Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 79
Offentligt
Lovforslag nr.L 0
Folketinget 2013 - 14
Udkast
Fremsat den xx. februar 2014 af social-, børne- og integrationsministeren (Annette Vilhelmsen)
Forslagtil
Lov om ændring af lov om social service og lov om socialtilsyn(Justering af reglerne om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assi-stance, herunder indførelse af takstsystem og godkendelsesordning)
§1I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 1093 af 5. september 2013, som ændret ved § 1,nr. 1 og 2, i lov nr. 495 af 21. maj 2013, § 8 i lov nr. 622 af 12. juni 2013 og § 1 i lov nr. 651 af 12.juni 2013, foretages følgende ændringer:1.I§ 95, stk. 3,indsættes som2.-4. pkt.:»Den nærtstående person kan, medmindre den pågældende har indgået aftale om over-førsel af tilskuddet efter stk. 4, højst varetage pasningsopgaven i 37 timer om ugen. Hvispasningsopgaven deles af flere nærtstående, der samtidig er tilskudsmodtagere, gældergrænsen på 37 timer om ugen for de nærtstående tilsammen. I særlige tilfælde kan en ellerflere nærtstående dog varetage pasningsopgaven i mere end 37 timer om ugen.«2.I§ 95, stk. 4, 1. pkt.,indsættes efter »stk. 1-3,«: »at kommunalbestyrelsen vurderer,«.3.§ 95, stk. 4, 2.-3. pkt.,ophæves, og i stedet indsættes:»Som led heri skal tilskudsmodtageren inden for halvandet år efter etableringen af ordnin-gen med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere med højst tre forsøg have gennemførtet kursus i varetagelse af arbejdslederfunktionerne med en afsluttende vurdering af, at til-
2
skudsmodtageren er egnet. Det er desuden en betingelse, at kommunalbestyrelsen vurde-rer, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere som arbejdsgiver for hjælperne, med-mindre den pågældende indgår aftale med en nærtstående eller en af socialtilsynet god-kendt forening eller privat virksomhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående ellertil den godkendte forening eller private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjæl-perne. Som led heri skal tilskudsmodtageren med højst tre forsøg have gennemført et kur-sus i varetagelse af arbejdsgiverfunktionerne med afsluttende vurdering af, at tilskudsmod-tageren er egnet. Hvis der er indgået aftale om overførsel af tilskud, varetages arbejdsgi-verbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigel-se af hjælpere af den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed i samråd medtilskudsmodtageren.«4.I§ 96, stk. 2, 1. pkt.,indsættes efter »stk. 1,«: »at kommunalbestyrelsen vurderer,«.5.§ 96, stk. 2, 2.-3. pkt.,ophæves, og i stedet indsættes:»Som led heri skal borgeren inden for halvandet år efter etableringen af ordningen medborgerstyret personlig assistance med højst tre forsøg have gennemført et kursus i vareta-gelse af arbejdslederfunktionerne med en afsluttende vurdering af, at borgeren er egnet.Det er desuden en betingelse, at kommunalbestyrelsen vurderer, at borgeren er i stand tilat fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældende indgår aftale meden nærtstående eller en af socialtilsynet godkendt forening eller privat virksomhed om, attilskuddet overføres til den nærtstående eller til den godkendte forening eller private virk-somhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Som led heri skal borgeren med højsttre forsøg have gennemført et kursus i varetagelse af arbejdsgiverfunktionerne med afslut-tende vurdering af, at borgeren er egnet. Hvis der er indgået aftale om overførsel af til-skud, varetages arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål omansættelse og afskedigelse af hjælpere af den nærtstående, foreningen eller den privatevirksomhed i samråd med borgeren.«6.§ 96 a, stk. 1-2,ophæves og i stedet indsættes:
»Stk.1.Tilskuddet til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance efter §§95 og 96 udmåles efter et fast takstsystem.Stk. 2. Social-, børne- og integrationsministeren fastsætter nærmere regler om takstsyste-met, herunder takstens størrelse, hvilke omkostninger der er dækket af taksten, og hvilkeomkostninger der dækkes efter forbrug i den enkelte ordning.
3
Stk. 3. I helt særlige tilfælde kan kommunalbestyrelsen ud over den faste takst og de om-kostninger, der dækkes efter forbrug i den enkelte ordning med kontant tilskud til ansæt-telse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance, udmåle tilskud til dækning af om-kostninger i forbindelse med ekstraordinære behov hos borgeren.Stk. 4.I de tilfælde, hvor det er borgeren selv eller en nærtstående, der modtager tilskud-det til ansættelse af hjælpere efter § 95 eller borgerstyret personlig assistance efter § 96,udbetales tilskuddet månedsvis forud. Er tilskuddet overført til en godkendt forening ellerprivat virksomhed, udbetales tilskuddet månedsvis bagud.«Stk. 3 bliver herefter stk. 5.
§2I lov om socialtilsyn, jf. lov nr. 608 af 12. juni 2013, foretages følgende ændringer:
1.I§ 2, stk. 1,indsættes efter: »jf. § 4«: », samt for at godkende og føre tilsyn med foreninger ogprivate virksomheder, jf. § 4 a.«.
2.I§ 2, stk. 2,ændres »opgaven med at godkende og føre driftsorienteret tilsyn med sociale til-bud, jf. § 4, som er beliggende inden for regionen« til: »funktionen som socialtilsyn efter stk. 1«.
3.§ 2, stk. 3,affattes således:»Stk.3.I de kommuner, som varetager opgaven som socialtilsyn, jf. stk. 2, udføres funktionen somsocialtilsyn af et af de andre socialtilsyn:1) Socialtilsynet i Region Syddanmark varetager opgaven i Frederiksberg Kommune og i forhold tiltilbud beliggende i andre kommuner i Region Hovedstaden, hvor Frederiksberg Kommune enten erdriftsherre eller har indgået aftale med tilbuddet om køb af samtlige pladser.2) Socialtilsynet i Region Hovedstaden varetager opgaven i Holbæk Kommune og i forhold til tilbudbeliggende i andre kommuner i Region Sjælland, hvor Holbæk Kommune enten er driftsherre ellerhar indgået aftale med tilbuddet om køb af samtlige pladser.
4
3) Socialtilsynet i Region Sjælland varetager opgaven i Hjørring Kommune og i forhold til tilbudbeliggende i andre kommuner i Region Nordjylland, hvor Hjørring Kommune enten er driftsherreeller har indgået aftale med tilbuddet om køb af samtlige pladser.4) Socialtilsynet i Region Nordjylland varetager opgaven i Silkeborg Kommune og i forhold til tilbudbeliggende i andre kommuner i Region Midjylland, hvor Silkeborg Kommune enten er driftsherreeller har indgået aftale med tilbuddet om køb af samtlige pladser.5) Socialtilsynet i Region Midtjylland varetager opgaven i Faaborg-Midtfyn Kommune og i forholdtil tilbud beliggende i andre kommuner i Region Sydjylland, hvor Faaborg-Midtfyn Kommune entener driftsherre eller har indgået aftale med tilbuddet om køb af samtlige pladser.«
4.I§ 3, stk. 1, nr. 2,indsættes efter »efter delegation«: » fra det ansvarlige regionsråd, jf. § 5, stk.7, i lov om social service eller«.5.Efter § 4 indsættes:»§ 4 a. Socialtilsynet godkender og fører tilsyn med foreninger og private virksomheder, derønsker at varetage arbejdsgiverfunktioner i ordninger med kontant tilskud til ansættelse afhjælpere og borgerstyret personlig assistance efter §§ 95 og 96 i lov om social service.Stk. 2. En forening eller privat virksomhed, der ikke er godkendt af socialtilsynet, kan ikke vare-tage arbejdsgiverfunktioner i de i stk. 1 nævnte ordninger.«
6.I§ 6, stk. 1,indsættes efter: »godkendelse af sociale tilbud«: », jf. § 4, «.
7.Efter § 6 indsættes:»§ 6 a. Socialtilsynet træffer efter ansøgning afgørelse om godkendelse af foreninger og priva-te virksomheder, jf. § 4 a.Stk. 2. Socialtilsynet kan i forbindelse med godkendelsen efter stk. 1 fastsætte vilkår, hvis op-fyldelse er en betingelse for fortsat godkendelse. Socialtilsynet kan knytte frister til et vilkår.Stk. 3. Socialtilsynet kan træffe afgørelse om ophør af godkendelse, hvis foreningen eller virk-somheden ikke længere opfylder betingelserne for godkendelse.
5
Stk. 4. Social-, børne- og integrationsministeren fastsætter nærmere regler om godkendelsenstilrettelæggelse, kriterier og betingelser for godkendelse og om socialtilsynets forpligtelser iforbindelse med godkendelse.«
8.I§ 7, stk. 1, 1. pkt.,indsættes efter »sociale tilbud«: », jf. § 4,«.
9.I§ 8, stk. 1, 1. pkt.,indsættes efter »skærpet tilsyn«: »med tilbud efter § 4«.
10.Efter § 8 indsættes:»§ 8 a. Socialtilsynet fører tilsyn med foreninger og private virksomheder, jf. § 4 a, for at sikre,at de fortsat opfylder betingelserne for godkendelse.Stk. 2. Social-, børne- og Integrationsministeren fastsætter nærmere regler om tilrettelæggelseaf tilsynet og om, hvilke forhold der skal inddrages i tilsynet.«
11.I§ 10indsættes efter »bekymrende forhold i et tilbud, «: »jf. § 4,«.
12.I§ 13, stk. 1,indsættes efter »Private tilbud,«: » jf. § 4,«.
13.I§ 14ændres »Private tilbuds leder« til: »Lederen af et privat tilbud, jf. § 4«.
14.I§ 15, stk. 1,indsættes efter »For tilbud«: », jf. § 4, «.
15.I§ 20indsættes efter »fra et tilbud«: », jf. § 4, «.
16.I§ 23, stk. 2,ændres » kommunerne i hver region« til: »de kommuner, hvor det enkeltesocialtilsyn godkender og fører tilsyn, jf. § 2, stk. 2 og 3«.
6
17.I § 23 indsættes efter stk. 4 som nyt stk.:»Stk. 5. For opgaverne i forbindelse med godkendelse af og tilsyn med foreninger og privatevirksomheder, jf. § 4 a, fastsætter socialtilsynet takster for godkendelse og takster for tilsyn,som opkræves hos de omfattede foreninger og private virksomheder.«Stk. 5 bliver herefter stk. 6.
§3Stk. 1.Loven træder i kraft den 1. juli 2014.Stk. 2.§ 95, stk. 3, 2.-4. pkt., i lov om social service, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 1, har forordninger med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere, der er etableret før lovens ikrafttræden,virkning fra den 1. oktober 2014.Stk. 3.§ 95, stk. 4, 2.-4. pkt., i lov om social service, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 3, og §96, stk. 2, 2.-4. pkt., i lov om social service, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 4, finder ikke an-vendelse på ordninger med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personligassistance, som er etableret før lovens ikrafttræden. I disse ordninger finder de hidtil gældenderegler anvendelse, og kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, hvorvidt borgeren eller dennærtstående skal gennemføre kurserne.Stk. 4.§ 96 a, stk. 4, 2. pkt., i lov om social service, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 6, træder iforhold til foreninger og virksomheder, der har indgået aftale om overførsel af tilskud før lovensikrafttræden, i kraft den 1. oktober 2014.Stk. 5.Foreninger og private virksomheder, der varetog arbejdsgiverfunktioner i ordninger medkontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance før lovens ikrafttræ-den, skal godkendes efter reglerne i §§ 4 a og 6a i lov om socialtilsyn, som affattet ved denne lovs§ 2, nr. 4 og 6, senest den 1. januar 2016.
7
Bemærkninger til lovforslagetAlmindelige bemærkningerIndholdsfortegnelse1.Indledningog baggrund2. Lovforslagets indhold2.1. Arbejdsgiver og arbejdslederansvar2.1.1. Gældende ret2.1.2. Den foreslåede ordning
2.2. Takstsystem2.2.1. Gældende ret2.2.2. Den foreslåede ordning
2.3. Godkendelsesordning2.3.1. Gældende ret2.3.2. Den foreslåede ordning
2.4. Bagudbetalt tilskud2.4.1. Gældende ret2.4.2. Den foreslåede ordning
2.5. Nærtstående som hjælper2.5.1. Gældende ret
8
2.5.2. Den foreslåede ordning
2.6. Øget brug af rådighedstimer2.6.1. Gældende ret2.6.2. Den foreslåede ordning3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet5. Administrative konsekvenser for borgerne6. Miljømæssige konsekvenser7. Forholdet til EU-retten8. Hørte myndigheder og organisationer9. Sammenfattende skema1. Indledning og baggrundLovforslaget fremsættes som led i udmøntningen af aftale om justeringer af reglerne om kontant tilskudtil ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance til borgere med nedsat funktionsevne efter§§ 95 og 96 i lov om social service (serviceloven), som blev indgået den 19. juni 2013 mellem regeringen(Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti), Venstre, Det Konservative Folkeparti,Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.Partierne bag aftalen om justeringer af reglerne om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere, jf. service-lovens § 95, og borgerstyret personlig assistance, jf. § 96, er enige om, at ordningernes fokus på fleksibilitetog selvbestemmelse skal fastholdes. Ordningerne skal give de borgere, der kan og som ønsker at modtageet kontant tilskud til selv at ansætte hjælpere, en fleksibel ordning, der tager udgangspunkt i borgerensselvbestemmelse, og som dermed kan tilpasses borgernes ønsker og behov, så borgere med omfattendefunktionsnedsættelser kan fastholde eller opbygge et selvstændigt liv. Formålet med ordningerne er også,at der skabes mulighed for helhedsorienteret hjælp for borgere med et omfattende hjælpebehov.Baggrunden for aftalen og dermed også for lovforslaget er, at regeringen i efteråret 2012 med afsæt i enevaluering af ordningerne med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assi-stance fra april 2012, besluttede at igangsætte et arbejde med konkretisering af forslag til justeringer påområdet, idet ordningerne opleves som komplicerede at administrere af såvel borgere som kommuner.
9
Aftalen og dermed lovforslaget har til formål at fremtidssikre ordningerne med fokus på fleksibilitet ogborgerens selvbestemmelse, at medvirke til at sikre mere simple ordninger med kontant tilskud til ansæt-telse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance for både borgere og kommuner og at understøttekommunernes mulighed for at styre udgifterne til ordningerne mere hensigtsmæssigt.Med lovforslaget foreslås det at foretage en række justeringer i reglerne om kontant tilskud til ansættelseaf hjælpere og borgerstyret personlig assistance, jf. servicelovens §§ 95 og 96. Forslagene til justeringerforeslås at omfatte følgende elementer:-Arbejdsgiver- og arbejdslederansvar.Det foreslås, at borgeren eller den nærtstående som led i kom-munalbestyrelsens vurdering af, om den pågældende kan fungere som arbejdsgiver og/eller arbejds-leder skal have gennemført et kursus med afsluttende vurdering af, at borgeren eller den nærtståen-de er egnet.Takstsystem.Det foreslås, at der indføres et takstsystem for udmåling af tilskud til ansættelse afhjælpere og borgerstyret personlig assistance.Godkendelsesordning.Det foreslås, at der indføres en godkendelsesordning, hvor socialtilsynet får tilopgave at godkende og føre tilsyn med foreninger og private virksomheder, der ønsker at varetagearbejdsgiverfunktioner i ordninger med kontant tilskud til ansættelse af hjælper og borgerstyret per-sonlig assistance, og at det udmålte tilskud hertil alene kan overføres til godkendte foreninger ogvirksomheder.Bagudbetalt tilskud.Det foreslås, at reglerne om kommunalbestyrelsens udbetaling af tilskud til an-sættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance til foreninger og virksomheder ændres, så-ledes at tilskuddet udbetales månedsvis bagud i stedet for månedsvis forud.Nærtstående som hjælper.Det foreslås, at der indføres en maksimal grænse på 37 timers ugentlig ar-bejdstid i forhold til opgaven med pasning af borgeren med funktionsnedsættelse for nærtstående,der fungerer som hjælper, og samtidig varetager arbejdsgiver- og arbejdslederfunktionerne i en ord-ning med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95, stk. 3. Det foreslås dog,at nærtstående i særlige tilfælde kan varetage pasningsopgaven i mere end 37 timer om ugen.
--
-
-
Som nævnt indgår lovforslaget i en aftale om justeringer af ordningerne med kontant tilskud til ansættel-se af hjælpere og borgerstyret personlig assistance. De øvrige elementer i aftalen omhandler præciseringeri administrative forskrifter på området og er omtalt nærmere nedenfor i afsnit 2 i relation til det nærmereindhold i de enkelte elementer i lovforslaget. I afsnit 2.6 omtales særskilt den del af aftalen, der vedrørerøget brug af rådighedstimer.De nugældende regler om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance iservicelovens §§ 95 og 96 blev indført med lov nr. 549 af 17. juni 2008, der trådte i kraft den 1. januar 2009.Ved lov nr. 388 af 25. maj 2009, som trådte i kraft den 1. juni 2009, blev der gennemført ændringer i reg-lerne. Disse ændringer vedrører udmålingen af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personligassistance.Målgruppen for ordningerne med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95 ogborgerstyret personlig assistance efter § 96 er borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykiskfunktionsevne, der har omfattende og massive hjælpebehov. Det overordnede formål med begge ordninger
10
er at give borgere inden for målgruppen en særlig type hjælp i form af et kontant tilskud, som skaber mu-lighed for fleksibilitet og en helhedsorienteret løsning af den enkelte borgers hjælpebehov.I 2012 var der 555 borgere, der modtog kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens §95, og 1469 borgere, der modtog borgerstyret personlig assistance efter servicelovens § 96.2. Lovforslagets indhold2.1. Arbejdsgiver- og arbejdslederansvar2.1.1. Gældende retDet fremgår af servicelovens § 95, stk. 1, at hvis kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendigehjælp til rådighed for en borger, der har behov for personlig og praktisk hjælp i hjemmet efter servicelovens§ 83 og afløsning/aflastning efter § 84, kan kommunalbestyrelsen i stedet udbetale et tilskud til hjælp, somden pågældende selv antager.Efter servicelovens § 95, stk. 2, kan en borger med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funkti-onsevne, der har behov for personlig hjælp og pleje og for støtte til løsning af nødvendige praktiske opga-ver i hjemmet i mere end 20 timer ugentligt, vælge at få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, som den på-gældende selv antager. Efter § 95, stk. 3, kan kommunalbestyrelsen i særlige tilfælde beslutte, at hjælpenefter § 95, stk. 2, skal udbetales til en nærtstående person, som helt eller delvis passer borgeren.Efter servicelovens § 96, stk. 1, skal kommunalbestyrelsen tilbyde borgerstyret personlig assistance. Bor-gerstyret personlig assistance ydes som tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje,overvågning og ledsagelse til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, derhar et behov, som gør det nødvendigt at yde denne ganske særlige støtte.Uanset om en borger modtager kontant tilskud til ansættelse af hjælpere, jf. servicelovens § 95, stk. 2, el-ler borgerstyret personlig assistance, jf. § 96, stk. 1, eller om tilskuddet udbetales til en nærtstående, jf. §95, stk. 3, er det efter servicelovens §§ 95, stk. 4, og 96, stk. 2, en betingelse, at borgeren eller den nært-stående er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. Det er desuden en betingelse, at borgereneller den nærtstående kan fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældende indgåraftale med en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed om, at den nærtstående, foreningeneller virksomheden er arbejdsgiver for hjælperne. Arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrø-rende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælperne varetages i så fald af den nærtstående, for-eningen eller den private virksomhed i samråd med den pågældende.Lovens udgangspunkt er således, at borgeren eller den nærtstående er såvel arbejdsgiver som arbejdsle-der for hjælperne. Det er borgeren eller den nærtstående, der vælger, om den pågældende ønsker at værearbejdsgiver for hjælperne, eller om denne hellere vil overføre tilskuddet til en nærtstående, en foreningeller en privat virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Kommunalbestyrelsen kan dog, hvisdet vurderes, at borgeren eller den nærtstående ikke er i stand til at fungere som arbejdsgiver for hjælper-
11
ne, gøre en afgørelse om bevilling af kontant tilskud til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret personligassistance betinget af, at tilskuddet overføres til en anden nærtstående, en forening eller en privat virk-somhed.Som udgangspunkt indebærer arbejdsgiveropgaven ansvaret for at administrere ydelsen (det kontantetilskud) og de praktiske og juridiske opgaver, der er forbundet hermed. Det drejer sig om:---ansættelse og afskedigelse af hjælpere (f.eks. indgå ansættelsesaftaler og foretage opsigelser),udarbejdelse af ansættelsesbeviser til hjælperne,udbetaling af løn (opgaven kan varetages af borgeren eller den nærtstående selv, kommunen elleren forening eller privat virksomhed),indberetning af skat, tegning af lovpligtige forsikringer, indbetaling til ferie- og barselsfond og ATP(opgaven kan varetages af borgeren eller den nærtstående selv, kommunen eller en forening ellerprivat virksomhed), oggennemførelse af nødvendige arbejdsmiljøforanstaltninger (f.eks. sikre, at borgerens hjem indret-tes passende og forsynes med nødvendige arbejdsmiljøredskaber).
-
-
At borgeren eller den nærtstående skal være i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne inde-bærer som udgangspunkt, at pågældende skal være i stand til at tilrettelægge hjælpen og fungere som dag-lig leder for hjælperne, det vil sige at:---varetage arbejdsplanlægning sammen med og for hjælperne,udarbejde jobbeskrivelse og jobopslag/annonce,udvælge hjælpere, herunder varetage ansættelsessamtaler (hvis arbejdsgiveransvaret ligger i enforening eller virksomhed, varetages denne funktion i samarbejde),varetage oplæring og daglig instruktion af hjælperne,afholde personalemøder med hjælperne, ogafholde medarbejderudviklingssamtaler.
---
Kommunalbestyrelsen har pligt til at yde rådgivning og vejledning om, hvilke opgaver der ligger i hen-holdsvis arbejdsleder- og arbejdsgiverfunktionerne. Borgere, der varetager arbejdsgiverfunktionerne i enordning med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance, kan få gratisrådgivning herom hos BPA-arbejdsgiver.dk.2.1.2 Den foreslåede ordningDet foreslås, at der foretages en ændring i servicelovens §§ 95, stk. 4, og 96, stk. 2, hvorved det tydeliggø-res, at det er kommunalbestyrelsen, der vurderer, om borgeren eller den nærtstående er i stand til at fun-gere som arbejdsleder for hjælperne. Det foreslås endvidere, at borgeren eller den nærtstående som led idenne vurdering inden for halvandet år efter ordningens etablering med højst tre forsøg skal have gennem-
12
ført et kursus i varetagelse af arbejdslederfunktionerne med en afsluttende vurdering af, at borgeren ellerden nærtstående er egnet.Det foreslås herudover tydeliggjort, at det desuden er en betingelse, at kommunalbestyrelsen vurderer,at borgeren eller den nærtstående er i stand til at fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre denpågældende indgår aftale med en anden nærtstående eller en af socialtilsynet godkendt forening eller pri-vat virksomhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående eller til den godkendte forening eller priva-te virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Det foreslås endvidere, at borgeren eller dennærtstående som led i denne vurdering med højst tre forsøg skal have gennemført et kursus i varetagelseaf arbejdsgiverfunktionerne med afsluttende vurdering af, at borgeren eller den nærtstående er egnet.Forslaget indebærer dermed, at betingelsen om, at borgeren eller den nærtstående efter kommunalbe-styrelsens vurdering skal være i stand til at fungere som arbejdsleder og som udgangspunkt også som ar-bejdsgiver for hjælperne, videreføres uændret men tydeliggøres, og som et element i denne vurdering fo-reslås det indført, at borgeren eller den nærtstående skal have gennemført et kursus med afsluttende vur-dering fra kursuslederen af at borgeren eller den nærtstående er egnet inden for de angivne tidsfrister.Kursets gennemførelse vil således ikke i sig selv være tilstrækkeligt til, at betingelsen om at kunne fungeresom arbejdsleder eller arbejdsgiver er opfyldt. Der vil dermed fortsat skulle foretages en samlet vurderingfra kommunalbestyrelsens side.De foreslåede ændringer vedrører ikke i øvrigt afgrænsningen af målgruppen for kontant tilskud til an-sættelse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance. Betingelserne for at være omfattet af målgrup-pen, herunder at borgeren skal have betydelig og varigt nedsat funktionsevne, videreføres således uæn-dret.De foreslåede ændringer foreslås ikke at finde anvendelse på ordninger med kontant tilskud til ansættel-se af hjælpere og borgerstyret personlig assistance, der er etableret før det for loven foreslåede ikrafttræ-delsestidspunkt den 1. juli 2014. I forhold til disse ordninger foreslås det, at de nugældende regler viderefø-res, samt at kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt borgeren eller den nærtstående skalgennemføre kurset.Det foreslås endvidere, som led i udmøntningen af aftalen om justeringer af reglerne om kontant tilskudtil ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance, at der foretages en præcisering i vejledningnr. 9 af 15. februar 2011 om borgerstyret personlig assistance, hvor der vil blive opstillet eksempler på fejl ivaretagelsen af arbejdsgiver- og arbejdslederfunktionerne, f.eks. sexchikane, uretmæssig fyring af en hjæl-per m.v. Disse fejl kan, hvis der er givet forudgående advarsel, føre til, at betingelsen om at være i stand tilat varetage arbejdsgiver- og/eller arbejdslederfunktionerne ikke længere kan anses for opfyldt, eller derkan stilles krav om nyt kursus med afsluttende vurdering fra kursuslederens side af, at borgeren eller dennærtstående er egnet.Baggrunden for forslaget er, at i en evalueringsrapport udarbejdet af Deloitte om reglerne om kontant til-skud til ansættelse af hjælper og borgerstyret personlig assistance udsendt i april 2012 har 48 pct. af kom-munerne anført, at de finder det socialfagligt vanskeligt at udrede borgerne. På sagsbehandlerworkshops iforbindelse med udarbejdelsen af evalueringen blev det uddybet, at det er særligt udfordrende at udrede
13
borgerne i forhold til evnen til at varetage arbejdslederopgaverne. I evalueringsrapporten giver hver femtemodtager af kontant tilskud til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance desuden ud-tryk for, at de ikke har tilstrækkelig viden om, hvad arbejdslederopgaven omfatter, og hver tiende modta-ger angiver ikke at have tilstrækkelig viden om arbejdsgiveropgaven. KL og tre frikommuner har desudenanført, at nogle borgere og nærtstående har vanskeligt ved at varetage arbejdsgiver- og arbejdslederfunkti-onerne i ordningerne. Kommunerne finder det i denne forbindelse uklart, hvor langt deres rådgivningsfor-pligtelse rækker, og dermed hvornår betingelsen om at være i stand til at fungere som arbejdsgiver og/ellerarbejdsleder ikke længere er opfyldt.Formålet med forslaget om indførelse af krav om kursus som led i vurderingen af betingelserne for atkunne varetage arbejdsgiver- og/eller arbejdslederfunktionerne er at medvirke til, at borgeren får et bedrekendskab til reglerne. Desuden er formålet at medvirke til at nedbringe de administrative ressourcer ikommunerne på at vejlede og rådgive borgerne løbende. Forslaget kan desuden sammen med den nævntepræcisering af vejledningen understøtte, at kun borgere og nærtstående, der faktisk er i stand til at vareta-ge arbejdsgiver- og arbejdslederopgaverne, får lov til at varetage disse funktioner. Dette kan føre til, at flereborgere eller nærtstående indgår aftaler om overførsel af tilskud til nærtstående, foreninger eller virksom-hed, og at de borgere eller nærtstående, der selv vælger at varetage arbejdsgiveropgaven, bliver bedre istand dertil.Forslaget om tre forsøg til kursets gennemførelse og forslaget om en tidsfrist på 1 ½ år til at gennemførekurset i arbejdslederfunktionerne har til formål at give borgere og nærtstående en vis periode til oplæring iforhold til håndteringen af arbejdsleder- og arbejdsgiveropgaverne.2.2. Takstsystem2.2.1 Gældende retHjælp til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95 og borgerstyret personlig assistance efter § 96ydes af kommunalbestyrelsen i form af et kontant tilskud. Servicelovens § 96 a, stk. 1, indeholder en be-myndigelsesbestemmelse, hvorefter social-, børne- og integrationsministeren kan fastsætte nærmere reg-ler om kommunalbestyrelsens udmåling af dette tilskud, herunder om dækning af udgifter til hjælpernesløn, udgifter ved varetagelse af arbejdsgiveropgaver og administrative opgaver m.v. samt andre udgifter forborgeren, der er forbundet med den modtagne hjælp. Med hjemmel i servicelovens § 96 a, stk. 1, er ud-stedt bekendtgørelse nr. 647 af 25. juni 2012 om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig assistanceefter serviceloven.Efter bekendtgørelsens § 1, stk. 1, danner kommunalbestyrelsens tildeling af hjælp og fastsættelse aftimetallet efter servicelovens §§ 95 eller 96 grundlag for udmåling af det kontante tilskud. Det samledetilskud, som kommunalbestyrelsen skal udmåle, består af en fast del og en del, der dækkes efter regning.Den faste del af det samlede tilskud til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance skalifølge bekendtgørelsens § 3, stk. 1, udmåles en gang årligt. Tilskuddet reguleres dog ved generelle ændrin-ger i grundlaget for udmålingen, f.eks. hvis der opstår ændringer i borgerens hjælpebehov.
14
Det første af de elementer, der indgår i den faste del af det samlede tilskud, er omkostninger til løn m.v.til hjælpere. Tilskuddet hertil skal altid udmåles i hver enkelt ordning. Der skal efter bekendtgørelsens § 5,stk. 1, som minimum tages udgangspunkt i grundlønnen for sammenlignelige faggrupper, og samme ud-gangspunkt skal anvendes ved beregningen af alle elementer af lønnen. Ved udmålingen af tilskud til løn pr.time skal kommunalbestyrelsen sikre, at der ved beregningen sikres den nødvendige rummelighed i udmå-lingen, jf. bekendtgørelsens § 5, stk. 2. Der skal herunder tages højde for tidsbestemte tillæg, stedbestemtetillæg, funktions- og kvalifikationstillæg m.v., arbejdsmarkedspension og anciennitetDer skal desuden efter bekendtgørelsens § 5, stk. 5, tages højde for omkostninger til feriepenge, ferie-godtgørelse og ferie m.v. efter ferieloven, ATP samt evt. andre lovpligtige bidrag.Det andet af elementerne i den faste del af det samlede tilskud til ansættelse af hjælpere eller borgersty-ret personlig assistance er tilskud til omkostninger ved overførsel af tilskud til en forening eller privat virk-somhed. Dette tilskud skal efter bekendtgørelsens § 8, stk. 2, alene udmåles i ordninger, hvor borgeren haroverført sit tilskud til en forening eller privat virksomhed. Derimod skal tilskuddet ikke udmåles i de ordnin-ger, hvor borgeren selv er arbejdsgiver for hjælperne eller har overført sit tilskud til en nærtstående. Til-skuddet omfatter ifølge bekendtgørelsens § 8, stk. 1, omkostninger til særlige opgaver forbundet med atvære arbejdsgiver, herunder omkostninger ved ansættelses- og afskedigelsesprocedure i forhold til hjælpe-re, oplæring og vejledning af borgeren i de opgaver, der følger af at modtage hjælp efter servicelovens §§95 eller 96, bistand til borgeren med rekruttering af hjælpere m.v., i et vist omfang at medvirke til at sikrevikardækning, lønadministration m.v. og regnskab, ledelse og kontorhold inklusiv afledte omkostninger tilIT, husleje m.v.Endelig indgår som det tredje element i den faste del af det samlede tilskud til ansættelse af hjælpere el-ler borgerstyret personlig assistance et tilskud til andre omkostninger forbundet med hjælpen. Dette tilskudskal altid udmåles i hver enkelt ordning. Tilskuddet omfatter efter bekendtgørelsens § 10 andre direkte ogindirekte omkostninger, der er forbundet med at ansætte hjælpere til hjælp i og uden for hjemmet i detomfang, kommunalbestyrelsen efter en konkret vurdering finder, at borgerens omkostninger hertil ikkedækkes efter § 16 i lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. § 16omhandler særlige tillæg til førtidspension (bistands- og plejetillæg). Som eksempler på sådanne andreomkostninger kan nævnes borgerens udgifter til porto og annoncering, ekstra forbrugsudgifter til vand,varme og el og andre småudgifter i husholdningen (f.eks. sæbe, toiletpapir, handsker, masker eller lignendetil hjælperne). Hvis der ydes borgerstyret personlig assistance efter servicelovens § 96 kan der herudovervære behov for at fastsætte et beløb til dækning af udgifter ved hjælperens ledsagelse uden for hjemmet,f.eks. til entré, transport, overnatning ved kurser, weekendophold, sportsarrangementer m.v.Ud over den faste del af det samlede tilskud, som er beskrevet ovenfor, skal kommunalbestyrelsen dækkefølgende omkostninger i den enkelte ordning efter regning:1) Omkostninger ved løn under sygdom til hjælpere og omkostninger til barnets 1. og 2. sygedag, jf.bekendtgørelsens § 5, stk. 4,2) omkostninger til nødvendige forsikringer forbundet med ansættelse af hjælpere og omkostningerved bidrag til barselsfond, jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 1,3) omkostninger til nødvendige kurser for hjælpere, jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 2,
15
4) nødvendige omkostninger ved overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen, jf. bekendtgørelsens § 7,og5) nødvendige omkostninger ved lønadministration, herunder lønudbetaling, indbetaling af skat, ATPm.v., jf. bekendtgørelsens § 9. Dette gælder kun i de ordninger, hvor borgeren selv eller en nært-stående er arbejdsgiver for hjælperne, og hvor borgeren eller den nærtstående har valgt selv at va-retage lønudbetaling m.v. Hvis borgeren eller den nærtstående har valgt at lade kommunen vare-tage lønudbetalingen, eller hvis tilskuddet er overført til en forening eller privat virksomhed, skalder således ikke ydes dækning af omkostninger til lønadministration.2.2.2 Den foreslåede ordningDet foreslås, at der foretages ændringer i servicelovens § 96 a, stk. 1, således at tilskuddet til ansættelseaf hjælpere og borgerstyret personlig assistance udmåles efter et fast takstsystem. Det foreslås, at social-,børne- og integrationsministeren i et ny affattet stk. 2 får en bemyndigelse til at fastsætte nærmere reglerom takstsystemet, herunder takstens størrelse, hvilke omkostninger der er dækket af taksten, og hvilkeomkostninger der dækkes efter forbrug i den enkelte ordning.Hvis forslaget om indførelse af takstsystem vedtages, vil der blive udstedt en ny bekendtgørelse om ud-måling af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance, som erstatter den nugæl-dende bekendtgørelse nr. 647 af 25. juni 2012, hvori takstsystemet vil blive reguleret nærmere, herunder iforhold til takstens størrelse, hvilke omkostninger der er dækket af taksten, og hvilke omkostninger derdækkes efter forbrug i den enkelte ordning.Det foreslås således, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en fast timetakst for omkostninger til lønm.v. til hjælpere. Taksten vil blive inddelt i forskellige takstniveauer afhængig af, om der ydes hjælp i dag-timer, aften-/nattetimer eller i weekend-/helligdagstimer. Taksterne foreslås fastsat i to niveauer svarendetil to forskellige kompetenceniveauer for hjælperne, og det foreslås, at de to takstniveauer kan kombineresi den enkelte ordning, dog således at ordningen kan hænge sammen i forhold til planlægningen af hjælper-vagter. Taksten foreslås anvendt i alle ordninger uanset timetal og placering af opgaven med varetagelse afarbejdsgiverfunktioner. Taksten vil tage udgangspunkt i de overenskomstmæssige aftaler på området.Herudover foreslås, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en takst for andre omkostninger forbundetmed at modtage hjælp i form af kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assi-stance, f.eks. udgifter til ekstra vand og strøm. Taksten vil blive ydet i forhold til det bevilgede antal timerog udbetales i alle ordninger uanset placering af opgaven med varetagelse af arbejdsgiverfunktioner. Dogvil taksten ikke blive udbetalt til borgere, der modtager tillæg efter § 16 i lov om højeste, mellemste, forhø-jet almindelig og almindelig førtidspension m.v., fordi der i givet fald vil ske dobbeltkompensation, da disseudgifter forudsættes dækket af disse tillæg.Endelig foreslås, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en takst for omkostninger ved overførsel af til-skud, som vil blive udbetalt i alle ordninger, hvor tilskuddet er overført til en forening eller privat virksom-hed, som herefter fungerer som arbejdsgiver for hjælperne. Taksten vil blive fastsat i forhold til det bevil-gede antal timer.
16
Ud over de ovennævnte takster foreslås, at der i bekendtgørelsen vil blive oplistet en række udgifter, derpå grund af en forventet betydelig variation fra ordning til ordning, vil blive dækket efter forbrug i den en-kelte ordning. Det gælder f.eks. omkostninger til løn under hjælpernes sygdom og omkostninger til nød-vendige arbejdsmiljøindretninger.Ud over forslaget om indførelse af et takstsystem foreslås det endvidere, at der i servicelovens § 96 a, stk.3, gives mulighed for, at kommunalbestyrelsen i helt særlige tilfælde ud over den faste takst og de omkost-ninger, der dækkes efter forbrug i den enkelte ordning, kan udmåle tilskud til dækning af omkostninger iforbindelse med ekstraordinære behov hos borgeren. Det tilskud, som udmåles efter det foreslåede takst-system, skal som udgangspunkt kunne dække alle omkostninger ved ansættelse af hjælpere og borgerstyretpersonlig assistance, hvorfor forslaget om mulighed for udmåling af tilskud i helt særlige tilfælde udgør ensnæver undtagelse. Et eksempel på en situation, hvor den foreslåede mulighed vil kunne finde anvendelse,vil være, hvis borgeren har behov for at fastholde et bestemt korps af hjælpere, fordi borgeren nærmer sigafslutningen på livet, og hvor hjælperne har så høj anciennitet, at omkostningerne overstiger taksten.Baggrunden for forslaget om indførelse af et takstsystem er, at det nugældende udmålingssystem forkontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance opleves som tidskrævendeog vanskeligt at administrere for kommunerne. Derudover er der risiko for uensartet udmåling på tværs aflandet, hvilket skaber usikkerhed for borgerne.Formålet med forslaget om indførelse af et fast takstsystem er at medvirke til at styrke borgernes rets-sikkerhed i form af mere gennemskuelige afgørelser om støtte og tilskud. Formålet er desuden at medvirketil at lette administrationen i kommunerne og at gøre udmålingen af tilskud til ansættelse af hjælpere ogborgerstyret personlig assistance mere ensartet på tværs af landet.2.3. Godkendelsesordning2.3.1. Gældende retIfølge servicelovens §§ 95, stk. 4, og 96, stk. 2, kan borgeren eller den nærtstående, som får udbetalt til-skuddet til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance fra kommunalbestyrelsen, indgåaftale om overførsel af tilskuddet til bl.a. en forening eller privat virksomhed, som herefter er arbejdsgiverfor hjælperne. Der er intet krav om forudgående godkendelse af de foreninger og private virksomheder,som borgeren eller den nærtstående kan indgå aftale med om overførsel af tilskud. Endvidere er der ingenregler om tilsyn med disse foreninger og virksomheder.2.3.2 Den foreslåede ordningDet foreslås, at der foretages en ændring i servicelovens §§ 95, stk. 4, og 96, stk. 2, således at borgereneller en nærtstående, der ønsker at overføre tilskuddet til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret person-lig assistance til en forening eller privat virksomhed, alene kan indgå aftale herom med foreninger og priva-te virksomheder, der er godkendt af socialtilsynet. Den foreslåede ændring vil indebære, at borgeren eller
17
den nærtstående ikke kan overføre tilskuddet til foreninger eller private virksomheder, der ikke er god-kendt.Det foreslås endvidere, at godkendelse af og tilsyn med foreninger og private virksomheder, der ønsker atvaretage arbejdsgiverfunktioner i ordninger efter servicelovens §§ 95 og 96 indsættes i lov om socialtilsyn,som vedtaget ved lov nr. 608 af 12. juni 2013, hvorefter socialtilsynet får til opgave at godkende og føretilsyn med de foreninger og private virksomheder, som borgeren eller en nærtstående kan indgå aftale medom overførsel af tilskud. Endvidere foreslås det, at socialtilsynet skal fastsætte en takst for opgaverne i for-bindelse med godkendelse og tilsyn, som de omfattede foreninger og private virksomheder skal betale. Detforeslås desuden, at der i loven indsættes bemyndigelse til social-, børne- og integrationsministeren til atfastsætte nærmere regler om godkendelse af og tilsyn med foreninger og private virksomheder, herunderhvilke kriterier der skal lægges vægt på ved godkendelsen samt de nærmere retningslinjer for indholdet i ogomfanget af tilsynet. Kriterierne for godkendelse foreslås fastlagt på bekendtgørelsesniveau, og vil bl.a.relatere sig til foreningernes og de private virksomheders økonomi og kendskab til ansættelsesretlige reglersamt en vurdering af lederens baggrund og kompetencer. Reglerne for tilsynet, som ligeledes foreslås fast-sat på bekendtgørelsesniveau, foreslås at indeholde et krav om et årligt tilsyn, hvor socialtilsynet skal udfø-re stikprøver i forhold til de godkendte foreningers og private virksomheders samlede regnskab for den del,der vedrører kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance.Det foreslås endelig, at der i lov om socialtilsyn indsættes en bestemmelse, hvorefter en godkendt for-ening eller privat virksomhed, som ikke ved socialtilsynets tilsyn opfylder kravene for fortsat godkendelse,kan få frataget sin godkendelse eller få gjort godkendelsen betinget af, at kriterierne på ny bliver opfyldtinden for en nærmere angivet tidsfrist.Baggrunden for forslaget er, at KL har efterspurgt en godkendelsesordning for foreninger og private virk-somheder, således at det bliver lettere for kommunerne at sikre, at det bevilgede tilskud til ansættelse afhjælpere og borgerstyret personlig assistance anvendes efter formålet. Der har i de senere år desuden væ-ret eksempler på sager, hvor der har været tvivl om, hvorvidt det bevilgede tilskud er anvendt efter formå-let.Formålet med forslaget er at medvirke til at mindske risikoen for, at tilskud til ansættelse af hjælpere ogborgerstyret personlig assistance ikke anvendes efter formålet. Endvidere er formålet at øge borgernestryghed ved at indgå aftaler om overførsel af tilskud, idet en sådan aftale alene kan indgås med foreningerog private virksomheder, der er godkendt til formålet.For at sikre, at foreninger og private virksomheder, der varetog arbejdsgiverfunktioner før den for lovenforeslåede ikrafttræden den 1. juli 2014, får rimelig tid til at indrette sig, således at de kan opfylde kriterier-ne for godkendelse, foreslås det, at der indføres en overgangsperiode på 1½ år, inden for hvilken disse for-eninger og virksomheder skal have opnået godkendelse. Disse foreninger og virksomheder foreslås såledesat kunne fortsætte med at indgå aftaler om overførsel af tilskud frem til den 1. januar 2016 uden at haveopnået godkendelse. For foreninger og private virksomheder, der efter det for loven foreslåede ikrafttræ-delsestidspunkt den 1. juli 2014 ønsker at varetage arbejdsgiverfunktioner, vil det derimod være et krav, atder er sket en forudgående godkendelse, før der kan indgås aftale om overførsel af tilskud.
18
Som led i udmøntningen af aftalen om justeringer af reglerne om kontant tilskud til ansættelse af hjælpe-re og borgerstyret personlig assistance vil der som supplement til forslaget om en godkendelsesordning forforeninger og private virksomheder i den nye bekendtgørelse om udmåling af tilskud til ansættelse af hjæl-pere og borgerstyret personlig assistance blive fastsat klare regler for regnskabsaflæggelse til den bevilgen-de kommune i forhold til den enkelte ordning, både i forhold til hvornår regnskab skal aflægges og på hvil-ken måde. Disse regler vil gælde for alle ordninger, uanset om borgeren selv eller en nærtstående fungerersom arbejdsgiver for hjælperne, eller om tilskuddet er overført til en forening eller privat virksomhed. For-målet hermed er at medvirke til at gøre det lettere for den kommunalbestyrelse, som har bevilget hjælpen,at føre kontrol med den enkelte ordning, at medvirke til at gøre det klarere, hvilke krav der i den enkelteordning kan stilles til aflæggelse af regnskab til kommunen samt at lette den administrative byrde hos for-eninger og private virksomheder, idet formkravene til regnskaberne ikke vil variere fra kommune til kom-mune.2.4. Bagudbetalt tilskud2.4.1 Gældende retDet fremgår af servicelovens § 96 a, stk. 2, og af § 11, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 647 af 25. juni 2012 omudmåling af tilskud til borgerstyret personlig assistance efter serviceloven, at tilskud til ansættelse af hjæl-pere og borgerstyret personlig assistance efter §§ 95 og 96 udbetales månedsvis forud. Dette gælder, uan-set om det er borgeren selv eller en nærtstående, der er tilskudsmodtager, eller om tilskuddet i henhold tilen af borgeren eller den nærtstående indgået aftale herom er overført til en forening eller privat virksom-hed, der herefter fungerer som arbejdsgiver for hjælperne. Reglen om forudbetalt tilskud gælder dog ikkeden del af det samlede tilskud, der udbetales efter regning, jf. bekendtgørelsens § 11, stk. 2.2.4.2 Den foreslåede ordningDet foreslås, at servicelovens § 96 a, stk. 2, ændres således, at tilskuddet til ansættelse af hjælpere efter §95 og tilskuddet til borgerstyret personlig assistance efter § 96 udbetales månedsvis bagud i stedet for må-nedsvis forud i de tilfælde, hvor tilskuddet er overført til en forening eller privat virksomhed, der herefterfungerer som arbejdsgiver for hjælperne.Formålet med forslaget er at medvirke til at sikre, at det af kommunalbestyrelsen udbetalte tilskud an-vendes efter formålet. Baggrunden for forslaget er, at reglerne om månedsvis forudbetaling af tilskuddet tilforeninger og private virksomheder indebærer en risiko for, at tilskuddet ikke anvendes til formålet, som erat yde hjælp til borgerne, i de situationer, hvor en forening eller privat virksomhed går konkurs midt i enmåned. I disse situationer har kommunalbestyrelsen ved månedens begyndelse forudbetalt tilskuddet tilforeningen eller virksomheden, men da kommunalbestyrelsen er forpligtet til at sikre, at der ikke opstår etudækket hjælpebehov hos borgeren som følge af foreningens eller den private virksomheds konkurs, vilkommunalbestyrelsen risikere at skulle betale endnu en gang, for at borgeren kan modtage den bevilgedehjælp.
19
For at sikre, at foreninger og private virksomheder, der har indgået aftaler om overførsel af tilskud før detfor loven foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2014, har en rimelig periode til at indrette sig påden foreslåede ændring, foreslås det, at forslaget om bagudbetaling for disse foreninger og virksomhedertræder i kraft den 1. oktober 2014. For foreninger og private virksomheder, der indgår aftaler om overførselaf tilskud efter det for loven foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2014, foreslås det ændredeudbetalingstidspunkt for tilskud at gælde fra denne dato.I de tilfælde, hvor tilskuddet til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95 eller borgerstyret person-lig assistance efter § 96 udbetales til borgeren eller en nærtstående, foreslås reglen om månedsvis forudbe-taling af tilskud videreført uændret. Herved sikres det, at borgerens eller den nærtståendes økonomi ikkebelastes unødigt.2.5. Nærtstående som hjælper2.5.1 Gældende retIfølge servicelovens § 95, stk. 2, kan en borger med betydelig og varigt nedsat funktionsevne, der har be-hov for personlig hjælp og pleje og for støtte til løsning af nødvendige praktiske opgaver i hjemmet i mereend 20 timer om ugen, vælge at få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.Efter § 95, stk. 3, kan kommunalbestyrelsen desuden i særlige tilfælde vælge at udbetale tilskuddet til ennærtstående, som helt eller delvist passer pågældende.Servicelovens § 95, stk. 3, er tilsigtet at finde anvendelse i de situationer, hvor kommunalbestyrelsenskønner, at borgeren med funktionsnedsættelse ikke selv vil være i stand til at fungere som arbejdsleder forhjælperne, hvilket er en betingelse for at være omfattet af § 95, stk. 2. Det kan f.eks. være tilfældet, hvorborgeren har funktionsnedsættelse som følge af udviklingshæmning eller kognitive funktionsnedsættelser. Idisse tilfælde kan kommunalbestyrelsen vælge at yde det kontante tilskud til en nærtstående, som kan ogvil påtage sig opgaven i stedet for til borgeren. Som nærtstående anses normalt ægtefælle, samlevende,forældre, søskende samt andre, som har et nært forhold til den pågældende borger. Flere af borgerensnærtstående kan være tilskudsmodtagere og dermed dele det udbetalte tilskud.Den eller de nærtstående, som får udbetalt tilskud efter servicelovens § 95, stk. 3, bliver arbejdsleder ogarbejdsgiver for borgerens hjælpere, jf. § 95, stk. 4, medmindre den eller de pågældende indgår aftale meden (anden) nærtstående, en forening eller en privat virksomhed om overførsel af tilskuddet, hvorefter den(anden) nærtstående, foreningen eller den private virksomhed er arbejdsgiver for hjælperne. Det kontantetilskud til ansættelse af hjælpere, som den nærtstående får udbetalt, svarer til det, som borgeren selv villefå udbetalt.Det følger af Ankestyrelsens principafgørelse nr. 113-12, at i det omfang den nærtstående selv varetagerplejeopgaverne, vil den nærtstående ikke være omfattet af EU-reglerne om maksimal arbejdstid (arbejds-tidsdirektivet), idet han eller hun ikke er arbejdstager efter den definition, der gælder i disse regler. Dennærtstående har dermed ingen øvre arbejdstid, og den pågældende har derfor mulighed for at vælge atvaretage hele pasningsopgaven alene uden at ansætte øvrige hjælpere.
20
2.5.2 Den foreslåede ordningDet foreslås, at der i servicelovens § 95, stk. 3, indsættes en bestemmelse om, at en nærtstående højstkan varetage pasningsopgaven i forhold til borgeren med funktionsnedsættelse i 37 timer om ugen, med-mindre den nærtstående har indgået aftale om overførsel af tilskuddet til en anden nærtstående, en for-ening eller en privat virksomhed. Hvis pasningsopgaven deles af flere nærtstående, foreslås det, at grænsenpå 37 timer om ugen skal gælde for de nærtstående tilsammen. Pasning af borgeren med funktionsnedsæt-telse ud over 37 timer om ugen vil dermed ifølge forslaget skulle varetages af andre. Det foreslås dog, at eneller flere nærtstående i særlige tilfælde kan varetage pasningsopgaven i mere end 37 timer om ugen. Detkan f.eks. dreje sig om tilfælde, hvor der er sygdom blandt de af borgerens hjælpere, der ikke er nærtstå-ende, eller i forbindelse med ferier.Forslaget foreslås alene at gælde i de ordninger, hvor den eller de nærtstående, der varetager pasnings-opgaven i forhold til borgeren, også er tilskudsmodtager. Derimod omfatter forslaget ikke ordninger, hvorden nærtstående har indgået aftale om overførsel af tilskuddet til en anden nærtstående, en forening elleren virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Her er der således ikke sammenfald mellemarbejdsgiveren, arbejdslederen og hjælperen, hvilket der er i de ordninger, hvor den nærtstående samtidiger tilskudsmodtager.Forslaget berører alene antallet af timer, hvori en eller flere nærtstående, der samtidig er tilskudsmodta-ger, kan varetage pasningsopgaven i forhold til en borger med funktionsnedsættelse, hvorimod retten til atmodtage tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95, stk. 3, og betingelserne herfor ikke be-røres af forslaget og dermed videreføres uændret.Baggrunden for forslaget er, at hvis den nærtstående vælger selv at varetage hele pasningsopgaven, kandet føre til en urimeligt høj arbejdsbelastning af den pågældende. Desuden kan det i ordninger efter ser-vicelovens § 95, stk. 3, hvor den nærtstående er såvel arbejdsgiver som -leder og hjælper, være vanskeligtat sikre, at borgeren med funktionsnedsættelse får den hjælp, som der er behov for, fordi hjælpen udeluk-kende varetages af den nærtstående. Dette vanskeliggør kommunalbestyrelsens tilsyn med, om der etable-res fagligt hensigtsmæssige ordninger, og om borgeren får alle behov opfyldt, herunder også i forhold tiludvikling og selvstændiggørelse.Formålet med forslaget er at medvirke til, at risikoen for høj arbejdsbelastning af nærtstående mindskes.Formålet er endvidere at medvirke til at sikre, at det tilskud, som kommunalbestyrelsen udbetaler til an-sættelse af hjælpere, anvendes efter formålet, som er at yde hjælp til borgeren med funktionsnedsættelse.For at sikre, at en eller flere nærtstående, der før det for loven foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1.juli 2014, har varetaget pasningsopgaven i forhold til borgere med funktionsnedsættelse i mere end 37timer om ugen, får rimelig tid til at indrette sig på den ændrede situation, foreslås det, at den foreslåedeændring får virkning fra den 1. oktober 2014 for disse ordninger.For ordninger med kontant tilskud efter servicelovens § 95, stk. 3, til ansættelse af hjælpere, som etable-res efter den for loven foreslåede ikrafttræden den 1. juli 2014, foreslås forslaget om en øvre grænse på 37timers ugentlig arbejdstid for nærtstående at gælde fra lovens ikrafttræden.
21
2.6. Øget brug af rådighedstimer2.6.1 Gældende retNår der ydes hjælp i form af kontant tilskud til ansættelse af hjælpere eller borgerstyret personlig assi-stance, er udgangspunktet for udmåling af tilskud til løn til hjælperne, at lønnen skal fastsættes ud fra, athjælperen arbejder aktivt i alle de timer, som pågældende er på arbejde. Ifølge § 5, stk. 3, i bekendtgørelsenr. 647 af 25. juni 2012 om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig assistance efter serviceloven kander i helt særlige tilfælde udmåles tilskud til dækning af rådighedstimer. Ved rådighedstimer forstås timer,hvor hjælperen er til stede, men hvor der kun undtagelsesvist udføres aktiviteter for borgeren, herunderved delt tjeneste eller et mere spredt hjælpebehov.2.6.2 Den foreslåede ordningDet foreslås, at der i den bekendtgørelse om udmåling af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgersty-ret personlig assistance, som vil blive udstedt til erstatning for den nugældende bekendtgørelse nr. 647 af25. juni 2012, hvis lovforslaget vedtages, foretages en ændring af reglen om rådighedstimer, således atbrugen af rådighedstimer udvides. Det foreslås således, at der gives mulighed for at yde tilskud, der svarertil rådighedsløn, således at hjælp i tidsrummet mellem kl. 23.00-06.00 i højere grad kan dækkes med rådig-hedsløn. Det foreslås, at borgere, der har behov for mere end 1½ times hjælp om natten eller har behov forhjælp mere end 3 gange pr. nat, skal have udmålt tilskud til fuld nattetakst, jf. det foreslåede takstsystem,hele natten. Borgere, der har behov for mindre aktiv hjælp, men stadig har behov for, at hjælperen er tilstede, foreslås at få udmålt fuld takst, jf. det foreslåede takstsystem, i hjælperens aktive timer og rådig-hedstakst i de øvrige af nattens timer.Forslaget indebærer ingen ændringer i den nugældende brug af rådighedstimer i den øvrige del af døg-net. Det betyder, at den nugældende regel om rådighedstimer i helt særlige tilfælde foreslås videreførtuændret i perioden kl. 06.00-23.00.Det skal understreges, at der med forslaget ikke ændres på den måde, hvorpå borgerens samlede behovfor hjælp skal vurderes. Der skal således fortsat ske en konkret og individuel vurdering af borgerens samle-de behov for støtte, og det antal timer, hvori der skal bevilges kontant tilskud til ansættelse af hjælpereeller borgerstyret personlig assistance, skal fastsættes herudfra.Som supplement til forslaget om øget brug af rådighedstimer i nattetimerne og som led i udmøntningenaf aftalen om justeringer af reglerne om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personligassistance vil de nugældende udmålingsregler blive præciseret, således at det i vejledning nr. 9 af 15. fe-bruar 2011 om borgerstyret personlig assistance tydeligt kommer til at fremgå, at der altid skal udmåleshjælp efter en konkret og individuel behovsvurdering, og at der ikke gælder noget udgangspunkt om døgn-hjælp. Dog skal der udmåles hjælp under hensyntagen til formålet med kontant tilskud til ansættelse afhjælpere og borgerstyret personlig assistance, som er at sikre borgeren en fleksibel og helhedsorienteretløsning.Forslaget har til formål at øge kommunernes styringsmuligheder på området.
22
3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentligeSocial- Børne- og Integrationsministeriet og KL har indgået en aftale om de økonomiske konsekvenser aflovforslagets elementer samlet set. Social- Børne- og Integrationsministeriet og KL er enige om, at kommu-nerne samlet set kompenseres med 4,4 mio. kr. i 2014, til dækning af de forventede udgifter til kurser ihåndtering af arbejdsgiver- og arbejdslederopgaverne i allerede eksisterende ordninger. Kommunernekompenseres ikke yderligere for udgifterne til kurser fra 2015 og frem. For de øvrige elementer i lovforsla-get er Social-, Børne- og Integrationsministeriet og KL enige om, at elementerne kan afholdes inden for deeksisterende økonomiske rammer, og at elementerne således samlet set ikke medfører ændringer i kom-munernes bloktilskud. Dette begrundes ved, at dele af lovforslaget indebærer administrative lettelser forkommunerne, der bidrager til omkostningsneutralitet samlet set.
Mio. kr. 14-PL
2014
20150,0
20160,0
20170,0
Udgifter til kurser i 4,4eksisterende ord-ningerØvrige elementer i 0,0lovforslagetLovforslaget i alt4,4
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
Lovforslaget medfører ingen administrative konsekvenser for stat og regioner.Lovforslagets samlede økonomiske konsekvenser skal, jf. vanlig praksis, forhandles endeligt med kommu-nerne.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivetDen del af lovforslaget, der vedrører indførelse af en godkendelsesordning for foreninger og private virk-somheder, har såvel økonomiske som administrative konsekvenser for erhvervslivet. Foreningerne og deprivate virksomheder foreslås således at skulle betale en af socialtilsynet fastsat takst for opgaverne i for-bindelse med godkendelse og tilsyn. Endvidere foreslås det, at såfremt en forening eller privat virksomhedikke opfylder de opstillede godkendelseskriterier, vil foreningen eller virksomheden ikke kunne godkendestil at kunne indgå aftale med en borger om overførsel af tilskud, hvilket vil udelukke foreningen eller virk-somheden fra at drive erhverv på dette område.Den foreslåede godkendelsesordning vil have administrative konsekvenser i og med, at de foreninger ogprivate virksomheder, der ønsker godkendelse, vil skulle anvende administrative ressourcer på at fremlæg-
23
ge dokumentation for, at de opstillede godkendelseskriterier er opfyldt, ligesom der efterfølgende vil skulleanvendes administrative ressourcer i forbindelse med tilsynet.Herudover kan reglerne om krav til regnskabsaflæggelse, som vil blive gennemført administrativt, hvislovforslaget vedtages, have økonomiske og administrative konsekvenser for foreningerne og de privatevirksomheder.
De øvrige dele af lovforslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.
5. Administrative konsekvenser for borgerneLovforslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.6. Miljømæssige konsekvenserLovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.7. Forholdet til EU-rettenLovforslaget indeholder ingen EU-retlige aspekter.8. Hørte myndigheder og organisationerLovforslaget har været sendt i høring hos Advokatrådet, Ankestyrelsen, DA, Dansk Erhverv, Dansk Handi-cap Forbund, Dansk Industri, Dansk Socialrådgiverforening, Danske Handicaporganisationer, Danske Regio-ner, Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, Det Centrale Handicapråd, Fagligt Fælles For-bund (3F), FOA, KL, Konkurrencestyrelsen, Kristelig Arbejdsgiverforening, Kristelig Fagbevægelse, LO,LOBPA, Sjældne Diagnoser og Socialchefforeningen.9. Sammenfattende skema
Positive konsekven-ser/mindreudgifterØkonomiske konsekvenserfor stat, kommuner og regio-nerIngen
Negative konsekvenser/merudgifter
De kommunale merudgifter vedlovforslaget udgør 4,4 mio. kr. i
24
2014 til kurser i håndteringen afarbejdsgiver- og arbejdslederop-gaverne i allerede eksisterendeordninger.Dele af lovforslaget indebærerøkonomiske konsekvenser forkommunerne, der dog opvejes afadministrative lettelser for kom-munerne, så der samlet er om-kostningsneutralitet for alle ele-menter i lovforslaget, på nær ud-gifterne til kurser i 2014.Administrative konsekvenserfor stat, kommuner og regio-nerDele af lovforslaget indebærer ad- Ingen.ministrative lettelser for kommuner-ne, der bidrager til omkostningsneu-tralitet samlet set.Ingen.Den del af lovforslaget, der ved-rører indførelse af en godkendel-sesordning for foreninger og pri-vate virksomheder, har økonomi-ske konsekvenser, idet forenin-gerne og de private virksomhederforeslås at skulle betale en af so-cialtilsynet fastsat takst for opga-verne i forbindelse med godken-delse og tilsyn. Endvidere foreslåsdet, at såfremt en forening ellerprivat virksomhed ikke opfylderde opstillede godkendelseskriteri-er, vil foreningen eller virksomhe-den ikke kunne godkendes til atkunne indgå aftale med en borgerom overførsel af tilskud, hvilket viludelukke foreningen eller virk-somheden fra at drive erhverv pådette område. Kravene til regn-skabsaflæggelse kan have øko-nomiske konsekvenser for er-hvervslivet
Økonomiske konsekvenserfor erhvervslivet
25
Administrative konsekvenserfor erhvervslivet
Ingen
Den del af forslaget, der vedrø-rer en godkendelsesordning vilhave administrative konsekvenseri og med, at de foreninger og pri-vate virksomheder, der ønskergodkendelse, vil skulle anvendeadministrative ressourcer på atfremlægge dokumentation for, atde opstillede godkendelseskriteri-er er opfyldt, ligesom der efterføl-gende vil skulle anvendes admini-strative ressourcer i forbindelsemed tilsynet. Endvidere kan deadminisstrativt fastsatte reglerom krav til regnskabsaflæggelsehave administrative konsekvenserfor erhvervslivet
Miljømæssige konsekvenserAdministrative konsekvenserfor borgerneForholdet til EU-retten
IngenIngen
IngenIngen
Forslaget indeholder ingen EU-retlige aspekter
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelserTil § 1
Til nr. 1Med den foreslåede ændring i servicelovens § 95, stk. 3, indføres der en øvre ugentlig grænse for det an-tal timer, hvori en nærtstående, der fungerer som hjælper for borgeren med funktionsnedsættelse, og somsamtidig er modtager af tilskuddet til ansættelse af hjælpere og dermed arbejdsgiver og arbejdsleder forhjælperne, kan varetage pasningsopgaven i forhold til borgeren.
26
Det foreslås således, at der i servicelovens § 95, stk. 3, indsættes et nyt 2. pkt., hvorefter en nærtstående,medmindre der er indgået aftale om overførsel af tilskuddet til en anden nærtstående, en forening eller enprivat virksomhed, højst kan varetage pasningsopgaven i forhold til borgeren med funktionsnedsættelse i37 timer om ugen. Hvis pasningsopgaven deles af flere nærtstående, foreslås det, jf. det foreslåede 3. pkt. i§ 95, stk. 3, at grænsen på 37 timer om ugen skal gælde for de nærtstående tilsammen. Pasning af borge-ren med funktionsnedsættelse ud over 37 timer om ugen foreslås dermed at skulle varetages af andre, derikke er nærtstående. Det foreslås dog i 4. pkt., at en eller flere nærtstående i særlige tilfælde kan varetagepasningsopgaven i mere end 37 timer om ugen. Det kan f.eks. dreje sig om tilfælde, hvor der er sygdomblandt de af borgerens hjælpere, der ikke er nærtstående, eller i forbindelse med ferier. Det er kommunal-bestyrelsen, der træffer afgørelse om, hvorvidt en eller flere nærtstående kan varetage pasningsopgaven imere end 37 timer om ugen. Kommunalbestyrelsens afgørelse herom kan påklages af borgeren til Ankesty-relsen efter reglerne i kapitel 10 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.Som nærtstående anses normalt ægtefælle, samlevende, forældre, søskende samt andre, som har etnært forhold til borger med funktionsnedsættelse.Forslaget om en ugentligt øvre grænse på 37 timer til at varetage pasningsopgaven foreslås alene at gæl-de i de ordninger, hvor den eller de nærtstående, der varetager pasningsopgaven i forhold til borgeren,også er tilskudsmodtager. I disse ordninger er der således sammenfald mellem arbejdsgiveren, arbejdslede-ren og hjælperen. Derimod omfatter forslaget ikke ordninger, hvor den nærtstående har indgået aftale omoverførsel af tilskuddet til en anden nærtstående, en forening eller en virksomhed, der herefter er arbejds-giver for hjælperne. Her er der således ikke sammenfald mellem arbejdsgiveren, arbejdslederen og hjælpe-ren.Forslaget berører alene antallet af timer, hvori en eller flere nærtstående, der samtidig er tilskudsmodta-ger, kan varetage pasningsopgaven i forhold til en borger med funktionsnedsættelse, hvorimod retten til atmodtage tilskud til ansættelse af hjælper efter servicelovens § 95, stk. 3, og betingelserne herfor ikke berø-res af forslaget og dermed foreslås videreført uændret. Om gældende ret i forhold til betingelserne for atmodtage tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95, stk. 3, henvises til afsnit 2.1.1 og afsnit2.5.1 i de almindelige bemærkninger.
Til nr. 2 og 3Med den foreslåede ændring i servicelovens § 95, stk. 4, 1. pkt., sker der en tydeliggørelse af, at det erkommunalbestyrelsen, der vurderer, om tilskudsmodtageren (det vil sige borgeren eller den nærtstående)er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne.Med den foreslåede nye § 95, stk. 4, 2. pkt., skal tilskudsmodtageren som led i kommunalbestyrelsensvurdering inden for halvandet år efter ordningens etablering med højst tre forsøg have gennemført et kur-sus i varetagelse af arbejdslederfunktionerne med en afsluttende vurdering af, at tilskudsmodtageren eregnet.Med de foreslåede § 95, stk. 4, 3.-4. pkt., tydeliggøres det, at det desuden er en betingelse, at kommu-nalbestyrelsen vurderer, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere som arbejdsgiver for hjælperne,
27
medmindre den pågældende indgår aftale med en nærtstående eller en af socialtilsynet godkendt foreningeller privat virksomhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående eller til den godkendte foreningeller private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Det foreslås endvidere, at tilskuds-modtageren som led i denne vurdering med højst tre forsøg skal have gennemført et kursus i varetagelse afarbejdsgiverfunktionerne med afsluttende vurdering af, at pågældende er egnet.I det foreslåede § 95, stk. 4, 5. pkt., fastsættes, at hvis tilskudsmodtageren har indgået aftale om overfør-sel af tilskuddet til en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed, varetages arbejdsgiverfunktio-nerne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere af den nært-stående, foreningen eller den private virksomhed i samråd med tilskudsmodtageren. Dette er med en æn-dret formulering en videreførelse af gældende ret.Forslaget indebærer dermed, at betingelsen om, at tilskudsmodtageren efter kommunalbestyrelsens vur-dering skal være i stand til at fungere som arbejdsleder og som udgangspunkt også som arbejdsgiver forhjælperne, videreføres uændret men tydeliggøres, og som et element i denne vurdering foreslås det ind-ført, at tilskudsmodtageren skal have gennemført et kursus med afsluttende vurdering fra kursuslederen afat pågældende er egnet inden for de angivne tidsfrister. Kursets gennemførelse vil således ikke i sig selvvære tilstrækkeligt til, at betingelsen om at kunne fungere som arbejdsleder eller arbejdsgiver er opfyldt.Der vil dermed fortsat skulle foretages en samlet vurdering fra kommunalbestyrelsens side.Det skal understreges, at forslaget ikke ændrer på kommunalbestyrelsens pligt til at yde tilskudsmodtage-ren rådgivning og vejledning i forhold til, hvilke funktioner der ligger i opgaven med at kunne fungere somarbejdsleder og arbejdsgiver for hjælperne. I denne forbindelse skal kommunalbestyrelsen særligt væreopmærksom på muligheden for, som også følger af de nugældende regler, at yde tilskudsmodtageren soci-alpædagogisk støtte efter servicelovens § 85 i den periode på 1½ år, som tilskudsmodtageren har til at gen-nemføre kurset i varetagelse af arbejdslederfunktionerne.Såfremt kommunalbestyrelsen vurderer, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere som arbejdsleder,men ikke som arbejdsgiver, kan en afgørelse om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere, ligesom eftergældende ret, gøres betinget af, at tilskudsmodtageren indgår aftale om overførsel af tilskuddet til ennærtstående, en forening eller en privat virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. I forlæn-gelse heraf skal bemærkes, at der på et senere tidspunkt i overensstemmelse med almindelige forvaltnings-retlige grundsætninger vil kunne indgives fornyet ansøgning om en ordning med kontant tilskud til ansæt-telse af hjælper, hvor tilskudsmodtageren fungerer som arbejdsgiver.Hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at tilskudsmodtageren ikke er i stand til at fungere som arbejdslederfor hjælperne, må der i de tilfælde, hvor ordningen med kontant tilskud allerede er etableret, jf. den fore-slåede tidsfrist på halvandet år til at gennemføre kurset i varetagelse af arbejdslederfunktionerne, ske enafvikling af ordningen. I forlængelse heraf skal bemærkes, at der på et senere tidspunkt i overensstemmelsemed almindelige forvaltningsretlige grundsætninger vil kunne indgives fornyet ansøgning om en ordningmed kontant tilskud til ansættelse af hjælper, hvor tilskudsmodtageren fungerer som arbejdsleder.
28
Kommunalbestyrelsen må sikre et rimeligt varsel, hvis der træffes afgørelse om frakendelse af en ordningmed kontant tilskud til ansættelse af hjælpere. Dette er for at sikre, at tilskudsmodtageren har mulighed forat afvikle ordningen, og herunder opsige aftaler med den nærtstående, foreningen eller den private virk-somhed eller selv at opsige hjælperne. 3 måneder kan være et rimeligt varsel. Hvis det er nødvendigt atstandse ordningen øjeblikkeligt, skal kommunalbestyrelsen dække eventuelle udgifter til hjælpere m.v. iopsigelsesperioden. Hvis ophør sker hurtigere, end opsigelsesvarslerne i aftalerne har taget højde for, vilkommunalbestyrelsen normalt dække de udgifter, der er forbundet med afviklingen af ordningen. Kommu-nalbestyrelsen skal også være opmærksom på, om der ved ophør af en ordning med kontant tilskud til an-sættelse af hjælpere skal udarbejdes en handleplan, jf. servicelovens § 141, for den fremtidige indsats.De foreslåede ændringer vedrører ikke afgrænsningen af målgruppen for kontant tilskud til ansættelse afhjælpere i øvrigt. Betingelserne for at være omfattet af målgruppen, herunder at borgeren skal have bety-delig og varigt nedsat funktionsevne, videreføres således uændret. Om gældende ret henvises til afsnit2.1.1 i de almindelige bemærkninger.Det foreslås endvidere, at der foretages en ændring i § 95, stk. 4, jf. det foreslåede § 95, stk. 4, 3. pkt., så-ledes at tilskudsmodtageren alene kan indgå aftale om overførsel af tilskud til en af socialtilsynet godkendtforening eller privat virksomhed. Om forslaget om godkendelsesordning henvises i øvrigt til afsnit 2.3 i dealmindelige bemærkninger samt til bemærkningerne til § 2 nedenfor.
Til nr. 4 og 5Med den foreslåede ændring i servicelovens § 96, stk. 2, 1. pkt., sker der en tydeliggørelse af, at det erkommunalbestyrelsen, der vurderer, om borgeren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne.Med den foreslåede nye § 96, stk. 2, 2. pkt., skal borgeren som led i kommunalbestyrelsens vurdering in-den for halvandet år efter ordningens etablering med højst tre forsøg have gennemført et kursus i vareta-gelse af arbejdslederfunktionerne med en afsluttende vurdering af, at borgeren er egnet.Med de foreslåede § 96, stk. 2, 3.-4. pkt., tydeliggøres det, at det desuden er en betingelse, at kommu-nalbestyrelsen vurderer, at borgeren er i stand til at fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindreden pågældende indgår aftale med en nærtstående eller en af socialtilsynet godkendt forening eller privatvirksomhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående eller til den godkendte forening eller privatevirksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Det foreslås endvidere, at borgeren som led i den-ne vurdering med højst tre forsøg skal have gennemført et kursus i varetagelse af arbejdsgiverfunktionernemed afsluttende vurdering af, at pågældende er egnet.I det foreslåede § 96, stk. 2, 5. pkt., fastsættes, at hvis borgeren har indgået aftale om overførsel af til-skuddet til en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed, varetages arbejdsgiverfunktionerne iforhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere af den nærtstående,foreningen eller den private virksomhed i samråd med borgeren. Dette er med en ændret formulering envidereførelse af gældende ret.Forslaget indebærer dermed, at betingelsen om, at borgeren efter kommunalbestyrelsens vurdering skalvære i stand til at fungere som arbejdsleder og som udgangspunkt også som arbejdsgiver for hjælperne,
29
videreføres uændret men tydeliggøres, og som et element i denne vurdering foreslås det indført, at borge-ren skal have gennemført et kursus med afsluttende vurdering fra kursuslederen af at pågældende er egnetinden for de angivne tidsfrister. Kursets gennemførelse vil således ikke i sig selv være tilstrækkeligt til, atbetingelsen om at kunne fungere som arbejdsleder eller arbejdsgiver er opfyldt. Der vil dermed fortsat skul-le foretages en samlet vurdering fra kommunalbestyrelsens side.Det skal understreges, at forslaget ikke ændrer på kommunalbestyrelsens pligt til at yde borgeren rådgiv-ning og vejledning i forhold til, hvilke funktioner der ligger i opgaven med at kunne fungere som arbejdsle-der og arbejdsgiver for hjælperne. I denne forbindelse skal kommunalbestyrelsen ligesom efter nugælden-de regler særligt være opmærksom på muligheden for at yde borgeren socialpædagogisk støtte efter ser-vicelovens § 85 i den periode på 1 ½ år, som borgeren har til at gennemføre kurset i varetagelse af arbejds-lederfunktionerne.Såfremt kommunalbestyrelsen vurderer, at borgeren er i stand til at fungere som arbejdsleder, men ikkesom arbejdsgiver, kan en afgørelse om borgerstyret personlig assistance, ligesom efter gældende ret, gøresbetinget af, at borgeren indgår aftale om overførsel af tilskuddet til en nærtstående, en forening eller enprivat virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. I forlængelse heraf skal bemærkes, at der pået senere tidspunkt i overensstemmelse med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger vil kunne ind-gives fornyet ansøgning om borgerstyret personlig assistance, hvor borgeren fungerer som arbejdsgiver.
Hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at borgeren ikke er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjæl-perne, må der i de tilfælde, hvor ordningen med borgerstyret personlig assistance allerede er etableret, jf.den foreslåede tidsfrist på halvandet år til at gennemføre kurset i varetagelse af arbejdslederfunktionerne,ske en afvikling af ordningen. I forlængelse heraf skal bemærkes, at der på et senere tidspunkt i overens-stemmelse med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger vil kunne indgives fornyet ansøgning omborgerstyret personlig assistance, hvor borgeren fungerer som arbejdsleder.
Kommunalbestyrelsen må sikre et rimeligt varsel, hvis der træffes afgørelse om frakendelse af en ordningmed borgerstyret personlig assistance. Dette er for at sikre, at borgeren har mulighed for at afvikle ordnin-gen, og herunder opsige aftaler med den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed eller selv atopsige hjælperne. 3 måneder kan være et rimeligt varsel. Hvis det er nødvendigt at standse ordningen øje-blikkeligt, skal kommunalbestyrelsen dække eventuelle udgifter til hjælpere m.v. i opsigelsesperioden. Hvisophør sker hurtigere, end opsigelsesvarslerne i aftalerne har taget højde for, vil kommunalbestyrelsennormalt dække de udgifter, der er forbundet med afviklingen af ordningen. Kommunalbestyrelsen skal ogsåvære opmærksom på, om der ved ophør af en ordning med borgerstyret personlig assistance skal udarbej-des en handleplan, jf. servicelovens § 141, for den fremtidige indsats.De foreslåede ændringer vedrører ikke i øvrigt afgrænsningen af målgruppen for borgerstyret personligassistance. Betingelserne for at være omfattet af målgruppen, herunder at borgeren skal have betydelig ogvarigt nedsat funktionsevne, videreføres således uændret. Om gældende ret henvises til afsnit 2.1.1 i dealmindelige bemærkninger.
30
Det foreslås endvidere, at der foretages en ændring i § 96, stk. 2, jf. den foreslåede § 96, stk. 2, 3. pkt., så-ledes at borgeren alene kan indgå aftale om overførsel af tilskud til en af socialtilsynet godkendt foreningeller privat virksomhed. Om forslaget om godkendelsesordning henvises i øvrigt til afsnit 2.3 i de almindeli-ge bemærkninger samt til bemærkningerne til § 2 nedenfor.
Til nr. 6Med den foreslåede ændring i servicelovens § 96 a, stk. 1, indføres der et takstsystem for udmåling afkontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance efter servicelovens §§ 95 og96.Det foreslås således, at der foretages ændringer i servicelovens § 96 a, stk. 1, således at tilskuddet til an-sættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance udmåles efter et fast takstsystem. Det foreslås, jf.den foreslåede § 96 a, stk. 2, at social-, børne- og integrationsministeren bemyndiges til at fastsætte nær-mere regler om takstsystemet, herunder takstens størrelse, hvilke omkostninger der er dækket af taksten,og hvilke omkostninger der dækkes efter forbrug i den enkelte ordning.Det foreslås endvidere, at der vil blive udstedt en ny bekendtgørelse om udmåling af tilskud til ansættelseaf hjælpere og borgerstyret personlig assistance i stedet for den nugældende bekendtgørelse nr. 647 af 25.juni 2012, hvori takstsystemet vil blive reguleret nærmere.Det foreslås, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en fast timetakst for omkostninger til løn m.v. tilhjælpere. Taksten vil blive inddelt i forskellige takstniveauer afhængig af, om der ydes hjælp i dagtimer,aften-/nattetimer eller i weekend-/helligdagstimer. Taksterne vil blive fastsat i to niveauer svarende til toforskellige kompetenceniveauer for hjælperne, og det foreslås, at de to takstniveauer kan kombineres i denenkelte ordning, dog således at ordningen kan hænge sammen i forhold til planlægningen af hjælpervagter.Taksten vil finde anvendelse i alle ordninger uanset timetal og placering af opgaven med varetagelse afarbejdsgiverfunktioner. Taksten vil tage udgangspunkt i de overenskomstmæssige aftaler på området.Herudover foreslås, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en takst for andre omkostninger forbundetmed at modtage hjælp i form af kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assi-stance, f.eks. udgifter til ekstra vand og strøm. Taksten vil blive ydet i forhold til det bevilgede antal timerog udbetales i alle ordninger uanset placering af opgaven med varetagelse af arbejdsgiverfunktioner. Dogvil taksten ikke blive udbetalt til borgere, der modtager tillæg efter § 16 i lov om højeste, mellemste, forhø-jet almindelig og almindelig førtidspension m.v., fordi der i givet fald vil ske dobbeltkompensation, da disseudgifter forudsættes dækket af disse tillæg.Endelig foreslås, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en takst for omkostninger ved overførsel af til-skud, som vil blive udbetalt i alle ordninger, hvor tilskuddet er overført til en forening eller privat virksom-hed, som herefter fungerer som arbejdsgiver for hjælperne. Taksten vil blive ydet i forhold til det bevilgedeantal timer.
31
Det foreslås, at kommunalbestyrelsen ved indplaceringen af det udmålte antal hjælpertimer i takstsyste-met kan anvende følgende fremgangsmåde: Kommunalbestyrelsen skal uændret i forhold til gældende retved udmålingen af hjælpertimer foretage en konkret og individuel vurdering i forhold til alle borgerensbehov hen over en periode på f.eks. et år. Det skal således vurderes, hvor mange timer pr. dag borgerenhar behov for med henblik på at få hverdagen til at fungere. Endvidere skal det herudover vurderes, omborgeren har behov for timer til særlige aktiviteter om aftenen eller i weekender, og der skal afsættes detnødvendige antal timer til weekend-ophold, kurser, ferier m.v.Når kommunalbestyrelsen har fastlagt det samlede behov og udmålt timer hertil, fordeles timerne udover den samlede periode, som udmålingen dækker, og timerne indplaceres i takstsystemet, som beskrevetovenfor. Det vil herefter være borgerens ansvar at anvende det bevilgede tilskud på en sådan måde, at debehov, som de udmålte timer skal dække, kan opfyldes.Ud over de ovennævnte takster foreslås, at der i den nye bekendtgørelse om udmåling af tilskud til an-sættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance vil blive opregnet en række udgifter, der på grundaf variation fra ordning til ordning, vil blive dækket efter forbrug i den enkelte ordning. Det gælder omkost-ninger til løn under hjælpernes sygdom, omkostninger til barns 1. og 2. sygedag, omkostninger til nødven-dige kurser for hjælpere og nødvendige omkostninger ved overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen.Dækning af omkostninger efter forbrug foreslås at ske efter følgende procedure: Kommunalbestyrelsenudbetaler hver måned et à konto-beløb i hver ordning, som skal dække de ovennævnte omkostninger. Be-løbet fastsættes ud fra vejledende retningslinjer, udarbejdet af Social-, Børne- og Integrationsministeriet.Efter aftale med borgeren bør kommunalbestyrelsen med passende mellemrum følge op i den enkelte ord-ning og påse, om det faktiske forbrug modsvarer det afsatte beløb. Dette kan ske ved dialog med borgeren.Eventuelle differencer mellem det afsatte beløb og det faktiske forbrug bør afregnes ved opfølgningen. Udover den aftalte opfølgning kan borgeren rette henvendelse til kommunalbestyrelsen, hvis der måtte opståen situation med risiko for underskud i ordningen, f.eks. på grund af langtidssygdom hos en eller flere afhjælperne.Ud over forslaget om indførelse af et takstsystem foreslås det, at der i servicelovens § 96 a, stk. 3, givesmulighed for, at kommunalbestyrelsen i helt særlige tilfælde ud over den faste takst og de omkostninger,der dækkes efter forbrug i den enkelte ordning, kan udmåle tilskud til dækning af omkostninger i forbindel-se med ekstraordinære behov hos borgeren. Det tilskud, som udmåles efter det foreslåede takstsystem,skal som udgangspunkt kunne dække alle omkostninger ved ansættelse af hjælpere og borgerstyret person-lig assistance, hvorfor forslaget om mulighed for udmåling af tilskud i helt særlige tilfælde udgør en snæverundtagelse. Et eksempel på en situation, hvor den foreslåede mulighed vil kunne finde anvendelse, vil væ-re, hvis borgeren har behov for at fastholde et bestemt korps af hjælpere, fordi borgeren nærmer sig af-slutningen på livet, og hvor hjælperne har så høj anciennitet, at omkostningerne overstiger taksten.Det skal understreges, at muligheden for kommunalbestyrelsen til i helt særlige tilfælde at udmåle tilskudtil dækning af ekstraordinære behov hos borgeren er en beslutning, som ikke kan påklages. Kommunalbe-styrelsen kan således vælge at anvende bestemmelsen, men borgeren har ikke et egentligt retskrav herpå.
32
Hvis den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse i servicelovens § 96 a, stk. 2, vedtages, vil der i denkommende bekendtgørelse blive fastsat en regel om øget brug af rådighedstimer. Herom henvises i dethele til afsnit 2.6.2 i de almindelige bemærkninger.Med den foreslåede ændring i det foreslåede servicelovens § 96 a, stk. 4, sker der en ændring af udbeta-lingstidspunktet for tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance i de tilfælde, hvortilskuddet er overført til en forening eller privat virksomhed.Det foreslås således, at servicelovens § 96 a, stk. 4, ændres, således at tilskuddet til ansættelse af hjælpe-re efter § 95 og tilskuddet til borgerstyret personlig assistance efter § 96 udbetales månedsvis bagud i ste-det for månedsvis forud i de tilfælde, hvor tilskuddet er overført til en forening eller privat virksomhed, derherefter fungerer som arbejdsgiver for hjælperne. I de tilfælde, hvor tilskuddet udbetales til borgeren elleren nærtstående, foreslås reglen om månedsvis forudbetaling af tilskud videreført uændret, hvorved detsikres, at borgerens eller den nærtståendes økonomi ikke belastes unødigt.Det bemærkes, at forslaget om bagudbetalt tilskud alene omfatter den del af det samlede tilskud, der fo-reslås fastsat efter det foreslåede takstsystem. Den del af det samlede tilskud, der foreslås fastsat efterforbrug i den enkelte ordning, foreslås dermed udbetalt bagud, hvilket efter de nugældende regler er til-fældet for den del af det samlede tilskud, der dækkes efter regning. Om det foreslåede takstsystem henvi-ses til afsnit 2.2.2 i de almindelige bemærkninger.Det foreslås videre, at der foretages en konsekvensændring i den kommende bekendtgørelse om udmå-ling af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance, hvor reglen om udbetalings-tidspunktet også findes.
Til § 2
Til nr. 1Forslaget er en konsekvens af forslagets § 2, nr. 4.Til nr. 2Forslaget er en sproglig forenkling, som henviser til kommunernes funktion som socialtilsyn.Til nr. 3Med forslaget foretages en sproglig forenkling, som henviser til kommunernes funktion som socialtilsyn.Derudover præciseres det, at de kommuner, der varetager opgaverne som socialtilsyn, ikke kan varetageopgaven i forhold til deres egne tilbud eller tilbud, som de har indgået driftsaftale med, når tilbuddene erbeliggende i andre kommuner i regionen. Præciseringen supplerer den gældende formulering af bestem-melsen, hvorefter tilsynskommunerne ikke kan varetage opgaverne i forhold til tilbud beliggende i tilsyns-kommunen. Formålet hermed er at sikre uvildighed i varetagelsen af opgaven som socialtilsyn.Til nr. 4Med forslaget præciseres det, at socialtilsynet kan tilbyde at varetage opgaver både efter delegation fraansvarlige kommunalbestyrelser, som delegerer deres tilsynsopgaver efter § 148 a i lov om social service,
33
og efter delegation fra ansvarlige regionsråd, der delegerer deres tilsynsopgaver efter § 5, stk. 7, i lov omsocial service.Til nr. 5Med den foreslåede § 4 a indføres der en godkendelsesordning for foreninger og private virksomheder, derønsker at varetage arbejdsgiverfunktioner i ordninger med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efterservicelovens § 95 og borgerstyret personlig assistance efter servicelovens § 96.Det foreslås således, at socialtilsynet får til opgave at godkende og føre tilsyn med disse foreninger ogprivate virksomheder. Denne godkendelses- og tilsynsopgave har naturlig sammenhæng til socialtilsynetsøvrige opgaver. Socialtilsynet har således fra den 1. januar 2014 fået ansvaret for at godkende og føredriftsorienteret tilsyn med sociale døgntilbud og ambulante stofmisbrugsbehandlingstilbud. Dog vil kravenetil godkendelse og tilsyn med foreninger og private virksomheder være anderledes end socialtilsynets god-kendelses- og tilsynsopgaver i øvrigt, idet de kvalitetskrav, som gælder for den øvrige godkendelses- ogtilsynsvirksomhed, ikke foreslås at gælde for godkendelse og tilsyn med foreninger og private virksomhe-der, jf. umiddelbart nedenfor.Det foreslås desuden, at foreninger og private virksomheder, der ikke er godkendt af socialtilsynet, ikkekan varetage arbejdsgiverfunktioner i ordninger efter servicelovens §§ 95 og 96. Herved vil en borger ellernærtstående, der ønsker at indgå aftale om overførsel af tilskud til en forening eller privat virksomhed, ikkekunne indgå en sådan aftale med en forening eller privat virksomhed, der ikke er godkendt.Til nr. 6Forslaget er en konsekvens af forslagets § 2, nr. 5, og angiver, at § 6 i lov om socialtilsyn alene gælder forgodkendelse af de tilbud, der er omfattet af lovens § 4.Til nr. 7Det foreslås, at der som ny § 6 a indsættes en bestemmelse, hvorefter socialtilsynet efter ansøgning træf-fer afgørelse om godkendelse af foreninger og virksomheder som nævnt i forslagets § 2, nr. 5.Det foreslås desuden, at socialtilsynet kan fastsætte vilkår i forbindelse med godkendelsen, hvis opfyldel-se inden for en nærmere bestemt frist er en betingelse for godkendelsen, samt at socialtilsynet kan træffeafgørelse om ophør af godkendelsen, hvis det f.eks. ved tilsynet med en godkendt forening eller privat virk-somhed konstateres, at kriterierne for godkendelse ikke længere er til stede.Det foreslås endelig, at der i § 6 a, stk. 4, indsættes en bemyndigelse til social-, børne- og integrationsmi-nisteren til at fastsætte nærmere regler om godkendelsens tilrettelæggelse, kriterier og betingelser forgodkendelse, og om socialtilsynets forpligtelser i forbindelse med godkendelse. Kriterierne for godkendelse,som foreslås fastlagt i en bekendtgørelse vil bl.a. relatere sig til foreningernes og de private virksomhedersøkonomi og kendskab til ansættelsesretlige regler samt til lederens baggrund og kompetencer. Endvidereforeslås, at der i bekendtgørelsen vil blive fastsat en regel, hvorefter det vil være op til den forening ellerprivate virksomhed, der ønsker godkendelse, at indsende relevante oplysninger til brug for socialtilsynetsbehandling af sagen.Socialtilsynets afgørelser kan, jf. § 19 i lov om socialtilsyn, påklages efter reglerne i lov om retssikkerhedog administration på det sociale område.Til nr. 8 og 9
34
Forslagene er konsekvenser af forslagets § 2, nr. 5, og angiver, at §§ 7 og 8 i lov om socialtilsyn alene gæl-der for godkendelse af de tilbud, der er omfattet af lovens § 4.Til nr. 10Det foreslås, at der indsættes som ny § 8 a i lov om socialtilsyn, at socialtilsynet skal føre løbende tilsynmed, at foreninger og private virksomheder, som er godkendt efter § 6 a, fortsat opfylder betingelserne forat være godkendt. Hvis det ikke er tilfældet, kan socialtilsynet træffe afgørelse om at godkendelsen ophø-rer, jf. forslagets § 2, nr. 7.Det foreslås, at der i den foreslåede § 8 a, stk. 2, indsættes en bemyndigelse for social-, børne- og integra-tionsministeren til at fastsætte nærmere regler om tilsynet med godkendte foreninger og private virksom-heder, herunder indholdet i og omfanget af tilsynet. Reglerne for tilsynet foreslås at indeholde et krav omet årligt tilsyn, hvor socialtilsynet skal udføre stikprøver i forhold til de godkendte foreningers og privatevirksomheders samlede regnskab for den del, der vedrører kontant tilskud til ansættelse af hjælpere ogborgerstyret personlig assistance. Ligeledes foreslås, at socialtilsynet ved sit tilsyn skal påse, at betingelser-ne for godkendelse fortsat er til stede.Til nr. 11-15Forslagene er konsekvenser af forslagets § 2, nr. 5, og angiver, at §§ 10, 13-15 og 20 i lov om socialtilsynalene gælder for godkendelse af de tilbud, der er omfattet af lovens § 4.Til nr. 16Med forslaget præciseres det, at de kommuner, der deltager i den objektive finansiering af dele af socialtil-synets opgavevaretagelse, jf. § 23, stk. 2, er de samme kommuner som dem, det pågældende socialtilsynvaretager opgaven i.Til nr. 17Det foreslås, at socialtilsynet for opgaverne i forbindelse med godkendelse af og tilsyn med foreninger ogprivate virksomheder fastsætter takster for godkendelse og tilsyn, som opkræves hos de omfattede for-eninger og virksomheder. Det foreslås således, at det er foreningerne og virksomhederne, der afholderudgifterne ved socialtilsynets godkendelse og tilsyn.
Til § 3Det foreslås i stk. 1, at loven træder i kraft den 1. juli 2014.I stk. 2 foreslås det, at den foreslåede ændring i servicelovens § 95, stk. 3, om øvre grænse på antallet aftimer, hvori en nærtstående kan varetage pasningsopgaven i forhold til en borger med funktionsnedsættel-se, får virkning fra den 1. oktober 2014 i ordninger, der er etableret før det for loven foreslåede ikrafttræ-delsestidspunkt den 1. juli 2014. I disse ordninger foreslås det således, at der gives den nærtstående enperiode på tre måneder til at indrette sig på den ændrede situation.Det bemærkes herved, at en indrettelsesperiode på 3 måneder tillige anvendes ved hjælp til dækning aftabt arbejdsfortjeneste ved pasning af barn med funktionsnedsættelse eller indgribende lidelse efter ser-
35
vicelovens § 42, når denne ydelse ophører eller nedsættes i et sådant omfang, at det må sidestilles medophør.For ordninger med kontant tilskud efter servicelovens § 95, stk. 3, til ansættelse af hjælpere, som etable-res efter den for loven foreslåede ikrafttræden den 1. juli 2014, foreslås forslaget om en øvre grænse på 37timers ugentlig arbejdstid for nærtstående at gælde fra denne dato.I stk. 3 foreslås det, at de foreslåede ændringer i servicelovens §§ 95, stk. 4, og 96, stk. 2, om kursus medafsluttende vurdering som led i vurderingen af, om borgeren eller den nærtstående er i stand til at fungeresom arbejdsleder og arbejdsgiver for hjælperne, ikke skal finde anvendelse på ordninger med kontant til-skud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance, der er etableret før det for loven fore-slåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2014. I forhold til disse ordninger foreslås det, at de nugældenderegler videreføres, og at kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt borgeren eller den nært-stående skal gennemføre kurset. Kommunalbestyrelsens afgørelse herom kan påklages til Ankestyrelsenefter reglerne i kapitel 10 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.I stk. 4 foreslås det, at den foreslåede ændring i servicelovens § 96 a, stk. 4, om bagudbetaling af tilskudtil foreninger og private virksomheder, træder i kraft den 1. oktober 2014 for de foreninger og private virk-somheder, der har indgået aftale om overførsel af tilskud før det for loven foreslåede ikrafttrædelsestids-punkt den 1. juli 2014. Herved sikres det, at disse foreninger og private virksomheder har en rimelig periodetil at indrette sig på den foreslåede ændring. For foreninger og private virksomheder, der indgår aftale omoverførsel af tilskud efter det for loven foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2014, foreslås detændrede udbetalingstidspunkt for tilskud at gælde fra denne dato.I stk. 5 foreslås det, at foreninger og private virksomheder, der varetog arbejdsgiverfunktioner i ordningermed kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance før det for loven fore-slåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2014, skal godkendes efter de foreslåede regler i § 6 a i lov omsocialtilsyn senest den 1. januar 2016. Herved får disse foreninger og private virksomheder rimelig tid til atindrette sig, således at de kan opfylde kriterierne for godkendelse. Forslaget betyder således, at der indfø-res en overgangsperiode på 1½ år, inden for hvilken godkendelse skal være opnået. Disse foreninger ogvirksomheder foreslås således at kunne fortsætte med at indgå aftaler om overførsel af tilskud frem til den1. januar 2016 uden at have opnået godkendelse. For foreninger og private virksomheder, der etableresefter det for loven foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2014, vil det derimod være et krav, at derer sket en forudgående godkendelse, før der kan indgås aftale om overførsel af tilskud.
36
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende lovGældende formuleringLovforslaget§1
I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 1093 af 5.september 2013, som ændret ved § 1, nr. 1 og 2, i lov nr. 495af 21. maj 2013, § 8 i lov nr. 622 af 12. juni 2013 og § 1 i lovnr. 651 af 12. juni 2013, foretages følgende ændringer:§ 95....Stk. 3.Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde be-slutte, at hjælpen efter stk. 2 fortsat skal gives som natural-hjælp eller udbetales til en nærtstående person, som helteller delvis passer den pågældende.Stk. 4.Det er en betingelse for tilskud til ansættelse afhjælpere efter stk. 1-3, at tilskudsmodtageren er i stand til atfungere som arbejdsleder for hjælperne. Det er desuden enbetingelse, at tilskudsmodtageren kan fungere som arbejds-giver for hjælperne, medmindre den pågældende indgåraftale med en nærstående, en forening eller en privat virk-somhed om, at tilskuddet overføres til den nærstående,foreningen eller den private virksomhed, der herefter erarbejdsgiver for hjælperne. Arbejdsgiverbeføjelserne i for-hold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse ogafskedigelse af hjælpere varetages i så fald af den nærståen-de, foreningen eller den private virksomhed i samråd medden pågældende.Stk. 5.I de situationer, hvor tilskudsmodtageren er ar-bejdsgiver, skal kommunalbestyrelsen tilbyde at varetagelønudbetalinger m.v.
1.I§ 95, stk. 3,indsættes som2.-4. pkt.:
»Den nærtstående person kan, medmindre den pågældendehar indgået aftale om overførsel af tilskuddet efter stk. 4,højst varetage pasningsopgaven i 37 timer om ugen. Hvispasningsopgaven deles af flere nærtstående, der samtidig ertilskudsmodtagere, gælder grænsen på 37 timer om ugen forde nærtstående tilsammen. I særlige tilfælde kan en ellerflere nærtstående dog varetage pasningsopgaven i mere end37 timer om uge.«2.I§ 95, stk. 4, 1. pkt.,indsættes efter »stk. 1-3,«: »at kom-munalbestyrelsen vurderer,«.
3.§ 95, stk. 4, 2.-3. pkt.,ophæves, og i stedet indsættes:»Som led heri skal tilskudsmodtageren inden for halvandetår efter etableringen af ordningen med kontant tilskud tilansættelse af hjælpere med højst tre forsøg have gennem-ført et kursus i varetagelse af arbejdslederfunktionerne meden afsluttende vurdering af, at tilskudsmodtageren er egnet.Det er desuden en betingelse, at kommunalbestyrelsen vur-derer, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere somarbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældendeindgår aftale med en nærtstående eller en af socialtilsynetgodkendt forening eller privat virksomhed om, at tilskuddetoverføres til den nærtstående eller til den godkendte for-ening eller private virksomhed, der herefter er arbejdsgiverfor hjælperne. Som led heri skal tilskudsmodtageren medhøjst tre forsøg have gennemført et kursus i varetagelse af
37
arbejdsgiverfunktionerne med afsluttende vurdering af, attilskudsmodtageren er egnet. Hvis der er indgået aftale omoverførsel af tilskud, varetages arbejdsgiverbeføjelserne iforhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelseog afskedigelse af hjælpere af den nærtstående, foreningeneller den private virksomhed i samråd med tilskudsmodtage-ren.«
3.§ 95, stk. 4, 2.-3. pkt.,ophæves, og i stedet indsættes:»Som led heri skal tilskudsmodtageren inden for halvandetår efter etableringen af ordningen med kontant tilskud tilansættelse af hjælpere med højst tre forsøg have gennem-ført et kursus i varetagelse af arbejdslederfunktionerne meden afsluttende vurdering af, at tilskudsmodtageren er egnet.Det er desuden en betingelse, at kommunalbestyrelsen vur-derer, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere somarbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældendeindgår aftale med en nærtstående eller en af socialtilsynetgodkendt forening eller privat virksomhed om, at tilskuddetoverføres til den nærtstående eller til den godkendte for-ening eller private virksomhed, der herefter er arbejdsgiverfor hjælperne. Som led heri skal tilskudsmodtageren medhøjst tre forsøg have gennemført et kursus i varetagelse afarbejdsgiverfunktionerne med afsluttende vurdering af, attilskudsmodtageren er egnet. Hvis der er indgået aftale omoverførsel af tilskud, varetages arbejdsgiverbeføjelserne iforhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelseog afskedigelse af hjælpere af den nærtstående, foreningeneller den private virksomhed i samråd med tilskudsmodtage-ren.«§ 96....Stk. 2.Det er en betingelse for tilskud til ansættelse af hjæl-pere efter stk. 1, at borgeren er i stand til at fungere somarbejdsleder for hjælperne. Det er desuden en betingelse, atborgeren kan fungere som arbejdsgiver for hjælperne,medmindre den pågældende indgår aftale med en nærstå-ende, en forening eller en privat virksomhed om, at tilskud-det overføres til den nærstående, foreningen eller den priva-te virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne.Arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørendespørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere vare-tages i så fald af den nærstående, foreningen eller den priva-te virksomhed i samråd med den pågældende.Stk. 3.Kommunalbestyrelsen kan tilbyde borgerstyret per-sonlig assistance til borgere, der ikke er omfattet af person-kredsen efter stk. 1, hvis kommunalbestyrelsen vurderer, atdette er den bedste mulighed for at sikre en helhedsoriente-
4.I§ 96, stk. 2, 1. pkt.,indsættes efter »stk. 1,«: »at kom-munalbestyrelsen vurderer,«.
5.§ 96, stk. 2, 2.-3. pkt.,ophæves, og i stedet indsættes:»Som led heri skal borgeren inden for halvandet år efteretableringen af ordningen med borgerstyret personlig assi-stance med højst tre forsøg have gennemført et kursus ivaretagelse af arbejdslederfunktionerne med en afsluttendevurdering af, at borgeren er egnet. Det er desuden en betin-gelse, at kommunalbestyrelsen vurderer, at borgeren er istand til at fungere som arbejdsgiver for hjælperne, med-mindre den pågældende indgår aftale med en nærtståendeeller en af socialtilsynet godkendt forening eller privat virk-somhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående eller
38
ret og sammenhængende hjælp for borgeren.Stk. 4.I de situationer, hvor borgeren eller en nærstående erarbejdsgiver, skal kommunalbestyrelsen tilbyde at varetagelønudbetaling m.v.
til den godkendte forening eller private virksomhed, derherefter er arbejdsgiver for hjælperne. Som led heri skalborgeren med højst tre forsøg have gennemført et kursus ivaretagelse af arbejdsgiverfunktionerne med afsluttendevurdering af, at borgeren er egnet. Hvis der er indgået aftaleom overførsel af tilskud, varetages arbejdsgiverbeføjelsernei forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelseog afskedigelse af hjælpere af den nærtstående, foreningeneller den private virksomhed i samråd med borgeren.«6.§ 96 a, stk. 1-2,ophæves og i stedet indsættes:
§ 96 a.Social- og integrationsministeren kan fastsætte nær-mere regler om kommunalbestyrelsens udmåling af tilskudtil borgerstyret personlig assistance, herunder om dækningaf udgifter til hjælpernes løn, udgifter ved varetagelse afarbejdsgiveropgaver og administrative opgaver m.v. samtandre udgifter for borgeren, der er forbundet med den mod-tagne hjælp.Stk. 2.Tilskud til borgerstyret personlig assistance efter§§ 95 og 96 udbetales månedsvis forud.Stk. 3.Social- og integrationsministeren kan fastsætte nær-mere regler om udbetaling og regulering af tilskud, regn-skabsaflæggelse og tilbagebetaling af tilskud.
»Stk.1.Tilskuddet til ansættelse af hjælpere og borgerstyretpersonlig assistance efter §§ 95 og 96 udmåles efter et fasttakstsystem.
Stk. 2.Social-, børne- og integrationsministeren fastsætternærmere regler om takstsystemet, herunder takstens stør-relse, hvilke omkostninger der er dækket af taksten, og hvil-ke omkostninger der dækkes efter forbrug i den enkelteordning.
Stk. 3.I helt særlige tilfælde kan kommunalbestyrelsen udover den faste takst og de omkostninger, der dækkes efterforbrug i den enkelte ordning med kontant tilskud til ansæt-telse af hjælpere eller borgerstyret personlig assistance,udmåle tilskud til dækning af omkostninger i forbindelsemed ekstraordinære behov hos borgeren.
Stk. 4. I de tilfælde, hvor det er borgeren selv eller en nært-stående, der modtager tilskuddet til ansættelse af hjælpereefter § 95 eller borgerstyret personlig assistance efter § 96,udbetales tilskuddet månedsvis forud. Er tilskuddet overførttil en godkendt forening eller privat virksomhed, udbetalestilskuddet månedsvis bagud.«
Stk. 3 bliver herefter stk. 5.
§2I lov om socialtilsyn, jf. lov nr. 608 af 12. juni 2013, foretagesfølgende ændringer:
39
§ 2.Inden for hver region har kommunalbestyrelsen i en afkommunerne ansvaret for at godkende og føre driftsoriente-ret tilsyn med sociale tilbud, jf. § 4. Kommunalbestyrelserne,som varetager denne funktion, benævnes i denne lov social-tilsyn.Stk. 2.Kommunalbestyrelsen i følgende kommuner vareta-ger opgaven med at godkende og føre driftsorienteret tilsynmed sociale tilbud, jf. § 4, som er beliggende inden for regi-onen, jf. dog stk. 4:1) Frederiksberg Kommune i Region Hovedstaden.2) Holbæk Kommune i Region Sjælland.3) Faaborg-Midtfyn Kommune i Region Syddanmark.4) Silkeborg Kommune i Region Midtjylland.5) Hjørring Kommune i Region Nordjylland.Stk. 3.I de kommuner, som varetager opgaven som socialtil-syn, jf. stk. 2, udføres godkendelse af og driftsorienterettilsyn med sociale tilbud m.v., jf. § 4, af et af de andre social-tilsyn:1) Socialtilsynet i Region Syddanmark varetager opgaveni Frederiksberg Kommune.2) Socialtilsynet i Region Hovedstaden varetager opgaveni Holbæk Kommune.3) Socialtilsynet i Region Sjælland varetager opgaven iHjørring Kommune.4) Socialtilsynet i Region Nordjylland varetager opgaven iSilkeborg Kommune.5) Socialtilsynet i Region Midtjylland varetager opgaven iFaaborg-Midtfyn Kommune.Stk. 4.Private tilbud som nævnt i § 4, stk. 1, der drives afkoncerner eller koncernlignende konstruktioner, hører un-der socialtilsynet i den region, hvor koncernen har sin ho-vedadresse.Stk. 5.Hvert socialtilsyn kan oprette én afdeling uden forkommunen, når særlige hensyn til geografiske forhold tilsi-ger det.§ 3.
Socialtilsynet kan udbyde…2) udførelse af opgaver efter delegation fra den ansvarligekommunalbestyrelse, jf. § 148 a, stk. 4, i lov om socialservice.
1.I§ 2, stk. 1,indsættes efter: »jf. § 4«: », samt for at god-kende og føre tilsyn med foreninger og private virksomhe-der, jf. § 4 a.«.2.I§ 2, stk. 2,ændres »opgaven med at godkende og føredriftsorienteret tilsyn med sociale tilbud, jf. § 4, som er be-liggende inden for regionen« til: »funktionen som socialtil-syn efter stk. 1«.3.§ 2, stk. 3,affattes således:»Stk.3.I de kommuner, som varetager opgaven som social-tilsyn, jf. stk. 2, udføres funktionen som socialtilsyn af et afde andre socialtilsyn:1) Socialtilsynet i Region Syddanmark varetager opgaven iFrederiksberg Kommune og i forhold til tilbud beliggende iandre kommuner i Region Hovedstaden, hvor FrederiksbergKommune enten er driftsherre eller har indgået aftale medtilbuddet om køb af samtlige pladser.2) Socialtilsynet i Region Hovedstaden varetager opgaven iHolbæk Kommune og i forhold til tilbud beliggende i andrekommuner i Region Sjælland, hvor Holbæk Kommune entener driftsherre eller har indgået aftale med tilbuddet om købaf samtlige pladser.3) Socialtilsynet i Region Sjælland varetager opgaven i Hjør-ring Kommune og i forhold til tilbud beliggende i andrekommuner i Region Nordjylland, hvor Hjørring Kommuneenten er driftsherre eller har indgået aftale med tilbuddetom køb af samtlige pladser.4) Socialtilsynet i Region Nordjylland varetager opgaven iSilkeborg Kommune og i forhold til tilbud beliggende i andrekommuner i Region Midjylland, hvor Silkeborg Kommuneenten er driftsherre eller har indgået aftale med tilbuddetom køb af samtlige pladser.5) Socialtilsynet i Region Midtjylland varetager opgaven iFaaborg-Midtfyn Kommune og i forhold til tilbud beliggendei andre kommuner i Region Sydjylland, hvor Faaborg-MidtfynKommune enten er driftsherre eller har indgået aftale medtilbuddet om køb af samtlige pladser.«
4.I§ 3, stk. 1, nr. 2,indsættes efter »efter delegation«: » fradet ansvarlige regionsråd, jf. § 5, stk. 7, i lov om social ser-
40
vice eller«.
§ 4....
5.Efter § 4 indsættes:»§ 4 a. Socialtilsynet godkender og fører tilsyn med forenin-ger og private virksomheder, der ønsker at varetage ar-bejdsgiverfunktioner i ordninger med kontant tilskud tilansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistanceefter §§ 95 og 96 i lov om social service.Stk. 2. En forening eller privat virksomhed, der ikke er god-kendt af socialtilsynet, kan ikke varetage arbejdsgiverfunkti-oner i de i stk. 1 nævnte ordninger.«
§ 6.Det er en betingelse for godkendelse af sociale tilbud, attilbuddet efter en samlet vurdering har den fornødne kvali-tet.
6.I§ 6, stk. 1,indsættes efter: »godkendelse af sociale til-bud«: », jf. § 4, «.
41
Stk. 2.Tilbuddenes kvalitet vurderes inden for følgende te-maer:1) Uddannelse og beskæftigelse.2) Selvstændighed og relationer.3) Målgrupper, metoder og resultater.4) Organisation og ledelse.5) Kompetencer.6) Økonomi.7) Fysiske rammer.Stk. 3.Social- og integrationsministeren fastsætter nærmereregler om vurderingen af tilbuddenes kvalitet, herunder iform af opstilling af kriterier og indikatorer for hvert af kvali-tetstemaerne, jf. stk. 2.7.Efter § 6 indsættes:§ 6....»§ 6 a. Socialtilsynet træffer efter ansøgning afgørelse omgodkendelse af foreninger og private virksomheder, jf. § 4 a.Stk. 2. Socialtilsynet kan i forbindelse med godkendelsenefter stk. 1 fastsætte vilkår, hvis opfyldelse er en betingelsefor fortsat godkendelse. Socialtilsynet kan knytte frister til etvilkår.Stk. 3. Socialtilsynet kan træffe afgørelse om ophør af god-kendelse, hvis foreningen eller virksomheden ikke længereopfylder betingelserne for godkendelse.Stk. 4. Social-, børne- og integrationsministeren fastsætternærmere regler om godkendelsens tilrettelæggelse, kriterierog betingelser for godkendelse og om socialtilsynets forplig-telser i forbindelse med godkendelse.«§ 7.
Socialtilsynet fører driftsorienteret tilsyn med sociale tilbudfor at sikre, at tilbuddene fortsat har den fornødne kvalitet, jf.§ 6. Socialtilsynet skal som led i det driftsorienterede tilsyn bådeføre kontrol med forholdene i tilbuddet og indgå i dialog medtilbuddet, som skal bidrage til at fastholde og udvikle kvaliteten itilbuddet.Stk. 2.Socialtilsynet skal ved varetagelsen af tilsynsopgavenindhente relevant information, herunder1) aflægge anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg i tilbuddet,2) indhente oplysninger fra tilbuddet, herunder tilbuddets se-neste årsrapport, jf. § 12, stk. 3,3) indhente oplysninger om tilbuddet fra de kommuner, somhar ansvar for de enkelte borgeres ophold i tilbuddet i hen-hold til lov om social service, jf. §§ 9-9 b i lov om retssikker-hed og administration på det sociale område, og4) indhente oplysninger fra ansatte og borgere i tilbuddetsamt fra andre relevante personer.Stk. 3.Socialtilsynet skal som led i det løbende driftsorienteredetilsyn besøge alle omfattede tilbud, jf. § 4, mindst en gang omåret. Socialtilsynet skal foretage en konkret vurdering af behovetfor antal tilsynsbesøg i hvert enkelt tilbud.Stk. 4.Social- og integrationsministeren fastsætter nærmereregler om, hvilke forhold der skal inddrages i det driftsorienterede
8.I§ 7, stk. 1, 1. pkt.,indsættes efter »sociale tilbud«: », jf.§ 4,«.
42
tilsyn.
§ 8.Socialtilsynet skal træffe afgørelse om skærpet tilsyn,når forholdene i det enkelte tilbud tilsiger det. Afgørelse omskærpet tilsyn træffes for 3 måneder ad gangen og oplysespå Tilbudsportalen. Som led i en afgørelse om skærpet tilsynskal socialtilsynet udstede påbud, jf. stk. 2.Stk. 2.Socialtilsynet kan træffe afgørelse om at udstedepåbud, hvis overholdelse kan gøres til en betingelse for fort-sat godkendelse. Socialtilsynet skal fastsætte en frist for etpåbuds overholdelse.Stk. 3.Social- og integrationsministeren fastsætter nærmereregler om, hvornår der kan iværksættes skærpet tilsyn, oghvornår der kan gives påbud.§ 8....
9.I§ 8, stk. 1, 1. pkt.,indsættes efter »skærpet tilsyn«:»med tilbud efter § 4«.
10.Efter § 8 indsættes:»§ 8 a. Socialtilsynet fører tilsyn med foreninger og privatevirksomheder, jf. § 4 a, for at sikre, at de fortsat opfylderbetingelserne for godkendelse.Stk. 2. Social-, børne- og Integrationsministeren fastsætternærmere regler om tilrettelæggelse af tilsynet og om, hvilkeforhold der skal inddrages i tilsynet.«
§ 10.Hvis socialtilsynet bliver opmærksomt på bekymrendeforhold i et tilbud, skal socialtilsynet underrette de kommu-ner, som har ansvar for de enkelte borgeres ophold i tilbud-det i henhold til lov om social service, jf. §§ 9-9 b i lov omretssikkerhed og administration på det sociale område, nårdisse borgere kan blive berørt.§ 13.Private tilbud, som ikke er organiseret som enkelt-mandsvirksomheder, skal have en vedtægt.Stk. 2.Vedtægten skal indeholde:1) Angivelse af navn, hjemsted og formål.2) Egenkapitalens størrelse ved oprettelsen, og hvorledesden er indbetalt (kontant eller i værdier).3) Udpegning af ledelse og ledelsens opgaver, ansvar ogdispositionsret over for tredjemand.4) Regler om hæftelse for gældsforpligtelser.5) Regler for, hvorledes tilbuddet skal forholde sig medhensyn til budgetlægning, regnskabsførelse og revision.6) Procedurer for vedtægtsændringer.7) Regler for anvendelse af kapitalen i tilfælde af ned-læggelse.8) Regler om bestyrelsens sammensætning.Stk. 3.Socialtilsynet påser, at vedtægterne opfylder kravenei stk. 2.§ 14.Private tilbuds leder, dennes ægtefælle eller personer,der er knyttet til de nævnte personer ved slægt- eller svo-
11.I§ 10indsættes efter »bekymrende forhold i et tilbud«:», jf. § 4,«.
12.I§ 13, stk. 1,indsættes efter »Private tilbud«: », jf. § 4,«.
13.I§ 14ændres »Private tilbuds leder« til: »Lederen af etprivat tilbud, jf. § 4«.
43
gerskab i ret op- eller nedstigende linje eller sidelinjen sånært som søskende, kan ikke udgøre en bestyrelses flertal.Bestyrelsen skal sammensættes, så mindst et medlem eruafhængig af tilbuddets leder, og lederen må ikke havestemmeret i bestyrelsen.Stk. 2.Socialtilsynet kan kun godkende tilbud oprettet somaktieselskab eller anpartsselskab, hvis selskabet har en be-styrelse, der opfylder betingelserne i stk. 1.§ 15.For tilbud etableret som fonde, der er undtaget fra lovom fonde og visse foreninger og lov om erhvervsdrivendefonde, skal godkendelsen angive, at opholdsstedet, botil-buddet eller behandlingstilbuddet er lovligt etableret somfond i henhold til lov om social service.Stk. 2.Socialtilsynet godkender vedtægterne for tilbud op-rettet som fonde.Stk. 3.Vedtægterne kan godkendes, hvis der er en klar ad-skillelse mellem stifterens økonomi og fondens økonomi, oghvis socialtilsynet vurderer, at vedtægternes regler om an-vendelse af fondens formue ved ophør er i overensstemmel-se med fondens formål.Stk. 4.Væsentlige vedtægtsændringer og opløsning af fon-den skal godkendes af Civilstyrelsen.Stk. 5.Socialtilsynets tilsyn med tilbud, der er oprettet somfonde, der er undtaget fra lov om fonde og visse foreninger,omfatter tilsyn med,1) om fondens økonomiske dispositioner er i overens-stemmelse med vedtægterne og med grundlaget forgodkendelsen, og2) om fonden efterlever lovgivningens krav om regn-skabsaflæggelse og revision.Stk. 6.Socialtilsynet underretter Civilstyrelsen, jf. stk. 4, omophør af et tilbud etableret som fond.§ 20.Videregivelse af oplysninger fra et tilbud til socialtilsy-net kan ske uden samtykke fra borgeren, når videregivelsener nødvendig for udførelsen af det driftsorienterede tilsyn.§ 23....Stk. 2.Opgaverne i forbindelse med godkendelse af og tilsynmed generelt godkendte plejefamilier og kommunale pleje-familier, jf. § 4, stk. 1, nr. 1, finansieres af kommunerne ihver region efter objektive kriterier.Stk. 3.For opgaverne i forbindelse med godkendelse af ogtilsyn med tilbud efter § 4, stk. 1, nr. 2 og 3, fastsætter soci-altilsynet takster for godkendelse og takster for tilsyn, somopkræves hos de omfattede tilbud. Taksterne differentieresefter tilbuddets størrelse og tilsynets omfang, og der fast-sættes en særlig takst for godkendelse af væsentlige æn-dringer i allerede eksisterende godkendelser.Stk. 4.Når socialtilsynet varetager andre opgaver for kom-muner, regionsråd eller tilbud end de opgaver, der fremgåraf § 2, dækkes omkostningerne hertil af den pågældende16.I§ 23, stk. 2,ændres » kommunerne i hver region« til:»de kommuner, hvor det enkelte socialtilsyn godkender ogfører tilsyn, jf. § 2, stk. 2 og 3«.17.I § 23 indsættes efter stk. 4 som nyt stk.:»Stk. 5. For opgaverne i forbindelse med godkendelse af ogtilsyn med foreninger og private virksomheder, jf. § 4 a,fastsætter socialtilsynet takster for godkendelse og taksterfor tilsyn, som opkræves hos de omfattede foreninger ogprivate virksomheder.«Stk. 5 bliver herefter stk. 6.14.I§ 15, stk. 1,indsættes efter »For tilbud«: », jf. § 4, «.
15.I§ 20indsættes efter »fra et tilbud«: », jf. § 4, «.
44
kommune eller det pågældende regionsråd eller tilbud pågrundlag af den konkrete aftale.Stk. 5.Socialtilsynet kan i 2014 og 2015 indregne udgifter tiletablering af tilsynsvirksomheden afholdt inden lovensikrafttræden i de objektive finansieringsandele, jf. stk. 2.Stk. 6.Social- og integrationsministeren fastsætter nærmereregler om finansieringen, herunder om opkrævning og be-regning af finansieringsandelene samt om indregning afetableringsudgifter, jf. stk. 5.
§3
Stk. 1.Loven træder i kraft den 1. juli 2014.
Stk. 2.§ 95, stk. 3, 2.-4. pkt., i lov om social service, somaffattet ved denne lovs § 1, nr. 1, har for ordninger medkontant tilskud til ansættelse af hjælpere, der er etableretfør lovens ikrafttræden, virkning fra den 1. oktober 2014.
Stk. 3.§ 95, stk. 4, 2.-4. pkt., i lov om social service, somaffattet ved denne lovs § 1, nr. 3, og § 96, stk. 2, 2.-4. pkt., ilov om social service, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 4,finder ikke anvendelse på ordninger med kontant tilskud tilansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance,som er etableret før lovens ikrafttræden. I disse ordningerfinder de hidtil gældende regler anvendelse, og kommunal-bestyrelsen træffer afgørelse om, hvorvidt borgeren ellerden nærtstående skal gennemføre kurserne.
Stk. 4.§ 96 a, stk. 4, 2. pkt., i lov om social service, som affat-tet ved denne lovs § 1, nr. 6, træder i forhold til foreningerog virksomheder, der har indgået aftale om overførsel aftilskud før lovens ikrafttræden, i kraft den 1. oktober 2014.Stk. 5.Foreninger og private virksomheder, der varetog ar-bejdsgiverfunktioner i ordninger med kontant tilskud tilansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistancefør lovens ikrafttræden, skal godkendes efter reglerne i §§ 4a og 6a i lov om socialtilsyn, som affattet ved denne lovs § 2,nr. 4 og 6, senest den 1. januar 2016.