Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 201
Offentligt
1315706_0001.png
1315706_0002.png
13.

PCB i indeklimaet og sundhed

I 2009 offentliggjorde Miljøstyrelsen en rapport om forekomsten af PCB i byg-ninger og de mulige sundhedsmæssige konsekvenser. Samme år udarbejdedeSundhedsstyrelsen nogle såkaldte ”aktionsværdier” for PCB i indeklimaet tilbrug som vejledning for kommuner og bygningsejere. Der var ikke tale omegentlige grænseværdier, men vejledende værdier for, hvornår der ud fra ensundhedsmæssig vurdering burde handles og hvor hurtigt. Der blev ikke skelnetmellem bygninger som f.eks. skoler, som kun bruges en del af døgnet, og byg-ninger, som anvendes til beboelse. Argumentet for dette var primært, at manikke vidste, hvad brugerne af f.eks. skoler blev udsat for resten af døgnet.Sundhedsstyrelsen har nu revurderet anbefalingerne i lyset af den nye viden,som er kommet i forbindelse med kortlægning af PCB i materialer og indeluft,samt den nyeste viden på området.

Sundhedsstyrelsens vurdering

Ud fra en sundhedsmæssig tilgang er der to centrale indsatsområder for at redu-cere skadevirkningerne af PCB:1. Minimere udsættelsen for PCB i indeklimaet med særlig fokus på ste-der, hvor der,jf. skemaet nedenfor,er:høj forureningsgrad med PCB i indeklimaetstor anvendelse af bygningen til opholdhvor der er børn, unge, og kvinder i den fødedygtige alder.2. Sikre, at mest muligt af den tilstedeværende PCB i bygninger behandlesforsvarligt som farligt affald, så det ikke senere kommer ud i naturenskredsløb, hvor det kan ende i fødevarerne og dermed udgør en sund-hedsrisiko.Ny viden viser nu klart, at selv ved udsættelse for PCB i indeklimaet i dele afdøgnet vil der ske en akkumulering af specielt lavklorerede PCB-former, og aten sådan udsættelse må anses for sundhedsskadelig, og derfor så vidt muligt børundgås. Da PCB i indeklimaet har vist sig udbredt, kan det være påkrævet at fo-retage prioriteringer. Sundhedsstyrelsen har i grundlaget for anbefalingerne in-kluderet, at der, i den i 2013 udførte kortlægning af PCB i luften inde i danskebygninger, i de undersøgte boliger generelt ikke er fundet meget høje koncen-trationer. Samtidig kendes der dog fra særskilte undersøgelser eksempler pånogle boligkomplekser med høje koncentrationer. Med udgangspunkt i den ny-este viden har Sundhedsstyrelsen opstillet følgende prioriteringer:
17. december 2013Sagsnr. 1-2410-56/1Reference: LKET 72227400E [email protected]

Forureningsgrad

Anbefalet handling

(beregnet som 5 x PCB7)Over 3.000 ng PCB/m3 i Det vurderes, at ophold i længere tid kan være for-indeklimaetbundet med en betydende helbredsrisiko, og det må

i de fleste sammenhænge

betragtes som en nær-liggende sundhedsfare. Det anbefales, at der gribesind med kildefjernelse og/eller forsegling udenunødig forsinkelse, også i bygninger, som kun an-vendes dele af døgnet. Midlertidige afværgeforan-staltninger bør umiddelbart iværksættes. Disse vilsædvanligvis omfatte optimering af ventilation,temperaturregulering og intensiveret rengøring, af-passet efter det aktuelle rengøringsniveau og byg-ningens brug.300 – 3.000 ng PCB/m3 i Det må antages, at ophold i længere tid kan med-indeklimaetvirke til sundhedsskader.Det anbefales, at der umiddelbart iværksættes mid-lertidige afværgeforanstaltninger. De midlertidigeforanstaltninger vil kun ved lette forureninger kun-ne forventes at nedbringe niveauet til under 300ng/m3, hvorfor kildefjernelse og/eller indkapslingofte vil være påkrævet. I prioriteringen af indsatsenbør følgende indgå:Bygninger, som bruges af børn og yngre,prioriteres.Bygningernes anvendelsesgrad og grad afforurening med PCB i intervallet 300-3000ng/m3 kan indgå. Bygninger, som kun an-vendes en del af døgnet, bidrager kun tilden enkeltes PCB-belastning svarende tilopholdstiden.Bygninger, som anvendes af mange for-skellige personer, men i de fleste tilfælde ikort tid for hver enkelt person (f.eks. gang-areal og faglokaler i en skole), giver laverebelastning for den enkelte.Under 300 ng PCB/m3 i Der er PCB i bygningen, men udsættelsen vurderesindeklimaetikke at medføre en betydende forøget helbredsrisi-ko.Sundhedsstyrelsen (ved embedslægen) kan rådgive den kommunale bygnings-myndighed om betydningen af indeklimaets kvalitet for sundheden.
Side 2