Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 207
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseEnhed:SygehuspolitikSagsbeh.: DEPGRB/JTBSags nr.: 1302410Dok. Nr.: 1349132Dato:17. december 2013
Status for arbejdet i arbejdsgruppen om lægers videreuddan-nelse december 2013IndledningI forbindelse med en forespørgselsdebat vedr. fireårsreglen i den lægelige videre-uddannelse (F 37) i foråret 2013 vedtog Folketinget, at ”Ministeren vil sikre, at dersnarest muligt inden sommerferien indkaldes til et samarbejde med de relevanteparter, så som Lægeforeningen, Yngre Læger, Sundhedsstyrelsen, Danske Regio-ner og videreuddannelsesregionerne, med henblik på hensigtsmæssig tilrettelæg-gelse af speciallægeuddannelsen bredt. Der gøres status på arbejdet ultimo 2013.”På den baggrund blev der i regi af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse nedsaten arbejdsgruppe med deltagere fra de nævnte parter. Status på gruppens arbejdepræsenteres i nærværende notat. Det endelige resultat af arbejdsgruppens arbejdevil blive præsenteret i en rapport, der forventes at foreligge primo 2014.Arbejdsgruppens opgaver og sammensætningDet fremgår af arbejdsgruppens kommissorium (jf. bilag 1), at arbejdsgruppensopgaver består af tre dele. En beskrivende del, en del vedr. vurdering og en delvedr. præsentation af forslag til justeringer og ændringer af dele af elementerne ispeciallægeuddannelsen.Nedenfor fremgår de konkrete arbejdsopgaver.Arbejdsgruppen skal beskrivestatus for implementering af aftalen fra 2007 om omlægningen af den læ-gelige videreuddannelse, herunder om der er dele af aftalen, som ikke erfuldt ud implementeret endnu.gruppen af læger, der ikke er omfattet af fireårsreglen og som endnu ikkehar påbegyndt et hoveduddannelsesforløb, herunder også beskrive, i hvorhøj grad disse læger søger hoveduddannelsesstillinger og inden for hvilkespecialer.det faktuelle grundlag, der skal bruges til at vurdere konsekvenserne af fi-reårsreglen.
Arbejdsgruppen skal vurdereeffekterne af implementeringen af aftalen, herunder effekterne af fireårs-reglen.alternativer og ændringsforslag til fireårsreglen.
Arbejdsgruppen kan på baggrund af ovenstående præsentere forslag tileventuelle justeringer af fireårsreglen.yderligere opfølgning på de dele af aftalen fra 2007, som ikke måtte værefuldt ud implementeret endnu.
Side 2
temaer i den fremtidige dimensionering af videreuddannelserne, som børindgå i Prognose- og Dimensioneringsudvalgets overvejelser.
Arbejdsgruppens sammensætningArbejdsgruppen er sammensat af repræsentanter fra følgende myndigheder ogforeninger:LægeforeningenYngre LægerDanske RegionerVidereuddannelsesregionerneSundhedsstyrelsenMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har varetaget formandsskabet og sekre-tariatsbetjent arbejdsgruppen.Forslag og overvejelser i arbejdsgruppen kan danne grundlag for administrative ogpolitiske beslutninger. Når arbejdsgruppens forslag foreligger, varetages den vide-re opfølgning og drøftelse af de eventuelle ændringer i tilrettelæggelsen af special-lægeuddannelsen i regi af Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse ogPrognose- og Dimensioneringsudvalget.Status på arbejdet i arbejdsgruppenArbejdsgruppen har været igennem den beskrivende del, og har i den forbindelsebeskrevet statusfor implementering af aftalen fra 2007 om omlægningen af denlægelige videreuddannelse. Initiativerne i omlægningen af den lægelige videreud-dannelse er i forskellig grad implementeret. Status for de enkelte initiativer vil blivegennemgået i arbejdsgruppens rapport.Endvidere er den faktuelle udvikling på området siden implementeringen af aftalen,herunder fireårsreglens konsekvenser, ligeledes blevet beskrevet. En kort gen-nemgang af nøgletallene i den forbindelse fremgår af næste afsnit.Arbejdsgruppen har desudenvurderet effekterneaf implementeringen af aftalen fra2007, herunder effekterne af fireårsreglen samt alternativer og ændringsforslag tildenne. Det kan overordnet siges, at der er forskellige vurderinger i arbejdsgruppenaf fireårsreglens effekter.Overordnet vedrører drøftelserne f.eks. spørgsmålene om, hvor mange læger derreelt afskæres fra en speciallægeuddannelse pga. reglen, hvor mange læger dervarigt flytter til udlandet som følge af reglen, og – på den positive side – hvor storbetydning reglen har haft for det fald i ubesatte uddannelsesstillinger, der er kon-stateret i de senere år, herunder især på sygehuse væk fra de store universitets-byer. Vurderingerne af de enkelte elementer i effekterne af implementeringen afaftalen vil fremgå nærmere af arbejdsgruppens rapport.Arbejdsgruppen drøfter på den baggrund forslag til eventuelle justeringer af fireårs-reglen, yderligere opfølgning på dele af aftalen fra 2007 samt temaer i den fremti-
Side 3
dige dimensionering af videreuddannelserne, som bør indgå i Prognose- og Di-mensioneringsudvalgets overvejelser.Arbejdsgruppens forslag vil blive præsenteret i den endelige rapport.Opsummering af nøgletal vedr. fireårsreglenSundhedsstyrelsen søger løbende i samarbejde med videreuddannelsesregioner-ne at følge udviklingen i de yngre lægers videreuddannelse efter klinisk basisud-dannelse. Den seneste opgørelse fremgår af følgende tabel 1.Tabel 1. Oplysninger vedr. læger, der fik tildelt KBU i 2008 og 2009ØstTildelte KBU –forløbTildelt HULæger med forlæn-get fireårsfristOverskredet fireårs-fristen*Øvrige4602171332684Nord34622783630Syd22812943551I alt (%)1034573 (55)259 (25)37 (4)165 (16)
Kilde: Sundhedsstyrelsen november 2013*Antal læger, der har overskredet deres fireårsfrist, og som har søgt mindst ét hoveduddannelsesforløb.
Læger, der har fået tildelt en klinisk basisuddannelse (KBU) i 2. halvår 2008, eller i1. halvår 2009 har overskredet fireårsfristen, medmindre de har opnået hovedud-dannelsesforløb (HU-forløb) eller fået udsættelse af fristen. Af disse i alt 1043 læ-ger har 573 læger (55 %) søgt og fået et hoveduddannelsesforløb, 259 læger (25%) har fået udsættelse af fristen og 37 læger (4 %) har ikke fået et hoveduddan-nelsesforløb fire år efter start på KBU. Den resterende gruppe på 165 læger (16 %)har ikke søgt et HU og har ikke en kendt forlængelse af fristen, desuden indgårlæger, der er udrejst eller har anden ansættelse (fx i industrien). Det bemærkessåledes, at der i denne gruppe kan befinde sig læger, som er berettiget til en for-længelse, ligesom der kan findes læger, der for mere end fire år siden har ansøgtom klinisk basisuddannelse, men som blot ikke har ansøgt om et HU-forløb. Læge-foreningen og Yngre Læger ønsker at pointere, at blot fordi en læge ikke har søgtHU-forløb, er det ikke ensbetydende med, at denne læge ikke ønsker et HU-forløb.Ved seneste justering af fireårsreglen har læger, der har overskredet fireårsfristen,mulighed for at søge ledige HU-forløb. Denne mulighed forudsætter, at lægernehar eller tager en relevant I-stilling i forhold til de ledige HU-forløb. I forlængelseheraf skal det bemærkes, at lægerne har mulighed for at tage I-stillinger i flereforskellige specialer. Der er på nuværende tidspunkt ingen tidsfrister på I-stillinger.På nuværende tidspunkt er der kendskab til, at justeringen har sikret at to læger,der ellers havde overskredet fireårsfristen, har opnået ansættelse i et HU-forløb.Antallet af ubesatte forløbArbejdsgruppen har desuden fået forelagt data om antallet af ubesatte hovedud-dannelsesforløb. Overoverordnet set fremgår, at der er sket et betydeligt fald i an-delen af vakante HU-stillinger fra 2008 til 2013. Antallet af vakante hoveduddan-
Side 4
nelsesstillinger i forhold til antal opslåede i Danmark er faldet fra 15 % i 2008 til 7% i 2013; heraf er faldet i vakante HU-stillinger i Videreuddannelsesregion Sydgået fra 24 % til 7 %, i Nord fra 20 % til 12 % og i Øst fra 6 % til 2 %.Videre procesArbejdsgruppen er på nuværende tidspunkt i gang med at udarbejde og drøftekonkrete justerings- og ændringsforslag. Det næste møde i arbejdsgruppen erultimo januar 2014, hvorefter rapporten skal færdiggøres. Rapporten forventesoffentliggjort primo 2014. Når rapporten foreligger, skal anbefalingerne drøftes medFolketingets partier.
Side 5
Bilag 1
Kommissorium for den fælles arbejdsgruppe om lægers videre-uddannelseBaggrund
I forbindelse med en forespørgselsdebat vedr. fireårsreglen i den lægelige videre-uddannelse (F 37) vedtog Folketinget, at ”Ministeren vil sikre, at der snarest muligtinden sommerferien indkaldes til et samarbejde med de relevante parter, så somLægeforeningen, Yngre Læger, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og videre-uddannelsesregionerne, med henblik på hensigtsmæssig tilrettelæggelse af speci-allægeuddannelsen bredt. Der gøres status på arbejdet ultimo 2013.”På den baggrund nedsættes en arbejdsgruppe, som skal beskæftige sig med ne-denstående områder.
Opgaver
Arbejdsgruppen skal beskrivestatus for implementering af aftalen fra 2007 om omlægningen af den læ-gelige videreuddannelse, herunder om der er dele af aftalen, som ikke erfuldt ud implementeret endnu.den mulige pukkel af læger, der ikke er omfattet af fireårsreglen og somendnu ikke har påbegyndt et hoveduddannelsesforløb, herunder også be-skrive i hvor høj grad disse læger søger hoveduddannelsesstillinger og in-den for hvilke specialer.det faktuelle grundlag, der skal bruges til at vurdere konsekvenserne af fi-reårsreglen.
Arbejdsgruppen skal vurdereeffekterne af implementeringen af aftalen, herunder effekterne af fireårs-reglen.alternativer og ændringsforslag til fireårsreglen.
Arbejdsgruppen kan på baggrund af ovenstående præsentere forslag tileventuelle justeringer af fireårsreglen.yderligere opfølgning på de dele af aftalen fra 2007, som ikke måtte værefuldt ud implementeret endnu.temaer i den fremtidige dimensionering af videreuddannelserne, som børindgå i Prognose- og Dimensioneringsudvalgets overvejelser.
Sammensætning
Arbejdsgruppen sammensættes af repræsentanter fra følgende myndigheder ogforeninger:LægeforeningenYngre LægerDanske Regioner
Side 6
VidereuddannelsesregionerneSundhedsstyrelsenMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse
Proces
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har formandsskabet og sekretariatsbetje-ner arbejdsgruppen. Der skal inden udgangen af december 2013 gøres status påarbejdet.Forslag og overvejelser kan danne grundlag for administrative og politiske beslut-ninger. Når arbejdsgruppens forslag foreligger, varetages den videre opfølgning ogdrøftelse af de eventuelle ændringer i tilrettelæggelsen af speciallægeuddannelseni regi af Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse og Prognose- og Dimen-sioneringsudvalget.