Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del Bilag 11
Offentligt
1287125_0001.png
1287125_0002.png
Orientering til Folketingets Sundhedshedsudvalg vedr.foretæde den 8. oktober 2013Der kan reddes 5-10 liv om året ved at tillade Roskilde Sygehus at ud-føre akutte ballonudvidelser.Kun en lille andel af de borgere, der i Region Sjælland får en stor blod-prop i hjertet, kommer i behandling hurtigere end de 90 minutter, deanbefales.Region Sjælland har dokumenteret, at der er en betydelig tidsgevinst athente ved at transportere patienter fra Region Sjælland til RoskildeSygehus frem for til Rigshospitalet.Når man får en stor blodprop i hjertet stopper blodtilførslen til hjertet,og et område af hjertet får ikke længere tilført ilt og området begynderat gå til grunde. Denne tilstand forværres, indtil man får fjernet blod-proppen, og hjertet igen får ilt. Derfor tæller hvert minut for patienten.Sundhedsstyrelsen afslag består i alt af 10 linjer og indeholder blandtandet følgende begrundelse:
Dato: 4. oktober 2013Brevid: 2172453LedelsessekretariatetAlléen 154180 SorøTlf.: 70 15 50 00Dir.tlf.: 50 26Ledelsessekretariatet@regionsjaelland.dk[email protected]www.regionsjaelland.dk
”Sundhedsstyrelsen finder, efter drøftelse med Det Rådgi-vende Udvalg, at området vedr. akut KAG/PCI i Danmarkvaretages tilfredsstillende på de nuværende fire centre, ogfinder ikke at der er tungtvejende hensyn, der taler for enudvidelse af antallet af godkendte matrikler.Som tidligere finder styrelsen, at disse højt specialiseredefunktioner skal varetages ved et højt specialiseret multidi-sciplinært hjertecenter med bl.a. tilstedeværelse af thoraxki-rurgi.”Det er Region Sjællands opfattelse, at Sundhedsstyrelsen afslag ikke ersagligt begrundet idet:Region Sjællands argumentation for at hjertekirurgisk tilstede-værelse ingen betydning har for overlevelsen støttes af 20 læ-gevidenskabelige studier. Sundhedsstyrelsens argument støttesaf nul lægefaglige undersøgelser.Region Sjællands plan for at løfte kvaliteten af behandlingen afborgere med stor blodprop i hjertet støttes af alle internationa-
Side 1
le guidelines for denne type behandling. Sundhedsstyrelsens synspunkt støtte ikke afdisse guidelines.Region Sjællands forslag er i overensstemmelse med praksis i alle andre relevantelande. Sundhedsstyrelsens ønske om at fastholde akutte ballonudvidelser på 4 centrestøttes ikke af erfaringer fra andre lande.Roskilde Sygehus foretager i dag næsten 1000 planlagte ballonudvidelser om året oghar landets laveste dødelighed og har haft det de 4 år, sygehuset har været med i op-gørelserne.
Det er Region Sjællands opfattelse, at der er belæg for en fornyet sagsbehandling og revurde-ring af det saglige grundlag for Region Sjællands ansøgning til Sundhedsstyrelsen.
Side 2