud til børn ogunge med problemer, før de er udredt i BUP regi og har fået en diagnose.Samtidig er der mange børn og unge der henvises med mistanke om psykiatrisk sygdom, hvorproblemet viser sig at stamme fra belastninger i hjemmet eller i skolen.En del af de henviste børn viser sig ikke, at have en alvorlig psykiatrisk sygdom, men erbelastede af for høje krav i forhold til, hvad de begavelsesmæssigt må forventes at kunneklare.Samtidig findes der en gruppe børn og unge, med lettere psykiatriske problemer, såkaldte”gråzonebørn/unge” der ikke får et tilbud i psykiatrien og som ikke håndteres i kommunaltregi. (det kan f. eks være lettere grader af angst og OCD).Uden den rigtige hjælp vil disse børn og unge kunne få behov for senere (og dyrere)behandling i regionalt regi.
Børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark har et bud på hvordan dette kan afhjælpes:
BUP-DK kunne ønske at der i stigende grad blev iværksat støtteforanstaltning/behandling påbaggrund af barnets/den unges vanskeligheder på et tidligt tidspunkt og ikke på baggrund afen krævet diagnose.Herved vil en del af disse børn og unge ikke have behov for specialistvurdering, og de børne-og ungdomspsykiatriske ressourcer kan dermed anvendes mere hensigtsmæssigt.Ved en tidligere indsats, på baggrund af aktuelle vanskeligheder (og ikke diagnose) kan manforebygge at vanskelighederne udvikler sig og i sidste ende koster flere ressourcer.I denne sammenhæng er det meget relevant at kommunerne i højere grad kan trække påbørne- og ungdomspsykiatrisk rådgivning, hvilket BUP-DK støtter op om.
BUP-DK mener derfor, at der er behov for:Øget fokus på styrket kommunal indsatsførbarnet/den unge har brug for specialist -udredning eller behandling.oDette kunne være styrkelse af PPR mhp. inddragelse af PPR- psykologer til tidligafklaring af vanskeligheder (herunder begavelsesmæssige) samt mulighed forat PPR kan iværksætte relevant støtte eller behandling.Et overordnet kommunalt tilbud til såkaldte ”gråzonebørn”.oDette kunne være lettere adgang til gratis psykologhjælp enten i kommunalteller privat regi.Øget fokus på styrket kommunal indsats i forhold til efterbehandling af børn og ungemed psykiatriske diagnoser.oDette kunne være styrket samarbejde mellem Børne- og ungdomspsykiatri,socialforvaltning og PPRUdbredelse af eksisterende og udvikling af nye familierettede metoder i kommunernespecifikt målrettet familier med børn og unge med psykiske lidelser.
Samfundsøkonomisk analyse manglerDer mangler ofte det samfundsøkonomiske perspektiv, der beskriver, hvad investeringer ipsykiatrien/børne-og ungdomspsykiatrien kan spare resten af samfundet for (herundersygehus og kommuner, stat) i form af pensioner, sygedagpenge, tabt produktion mv.Men lige så vigtigt mangler også det samfundsøkonomiske perspektiv på hvilke ressourcerder kan sparet ved en meget tidlig indsats i forhold til børn og unge med problemer, før deudvikler sig til psykiatriske sygdomme.Her tænkes på bl.a. forældres sygedage, børnenes senere sygdomsforløb eventuelleførtidspensioner m.v. m.h.p. at synliggøre det økonomiske potentiale ved forebyggelse, tidligopsporing og rettidig behandling i børne- og ungdomspsykiatrien og i kommunerne.Med venlig hilsenAllan HvolbyFormandBørne- og ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark (BUP-DK)Psykiatrien i region SyddanmarkGl. Vardevej 1016715Esbjerg NMobil: +45 4073 3809Mail:[email protected]