Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 270
Offentligt
ÅBENT BREVTil:Folketingets Sundhedsudvalg ogSundhedsminister Nick HækkerupFødevareminister Dan JørgensenKopi til:Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM)Dansk Endokrinologisk Selskab (DES)Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF)LægeforeningenDiabetesforeningen
Efter vort møde med Folketingets Sundhedsudvalg den 10. december 2013 har vi læst udvalgets spørgsmålnr.295og nr.296til Sundhedsministeren og ministerens svar på spørgsmålene.Det giver anledning til at anmode Sundhedsministeren og Sundhedsudvalget om at tage initiativ til enændring af den nuværende guideline for behandling af type 2 diabetikere, og det giver tillige anledning til atanmode Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen om at ændre den anbefalede energifordeling, såkulhydratandelen for diabetikere reduceres fra de nuværende cirka 55 % til 40 %, samt om en generelvæsentlig nedbringelse af forbruget af fruktose.Ifølge dennuværende guidelineskal alle type 2 patienter behandles med piller til sænkning af blodsukker ogtil sænkning af kolesteroltal (dette hvad enten kolesteroltallet er normalt eller forhøjet) og for diabetikere,hvor piller ikke er tilstrækkeligt til regulering af blodsukkeret, foreskrives som hovedregel behandling medinsulin.Den medicinske behandling skal ikke afvente resultatet af eventuelle livsstilsændringer – herunderkostændringer, og i øvrigt nævner guidelinen intet om hvilke livsstilsændringer, der tilrådes.På livsstils- og kostområdet baserer de praktiserende læger sig på Diabetesforeningens”PATIENTVEJLEDNING TYPE 2-DIABETES”, hvor de generelle råd er: Spis hyppige, små måltider med mangekulhydrater og spar på sukker og fedt, især mættet dyrisk fedt.Der er imidlertid erfaring for, at blodsukkeret på ingen måde uden medicinering kan normaliseres ved atfølge Diabetesforeningens patientvejledning, og lægernes guideline åbner ikke mulighed for, at en læge kananbefale en alternativ livsstilsændring som alternativ til en medicinsk behandling.Diabetesforeningens patientvejledning stammer fra 1980’ernes dogme om, at diabetikere bør spise fedtfattigtsamt mange kulhydrater med meget frugt og grønt som alle andre, og at de uundgåelige problemer medforhøjet blodsukke blot kan klares med medicinering.
Som oplyst på mødet den 10. december har vi erfaring for, at langt de fleste type 2 diabetikere udenmedicinering varigt bliver fri for alle diabetessymptomer ved i stedet at følge vejledningen i Quit Diabetesmanualen. Over 1000 danske type 2 diabetikere har siden 2011 opnået at blive fri for diabetessymptomer(se testimonials).Der er tale om følgende resultater:Normaliseret blodsukkerOvervægtige opnår et betydeligt varigt vægttab uden at føle sultNormalisering af blodtryk og kolesteroltalEn markant reduktion af triglycerid niveauetReduktion af insulinresistens og leptinresistensMere fysisk og mental energi samt en følelse af velvære, som for flere har været som at få et helt nytlivDer er 3 grundpiller i Quit Diabetes konceptet:1.Indtaget af kulhydrater reduceres til < 40 % af energien (i fase I til ca. 20 %)(Fødevarestyrelsens anbefaling er 55 %)
2.Kraftig reduktion af indtaget af fruktose3.Proteinrig kost med mere fedt – primært mono-umættet fedt og mættet fedt, herunder ogsågerne mættet dyrisk fedt.Blandt øvrige anbefalinger i konceptet er ingen mellemmåltider, 3 hovedmåltider og en let fordøjeligkost.En nøje overholdelse af fase I i konceptet er afgørende for at opnå et hurtigt og varigt resultat.De 3 grundpiller i konceptet er baseret på gennemprøvede principper, og der er gennemført flere kliniskeforsøg jf. de i fodnoten anførte henvisninger.Eftersom diabetikerne i alle forsøgene opnår markante varige forbedringer uden nogen form for gener ellernegative bivirkninger, og eftersom de mere end 1000 type 2 diabetikere, der følger Quit Diabetes konceptet,har opnået endnu bedre resultater, foreslår vi, at de praktiserende læger og diabetescentrene samt diætistersnarest skal orienteres om konceptet.Der er ikke behov for at gennemføre yderligere kliniske forsøg, da Quit Diabetes konceptet er enimplementering af gennemprøvede kostændringer. Der er i øvrigt ikke tale om lægemidler, der kræver kliniskafprøvning. Alle de ingredienser, der indgår i Quit Diabetes konceptet, kan købes i supermarkedet, hosslagteren og hos grønthandlerne.I modsætning til i dag, bør det være tilladt for de praktiserende læger og diabetescentrene at rådgivediabetespatienterne til at følge konceptet som alternativ til en livslang kostbar medicinsk behandling. Der er iøvrigt mange læger, der har udtalt sig meget positivt om konceptet, og mange diabetikere er efter at havefulgt konceptet i over et år blevet erklæret raske af deres læge.Vi oplever imidlertid også det modsatte. Der er læger, der fastholder, at der uden undtagelse skalgennemføres en medicinsk behandling, og vi oplever i flere tilfælde, at diabetikere, der følger Quit Diabeteskonceptet, og som i realiteten er blevet fri for diabetes, bliver nægtet lægelig rådgivning og periodiskekontrolundersøgelser, fordi de ikke længere tager den af lægerne ordinerede medicin. Mange har måttetskifte læge, og flere har - for at undgå problemer med lægen - undladt at fortælle deres læge om, hvorledesforbedringerne af helbredstilstanden er opnået.Selvom vi er blevet fri for alle diabetessymptomer, mener vi, at der bør være mulighed for en årlig lægeligdiabeteskontrol.For diabetikere under medicinsk behandling, som starter på konceptet, er det vigtigt helt eller delvist straksat stoppe medicinering for at undgå hypoglykæmi. Dette bør ske i samråd med egen læge, og det er enyderligere grund til, at de praktiserende læger bør være informeret om konceptet.Vi ønsker, at mange flere type 2 diabetikere skal have mulighed for at blive fri for diabetessymptomer.Det skal ikke være forbeholdt dem, som kan finde frem til Quit Diabetes konceptet på internettet, og som harmod til at fravælge egen læges anbefalinger.Endelig kan oplyses, at vi planlægger oprettelse af en patientforening for diabetikere med erfaring ikonceptet, som kan medvirke ved planlægning og med information om konceptet.Med venlig hilsen
Busk HansenSonja JensenEgon Svane HansenCosma de SouzaJan HolmFinn G. LarsenBente MunkMargretheWestergaardGry AbramssonTavs Jensen VagnbyHanne Brüsch
Jens AlgotInge-Lise JohansenBirgitte Collovich JensenJytte Aggeboe PetersenBent PetersenIb StrømBjarne MønsterNina DahlstrømVibeke GrasgaardBente MønsterSøren D. AndersenAnne Vester Rugaard
Gitte HansenMarianne HagelSusanne MunkRose HintzenOle GrosserFrank SmitsMarianne SmitsMogens BenneboLisa WagnerUrs WagnerKäthe SandalEvald Olsen
Per RasmussenTove FarsøLizzi MøllerIngrid JacobsenIlse RasmussenSolveig RasmussenLise KraghKåre MichelsenKirta SaabyeMed mange flere
Steen LarsenAnita PoulsenKarin MikkelmannYvonne Dalsgaard
Jørgen WintherBirthe MølgaardInge Gotlieb
Quit Diabetes konceptetKastelsvej 272100 København ØT: 20 62 06 88H:http://www.quitdiabetes.dk/M:[email protected]
============================================================
FODNOTEAd punkt 1Der er gennemført flere kliniske forsøg som viser, at reduktion af kulhydratandelen er et effektivt værktøjtil behandling af diabetes 2 patienter.Der kan bl.a. henvises til:-Eric C Westman m.fl., ”Low-carbohydratenutrition and metabolism”offentliggjort i 2007American Society for Clinical Nutrition-Jørgen Vesti Nielsen og Eva A Joensson, Blekingesjukhuse, 2008, ”Low-carbohydratedietin type 2 diabetes: stable improvement of bodyweight and glycemic control during 44 monthsfollow-up”.Ad punkt 2Som anført af ministeriet er der gennemført flere kliniske forsøg, som viser en signifikant sammenhængmellem indtag af fruktose og type 2 diabetes, og som viser, at fruktose udvikler overvægt, forøgelse affedtstoffer i blodet og en øget risiko for åreforkalkning og hjertekarsygdomme samt metabolisk syndrom.Ministeriet henviser til:-Vasanti S. Malik m.fl., ”Sugar-SweetenedBeverages and Risk of Metabolic Syndrome andType 2 Diabetes”,en meta-analyse fra 2010.
-
Dr. Bjørn Richelsen, Århus Universitet, 2012, “Sucrose-sweetenedbeverages increase fatstorage in the liver, muscle, and visceral fat depot.Derudover henvises til:-Prof. Robert Lustig’s bog fra 2013:”FAT Change”.Banebrydende bog om fedme og om fruktose.-Tokita Y m.fl. ,”Fructoseingestion enhances atherosclerosis and deposition of advancedglycated end-products in cholesterol-fed rabbits.”Undersøgelsen viste, at kaniner udvikler åreforkalkning efter kun 12 uger ved at drikke vandmed en 10 %’s fruktoseopløsning.Ad punkt 3Siden 1970’erne har type 2 diabetikere fået at vide, at de skal tabe i vægt ved at spare på indtaget affedt – og især på mættet fedt. Man mente, at et højt indtag af fedt øgede risikoen forhjertekarsygdomme og åreforkalkning, og at spisning af for meget fedt var hovedårsagen til diabetes ogtil de fleste diabetikeres betydelige vægtproblemer.Talrige undersøgelser – herunder de ovenstående viser, at synderne i stedet er fruktose og for mangekulhydrater.Et væsentligt element i Quit Diabetes konceptet er derfor at reducere andelen af kulhydrater og at øgeandelen af fedt.
Flere kliniske undersøgelser dokumenterer, at det er sundt at spise de fleste typer fedt, og at det irimelige mængder på ingen måde er sundhedsskadeligt. De dokumenterer også, at traditionellefedtfattige vægttabsprogrammer ikke reducerer risikoen for hjertekarsygdomme.Der kan bl.a. henvises til:-Harvard School of Public, Januar 2010, ”Meta-analysisof prospective cohort studiesevaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease”.Undersøgelse af347.747 personer, som siger, at der slet ikke er nogen sammenhæng mellem mængden afdyrisk mættet fedt vi spiser og forekomsten af hjerte- karsygdomme, og at personer, somspiser relativt meget fedt ikke er mere åreforkalkede end andre, og at de heller ikke er mereovervægtige – tværtimod.-C.V. Felton, PhD m.fl., The Lancet oktober 1994, “Dietarypolyunsaturated fatty acids andcomposition of human aortic plaques”.Undersøgelsen viste at 74 % af arteriebelægningen bestod af umættede fedtsyrer. Heraf var41 % flerumættede fedtsyrer og 33 % mono-umættede fedtsyrer. Der blev ikke fundet spor afmættede fedtsyrer.B.V. Howard m.fl., “Low-FatDietary Pattern and Risk of Cardiovascular Disease..” og-B.V. Howard m.fl., “Low-Fat Dietary Pattern and Weight Change over 7 Years ..”Undersøgelserne omfattede næsten 50.000 kvinder, som blev fulgt i mere end 8 år. Andelen affedt i kosten blev reduceret til max 30 % af det totale af kalorieindtag – men det ændrede ikkeantallet af hjertekarsygdomme nævneværdigt.Forebyggelseskommissionens rapport fra 2009:-Der var ikke grundlag for Forebyggelseskommissionens anbefaling af en fedtskat.Kommissionen havde intet som helst videnskabeligt grundlag for oplysningen om, at ca. 4.400årlige dødsfald kan henføres direkte til indtaget af for meget mættet fedt og for lidt frugt oggrønt.