Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 138
Offentligt
1301424_0001.png
1301424_0002.png
14-11-2013
HPV-vaccination øger ikke risikoen for alvorligevaccinationsygdommeEt nyt studie fra 2013 foretaget af Statens Serum Institut og Karolinska InstituttetInstituttet,understøtter ikke at der skulle være øget risiko for en række alvorlige sygdomme,hos piger der er HPV-vaccineret. Studiet er publiceret i British Medical Journal.1vaccineret.
Vacciner bliver ofte anklaget for at forårsage alvorlige bivirkninger. En af årsagerne er, at der ibørnevaccinationsprogrammet er tale om et stort antal raske mennesker, der bliver vaccineret.Når der er tale om en så stor gruppe mennesker vil nogle af dem blive syge på et tidspunkt.mennesker,emOg det tidspunkt kan godt ligge tæt på, at de er blevet vaccineret – uden at det nødvendigviser vaccinen, der er årsag til sygdommen. Da der kan være tale om sjældent forekomnesygdomme, kan en på- eller afvisning af en årsaårsagssammenhæng imidlertid kræve ganske storestudier for at være statistisk holdbare.I det studie Statens Serum Institut og Karolinska Instituttet har gennemført, ererde unikkenordiske befolknings- og sundhedsregistre anvendt til at undersøge knap 1 million danske ogsvenske piger i alderen 10-17 år heriblandt 300.000 HPV-vaccinerede piger. Gennem17 år,vaccinerederegistrene kan der dannes et detaljeret og præcist overblik over HPV vaccinationer ogHPV-vaccinationereventuelle sygdomsdiagnoser for hver enkelt pige.Studiet inkluderede 53 forskellige diagnoser, heriblandt autoimmune og neurologiskeedesygdomme, der ofte sammenkædes med vaccinationsbivirkninger. Endvidere er blodproppervaccinationsbivirkninger.inkluderet, da øget risiko herfor har været diskuteret i særligt en række amerikanske,undersøgelser.
1
“Autoimmune, neurological, and venous thromboembolic adverse events after immunisation of
adolescent girls with quadrivalent human papilloma virus vaccine in Denmark and Sweden: cohort study”.Lisen Arnheim-Dahlström, Björn Pasternak, Henrik Svanström, Pär Sparén and Anders Hviid. BritishDahlström,Svanström,Medical Journal, online October 9 2013.Sehttp://www.bmj.com/content/347/bmj.f5906
Det er undersøgt, om hyppigheden af sygdom var øget hos de HPV-vaccinerede pigersammenlignet med piger, der ikke var HPV-vaccinerede. Resultaterne støtter ikke, at derskulle være øget risiko for de undersøgte diagnoser.Det kan dog ikke udelukkes at andre diagnoser kan være relevante og der tages forbehold for,at resultaterne bør bekræftes i undersøgelser med en længere opfølgningsperiode. Endvidereomfatter undersøgelsen i sagens natur ikke uspecifikke symptomer, der ikke har ført til endiagnose.Studiet planlægges i øvrigtgentaget i ældre aldersgrupper, da der også er givet mangevaccinationer i disse.
Side 2