Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 196
Offentligt
1360878_0001.png
1360878_0002.png
1360878_0003.png
1360878_0004.png
1360878_0005.png
1360878_0006.png
1360878_0007.png
1360878_0008.png
1360878_0009.png
1360878_0010.png
1360878_0011.png
Fælles fynsk praksisvedr. tillægsydelser til plejefamilier
ForordForanlediget af initiativ fra Odense kommune har der i etsamarbejde mellem de fleste fynske kommuner været arbejdethen imod et forslag til en fælles fynsk praksis vedr. tillægs-ydelser til plejefamilier.Forslaget er udarbejdet i en proces, hvor den enkelte kommu-nes standarder og praksis omkring tillægsydelser er afdækket.Med udgangspunkt i disse og i fælles drøftelser og høringer påleder- og medarbejderplan er der blandt de deltagende kommu-ner udarbejdet en fælles praksis omkring tillægsydelser.Alle fynske kommuner har været inviteret til deltagelse i pro-cessen.Følgende kommuner har deltaget:Odense kommuneKerteminde kommuneNyborg kommuneNordfyns kommuneAssens kommuneSvendborg kommuneÆrø kommuneLangeland kommuneMiddelfart KommuneFor at sikre, at den fælles praksis løbende vurderes og evalue-res tager Odense kommune i marts 2013 initiativ til et fællesfynsk opfølgningsmøde.

Barnepige

Udgifter til barnepige afholdes af plejefamilien, idet udgiften erindeholdt i kost- og logibeløbet. I særlige tilfælde kan kommu-nen dog bevilge midler til aflønning af barnepige, hvis det vur-deres, at barnepige er et formålstjenligt alternativ til en aflast-ningsfamilie, og såfremt det er forudbestemt i handleplanen.Kommunen skal indhente børneattest på barnepigen.

Beklædning og fodtøj

Beklædning dækkes efter gældende takster.I helt særlige tilfælde hvor forældrene havde fået støtte efter SL§ 41, stk. 3, såfremt barnet boede hjemme, kan kommunen ydeekstra hjælp til beklædning efter forudgående ansøgning fraplejefamilien. Det kan fx ske i tilfælde, hvor et handicappetbarn slider særligt meget på tøjet, merudgifter til specialfodtøjefter lægelig anbefaling og lign.

Briller og kontaktlinser

Udgifter til briller/kontaktlinser dækkes af kommunen efter af-tale med sagsbehandler.Den enkelte kommune fastsætter selv udgiftsniveauet.

Computer, printer, internet, mv.

Opsparingsbeløb til computer er indeholdt i plejefamiliens om-kostningsbeløb.Såfremt barnet ikke har været anbragt i familieplejen i 2 år,hvormed der ikke har været tid til opsparing, yder kommunenomkring barnets 10-års alder et tilskud på max. 4.000 kr. til an-skaffelse af computer. Computeren følger barnet. Der gives kunét tilskud pr. barn. Såfremt det er barnets skole, der forlanger,at barnet har en computer til rådighed, er det skolen, der må af-holde udgiften hertil.

Cykel

Udgifter til cykel er som udgangspunktet indeholdt i plejefami-liens omkostningsbeløb.I særlige situationer som fx hvis det fremgår af handleplanen,kan indkøb af cykel indgå som en del af indskrivningsbeløbet.I helt særlige situationer, kan kommunen efter ansøgning yde ettilskud på op til 2.000 kr. til en cykel.

Daginstitution / privat skole

Plejefamiliens udgift til forældrebetaling til daginstitution dæk-kes af kommunen når det er besluttet og indskrevet i handlepla-nen. Bemærk at den kommunale andel af daginstitutionsplad-sen betales via pladsanvisningen.Plejefamiliens udgift til forældrebetaling til privat skole, dæk-kes af kommunen såfremt det er forudbestemt i handleplanen.

Efterskole

Hvis kommunen afholder udgiften til et plejebarns efterskole-ophold, skal kontrakten genforhandles mhp nedsættelse af antalvederlag.Hvis barnet/den unge fortsat er i plejefamilien under efterskole-opholdet, betaler plejefamilien selv for efterskoleopholdet, modat plejefamilien ikke sættes ned i antal vederlag som følge af atden unge tager på efterskole.

Etablering/indskrivningsbeløb

Plejefamilien stiller et almindeligt møbleret værelse til rådig-hed.Der foretages en konkret vurdering af barnets eventuelle behovfor yderligere indbo/udstyr.Indskrivningsbeløbets maksimum fremgår af de vejledende sat-ser fra KL. Plejefamilien skal kunne fremlægge dokumentationfor, hvad indskrivningsbeløbet er brugt til.

Ferier, pas og vaccination

Det anbefales at plejefamilien altid afholder ferie med plejebar-net, med mindre der er tale om helt særlige omstændigheder.Dette ud fra en betragtning om, at det sjældent er hensigtsmæs-sigt for plejebarnet ikke at deltage i en ferie på lige fod med deandre familiemedlemmer.Kommunen yder et tilskud på maks. 4.500 kr. årligt til pleje-barnets andel af ferierejsen. Indeholdt i beløbet på 4.500 kr. erogså eventuelle udgifter til pas og vaccinationer.Hvis plejefamilien ikke tager på ferie med plejebarnet, skalkommunen orienteres, og der udbetales ikke tilskud til ferie.

Fritidsaktiviteter og udstyr

Udgifter til første fritidsaktivitet er indeholdt i plejefamiliensomkostningsbeløb.Udgifter, dvs. kontingent og nødvendigt udstyr, til anden ogyderligere fritidsaktiviteter, dækkes af kommunen, såfremt deter besluttet i handleplanen.

Gaver

Kommunen udbetaler automatisk et beløb til gaver pr. år(jf. de gældende takster fra KL) til fødselsdag og jul.

Konfirmation

Der kan udbetales midler til beklædning jf. gældende taksterfra KL.Kommunen yder et tilskud på op til 250 kr. pr. kuvert til maks.25 kuverter til konfirmationsfest.Tilskuddet skal betragtes som en økonomisk ramme, inden forhvilken man selv bestemmer de nærmere omstændigheder forkonfirmationsfesten.Der ydes tilskud til gaver i overensstemmelse med den aktuellesats.

Kostbeløb, kostpenge, weekend og ferier

Beløbet til kost og logi dækker udgiften til barnets fulde forsør-gelse, alle daglige fornødenheder og alle sociale aktiviteter.Der trækkes et beløb pr. døgn (jf. de gældende takster fra KL)ved barnets fravær fra plejefamiliens hjem pga. ferie, såfremtopholdet væk fra plejefamilien er over 72 timer (3 døgn), idetdet så er barnets biologiske forældre, der får udbetalt beløbet.

Kursus til plejeforældre, supervision

Plejefamilien har ret til deltagelse i minimum to undervisnings-dage årligt, og har pligt til at deltage.Plejefamilien tilbydes supervision i overensstemmelse med ple-jeopgavens omfang.Plejefamilien har desuden pligt til at deltage i supervision og detilbud, kommunen giver i forbindelse med opkvalificering.

Lejrskole

Månedlig opsparing er indeholdt i omkostningsbeløbet.Anbringes barnet midt i en klasses/skoles opsparingsperiode(fx midt i skoleåret i en 5. klasse, som fra skoleårets start harsparet op til en lejrskoletur), kan det ikke opsparede beløb, dvs.differencen, søges dækket.Medicinudgifter af ’almindelig’ størrelse er indeholdt i omkost-ningsbeløbet.

Medicinudgifter og lign. i forbindelse med varig lidelse

Ekstraordinære store medicinudgifter dækkes efter aftale medsagsbehandler. Ekstraordinære store medicinudgifter, er udgif-ter, som forældrene ville have fået tilskud til i forhold til mer-udgifter jvf. § 41, stk. 3 i Serviceloven. Jf. aktuelle satser er be-løbet i 2011 udgifter over 4.248 kr. pr. år.

Særlig behandling

Udgifter til nødvendig særlig behandling (ergoterapi, fysiotera-pi, psykolog og lign.) kan søges dækket. Behandlingen skalvære anbefalet af læge/sygehus, og være forudbestemt i hand-leplan.

Transport / kørsel

Almindelig omsorgsbetinget kørsel er indeholdt i omkostnings-beløbet. Det vil sige kørsel til og fra dagtilbud/skole, lægebe-søg, fritidsaktivitet, legeaftaler, mv.Kørsel til længerevarende behandling, der er forudbestemt ihandleplanen, dækkes efter statens laveste takst.Hvis det er et krav, at plejefamilien henter og bringer barnet tilsamvær med biologisk familie eller hvis plejefamilien er pålagtdeltagelse i kursus, temadage mv., dækkes denne kørsel medstatens laveste sats.
Egne notater________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Udarbejdet november 2012