Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 138
Offentligt
1301425_0001.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseEnhed:Sundhedsjura og lægemiddelpolitikSagsbeh.: SUMLPJSags nr.: 1304583Dok. Nr.: 1339983Dato:14. november 2013
Notat om statistik om bivirkningerOverordnede budskaberSundhedsstyrelsen har ikke modtaget indberetninger om dødsfald blandtHPV-vaccinerede.Nogle af de indberettede alvorlige bivirkninger er sjældne lidelser, somsandsynligvis er tilfældigt sammenfaldende med vaccination.Med hensyn til de indberettede neurologiske lidelser og autoimmune til-stande kan der umiddelbart ikke ses noget mønster. Det kan ikke ud fra deenkelte indberetninger afgøres, om vaccinen kan forårsage sådanne lidel-ser, og der er ikke dokumentation for en sådan sammenhæng i studier ogvidenskabelig litteratur.Mange af de indberettede neuroligiske lidelser og autoimmune tilstandeomhandler voksne kvinder, hvor disse tilstande er hyppigere end hos børn.
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at artiklen i Nyt om Bivirkninger fra september 2013er et øjebliksbillede, som beskriver perioden fra 1. januar 2013 til 9. september2013. Tallene i artiklen beskriver således ikke situationen på nuværende tidspunkt.Sundhedsstyrelsen har efterfølgende modtaget nye indberetninger om formodedebivirkninger ved HPV-vaccinerne. Det fremgår af den seneste offentliggjorte DAPS(Drug Analysis Prints), at styrelsen pr. 30. oktober 2013 havde modtaget i alt 971indberetninger om 3124 formodede bivirkninger ved HPV-vaccinerne (Gardasil,Cervarix og Silgard).Vedhæftet medsendes en kopi af oversigten med DAPS. Her kan man se en sam-let oversigt over antallet af danske indberetninger pr. 30. oktober, antallet af for-modede bivirkninger og en beskrivelse af de typer formodede bivirkninger, der erindberettet til Sundhedsstyrelsen.Der er beskrevet nogle tendenser i artiklen, der fortsat er relevante. De fleste ind-beretninger vedrører ikke-alvorlige, kendte bivirkninger som hovedpine, lokale ge-ner ved injektionssted (rødme, smerter, hævelse) svimmelhed og kvalme. De hyp-pigst indberettede formodede alvorlige bivirkninger er længerevarende symptomersom besvimelse, svimmelhed, hovedpine og almen utilpashed, evt. ledsaget afmere uspecifikke symptomer.Sundhedsstyrelsen har siden den seneste opgørelse modtaget flere indberetningerom POTS, og styrelsen vil senest i forbindelse med besvarelse af folketings-spørgsmål SUU alm. del 114 redegøre for det samlede antal registrerede danskeindberetninger om POTS. Styrelsen har supplerende oplyst, at tilstanden POTS erkarakteriseret ved, at hjertefrekvensen stiger voldsomt, når man rejser sig, og atblodtrykket i oprejst tilstand er labilt. Dette giver symptomer som bl.a. svimmelhedog besvimelser. Det er ikke alle, der besvimer.Sundhedsstyrelsen ser fortsat ikke noget mønster i indberetningerne.