Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 164
Offentligt
20. marts 2014
Konsekvenser af personalemangel på special- og ældreområdet
FOA har i perioden d. 1.-11. november 2013 foretaget en undersøgelse via forbundets elektroniskemedlemspanel om konsekvenser af personalemangel på special- og ældreområdet. Medlemmerne erblevet spurgt til deres oplevelser over de sidste to år med de serviceydelser, de leverer. Svarprocenteni undersøgelsen var 52. Dette notat bygger på svar fra 642 medlemmer fra Social- og Sundhedssekto-ren og Pædagogisk Sektor, der arbejder på et plejehjem/plejecenter eller på specialområdet.
Hovedkonklusionerne fra undersøgelsen er:
Flere akutte opgaver på samme tid:58 procent har indefor de sidste 2 år måttet sige nej til athjælpe en borger på toilettet på grund af en anden akut opgave.Madning af flere borgere samtidigt:Hvert 3. medlem har indenfor de sidste 2 år måttet madeflere borgere samtdigt, fordi der ikke var personale nok.Tidlig vækning af borgere:Hvert 10. medlem fra er indenfor de sidste 2 år blevet bedt om atvække beboere tidligt om morgenen eller sent om aftenen, fordi der ikke var personale nok.
Resultatet af undersøgelsen fremgår på de næste sider.
KONTAKT
Rapport udarbejdet af:FOA Kampagne og AnalyseInge FrölichTlf. 46 97 24 17
Presse/Fagbladet:
Politisk ansvarlig:
Konsekvenser af personalemangel på special- og ældreområdet
2
Figur 1. Har du indenfor de sidste 2 år været i én eller flere af de følgende situationer? – Dukan sætte flere krydser
Antal svar: 642Anm.: Spørgsmålet er stillet til medlemmer fra Pædagogisk Sektor, der arbejder på specialområdet og til medlemmer fra Social-og Sundhedssektoren, der arbejder på specialområdet eller på et plejehjem/plejecenter.
6 ud af 10 medlemmer har indenfor de sidste 2 år måttet sige nej til at hjælpe en borger på toilettetmed det samme, fordi der var en anden akut opgave, der skulle løses først. 1 ud af 10 medlemmer erblevet bedt om at vække borgere tidligt om morgenen eller natten, fordi der ikke var personale nok.Figur 1 viser også, at en trejdedel af medlemmerne har måttet made flere borgere på samme tid, fordider ikke var personale nok. Hvert fjerde medlem har ikke oplevet sådanne situationer indenfor de sid-ste 2 år, mens hvert tiende medlem ikke ved det, ikke kan huske det eller ikke synes, at det er relevant.5 procent svarer, at de har stået i lignende situationer, og de medlemmer har haft mulighed for atuddybe dette. Samtidig har alle medlemmerne, der har en oplevet en af sitautionerne vist i figur 1, haftmulighed for at uddybe deres svar. Denne mulighed har 72 medlemmer benyttet sig af. Lige underhalvdelen af medlemmernes uddybninger går på, at nedskæringer og underbemanding fører til forrin-get service hos borgerne.
Vi oplever ofte, at det kniber med tiden. Borgerne må vente med at få opfyldt deres behov tilpersonalet har tid. Det er ikke reglen, at der kan tilbydes 1/1-kontakt.Pædagogmedhjælper på specialområdet
Samtidig anfører hvert 5. medlem, at de har oplevet at lade beboere vente ved måltider eller at værenødt til at vække borgere tidligere end ellers som følge af underbemanding.
FOA – Fag og Arbejde
20. marts 2014
Konsekvenser af personalemangel på special- og ældreområdet
3
Generelt må borgerne ofte vente til det bliver den pågældendes tur, da der tit er mange nød-kald og mindre personale om eftermiddagen.Social- og sundhedshjælper på plejehjem/plejecenter
MetodeIndsamlingsperiodeUndersøgelsen er gennemført i perioden d. 1.-11. november 2013.IndsamlingsmetodeData er indsamlet via email-distribution til forbundets medlemspanel Medlemspulsen. Derblev sendt en enkelt påmindelse om deltagelse til medlemmerne. Undersøgelsen indeholdtud over konsekvenser af personalemangel på special- og ældreområdet emnerne ledighed,sundhed, weekendarbejde og rekruttering.
MålgruppenSpørgsmålene, der ligger til grund for indeværende notat, er stillet til erhvervsaktive med-lemmer i medlemspanelet Medlemspulsen i Social- og Sundhedssektoren, som arbejder pået plejehjem/plejecenter, og til medlemmer i Pædagogisk Sektor, der arbejder på specialom-rådet.Medlemspanelet er delvist sammensat af medlemmer, som har meldt sig selv via FOAshjemmeside www.foa.dk, og medlemmer, der er blevet hvervet i forbindelse med andre un-dersøgelser.Antal besvarelser og svarprocentDette notat bygger på besvarelser fra 642 medlemmer. Til hele undersøgelsen blev alle 4.528erhvervsaktive medlemmer i medlemspanelet er inviteret til undersøgelsen. 69 e-mailadresser viste sig at være uvirksomme, hvorfor det reelt inviterede antal medlemmer er4.459 medlemmer. Af disse svarede 2.300 helt eller delvist på undersøgelsen. Dette giver ensvarprocent på 52.
Vægtning af dataDer er vægtet for sektortilhørsforhold.
FOA – Fag og Arbejde
20. marts 2014