Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 124
Offentligt
1329810_0001.png
1329810_0002.png
Folketingets Socialudvalg31. januar 2014Bredgade 25, opg. F, 4.sal1260 København K

Til Folketingets Socialudvalg

Rådet for Socialt Udsatte vil gerne kvittere for, at Folketingets Socialudvalggennemførte høringen om fattigdomsgrænsen den 4. december 2013. Det varen givtig debat om fattigdomsbekæmpelse i Danmark. Med dette brev vilRådet gerne følge op på høringen og opfordre Socialudvalget til at tage initi-ativer til at fastholde regeringens fokus på bekæmpelse af fattigdom.I rapporten ’En dansk fattigdomsgrænse – analyser og forslag til opgørel-sesmetoder’ fra juni 2013 præsenterede ekspertudvalget om fattigdom sombekendt et forslag til en dansk fattigdomsgrænse. Regeringen tog efterføl-gende grænsen til efterretning og har stillet i udsigt, at der allerede fra 2014vil komme en årlig redegørelse om udviklingen i fattigdom.Det er meget positivt, at vi nu har en officiel fattigdomsgrænse i Danmark.Det er imidlertid også vigtigt, at der bliver fulgt op på ekspertudvalgets an-befalinger om en fortsat udbygning af viden om fattigdom. Rådet for SocialtUdsatte vil opfordre til, at der afsættes fornødne ressourcer til følgende til-tag:

Der skal udarbejdes indikatorer for afsavn

Fattigdom handler om mangel på økonomiske ressourcer, men fattigdomskal også ses i forhold til, hvad størstedelen af befolkningen har adgang til.Ekspertudvalget anbefaler, at der arbejdes videre med principper for kon-struktion af et dansk afsavnsindeks. Ekspertudvalget havde ikke de fornødneressourcer til at lave det nødvendige praktiske arbejde.

Faktorer der øger risikoen for fattigdom analyseres grundigt

Ekspertudvalget anbefaler, at der arbejdes videre med at analysere de fakto-rer, der øger risikoen for fattigdom, fx psykisk lidelser, misbrug, svage net-værk mv. Ekspertudvalget havde ikke de fornødne ressourcer til at analyserealle relevante faktorer.

Fattigdomsgrænsen skal robusthedstjekkes løbende

Ekspertudvalget anbefaler, at der løbende foretages et robusthedstjek afgrænsen for økonomisk fattigdom på baggrund af budgetmetoden – dvs. envurdering af de konkrete varer og tjenester, den enkelte skal kunne købe forat opnå en acceptabel levestandard i Danmark. Dette arbejde med budgetme-toden skal sættes i gang.Rådet for Socialt Udsatte vil derudover opfordre Socialudvalget til at arbejdefor følgende punkter:
Tlf. 4185 1100www.udsatte.dkE-mail: [email protected]J.nr. 2013-31
2

Der skal sættes mål for bekæmpelsen af fattigdom

Bekæmpelse af fattigdom handler i høj grad om social inklusion af udsattegrupper. Alligevel har regeringen ikke sat et mål for bekæmpelse af fattig-dom i udspillet ’Alle skal med’ fra september 2013, hvori regeringens socia-le 2020-mål præsenteres. Rådet opfordrer til en målsætning om en halveringaf fattigdommen inden 2020.

Der skal ske en vurdering af ny lovgivnings konsekvens for fattigdom

Relevant lovgivning bør konsekvensberegnes med hensyn til virkningen påantallet af personer i gruppen af fattige. Det sker allerede konsekvensbereg-ninger af lovgivning ift. en række andre centrale politikområder, som ek-sempelvis miljø.

Regeringens fattigdomsredegørelse skal indeholde uafhængige vurde-

ringer af udviklingen

Regeringen har i kølvandet på ekspertudvalgets anbefalinger tilkendegivet,at der vil blive udarbejdet årlige fattigdomsredegørelser. Rådet påpeger i denforbindelse, at det er vigtigt, at rapporterne ikke blot indeholder ’de tørre tal’fra regeringens embedsmænd og regeringens egen vurdering af den førtepolitiks virkninger, men også uafhængige policy-vurderinger.

Der er behov for bred politisk opbakning

Rådet vil afslutningsvis fremhæve, at det er centralt for det videre arbejdemed at nedbringe antallet af fattige i Danmark, at området besidder den nød-vendige legitimitet i den forstand, at der er en generel politisk accept af fat-tigdomsgrænsen i Folketinget. Det gælder også for udviklingen af indikato-rerne for afsavn og risikofaktorer. Socialudvalget kan indtage en nøglerolle ien sådan proces, der skaber bred enighed om grænsen.Rådet for Socialt Udsatte håber, at Folketingets Socialudvalg vil holde rege-ringen fast på, at den følger op på ekspertudvalgets anbefalinger, ligesomRådet vil opfordre Socialudvalget til at udfordre regeringen på, hvordan denmener, at fattigdomsgrænsen skal bruges i arbejdet for at bekæmpe fattig-dom.
Med venlig hilsen
Jann Sjursen
cc.
Social-, børne- og integrationsministerenØkonomi- og indenrigsministeren