Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del Bilag 138
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:+ bilag
12. februar 2014PolitikontoretLasse Risager2014-19203-03351065405
1.
Til orientering sendes vedlagt Rigspolitiets rapport af 4. februar 2014om indsats vedrørende chikane, trusler og vold mod ansatte i politi og an-klagemyndighed.Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Rigs-politiet, Rigsadvokaten, Østjyllands Politi og Politiforbundet.Rapporten indeholder en gengivelse af det relevante retsgrundlag, en kort-lægning af erfaringer, en beskrivelse af den nuværende indsats og en ræk-ke fremadrettede forslag.2.
Kortlægningen af erfaringer bygger på oplysninger fra landets 12 politi-kredse, politiet i Grønland, politiet på Færøerne, Politiforbundet, statsad-vokaterne og politiets netværkspsykologer.Det fremgår bl.a., at der på baggrund af indberetningerne fra de 12 politi-kredse er identificeret i alt 2.381 sager fra 2012 og 1. halvdel af 2013, hvorpolitiansatte er blevet udsat for chikane, trusler eller vold.Størstedelen af sagerne vedrører hændelser i arbejdstiden, hovedsageligt irelation til almindelige politiopgaver ved festmiljøer, større begivenhedereller under særlige indsatser, f.eks. på Christiania, i Vollsmose eller i Gel-lerup-parken. Hændelserne udspringer oftest af vrede, frustration eller af-magt i forbindelse med anholdelse, ransagning eller bortvisning, og ger-ningsmanden vurderes i en del af sagerne at have været påvirket af alko-hol, stoffer eller andre rusmidler. Der er typisk tale om spontane handlin-ger i affekt snarere end egentlige motiverede overgreb.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
54 sager vedrører hændelser i fritiden. Her er der typisk tale om fornærme-lig tiltale eller tilråb og nedstirring. Motivet er typisk knyttet til, at den po-litiansatte er involveret i rocker- og bandeindsatsen eller har berøring medandre kriminelle netværk. I flere af sagerne ses det bagvedliggende motivat være hævn eller et forsøg på at intimidere den politiansatte.Det fremgår endvidere af rapporten, at forholdene i hovedparten af sagernehar medført sigtelse efter straffeloven og for størstedelens vedkommendeogså har ført til fængselsstraf eller bøde. Ofte er sagerne en del af en fællesafgørelse i et sagskompleks.3.
Det er arbejdsgruppens opfattelse, at der allerede i dag er høj grad af fo-kus på at håndtere og modvirke chikane, trusler og vold mod ansatte i poli-ti og anklagemyndighed, ligesom der er stor fokus på at kunne begrænseeventuelle følgevirkninger af realiserede chikanerier, trusler og voldshand-linger, herunder gennem politiets psykologtjeneste, formaliserede debrie-finger, kollegastøtte mv. Arbejdsgruppen bemærker endvidere, at forebyg-gelse af vold og trusler mod politiet samt konflikthåndtering også indgårsom en stor del af politiets uddannelse.Herudover er det arbejdsgruppens vurdering, at de eksisterende regler ibl.a. straffelovens § 119, stk. 1, og § 121 sammen med reglerne om tilholdmv. giver mulighed for såvel effektiv forebyggelse som strafforfølgning afvold, trusler og chikane mv. mod ansatte i politi og anklagemyndighed,uanset om forholdet begås mod den pågældende under dennes udførelse aftjenesten eller i fritiden i anledning af tjenesten.Arbejdsgruppen anfører på den baggrund, at der ikke umiddelbart er iden-tificeret behov for nye lovgivningsinitiativer på området.Arbejdsgruppen fremkommer derimod i rapporten med en række konkreteforslag til initiativer og anbefalinger i forhold til registreringspraksis, straf-forfølgning samt indsats vedrørende chikane og trusler på internettet, ud-dannelse, arbejdsmiljø og italesættelse.
Karen Hækkerup/Trine Dahl2