Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del Bilag 107
Offentligt
1324684_0001.png
1324684_0002.png
1324684_0003.png
16. januar 2014

Kommissorium

for

advokatundersøgelse af Social-, Børne- og Integrationsministeriets tildeling

af 1 mio. kr. til ”Stemmer på kanten”

1.

I beretning fra Folketingets Socialudvalg af 18. december om ”social-, børne- ogintegrationsministerens håndtering af sagen om bevilling til ”Stemmer på kanten” fremgår, atsocial-, børne- og integrationsministeren vil gennemføre en uvildig advokatundersøgelse af heleforløbet i den verserende sag vedrørende bevillingen til ”Stemmer på kanten” og optakten til denne.Den 12. august 2013 udarbejdede Social-, Børne- og Integrationsministeriet beslutningsgrundlagetom at afsætte midler til en ansøgningspulje, ”Fremme af udsattes valgdeltagelse”, der skullemedvirke til at fremme socialt udsatte borgeres valgdeltagelse ved kommunal- og regionsvalget den19. november 2013. Den 13. august 2013 besluttede Social-, Børne- og Integrationsministeriet atafsætte midler til en sådan ansøgningspulje.Den 26. august 2013 offentliggjorde Social-, Børne og Integrationsministeriet en pressemeddelelse,hvor det blev oplyst, at der var afsat en pulje på 1 mio. kr., som kunne søges af organisationer,kommuner og andre til aktiviteter, der faldt inden for puljens formål.Ministeriet havde i forbindelse med lanceringen af ansøgningspuljen kontakt med kampagnen”Stemmer på kanten” ved Huset Zornig om mulighederne for offentliggørelse, bl.a. gennemkampagnens nyhedsbrev. ”Stemmer på kanten” havde således den 20. august 2013 rettethenvendelse til social-, børne- og integrationsministeren med en forespørgsel om, hvorvidtministeren ville komme med en udtalelse om kampagnen i et nyhedsbrev, som ”Stemmer påkanten” udgiver.Den 29. august 2013 tilkendegav social-, børne- og integrationsministeren over for en journalist fraFyens Stiftstidende – i forbindelse med ministerens deltagelse i Brugernes Bazar i Odense – at dervar afsat midler til kampagnen ”Stemmer på kanten”, og umiddelbart derefter bekræftedeministeren over for Lisbeth Zornig Andersen, at der var afsat 1 mio. kr. til ”Stemmer på kanten”.I dagene efter den 29. august 2013 var Social-, Børne- og Integrationsministeriet i kontakt med”Stemmer på kanten”, der i den forbindelse fik oplyst, at ministeriet var bekendt med ministerenstilkendegivelse over for Lisbeth Zornig Andersen. ”Stemmer på kanten” blev oplyst om, at de for atkomme i betragtning til støtte skulle søge om midler fra ansøgningspuljen og opfylde kriterierne forpuljen. Embedsmænd fra Social-, Børne- og Integrationsministeriet vejledte også ”Stemmer påkanten” om ansøgningsprocedure mv. Der var bl.a. i form af en e-mail af 2. september 2013 kontaktmellem ministeriet og ”Stemmer på kanten”, ligesom der den 5. og 10. september 2013 blev afholdt
møder på embedsmandsniveau mellem Social-, Børne- og Integrationsministeriet og ”Stemmer påkanten”.Den 5. september 2013 hævede Social-, Børne- og Integrationsministeriet beløbet iansøgningspuljen, der skulle medvirke til at fremme socialt udsatte borgeres valgdeltagelse vedkommunal- og regionsvalget den 19. november 2013, fra 1 mio. kr. til 2 mio. kr.Social-, Børne- og Integrationsministeriet modtog den 14. september 2013 en ansøgning fra”Stemmer på kanten” om støtte til kampagnen. Ministeriet modtog i alt 36 ansøgninger til en samletsum af 4,0 mio. kr.Den 19. september 2013 traf Social-, Børne- og Integrationsministeriet beslutning om at tildele i alt17 projekter støtte fra puljen, mens 19 projekter fik afslag. ”Stemmer på kanten” fik tildelt 1 mio.kr. De pågældende ansøgere fik besked den 19. september 2013, og ministeriet udsendte den 23.september 2013 en pressemeddelelse om udmøntningen af puljen.

2.

Social-, børne- og integrationsministeren har besvaret en række spørgsmål fra Folketinget omsagen, ligesom ministeren den 11. december 2013 har besvaret to samrådsspørgsmål om sagen.

3.

På samrådet den 11. december 2013 oplyste social-, børne- og integrationsministeren, at hun villeiværksætte en uvildig advokatundersøgelse af sagen.På den baggrund ønskes gennemført en uvildig advokatundersøgelse af det faktiskebegivenhedsforløb i forbindelse med Social-, Børne- og Integrationsministeriets beslutning den 19.september 2013 om fordelingen af puljen, ”Fremme af udsattes valgdeltagelse”, der skulle medvirketil at fremme socialt udsatte borgeres valgdeltagelse ved kommunal- og regionsvalget den 19.november 2013. Undersøgelsen skal omfatte hele forløbet i sagen og optakten til denne vedrørendeudmøntning af puljen fra den 12. august 2013, hvor beslutningsgrundlaget udarbejdes, til beslutningtræffes om udmøntning af puljen til fremme af udsattes valgdeltagelse den 19. september 2013.Undersøgelsen skal omfatte en redegørelse for, om fordelingen af puljen og sagsbehandlingen i denforbindelse har været i overensstemmelse med de gældende regler og principper samt vejledningerog retningslinjer mv.Social-, Børne- og Integrationsministeriet skal anmode Dem om at forestå undersøgelsen.Advokatundersøgelsen skal bygge på en gennemgang af alt foreliggende materiale i Social-, Børne-og Integrationsministeriet vedrørende de forhold og den periode, der er genstand for undersøgelsen,herunder sagens dokumenter, e-mails, sms’er og øvrigt skriftligt materiale. Materiale udarbejdet tilbrug for ministerens efterfølgende mundtlige besvarelse af folketingsspørgsmål såvel som skriftligesvar til Folketinget indgår heri. Skriftligt materiale fra Huset Zornig, som er tilgængeligt, vil kunneinddrages i undersøgelsen, i det omfang dette er relevant.På baggrund af den nævnte gennemgang af sagsmaterialet anmodes De om at foretage en vurderingaf, om der i Social-, Børne- og Integrationsministeriet er begået fejl og forsømmelser, og i så faldom der er grundlag for at indlede sager om disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar mod bestemte
embedsmænd. I givet fald anmodes De om at udarbejde udkast til tjenstlig indberetning vedrørendeden eller de pågældende personer.Der kan ikke foretages afhøringer af eller indhentes udtalelser eller lignende fra impliceredeembedsmænd eller andre.Som led i vurderingen af embedsmændenes forhold skal det på baggrund af ovennævnteundersøgelse af det faktiske begivenhedsforløb undersøges og beskrives, i hvilket omfangministeren har været inddraget i sagen.Hvis Deres gennemgang af sagen giver anledning hertil, bedes De komme med forslag til, hvorledessagsbehandlingen i sager som den foreliggende om tildeling af puljemidler mest hensigtsmæssigtkan tilrettelægges.

4.

Resultatet af undersøgelsen vil blive offentliggjort.Advokatundersøgelsen skal afsluttes snarest muligt og så vidt muligt senest den 1. april 2014.