Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 294
Offentligt
TEKNISKGENNEMGANG
Regeringens udvalg om psykiatriUdvalget blev nedsats primo april 2012 og påbegyndte sit arbejde imaj 2012.Udvalget har bestået af repræsentanter fra:Det Sociale NetværkSINDLAP (Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere)Bedre PsykiatriDe Lægevidenskabelige SelskaberDanske RegionerKL5 personligt udpegede medlemmerHerudover Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse,Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Social-, Børne-og Integrationsministeriet, Undervisningsministeriet,Beskæftigelsesministeriet, Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen.
Regeringens udvalg om psykiatri12 møder i perioden maj 2012 til september 2013.oPå nogle af udvalgets møder har der været oplæg fra eksternedeltagere.
Arbejdsgruppe 1 og Arbejdsgruppe 214 underarbejdsgrupper2 debatmøder om henholdsvisoForebyggelse, recovery, kvalitet, inddragelse af patient/borger ogpårørende, sammenhængende indsatser og internationaleerfaringeroCivilsamfundet og inklusion af mennesker med psykiske lidelserpå arbejdsmarkedet.
I løbet af udvalgets arbejde har alle kunne skrive tiludvalget på mailadressen: [email protected]
Regeringens udvalg om psykiatriFaser i udvalgets arbejde: maj 2012 - oktober 2013Debatmøde 1Debatmøde 2
15. maj20121. møde iudvalgFase 1Indledende fase, hvor problemstillingen afdækkes og indsnævresArbejdsgruppe 1 og Arbejdsgruppe 2 er nedsat
Fase 2Analyse fasen14 arbejdsgruppernedsat
Fase 3Afrapporteringsfasen hvorudvalget fremlægger forslag til,hvordan behandlingen afmennesker med sindslidelsertilrettelægges og gennemføresbedst og mest effektivt
Oktober 2013Udvalgetafrapporterertil regeringen
Psykiatriudvalgets kortlægningArbejdsgruppe1har kortlagt og vurderetstruktur, kapacitet og sammenhæng i indsatsenfor mennesker med psykiske lidelser.Arbejdsgruppe2har beskrevet og vurderetudviklingen i psykiatriske diagnoser ogbehandlingsmuligheder.
Psykiatriudvalgets kortlægningArbejdsgruppe 1’srapport bygger på trekonsulentrapporter:Deloitte. Analyse af kapaciteten i psykiatrienRambøll. Analyse af kapaciteten i den kommunaleindsats overfor mennesker med psykiskevanskelighederCOWI. Fremme af mental sundhed og forebyggelse afpsykiske lidelser
Psykiatriudvalgets kortlægningArbejdsgruppe 1’s rapport viser overordnet, atDer anvendes omkring20,1 mia. kr.på den regionalepsykiatri, psykologordning, PPR og den sociale indsats.Hertil kommer udgifter til indsatser i almen praksis, detkommunale sundhedsområde, skole-, uddannelses- ogdagtilbudsområdet samt beskæftigelsesområdet.
Psykiatriudvalgets kortlægningUdvikling i kapacitet i psykiatrienI børne- og ungdomspsykiatrien er antallet af patienter steget med165 pct. fra 2001 til 2011 svarende til en gennemsnitlig årlig stigningpå 15 pct.oPersonalekapaciteten i børne- og ungdomspsykiatrien har væretuændret i perioden.
I voksenpsykiatrien er antallet af patienter steget med næsten 25pct. fra 2001 til 2011.oDer er sket et fald på 3 pct. i den samlede personalekapacitet ivoksenpsykiatrien siden 2009.
Andelen af retspsykiatriske patienter er fra 2007 til 2011 steget medmere en 50 pct. og siden 2001 er andelen mere end tredoblet.oDen samlede personalekapacitet er siden 2009 steget med 20 pct.
Psykiatriudvalgets kortlægningUdvikling i kapacitet på socialområdetAntallet af børn og unge med psykiske vanskelighederer steget med 4 pct. fra 2007 til 2010.oAntallet af kommunale årsværk på børneområdet er stort setuforandret.
På voksenområdet er de samlede kommunale udgiftersteget med 14 pct. fra 2007 til 2011.oAntallet af årsværk er steget med ca. 16 pct.
Fra mere til mindre indgribende indsatser
Psykiatriudvalgets kortlægningUdviklingen på det behandlende psykiatriområdeo
Stor variation i indsats og kapacitet på tværs af regionerFx varierer det gennemsnitlige antal indlæggelser i børne- ogungdomspsykiatrien fra 20 dage i Region Nordjylland til 40 dage iRegion Sjælland.
Indsatsen er gået fra mere indgribende til mindreindgribende.Markant vækst i antallet af patienter i børne- ogungdomspsykiatrien og retspsykiatrien.
Psykiatriudvalgets kortlægningBarriere for bedre kapacitetsanvendelseManglende sammenhæng mellem den regionalepsykiatri og kommunerneManglende sammenhæng internt i kommunen -mellem forvaltningerManglende sammenhæng mellem den regionalepsykiatri og praksissektorenManglende brug af evidensbaserede metoder
Psykiatriudvalgets kortlægningMuligheder for bedre udnyttelse af kapacitetenØget faglig og økonomisk styringØget brug af fleksible tilbud i kommunerneTidlig indsats og forebyggelse i kommunerneBedre sammenhæng på tværs og interntØget brug af evidensbaserede metoderBedre arbejdstilrettelæggelse og opgaveglidningMålrettede indsatser på beskæftigelsesområdet
Psykiatriudvalgets kortlægningPotentiale for bedre ressourceanvendelseDen regionale psykiatriMio. kr.Børne- og ungdomspsykiatriVoksenpsykiatriI alt136363499
Den kommunale indsatsMio. kr.Midlertidigt botilbudLængerevarende botilbudI alt153124290
Psykiatriudvalgets kortlægningArbejdsgruppe 2’s rapport om udvikling i diagnoser ogbehandling viser overordnet, atForekomsten afpsykotiske lidelsersom bipolar affektive lidelserog skizofreni samtdepressive lidelserblandt børn, unge og voksnevurderes ikke at være steget i perioden 2001 til 2011.oDer ses dog en fordobling af forbruget af antidepressiv medicin iperioden.
Forekomsten afangst og stressrelaterede tilstandeer vanskeligat opgøre, men der har igennem perioden fra 2001 til 2011 været enstigning i antallet af voksne med fobi og andre angsttilstande.Antallet af børn, unge og voksne medspiseforstyrrelserhar liggetstabilt for så vidt angår indlagte patienter og svagt stigende for såvidt angår ambulante patienter i perioden 2001 til 2011.
Psykiatriudvalgets kortlægningArbejdsgruppe 2’s rapport om udvikling i diagnoser ogbehandling viser overordnet, atUdviklingen iADHDhar været særlig markant i perioden 2001 til2011 for både, børn, unge og voksne. Samme tendens gør siggældende for forbruget af lægemidler til behandling af ADHD.oBlandt børn og unge er ADHD den hyppigst registrerede psykiatriskediagnose. Andelen af mennesker i behandling i Norge, Sverige ogDanmark er på samme niveau.
Antallet af patienter meddobbeltdiagnoseer næste fordoblet i denregionale psykiatri i perioden 2001 til 2011.Antallet afforanstaltningsdommehar været stigende overperioden svarende til mere end en fordobling siden 2001.Forekomsten afsomatiske lidelserer højere for mennesker medpsykiske lidelser i forhold til den øvrige befolkning.Overdødelighedenfor mennesker med psykiske lidelser er forkvinder 17,1 år kortere og 21,9 år kortere for mænd.
Psykiatriudvalgets kortlægningArbejdsgruppe 2’s rapport om udvikling i diagnoser ogbehandling viser overordnet, atDer er væsentlige regionale forskelle inden for diagnosticering afpsykiske lidelser.Årsagerne kan være en kombination af:oForskelle i sygelighed regionerne imellemoForskelle i brug af diagnoser på tværs af regionerneoForskelle i organisering af indsatsen, herunder opgavefordeling mellemden kommunale sektor, praksissektoren og den regionale psykiatri
Psykiatriudvalget nedsatte på baggrund af kortlægningerne 14hurtigt arbejdende arbejdsgrupper, som skulle bidrage med analyseraf de problemstillinger, som kortlægningerne afdækkede.
Psykiatriudvalgets analysefaseDe 14 nedsatte underarbejdsgrupper:OverdødelighedBrugen af medicinRetspsykiatriTvang i den regionale psykiatriInklusion og civilsamfundRehabilitering og recoveryTelepsykiatri og velfærdsteknologiPatient/borger- og pårørendeinddragelseForebyggende og tidlig indsats for børn og ungeForebyggende og tidlig indsats for voksneSammenhæng og kontinuitet på tværs af sektorerKvalitet og sammenhæng i den kommunale indsatsKvalitet og sammenhæng i den regionale indsatsRessourceanvendelse og styring
10 udfordringer
FokusområderUdvalgets har fundet 6 områder, hvor en styrket indsats kanimødegå udfordringerne:
Psykiatriudvalgets forslagPsykiatriudvalgets forslag falder inden for tokategorier:De blå bokseindeholder forslag, der indebærer enbedre udnyttelse af den eksisterende kapacitet.De grønne bokseindeholder forslag, der efter udvalgetsopfattelse kunne prioriteres, baseret på den nyesteviden/evidens for tiltaget og et generelt krav omomkostningseffektivitet.
Psykiatriudvalgets forslagNy ramme og retning for psykiatrienÆndret syn på mennesker med psykiske lidelser – fra”kronisk syge” til muligheder for recoverySystemet skal understøtte den enkeltepatients/borgers recovery-proces ved, atoØge patienters selvbestemmelse, rettigheder og respekt –se patienten som en ressourceoÅbenhed, inddragelse, dialog og samarbejde – inddragepatientens egne ressourcer i behandling og støtteoRecovery, rehabilitering og fleksibilitet – støtte ogbehandling så tæt på borgeren og så fleksibelt som muligt
LanceringPsykiatriudvalgets rapport blev formelt overdragettil regeringen på et pressemøde på Christiansborg.