Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 6
Offentligt
1287726_0001.png
1287726_0002.png
1287726_0003.png
SOCIAL-, BØRNE- OG INTEGRATIONSMINISTERENÆndring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på detsociale område (Mulighed for opretholdelse af anbringelse af unge med funktionsnedsættelsei alderen 18-22 år og ændring af reglerne om ansvaret for at sikre supervisionog efteruddannelse til plejefamilier) (Okt I)Lovforslaget giver især hjemmel for kommunalbestyrelsen til at give unge med betydeligog varigt nedsat funktionsevne mulighed for opretholdelse af deres anbringelse i plejefamilieindtil deres 23. år. Formålet med forslaget er at imødekomme den unges behov for støttei overgangen til voksenlivet samt skabe fleksibilitet i regelsættet for unge medfunktionsnedsættelse.Ændring af lov for Grønland om børns retsstilling og arvelov for Grønland (Fastslåelseaf faderskab til børn født uden for ægteskab før ikrafttræden af lov for Grønlandom børns retsstilling mv.) (Okt I)

BEHANDLES I GRØNLANDSUDVALGET

Formålet med lovforslaget er at forbedre retsstillingen før børn født uden for ægteskab iGrønland bl.a. ved at give et barn, der er født uden for ægteskab, inden børneloven forGrønland trådte i kraft i 1963 – et såkaldt ”juridisk faderløst barn” – mulighed for at rejsesag om, hvem der er dets far. Faderskab til de omhandlede børn skal have samme retsvirkningersom faderskab fastslået efter børneloven for Grønland, herunder at barnet får arveretefter sin far og hans slægt. Forslaget fremsættes efter ønske fra Grønlands Selvstyre.Ændring af lov om social service (Rådgivning og handleplaner til voksne udsat foralvorlige æresrelaterede konflikter) (Okt I)

BEHANDLES I INTEGRATIONSUDVALGET

Formålet med forslaget er at yde hjælp til personer over 18 år, der har været udsat for alvorligeæresrelaterede konflikter, i form af en koordineret indsats, der både kan hjælpe denpågældende til umiddelbar sikkerhed og sikre en fremadrettet rehabiliteringsindsats. Lovforslagetfølger op på et element i den nationale strategi mod æresrelaterede konflikter frajuli 2012. Forslaget følger også op på aftalerne om satspuljen for 2012.Ændring af lov om social service (Ændring af revisionsbestemmelse om brug af personligealarm- eller pejlesystemer) (Okt II)Forslaget vedrører en forlængelse af lovens revisionsbestemmelse.Ændring af repatrieringsloven (Revision af ordning med forhøjet etableringshjælp ogsupplerende reintegrationsbistand mv.) (Nov I)

BEHANDLES I INTEGRATIONSUDVALGET

Lovforslaget indebærer, at den midlertidige ordning med forhøjet hjælp til repatriering ogsupplerende reintegrationsbistand, der blev gennemført i 2010, bliver permanentgjort. Lovforslagetindeholder herudover visse andre justeringer. Forslaget fremsættes på baggrundaf en revisionsbestemmelse.Ændring integrationsloven (Styrkelse af Rådet for Etniske Minoriteter) (Dec I)

BEHANDLES I INTEGRATIONSUDVALGET

Formålet med lovforslaget er at styrke Rådet for Etniske Minoriteter ved justeringer afudpegningsprocedurer mv.
Ændring af myndighedsloven for Grønland og retsplejeloven for Grønland (Ændringersom følge af ikraftsættelse for Grønland af forældreansvarsloven og lov om internationalebørnebortførelser mv) (Dec II)

BEHANDLES I GRØNLANDSUDVALGET

Grønlands Selvstyre har anmodet om en generel ajourføring af den familieretlige lovgivningfor Grønland. Formålet med lovforslaget er at sætte de retlige rammer for ikraftsættelseaf forældreansvarsloven, børnebortførelsesloven mv. og de dertil knyttede konventionerfor Grønland.Ændring af lov om social pension m.fl. love (Tilpasning af den sociale ydelseslovgivningtil eIndkomst, regelforenkling mv.) (Feb I)Lovforslaget er led i udmøntning af en tværministeriel analyse under Finansministerietmed henblik på en øget anvendelse af eIndkomst-registret. Lovforslaget udvider og systematisereranvendelsen af registrerede indkomstoplysninger i forbindelse med sociale ydelser.Formålet er at effektivisere og modernisere administrationen på området samt reduceresnyd og fejludbetalinger. Forslaget følger op på den fælles offentlige digitaliseringsstrategi2011-15 fra august 2011.Lovgivning om regelforenklinger og effektiviseringer (Feb II)Forslaget vedrører yderligere regelforenklinger og effektiviseringer som opfølgning påregeringens aftale med EL og LA om en ny struktur for statsforvaltningerne indgået i forbindelsemed finanslovforhandlingerne for 2013.Ændring af lov om social service og lov om socialtilsyn (Justering af reglerne om borgerstyretpersonlig assistance) (Feb II)Det foreslås, at der foretages en række justeringer i reglerne om kontant tilskud til ansættelseaf hjælper (servicelovens § 95) og om borgerstyret personlig assistance (servicelovens§ 96). Formålet med ændringerne er især at lette borgernes og kommunernes administrationaf reglerne samt styrke kommunernes styringsmuligheder på området.Ændring af lov om social service (Opfølgning på evalueringen af kommunalreformen)(Feb II)Forslaget indebærer oprettelse af en national koordinationsstruktur vedrørende tilbud til demest specialiserede målgrupper, en revision af lovens takster for tilbud og ydelser, reglerom begrænsninger i kommunernes overtagelse af regionale tilbud, samt at VISO overtageransvaret for specialrådgivningsydelser. Forslaget følger op på evalueringen af kommunalreformenfra 2013.Ændring af lov om adoption, lov om ægteskabsindgåelse og opløsning, forældreansvarslovenog forskellige andre love (Styrkelse af barnets familieretlige stilling samtregelforenklinger mv. på det familieretlige område) (Feb II)Forslaget har til formål at bringe lovgivningen i overensstemmelse med familiemønstrene idagens Danmark, at forenkle og tydeliggøre reglerne på området samt at styrke borgernesretssikkerhed. Lovforlaget vedrører bl.a. reglerne om behandlingen af sager om adoptionuden samtykke (tvangsadoption), mulighed for at ugifte sammenlevende kan adoptere samten udvidelse af adgangen til umiddelbar skilsmisse ved vold og seksuelle overgreb.
Lov om registrerede socialøkonomiske virksomheder (Feb II)Der blev som opfølgning på aftalerne om finansloven for 2013 nedsat et udvalg, som fik tilopgave at undersøge mulighederne for at skabe bedre rammer for socialøkonomiske virksomhederbl.a. ved at udarbejde et konkret forslag til en særlig selskabsform for sådannevirksomheder. Udvalget har afgivet sin rapport i september 2013. Der vil på denne baggrundblive fremsat lovforslag på området.Ændring af lov om social service (Ældrepolitisk udspil) (Feb II)Lovforslaget vil udmønte en række af elementerne i regeringens kommende oplæg til opfølgningpå Hjemmehjælpskommissionens anbefalinger om fremtidens hjemmehjælp.