Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 8
Offentligt
1287771_0001.png
1287771_0002.png
1287771_0003.png
1287771_0004.png
1287771_0005.png
1287771_0006.png
1287771_0007.png
1287771_0008.png
rettighedsk atalog
Indsats- og fokusområder forPlejefamIIernes landsforenIng (Plf)
2
Plejefamilieområdet er et ganske særligt område.En lang række af de forhold vi arbejder under er ikke direkte sammenlignelige medøvrige forhold på det danske arbejdsmarked.En plejefamilie kan ikke gå ind i en ”arbejdskamp”. De børn vi har påtagetos ansvaret for, kan og skal ikke være en del af en konflikt i forbindelse medoverenskomstforhandlinger.Derfor mener PLF, at vilkårene for plejefamilier skal reguleres via lovgivning.Vi tror ikke på at vores område kan overenskomstdækkes, idet den opgave vi løsersom plejefamilie og den måde vi arbejder på/rammerne for vores arbejde ikke erforenelig med almindelige forhold i en overenskomst.Alligevel må det være et krav, at vi har tilsvarende rettigheder som andre.Rettigheder der er med til at give plejeforældre den tryghed i ansættelsen, der giveros mulighed for at udføre vores arbejde bedst muligt.
PLF har som forening til formålAt fremme vilkårene for plejefamilier og for børn og unge anbragt i plejefamilie
eller aflastning.At styrke plejefamiliernes anseelse.At styrke samarbejdet mellem plejefamilier og anbringende myndigheder.At styrke samarbejdet mellem plejefamilier og børnenes biologiske familie.Plejefamiliernes Landsforening er uafhængig af partipolitiske formål oginteresser.
Vi har bl.a. til opgave:At yde rådgivning og vejledning til foreningens medlemmer.At dygtiggøre medlemmer gennem kurser, møder, temadage, tidsskrifter mv.At søge indflydelse i den offentlige debat.At fremme lovgivningsinitiativer, der forbedrer vilkårene for plejefamilier samtanbragte børn og unge.At indgå aftaler med organisationerne om minimumsvilkår for foreningensmedlemmer.Yde økonomisk støtte til lokale initiativer, der forfølger foreningens formål.At fremme lokalt samarbejde mellem plejefamilier og de enkelte kommuner.
3Vi har valgt, at dele rettighedskataloget op i:1. Løn og ansættelsesvilkår2. Arbejdsvilkår
Plejefamiliernes løn ogansættelsesvilkår1. Ordentlige lønforhold.Plejefamiliernes Landsforening finderdet bydende nødvendigt, at plejefamili-erne har løn og ansættelsesvilkår somfunktionærer. Plejefamilier har som alleandre brug for tryghed i forhold til lønog ansættelsesvilkår.Arbejdet som plejefamilie foregår tætinde i den enkelte familie og døgnetrundt alle årets dage.En plejefamilie har aldrig ”fri”.Plejefamilien er begrænset i sin forhand-lingsposition omkring sine arbejdsfor-hold. Plejefamilier vil ikke kunne strejkeog nedlægge arbejdet.Plejefamilierne ønsker ikke at blivebragt i en situation, hvor strejke overho-vedet kan komme på tale.Derfor er det en nødvendighed, at lønog godtgørelser for de særlige vilkår viarbejder under, honoreres jf. det øvrigearbejdsmarked og sikres ved lovgivningDerfor mener vi, en plejefamilie skalhave ro i ansættelsen – en plejefamilieskal ikke kunne presses/trues ned i lønaf en anbringende kommune.2. Ferie med løn.Plejefamiliernes Landsforenings med-lemmer skal anerkendes som lønmodta-gere og sikres deres ret til ferie med løn.Plejefamilier er lønmodtagere. Vi eromfattet af ferieloven, og har derfor somandre ret til 5 ugers ferie om året, hvor
vi har fri fra vores arbejde. Vi mener,at i den udstrækning det er i overens-stemmelse med plejebarnets handleplanog formålet med anbringelsen, så børde anbragte børn og unge, som bor iplejefamilier, så vidt muligt være i pleje-familien under dennes ferieafvikling.Skal dette gælde, er der tobetingelser for, der skal opfyldes, for atde anbragte børn og unge holder feriesammen med plejefamilien.For det første skal det være baseret på enfrivillig aftale som plejefamilien indgårfra ferieår til ferieår.For det andet, skal plejefamilien havesine optjente feriepenge udbetalt vedsiden af sin løn. I modsat fald betalerplejefamilierne i realiteten for atbørnene er anbragt under ferien, idetkommunerne trækker plejefamilierne iløn og nøjes med at udbetale plejefami-lierne deres feriepenge under ferie medplejebørn. Feriepengene er dækningfor manglende ferie. Når plejebørneneer med på ”ferie”, er plejeforældrene påarbejde.Andre personer på arbejdsmarkedet, somer omfattet af ferieloven, får løn for 52uger om året, men arbejder 47 uger, i deøvrige holder de fri. Som plejefamiliearbejder vi 52 uger om året, hvorforde sidste 5 uger, hvor vi giver afkaldpå vores frihedsret naturligvis skaludbetales.En model, hvor de anbragte børn ogunge forbliver i plejefamilien underferieafvikling, forudsætter i øvrigt enændring af ferieloven, idet den nuværen-de praksis som kommunerne anvender,er i strid med ferielovens § 4.
43. Pension.Plejefamiliernes Landsforening finderdet bydende nødvendigt, at plejefamilierhar en obligatorisk, arbejdsgiverbetaltpensionsordning på samme måde somandre offentlige ansatte.Skiftende regeringer har opfordretarbejdsmarkedets parter til at indføreobligatoriske pensionsaftaler i overens-komster på det danske arbejdsmarked,som således bliver en del af de pågæl-dende ansættelsesvilkår. Pensionen skalvære en del af ansættelsesvilkårene.Dette er sket i en erkendelse af, at deoffentlige pensioner i fremtiden ikke vilvære tilstrækkelige til, at lønmodtagernevil kunne opretholde en rimelig leve-standard efter pensionering.I langt de fleste offentlige overenskom-ster ligger den samlede pensionsprocentmellem 15 og 17 %.Plejefamiliers pensionsret, skal i lighedmed andre løn- og ansættelsesvilkårsikres ved lovgivning.4. Opsigelsesvarsel som andrelønmodtagere.Plejefamiliernes Landsforening finderdet bydende nødvendigt at plejefamilierskal have samme opsigelsesregler somi funktionærloven, så plejefamilierbl.a. bliver omfattet af bestemmelserneom varsel og erstatning ved usagligopsigelse.En plejefamilie tjener deres løn som alleandre, og de er afhængige af deres løn.Derfor har de krav på et varsel i forbin-delse med en eventuel opsigelse.Derfor har de krav på beskyttelse modvilkårlig afsked og vilkårlige ændringeri deres arbejdsforhold.Derfor har de krav på at opsigelse skermed saglig begrundelse.I modsætning til alle andre på arbejds-markedet, så skal plejefamilien tåle, atderes arbejde som plejefamilie resultereri store indgreb i og forandring af pleje-familiens hverdag og arbejdet udføres ideres private hjem.
5
Plejefamiliernesarbejdsvilkår5. Ligeværdigt samarbejdeDet er bydende nødvendigt, at pleje-familierne indgår som ligeværdigesamarbejdspartnere, i forbindelse medalt arbejde omkring plejebarnet. Det kanvære i forhold til daginstitution, skole,samvær og andet.Det er plejefamilierne, som hver daghar plejebørnene i deres hjem. Derforer det også plejefamilierne, der har detpersonlige og faglige nærmeste forholdtil børnene og kender plejebørnene bedst.Det giver ingen mening, at fortsættemed at holde plejefamilier ude af detprofessionelle samarbejde omkringbørnene.Et ligeværdigt samarbejde betyder:At plejefamilierne skal være fagligtdygtigeAt plejefamilierne anerkendes somsamarbejdspartnere af kommunerneAt vi sammen arbejder ud fra etfælles mål for anbringelsen – jævnførhandleplanenAt der kan udarbejdes statusrapporteraf plejefamilien, før hvert statusmødeAt der sikres optimal støtte til foræl-drene under anbringelsen, så der forbarnet er de bedste betingelser for atforstå anbringelsenOvenstående har betydning for valgaf plejefamilier, det har betydning forgodkendelsen af plejefamilier, og dethar betydning for de kurser og efterud-dannelsesforløb der løbende tilbydesplejefamilier.
til formålet med anbringelsen Det vilskabe bedre vilkår for at samarbejdetil barnets bedste, med forældrene ogforvaltningen.6. HøringsretHøringsret til plejefamilier i forbindelsemed alle kommunale afgørelser dervedrører barnet og anbringelsen f.eks. atkommunen ønsker at flytte plejebarnet,samt ændringer i samvær m.m.Plejefamilien er på en gang ansat afkommunen til at varetage den profes-sionelle opgave omkring barnet i hver-dagen, og samtidig er plejefamilien den,der oftest er tættest på barnet.
PLF finder det bydendenødvendigt, at plejefor-ældre får en skriftligt varslethøringsfrist på mindst 7 dage7. SupervisionPlejefamiliernes Landsforening finderdet bydende nødvendigt, at supervisiongennemføres af en ude fra kommendeprofessionel, faglig kompetent person foreksempel en psykolog. Vedkommendeskal have specielt kendskab til problem-stillinger på anbringelsesområdet ogsupervisionen foregår i et beskyttet oguafhængigt miljø.Arbejdet som plejefamilie går meget tætind i den enkelte families liv, hverdag,struktur samt påvirker samtlige rela-tioner i familiens sfære. Det gælderinternt mellem plejeforældrene, mellemplejeforældrene og egne børn, børneneimellem, relationen til bedsteforældre,søskende, venner og øvrigt socialtnetværk.
PLF mener, at det vil have en positiv be-tydning for anbringelsen, at alle kender
6Plejefamilien skal udføre et stykkeprofessionelt arbejde under plejebarnetsopvækst. Det stiller store krav til pleje-forældrenes evne til at skille tingene adog af og til ”se sig selv udefra”.En tilsynsperson kan ikke gennemføresupervision. Vedkommende har heltandre roller og funktioner i forholdtil plejefamilien. Funktioner der ikkemå og ikke kan blandes sammen medsupervision.8. Forsikring af plejebørn.Plejefamiliernes Landsforening finderdet bydende nødvendigt, at kommunernesikrer, at de anbragte børn og unge erforsikrede forsvarligt med ansvarsforsik-ring og ulykkesforsikring.Børn og unge anbragt udenfor eget hjemer blevet anbragt af deres handlekom-mune og anbringelsen er kommunensansvar.Plejefamilierne løber en ikke uvæsentligøkonomisk risiko, såfremt der opstår enforsikringsbegivenhed når plejebarnetbetragtes som en del af husstanden.Vi har i PLF eksempler på sager, hvoranbragte unge har stjålet eller ødelagtikke uvæsentlige værdier fra plejefamili-erne, og hvor plejefamiliernes forsikringikke dækker, netop fordi den unge er endel af husstanden.Det er en uacceptabel retstilstand. Det erog må være den anbringende kommunesansvar at holde anbragte børn og ungeforsikret.9. UddannelsePlejefamiliernes Landsforening finderdet bydende nødvendigt, at kom-munen skal udvikle individuelt tilpas-sede uddannelsesforløb for hver enkeltplejefamilie.Det er kommunerne, der har ansvaret foranbringelsen. Derfor er matchningen afden enkelte plejefamilie og det enkelteplejebarn, også kommunens ansvar, ogkommunen er forpligtet til at sørge for,at den nødvendige faglige kompetencepå ethvert givet tidspunkt, er til stede iplejefamilien.Dette uddannelsesforløb skal supplereden nuværende grunduddannelse, ogtage højde for familiens øvrige relevanteuddannelsesmæssige baggrund.Arbejdet som plejefamilie er så specieltog samtidig afhængigt af det anbragtebarns baggrund, familieforhold ogproblemstillinger - så man kan ikke sige,at en bestemt uddannelsesmæssig bag-grund hos plejefamilien, er den rigtige.Man kan ikke tage en uddannelse til ple-jefamilie, men da det er vidt forskelligebørn med ofte massive socialpsykologi-ske problemstillinger vi arbejder med, såstiller det som oftest store krav til voresfaglige kunnen og indsigt.10. EfteruddannelsePlejefamiliernes Landsforening finder
PLF finder det bydendenødvendigt, at grundud-dannelsen for nye plejeforældreudbygges og forbedres, af hensyntil at sikre at kommende plejefa-milier har de nødvendige kompe-tencer der er brug i arbejdet medplejebørnene.
7det bydende nødvendigt at den enkelteplejefamilie får den nødvendige efterud-dannelse for at kunne rumme og forståplejebarnet. Plejeforældrene skal haveindsigt i de problemtikker der var årsagtil anbringelsen.En samtale med den tilsynsførende,må afdække hvilke kompetencer enplejefamilie mangler. Med dette somudgangspunkt skal der sættes ind medefteruddannelse over kort eller længeresigt.Efteruddannelse er en løbende proces,der strækker sig over hele den periodenhvor barnet er anbragt. Det aftales medden tilsynsførende hvilke nye kompe-tencer der hele tiden skal udvikles, såplejeforældrene udvikler viden og fær-digheder i takt med at barnet vokser op.
pension
superfo
forældreægteskablønanbragte børn
vilkår
inddragelse
RETTIGHEDER
aPLEJEBØRNansættelseefteruddannelsetilsynfaglighedankestyrelsenferiesamværnedsættelse af vederlagfamiliepleje
ghedmuli
PLEJEFORÆLDREegne børnskole
medinddragelsehøringsret
løn
igharlsvn
dudsatte børnemyndighedsperson
LIGEVÆRDsupervision
plejefamilie
samarbejde
?
ADHD
grunduddannelse
visititation
forældresamarbejde
modtag
sagsbehandler
kun én barndomhjemgivelse
Kommunens
rvgrinik
er
isi
on
tryghed
8
rettighedskataloget – hvor er vi på vej hen?Plejefamiliernes Landsforening har udarbejdet dette rettighedskatalog for at præci-sere de indsatsområder som vi har valgt at arbejde videre med fremadrettet.Vi har i stigende omfang gennem de seneste år i større og større omfang set,hvordan plejefamilierne bliver presset af de anbringende myndigheder.Vi har med Barnets Reform set, at der fra centralt hold ønskes større fokus påbrugen af plejefamilier.Vi ved,og mange undersøgelser bekræfter det, at børn der vokser op i plejefamilier,klarer sig bedre end børn der er anbragt på døgninstitution.Men det virker kun, når der vælges fagligt og menneskeligt kompetente plejefami-lier, der matcher det enkelte barn.Anbringelsen lykkes kun hvis vilkårene for plejefamilierne er i orden. Og det kankun lykkes, hvis plejefamilierne har ro omkring deres arbejdsvilkår og dagligdag.Plejefamiliernes Landsforening finder det bydende nødvendigt, at der handles nu.Både fra Folketingets, KL’s og kommunernes side.De udsatte børn og plejefamilierne kan ikke vente på, at der også de næste 25år danses rundt om den varme grød for henholdsvis at få eller undgå at få enoverenskomst.Plejefamiliernes Landsforening kan ikke acceptere, at udsatte børn og plejefamilierfår en sværere og sværere hverdag, og at børn tabes på gulvet. Det har for storemenneskelige og økonomiske konsekvenserVi vilgerne gå i dialog med alle parter på området.Social- og integrationsministeriet, KL, og de socialpolitiske ordførere – alle vil demodtage dette katalog og blive inviteret til dialog med udgangspunkt i dette katalog.Kataloget er en status over de mest alvorlige problemer plejefamilier har lige nu.Plejefamiliernes Landsforening finder det bydende nødvendigt at der snarest tageshånd om plejefamiliernes løn- og ansættelsesvilkår samt arbejdsvilkår så der kanindføres normale retstilstande også for plejeforældre. Det vil også gavne plejebør-nene og deres familie.