Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 42
Offentligt
1298167_0001.png
1298167_0002.png
Social-, børne- og integrationsminister Annette VilhelmsenSocial-, Børne- og IntegrationsministerietHolmens Kanal 221060 København K.[email protected]
Bredgade 25, opg. F, 4.sal1260 København K
Tlf. 4185 1100
8. november 2013
www.udsatte.dkE-mail: [email protected]J.nr. 2013-31
Kære Annette VilhelmsenRådet for Socialt Udsatte har på sit seneste møde drøftet anbefalingsrappor-ten fra Udvalget for socialøkonomiske virksomheder. Rådet deler udvalgetsvurdering af, at det er vigtigt at udvikle området, så det potentiale, som soci-aløkonomiske virksomheder rummer, udfoldes bedre. Socialøkonomiskevirksomheder kan være til gavn for socialt udsatte mennesker, som med be-skæftigelse på vilkår afpasset det enkelte menneske kan få et mere værdigtliv.I udvalgsrapporten er der særligt fire af anbefalingerne, som Rådet vurderer,er vigtige for at udvikle sektoren.

Ny lovgivning og administrativ praksis

Det er vigtigt, at der kommer klare juridiske rammer om socialøkonomiskevirksomheder i form af en lov om registrerede socialøkonomiske virksomhe-der.

Råd for Socialøkonomiske Virksomheder

Et Råd for Socialøkonomiske Virksomheder som kan følge udviklingen tæt,og løbende komme med anbefalinger til regeringen, kan være med til at dri-ve udviklingen fremad.Rådet for Socialt Udsatte finder det vigtigt, at også socialt udsattes stemmeer med i et nyt Råd for Socialøkonomiske Virksomheder. Den stemme kanflere forskellige organisationer formidle. Rådet for Socialt Udsatte stiller sigogså til rådighed, hvis det er den bedste løsning.

Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder

Endelig er udvalgets forslag om et vækstcenter for socialøkonomiske virk-somheder centralt. Der er brug for en enhed, der har let adgang til at gå påtværs af ministerier for at identificere barrierer for udvikling af socialøko-nomiske virksomheder og finde løsningsmuligheder.

Arbejdsgruppe om vilkår for ansættelse af socialt udsatte

Udvalget anbefaler nedsættelse af en arbejdsgruppe til at undersøge vilkåre-ne for ansættelse af socialt udsatte, herunder samspillet mellem reglerne foraftrapning af sociale ydelser og indtægter fra arbejde i socialøkonomiske
2virksomheder. De høje sammensatte marginalprocenter er en barriere forsocialt udsatte i forhold til lønindtægter fra arbejde i socialøkonomiske virk-somheder. Udvalget foreslår, at det nye Råd for Socialøkonomiske Virksom-heder sammen med arbejdsmarkedets parter og Rådet for Socialt Udsatteetablerer en arbejdsgruppe – den deltager Rådet for socialt udsatte naturlig-vis gerne i.Der ligger et stort udviklingsarbejde i at udvikle sektoren. Der skal bådeændringer i lovgivning, mere viden og mange investeringer i sektoren, førden socialøkonomiske sektor bliver et tilbud til mange socialt udsatte. Rådetfor Socialt Udsatte vil gerne bidrage til dette.
Med venlig hilsen
Jann Sjursen
Cc Folketingets Socialudvalg, Folketingets Beskæftigelsesudvalg og Folke-tingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg