Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 3
Offentligt
1287034_0001.png
1287034_0002.png
1287034_0003.png
1287034_0004.png
1287034_0005.png
1287034_0006.png
1287034_0007.png
1287034_0008.png
1287034_0009.png
1287034_0010.png
1287034_0011.png
1287034_0012.png
1287034_0013.png
1287034_0014.png
1287034_0015.png
1287034_0016.png
1287034_0017.png
1287034_0018.png
1287034_0019.png
1287034_0020.png
Handicappolitiskhandlingsplan 2013– kort fortaltEt samfundfor alle
Oktober 2013
Et samfundfor alleMed den handicappolitiske handlingsplan ’Et samfund for alle’ præsentererregeringen sine visioner for handicapområdet og lægger sporene for arbejdetpå det handicappolitiske område de næste mange år.Denne pjece giver en kort opsummering af handlingsplanens hovedbudskaber.Pjecen er bygget op efter samme systematik som selve handlingsplanen.I første kapitel præsenterer regeringen tre overordnede visioner, som skal under-støtte øget inklusion og sætte retningen for de kommende års handicappolitik.I de følgende kapitler præsenteres målsætninger og initiativer for seks konkreteindsatsområder, der vil være særligt fokus på i de kommende år:• Medborgerskab og deltagelse• Uddannelse• Beskæftigelse• Sammenhæng og kvalitet• Innovative løsninger, ny teknologi og øget tilgængelighed• Mere viden og bedre effekt.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
3
Regeringen ønsker et samfund,hvor børn, unge og voksne medhandicap har samme mulighederfor at udnytte deres potentiale ogsamme ansvar for eget liv som alleandre samfundsborgere.
VISIONERFOR DANSKHANDICAPPOLITIK4Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
Regeringen vil arbejde for et mangfoldigt og lige-værdigt samfund, hvor mennesker med handicaphar samme muligheder for at udnytte derespotentiale og samme ansvar for eget liv somalle andre.Helt centralt står målsætningen om at skabeøget inklusion i samfundet. Det handler om at
kunne deltage og høre til og om at yde sit bidragtil fællesskabet – uanset hvem man er.Regeringen har fastlagt tre overordnede visioner,som skal fremme målsætningen om øget inklu-sion og sætte rammerne for handicappolitikken,herunder arbejdet med implementeringen afFN’s handicapkonvention i de kommende år:
VISION 1ET SAMFUND MED RESPEKT FOR FORSKELLIGHED, HVOR ALLEMENNESKER INDGÅR LIGEVÆRDIGT SOM MEDBORGEREI SAMFUNDETS MANGE FÆLLESSKABER.
VISION 2ET SAMFUND, SOM UNDERSTØTTER MENNESKER MED HANDICAP IAT OPNÅ ØGET SELVBESTEMMELSE OG ANSVAR FOR EGET LIV.
VISION 3ET SAMFUND, HVOR DER ER FOKUS PÅ DET ENKELTE MENNESKESRESSOURCER, OG HVOR MENNESKER MED HANDICAP STØTTESI AT REALISERE OG BIDRAGE MED DERES FULDE POTENTIALE.
Desuden vil regeringen i Folketingssamlingen 2013-14 fremsætte forslag for Folketinget om at tiltrædetillægsprotokollen til FN’s handicapkonvention.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
5
Mødet mellem mennesker medog uden handicap skal væreligeværdigt, fordomsfrit oginkluderende.
MEDBORGERSKABOG DELTAGELSE6Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
Medborgerskab og ligeværdig deltagelse i sam-fundslivet er en af nøglerne til ligeværdig inklusion.Derfor vil regeringen arbejde for, at mødet mellemmennesker sker med afsæt i åbenhed og respektfor forskellighed, samt sætte fornyet fokus påbekæmpelse af diskrimination.
Regeringen vil understøtte samarbejdet mellemcivilsamfundets aktører for at fremme mangfoldig-hed i samfundets fællesskaber.Og regeringen vil forbedre rammerne for, at allemennesker på lige fod kan deltage i kulturlivetog bidrage aktivt til demokratiet.
Initiativer, som skal styrkemedborgerskab og deltagelse:Flyt holdninger og gør op med fordomme:Derudarbejdes en strategi for holdningsændringerift. til mennesker med handicap.Bekæmpelse af diskrimination på handicap-området:Regeringens nyoprettede antidiskri-minationsenhed får mandat til også at arbejdemed diskrimination mod mennesker medhandicap.Partnerskaber med civilsamfundet på sund-hedsområdet:Der indgås partnerskaber medfrivillige foreninger, private aktører og erhvervs-livet, som skal understøtte de nationale mål fordanskernes sundhedstilstand de næste 10 år.Nye alliancer i civilsamfundet:Regeringen ned-sætter en tænketank med Danske Handicap-organisationer i spidsen, som skal udformeen strategi for nye alliancer mellem handicap-organisationerne og det øvrige civilsamfund.Frivillig faglighed:Den frivillige indsats på handi-capområdet kvalificeres via øget brug af frivilligessærlige kompetencer.Lettere adgang til kulturtilbud:Tilgængelig-hedsmærkning af kulturinstitutioner, styrkelseaf museernes formidling og forsøg med synstolk-ning/tekstning af nye danske film i visse biografer.Mestringskurser for mennesker med udvik-lingshæmning:Der udbydes mestringskursertil mennesker med udviklingshæmning, somruster deltagerne til at deltage i samfundslivetog få større bevidsthed om egne rettighederog pligter.Styrkelse af de kommunal handicapråd:Dergennemføres undervisnings- og netværks-aktiviteter, som skal kvalificere og inspireremedlemmerne af de kommunale handicapråd.Deltagelse i beboerdemokratiet:Der gennem-føres en undersøgelse af mulige barrierer for,at mennesker med handicap kan deltage ibeboerdemokratiet i almene boliger.Nemmere adgang til valghandlinger:Et lovfor-slag, som giver vælgere med varigt eller midler-tidigt nedsat funktionsevne mulighed for at afgivederes stemme på et andet afstemningssted, hvisændringen er begrundet i den nedsatte funktions-evne, samt igangsættelse af et langsigtet arbejdefor at sikre, at flere vælgere med handicap kanstemme uden hjælp fra andre.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
7
Skolen er et markant omdrejningspunkt i børnsudvikling og forberedelse til at være en del af etmangfoldigt samfund. Derfor skal folkeskolenindrettes, så der er plads til alle børn i skolensfællesskab, og så den udfordrer alle elever, såde bliver så dygtige, de kan.Regeringen supplerer derfor de mange igang-værende inklusionstiltag i folkeskolen med ind-satser for tidligt at identificere særlige problemerog sætte ind med målrettet støtte til børn medlæse-, regne- og skrivevanskeligheder.
Også børn, som ikke kan være en del af denalmindelige undervisning, skal udfordres til atyde deres bedste og støttes i at gennemføre enuddannelse. Derfor igangsætter regeringen enrække initiativer målrettet kvalitet i special-undervisningen.Endelig ønsker regeringen at skabe gode mulig-heder for, at alle kan opkvalificere og omskolesig, så de har de kompetencer, der er brug for,ved at sætte fokus på eventuelle særlige udfor-dringer for unge og voksne med handicap påvoksen- og efteruddannelsesområdet.
Initiativer, som skal understøttemålsætningen om lige mulighederi uddannelsessystemet:Fokus på børn med særlige undervisningsbehov:Der gennemføres tre initiativer, som skal sikrekvaliteten af undervisningen: Kvalitetsindikatorerfor undervisningen på specialskoler, et ph.d.-projekt om samarbejdet mellem specialtilbud ogfolkeskoler samt et projekt om undervisningenpå interne skoler.Tidlig identifikation af læse-, regne- og skrive-vanskeligheder:Der udformes et tværgåendescreeningsredskab for sprogforståelse, en ord-blindetest på tværs af uddannelser og en testaf regnevanskeligheder.Gennemgang af eksisterende støtteordninger:Med en målsætning om bedre inklusion af ud-dannelsessøgende med handicap nedsættes enarbejdsgruppe, der i dialog med aktører på om-rådet skal gennemgå de eksisterende støtteord-ninger med henblik på at indrette ordningernepå den mest hensigtsmæssige måde.Tekster til alle:Der gennemføres en analyse afuddannelsesinstitutionernes brug af forskelligetekstformater på fx undervisningsportaler ogbiblioteksløsninger. Der udarbejdes også bruger-venlige vejledninger i valg af formater, der eregnede til elever og studerende med ordblinde-og synsvanskeligheder.Særlige gymnasiale forløb med elever medAspergers syndrom:Muligheden for etableringaf særklasser i gymnasiet eller HF for elevermed Aspergers syndrom gøres permanent.Analyse af voksen- og efteruddannelsesområdet:Der gennemføres en kortlægning af VEU-om-rådets udfordringer i forhold til inklusion afmennesker med handicap. På baggrund herafudarbejdes forslag til udvikling af området.
8
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
UDDANNELSE
Mennesker med handicapskal have mulighed for atuddanne sig på lige fod medandre borgere.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
9
Flere mennesker medhandicap skal realiserederes potentiale gennemet aktivt arbejdsliv.
BESKÆFTIGELSE10Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
Et aktivt arbejdsliv er med til at understøtteinklusion, ligeværd og selvbestemmelse for allemennesker. Samtidig er et mangfoldigt og rumme-ligt arbejdsmarked med til at skabe ligeværdigefællesskaber mellem mennesker og understøtterespekt for forskellighed og ligebehandling isamfundet.For mennesker med handicap vil beskæftigelseofte være en vigtig vej til at deltage i og bidragetil samfundslivet på lige fod med andre. Detgælder også mennesker, hvis arbejdsevne af
den ene eller den anden grund er begrænset,for selv en begrænset arbejdsevne er af storværdi, både for samfundet og for den enkelte.Derfor ønsker regeringen at øge arbejdsmarkeds-tilknytningen for mennesker med handicap.Denne målsætning understøttes af regeringensstore reformer af beskæftigelsesområdet. Detstore arbejde med at udrulle reformerne harsom et af flere vigtige mål at bringe flere men-nesker med handicap væk fra passiv forsørgelseog ind i beskæftigelse.
Initiativer, som skal understøttemålsætningen om, at flere menneskermed handicap får et aktivt arbejdsliv:Rehabiliteringsteams:Som en del af reformenom fleksjob og førtidspension oprettes kommu-nale rehabiliteringsteams, der skal sikre en bedrekoordinering af den kommunale indsats, så denenkelte borger får en helhedsorienteret indsats,og de samlede ressourcer anvendes bedst muligt.Flere i fleksjob:Med reformen om fleksjob ogførtidspension igangsættes en række initiativer,der skal medvirke til at skabe 13.500 nye fleks-job frem mod 2016. Eksempelvis er der igangsatforsøg med fleksjobbonus til virksomheder, somansætter en person i fleksjob i 10 timer ellerfærre om ugen.Stærkere arbejdsmarkedstilknytning formennesker med handicap:Der er afsat pulje-midler til at understøtte arbejdsmarkedstil-knytning til personer med handicap, blandtandet til at udvikle og afprøve metoder, der skalhjælpe personer med læse- og skrivevanskelig-heder i beskæftigelse.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
11
MERE VIDEN OGBEDRE EFFEKT
Støtte til mennesker med handicap skaltage afsæt i det enkelte menneskesressourcer og understøtte den enkeltei at realisere sit fulde potentiale.
12
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
For mange mennesker med handicap er deten forudsætning for inklusion, ligeværd og øgetselvbestemmelse, at der gives den rigtige støttepå det rigtige tidspunkt.Det sikres bedst ved at basere indsatserne påkonkret viden og ved at udbrede metoder meddokumenteret effekt – ikke mindst for at fastholdeog styrke kompetencer, selvhjulpenhed og uaf-hængighed.
Derfor vil regeringen via systematisk dataind-samling følge udviklingen på udvalgte centraleindikatorer på handicapområdet.Regeringen vil arbejde for, at indsatserne haret klart mål om at støtte den enkeltes mestring,aktive deltagelse og progressive udvikling.Og regeringen vil arbejde for, at indsatsernegives med afsæt i aktuelt bedste viden, og atdenne viden løbende udbygges og opdateres.
Initiativer, som skalstyrke viden og effekt:Mangfoldighedsbarometer:Der oprettes et ba-rometer, som skal måle udvikling i uddannelse,beskæftigelse og medborgerskab.Mestringsstøtte til familier med børn med handi-cap:Der igangsættes et ambitiøst projekt, somskal ruste familierne til at mestre dagligdagenog skabe en god hverdag for hele familien.Nye støtteformer for uddannelsessøgende medpsykiske vanskeligheder:Der iværksættes entredelt indsats for at afdække, hvilke metoderder bedst kan støtte uddannelsessøgende medpsykiske vanskeligheder i at gennemføre enuddannelse.Pilotprojekt om indsatser i botilbud for udvik-lingshæmmede:Afprøvning af udvalgte evidens-baserede metoder og indsatser, som støtterbeboerne i deres rehabiliteringsproces.Strategi for viden om sociale metoder på handi-capområdet:Der gennemføres en kortlægningaf viden om effekten af sociale indsatser påhandicapområdet, og der igangsættes et arbejdefor at udbrede virksomme metoder og lukkevidenshuller på området.Systematisering af viden på beskæftigelses-området:Der skabes et samlet overblik overforsknings- og projektresultater vedrørendehandicap og beskæftigelse.Overgang til ungdomsuddannelser blandt elevermed ikke-kognitive handicap:Der gennemføresen undersøgelse af uddannelsesmønstre hoselever med ikke-kognitive handicap.Overvågning af udvikling i beskæftigelses-og uddannelsesniveauet:Der gennemføres enopfølgning på undersøgelsen ”Handicap ogBeskæftigelse”, som også vil belyse spørgsmåletom uddannelses betydning for tilknytning tilarbejdsmarkedet.Viden om sundhedstilstanden for menneskermed handicap:Det afdækkes, hvordan eksiste-rende data kan anvendes til at sætte fokus påsundhedstilstanden blandt mennesker medhandicap.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
13
Dansk handicappolitik bygger på et princip omsektoransvarlighed. Alle offentlige myndighederhar et ansvar for, at deres tilbud er tilgængeligefor mennesker med handicap, og for at indtænkehandicappolitiske aspekter i udviklingen på derespektive områder.Regeringen ønsker en udvikling, hvor indsatsenoverfor den enkelte borger er helhedsorienteret,inddragende og målrettet, og hvor der løbendefokuseres på, om tingene kan gøres enklere, ogpå borgerens oplevelse af mødet med det offent-lige.
Derfor vil regeringen arbejde for at forenkle reg-lerne på det sociale område, styrke koordinationmellem de forskellige ministerier og søge nyeløsninger på tværgående problemstillinger.Regeringen vil samarbejde med blandt andreKL og handicaporganisationerne om at forbedreborgerens møde med det offentlige.Og regeringen vil igangsætte nye initiativer, derskal sikre, at børn, unge og voksne med sværehandicap også fremover kan få en specialiseretindsats af høj kvalitet
Initiativer, som skal styrkesammenhæng og kvalitet:Ny servicelov med øget fokus på udvikling forden enkelte:Servicelovens voksenbestemmelserforenkles, så den sociale indsats bliver merehelheds- og resultatorienteret.Styrket tværministerielt samarbejde:Et nytkommissorium for Det TværministerielleEmbedsmandsudvalg om Handicapspørgsmålskal styrke samarbejde og koordinering mellemministerierne.Taskforce på handicapområdet:Der oprettes entaskforce, som skal bidrage til at øge kvaliteteni kommunernes indsats og sagsbehandling påhandicapområdet.Sammenhængende hjælpemiddelhåndtering:Der nedsættes en tværministeriel arbejdsgruppe,som skal afdække mulige veje til bedre sam-arbejde og forenkling af hjælpemiddelområdet.Smidige overgange mellem uddannelser:Vedovergang til ungdomsuddannelse indføresfremrykket screening for ordblindhed og bedrerammer for videregivelse af oplysninger.Partnerskabsaftale på handicapområdet:KLog Social-, Børne- og Integrationsministerietigangsætter et samarbejde om at forbedremødet mellem mennesker med handicap ogdet offentlige system.Ny national koordinationsstruktur:Der oprettesen national koordinationsstruktur, som giverstaten en ny rolle i forhold til at sikre og videre-udvikle den højt specialiserede indsats på detsociale område.Øget faglighed i genoptrænings- og rehabilite-ringsindsatsen:Der igangsættes konkrete,sundhedsfaglige initiativer, der skal styrke gen-optrænings- og rehabiliteringsindsatsen over-for borgere med omfattende og komplekse behov.
14
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
Mennesker med handicap skalopleve en offentlig indsats,som er sammenhængende ogaf høj kvalitet.
SAMMENHÆNGOG KVALITETHandicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt15
Digitalisering,velfærdsteknologi og øgettilgængelighed skal øgeborgernes selvstændighedog livskvalitet.
INNOVATIVELØSNINGER,NY TEKNOLOGIOG ØGETTILGÆNGELIGHED16Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
Nye teknologiske løsninger og bedre fysisk til-gængelighed kan gøre mennesker med handicapmindre afhængige af hjælp fra andre og giveden enkelte et mere selvstændigt og aktivt liv.Samtidig kan brug af innovative løsninger bidragetil, at ressourcerne i den offentlige sektor anven-des der, hvor de har størst effekt.Derfor vil regeringen sætte en ambitiøs retningfor anvendelsen af ny teknologi og innovativeløsninger.
Regeringen vil arbejde for, at nye digitale løsningerbliver tilgængelige for mennesker med handicap,så den digitale omstilling understøtter ligebehand-ling og uafhængighed på handicapområdet.Og regeringen vil arbejde for at forbedre denfysiske tilgængelighed i bygninger, boliger, nærebyrum og i den offentlige transport.
Initiativer, som skal styrkeinnovation og tilgængelighed:Fællesoffentlig strategi for digital velfærd:Denfællesoffentlige strategi for digital velfærd sæt-ter retning for udbredelsen og anvendelsen afdigitale og velfærdsteknologiske løsninger.Bedre udnyttelse af teknologi på handicapom-rådet:Der nedsættes et forum, som skal arbejdefor en bedre udnyttelse af velfærdsteknologi påhandicapområdet.Klart fokus på it-tilgængelighed:Obligatoriske,digitale offentlige løsninger gøres fuldt tilgænge-lige, der igangsættes et arbejde for at hjælpemennesker med handicap med at anvende of-fentlige digitale muligheder, og der sættes indfor at fremme it-tilgængelighed som fagområdepå relevante uddannelser.Øget tilgængelighed til almene boliger:Rege-ringen vil arbejde for, at en afsat pulje underLandsbyggefonden til at øge tilgængelighedeni almene boliger gradvis forøges fra 200 til 300mio. kr. i perioden 2016-2020.Bedre bolignære byrum:Der gennemføres enundersøgelse af kommunernes arbejde meduniverselt design i bolignære byrum.Nem adgang til viden om tilgængelighed:Detundersøges, hvordan tilgængelighedsniveauetkan registreres for på sigt at gøre det nemmerefor mennesker med handicap at orientere sigom tilgængeligheden i det bolignære byrum.Øget fokus på bygningsreglementets tilgænge-lighedskrav:Der gennemføres en analyse af degældende regler i bygningsreglementet samten styrket informations-, vejlednings- og råd-givningsindsats, som skal oplyse om reglernesamt indsamle og udbrede viden om innovativetilgængelighedsløsninger.Tog, infrastruktur, metro og letbaner med god til-gængelighed:Der sættes fokus på tilgængelighedpå de nye letbaner og metroen, og tilgængelighedindtænkes, når midlerne i Togfonden.DK realiseres.
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
17
Handicappolitisk handlingsplan 2013Et samfund for alle – kort fortalt2012/13:42Denne publikation er et bilag til publikationen Handicappolitisk handleplan 2013Udgivet i oktober 2013 afSocial-, Børne- og IntegrationsministerietHolmens Kanal 221060 København KTlf.: 33 92 93 00ISBN978-87-92985-64-4Elektronisk publikation978-87-92985-65-1DesignOmslag: e-Types & IndiaIndhold: mouret/coFotosSocial-, Børne- og Integrationsministeriet og Getty ImagesTrykRosendahls-Schultz Grafisk A/SOplag300 stk.Publikationen kan hentes på www.sm.dk.Trykte eksemplarer kan bestilles ved at skrive til [email protected].
18
Handicappolitisk handlingsplan 2013 – kort fortalt
Handicappolitisk handlingsplan 2013 - kort fortaltEt samfund for alle