Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 200
Offentligt
1362765_0001.png
1362765_0002.png
23-04-2014:PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
FOREBYGGENDE INDSATSER KAN HJÆLPE KRISERAMTEPAR

Skilsmissetruede par kan have gavn af kurser og forløb, der hjælper dem

til at tale bedre sammen, håndtere stress, afstemme forventninger og

løse konflikter konstruktivt.

SFI har for Egmont Fonden gennemgået en række studier af såkaldtprogrambaserede interventioner for par, hvis forhold er under pres eller i fare forat gå i stykker.
Formålet med de 13 forskellige programmer er at give parrene værktøjer til athåndtere deres problemer og forebygge, at de går fra hinanden. Det sker typiskgennem et forløb med kurser, samtaler og terapi. De fleste af programmernestammer fra USA, og det samme gør studierne af deres effekt.

Tre af 13 programmer hjælper parrene

Gennemgangen af indsatserne viser, at 3 af de 13 programmer har en positivvirkning på parrenes samliv. De tre programmer arbejder særligt med, hvordanparret taler sammen, hvilke forventninger og forestillinger de har om deresforhold, og hvordan de håndterer indbyrdes konflikter.
Den amerikanske indsats Prevention Relationship Enhancement Program (PREP)er det mest veldokumenterede af programmerne. Flere internationale studierviser, at det har haft en gavnlig effekt for de par, der deltog – par, der havde vidtforskellige baggrunde og problemer.

Behov for mere forskning

PREP er også det eneste af de 13 programmer, der er undersøgt i en dansksammenhæng. Her havde det ingen effekt, men det skyldes sandsynligvis, atforløbet her kun rettede sig mod par, der ventede eller fik deres første barn -
ikke et optimalt tidspunkt for at arbejde med parforholdet, viser studiet.
Det danske studie er det eneste af i alt 42 studier af programmerne. Det tyderpå, at der er behov for mere forskning i, hvordan skilsmisseforebyggendeindsatser for par virker i en dansk sammenhæng.

Yderligere oplysninger:

Afdelingsleder Anne-DortheHestbæk, tlf. 33 48 08 94 eller kommunikationschef UllaHaahr, tlf. 25 37 36 51.

Udgivelse:

Lisbeth Trille G. Loft:Parinterventioner ogsamlivsbrud. En systematisk forskningsoversigt.SFI – DetNationale Forskningscenter for Velfærd, 14:02

Udgivelsesdato:

23. april 2014

Omfang/pris:

80 sider / Netpublikation.Læs resumé »Læs mere, download rapport »