Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 5
Offentligt
Resumé af 3 satspuljeansøgninger 30.8.2013Resumé – Shaqo Dansk – På vej mod Job1. BaggrundDet er vores erfaring, at en stor del af gruppen af flygtninge og indvandrere er blevet mere margina-liseret gennem de senere år. Det skyldes dels, at krisen i det danske samfund har medført, at deter blevet sværere at få og fastholde et job. Men det skyldes også, at de mange virksomhedscentreog andre aktiveringsordninger, som er opstået i de senere år, som beskæftiger ufaglærte, nu kan fåalle de praktikanter o.l., de ønsker, og det tager helt klar jobmuligheder fra målgruppen.Det skyldes dog også, at mange flygtninge og indvandrere har været i Danmark i 15 – 20 år stortset uden kontakt til arbejdsmarkedet og mere og mere isolerer sig i ghettoområder. De har forlængst opbrugt deres rettigheder til danskundervisning, og vi oplever, at rigtig mange får ringere ogringere kompetencer til at kommunikere på dansk. Den undervisning, som tilbydes dem, er FVUundervisning, som er rettet mod en 9. klasses eksamen, dvs. der er meget skriftligt arbejde oggrammatik. Det er langt over niveau for denne målgruppe, som først og fremmest har brug for atkunne kommunikere mundtligt og kunne læse og skrive korte beskeder.Det er vores erfaring, at det er nødvendigt at udvikle en ny form for jobrettet dansk-undervisning, såundervisningen knyttes sammen med andre jobrettede aktiviteter og en langsigtet håndholdt indsatsi forhold til at komme i job eller få en uddannelse og blive fastholdt i denne postive udvikling.
2. MålgruppeMålgruppen er flygtninge og indvandrere på overførselsindkomst, hvor dansk er én af barrierernefor job. Ud over de sproglige barrierer vil de have en række andre arbejdsmarkedsbarrierer af kultu-rel eller social art og har brug for en jobrettet og langsigtet håndholdt og holistisk indsats.
3. Formål og indholdA. Udvikling af egnede metoder til måling af målgruppens evner til at kommunikere på dansk medsærlig vægt på mundtlig kommunikationB. Udvikling af Shaqo Dansk konceptet i tæt sammenhæng med den jobrettede del af forløbet:Shaqo Dansk – På vej mod jobC. Gennemførelse af Shaqo Dansk – På vej mod Job med måling af dansk niveau indledende,midtvejs og afsluttendeD. Praktik, jobformidling og opfølgning samt andre jobrettede aktiviteter og jobcoachingE. Løbende evaluering og tilretning af konceptetF. Afsluttende evaluering af projektet med henblik på at opnå valid erfaring om målemetoder, un-dervisningsmaterialer og -metoder samt praksis, som virker i forhold til forbedrede evner til atkommunikere på dansk og samtidig flytte deltagerne til selvforsørgelse eller i det mindste tætte-re på arbejdsmarkedet.G. Erfaringsspredning af projektets erfaringer og resultater med henblik på forankring
4. Forventede resultater og merværdi for DKVi forventer, at vi har afprøvet og gennemført et projekt, så der efterfølgende er brugbare måleme-toder og et jobrettet Shaqo Dansk - På vej mod Job koncept, som kan benyttes på en række andreområder til at styrke målgruppens muligheder for at blive selvforsørgende.Ud over den direkte jobrettede effekt vil det også have betydning for målgruppens integration i sam-fundet som sådan, og det vil mindske den mistillid, mange nærer til systemet, og som først ogfremmest skyldes manglende viden og den utryghed, som opstår heraf.Endelig har målgruppen mange børn, som er præget af den tunge sociale arv, det er, at være børnaf forældre på overførselsindkomst, og det kan medføre, at også den næste generation ender påpassiv forsørgelse, og at de unge på grund af den håbløshed, det giver, bliver tiltrykket af negativebevægelser som radikalisme og hellig krig.Projektet vil således kunne have en betydelig merværdi på både uddannelses- og beskæftigelses-området, det sociale område og i forhold til at forebygge radikalisering og kriminalitet.
1
Resumé af 3 satspuljeansøgninger 30.8.2013Resumé af Shaqo Junior1. BaggrundVi havde stor succes med Shaqo Junior projektet finansieret af LBR, og som blev afsluttet i 2011 forunge af anden etnisk baggrund mellem 16 og 24 år..71 % blev fastholdt i uddannelse, og 8 % i job. Vi ønsker at medvirke til at mindske den negativesociale arv fra forældre på overførselsindkomst og mindske frafald fra uddannelserne, som er oppepå ca. 50 % og støtte, at flere får en uddannelse.Kriminalitetsstatistikken for unge af anden etnisk baggrund taler sit tydelige sprog. Næsten 22 % afde arabiske unge mellem 15 og 24 år er dømt for kriminalitet – næsten en fordobling i løbet 6 år. 13% af de unge somaliere er dømt for kriminalitet – også en stigning. Kriminaliteten for danske ungeer på 4,9 % og er faldende. Samtidig er flere og flere tiltrukket af bandekriminalitet, og en del f.eks.somaliske drenge er tiltrukket af radikalistiske strømninger og nogle tilslutter sig ”hellig krig”.I Shaqo ser vi en stigende gruppe af forældre, som isolerer sig i subkulturer, og som på den eneside er bekymrede for deres børn, men på den anden side selv har store problemer og ikke magterat støtte deres børn til at få uddannelse og blive integreret i et samfund, de er utrygge ved.Vi viste med Shaqo Junior, at det kan nytte! De unge opsøgte frivilligt projektet, og vi havde tillidbåde fra de unge, forældrene, UU og uddannelsessituationerne.
2. MålgruppeUnge af anden etnisk baggrund, som har behov for en særlig håndholdt indsats for at komme i gangmed en realistisk uddannelse og har behov for støtte for at gennemføre en uddannelse, som kan fø-re til job.
3. Formål og indholdVi har lokaler i City Vest midt i det boligområde, hvor en stor del af målgruppen bor. Som det afslut-tede Shaqo Junior vil der også denne gang blive visiteret deltagere fra hele Aarhus. Deltagerne op-søger os i kraft af den tillid, vi nyder gennem vores tætte samarbejde med de forskellige etniske kul-turer og de mange foreninger.Vi ønsker at gennemføre et projekt, hvor de unge et sted, de har tillid til, kan få vejledning og hjælptil at løse udfordringer både til personlige forhold, uddannelse, familie, kulturelle spørgsmål og prak-tiske forhold mv. Vi lægger vægt på at tale med de unge om konsekvenser af manglende uddan-nelse, af opførsel, attitude, en plettet straffeattest mv.Shaqo Junior indeholder bl.a.:Uddannelsesvejledning – motivering og valg af realistisk uddannelseCoaching og mentoring – fastholdelse i uddannelse - empowermentForældresamarbejde – samtaler og vejledning om konkrete unge og oplysende møder omfremtidsmuligheder med erhvervsuddannelse mv.Samarbejde med UU, uddannelsesinstitutioner, sagsbehandlere og vejledereHjælp til at finde lære- eller elevpladser og kontakt til virksomhederHjælp til at finde fritidsjob, studiejob eller fast arbejdeKurser og coaching i arbejdsmarkedskendskab og konsekvenser af livsstil og attitudeØge kendskab til de sociale koder på uddannelsen og på en arbejdspladsUng til ung vejledning ud fra emner, de unge vælger
4. Forventede resultater og merværdi for DKVi forventer, at 150 unge vil være tilknyttet projektet som intensive deltagere med en fast coach, ogat 70 % af dem vil blive fastholdt i uddannelse, 10 % i job, mens 150 vil deltage i workshop eller an-dre uddannelses- eller jobrettede aktiviteter. Vi bidrager desuden med en viden om metoder, pro-cesser og aktiviteter, som bygger på praksis, og som vil være af stor værdi for UU, skoler og Ud-dannelsesinstitutioner mv.
2
Resumé af 3 satspuljeansøgninger 30.8.2013Resumé af Shaqo Repatriering til Somalia
– Hjem til Job og Udvikling
1. BaggrundForskellige projekter og initiativer støtter flygtninge, der drømmer om at vende tilbage, men udviklin-gen i Danmark og Somalia nødvendiggør en særlig indsats for at sikre, at de repatrierede får fuldtudbytte af de muligheder, den økonomiske vækst skaber, og undgår de farer, der stadig hersker i etustabilt samfund med radikale elementer som Al Shabaab og Hizbul Islam.Det er kendt blandt herboende somaliere, at dygtige somaliere fra hele verden har fået nøglepositi-oner i regering og erhvervsliv, og der lyder gentagne opfordringer fra de somaliske politikere til di-asporaen om at stille sine kompetencer til rådighed for genopbygningen af landet.I andre lande har man opnået gode resultater ved at give somaliske flygtninge mulighed for at bo ogarbejde nogle måneder i Somalia, inden de beslutter, om de vil repatriere. Vi vil inddrage denneprocesviden og vores egne erfaringer i arbejdet for at hjælpe repatrierede somaliere til et liv med jobog netværk.
2. MålgruppeVores primære målgruppe er somaliske flygtninge i Østjylland, der overvejer repatriering. Desudenarbejder vi med en sekundær målgruppe af beslutningstagere, myndigheder, erhvervspartnere, or-ganisationer og mennesker med et stort netværk i Danmark og Somalia, som ser en gensidig fordeli at støtte repatriering af dygtige somaliere som et led i genopbygningen af landet.
3. Formål og indholdVi ønsker i tæt samarbejde med Somali Community in Denmark at gennemføre et projekt, som medafsæt i det somaliske samfund i Danmark og dets netværk og kompetencer arbejder for at fremmefrivillig repatriering af dygtige somaliske flygtninge og dermed samtidig støtter en positiv udvikling iPuntland, en region i Somalia med relativt fredelige og sikre rammer og med spirende industri ogerhvervsliv.Projektdeltagerne vil gennem oplysningsarbejde, visitation og individuelle deltagerforløb få mulighedfor undersøgelsesrejser eller arbejdsophold i Puntland, kompetencegivende kurser, individuel coa-ching og støtte til at opbygge et netværk af kontakter til myndigheder, erhvervsliv, uddannelsesste-der og civilsamfund allerede inden hjemrejsen. Samtidig vil vi udvide og konkretisere kontakterne tilnetværket i Danmark og Puntland med henblik på at skabe nye samarbejdsmuligheder til gavn fordeltagerne, for udviklingen i Puntland og for den somaliske diaspora.
4. Forventede resultater og merværdi for DKPå kort sigt: projektdeltagerne får støtte til at tage beslutningen for og imod repatriering på et oplystgrundlag, og de får mulighed for at opleve hverdagen i Puntland forinden. Samarbejdspartnere iDanmark og Puntland kommer i kontakt, og beslutningstagerne får adgang til opdateret viden omressourcer, behov og prioriteter blandt de tilbagevendte og diasporaen.På mellemlangt sigt: de repatrierede bliver bedre integreret og indgår i stærke netværk med job-,uddannelses- og investeringsmuligheder. De repatrierede og diasporaen bidrager til at udvikle er-hvervsliv, uddannelser og den offentlige sektor in Puntland, og i takt med udviklingen bliver regio-nen mere attraktiv for danske investorer og handelspartnere.På langt sigt: udviklingen i Puntland og samarbejdet gør repatriering til et attraktivt tilbud for somali-ere i Danmark med gode karrieremuligheder og et stærk modtagelsesnetværk. De somaliske for-eninger formidler information og samarbejdsmuligheder mellem danske og somaliske erhvervspart-nere.
3