Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 9
Offentligt
.
Orienteringsnotat om HELCOM miljøministermøde den 3. oktober 2013
Østerlandenes miljøsamarbejde inden for Helsingforskommissionen, HELCOM,forbereder den ministererklæring, som skal vedtages på HELCOMs miljøministermødet iKøbenhavn den 3. oktober 2013. Nærværende notat er udarbejdet på grundlag af detreviderede femte udkast til erklæringen, dateret den 24. september 2013. Et endeligtudkast vil først foreligge efter det sidste embedsmandsmøde den 2. oktober 2013.1. Centrale emner
Et udkast til ny HELCOM-miljøministererklæring er udarbejdet med henblik påvedtagelse af miljøministrene på HELCOM miljøministermødet den 3. oktober 2013 iKøbenhavn. Erklæringen har til formål at understøtte Østersølandenes indsats for atimplementere målsætningerne i Baltic Sea Action Plan fra 2007. Det er planens mål atopnå god miljøstatus for Østersøen til 2021.Ministererklæringen indeholder genberegnede og opdaterede reduktionsmål for, hvilkemængder af næringsstoffer de enkelte østersølande må udlede til Østersøen. Disse nyereduktionsmål erstatter de foreløbige reduktionsmål, som landene vedtog i 2007. Detgenerelle ambitionsniveau for ministererklæringen vurderes at svare til fuldgennemførelse af den allerede eksisterende EU-regulering (vandrammedirektivet oghavstrategidirektivet), samtidig med, at de enkelte landes reduktionsmål synliggøres ogkonkretiseres. For flere lande indebærer opfyldelse af målene store udfordringer.Nedenfor er beskrevet de centrale emner i erklæringsteksten.HELCOMs fremtidige strategi indeholder generelle tilsagn om at styrke/fortsættelandenes fremadrettede arbejde inden for HELCOM i forhold til det tværsektoriellesamarbejde, gennemførelse af god miljøtilstand på den mest omkostningseffektive måde,koordinering af opfølgningen på Baltic Sea Action Plan med hhv. de relevante EU-direktiver og den maritime doktrin i Rusland, samarbejde med forskningsinstitutioner omsocio-økonomiske analyser, genoprettelse af beskadigede levesteder i kyst- oghavområder, klimatilpasning samt effektivisering af HELCOMs interne arbejdeDen politiske beslutningsdel indeholder anerkendelse af de videnskabeligt genberegnedemål for de maksimalt tilladelige tilførsler af næringsstoffer til Østersøen og en tilslutningtil de deraf følgende mål for de enkelte Østersølandes tilførsler af henholdsvis kvælstofog fosfor. Beslutningsdelen indeholder desuden en anbefaling af gødningsregnskaber påden enkelte landbrugsbedrift samt vedtagelser af bl.a. en række anbefalinger, somHELCOM-arbejdsgrupper har udarbejdet. Beslutningsdelen indeholder på nuværendetidspunktikkeet afsnit om, hvornår HELCOM-landene skal ansøge FN’sSøfartsorganisation, IMO, om at få Østersøen udpeget som NECA-område.
Beregningerne af de maksimalt tilladelige tilførsler af næringsstoffer og de tilhørendereduktionsmål er udarbejdet af forskere i Baltic Nest instituttet under hhv. ÅrhusUniversitet og Stockholms Universitet. Det fremgår, at der allerede er opnået reduktioneri tilførslerne af næringsstoffer, men at der fortsat er et væsentligt behov for yderligerereduktioner i tilførslerne af kvælstof og fosfor.De nye tal for maksimalt tilladelige tilførsler af næringsstofferne kvælstof og fosforligger på samme niveau som forudsat i Baltic Sea Action Plan fra 2007, når heleØstersøområdet betragtes under ét. Som noget nyt er beregninger også gennemført fordelområder af Østersøen. For Kattegat viser beregningerne, at der ikke er behovyderligere reduktion i tilførslen af næringsstoffer, mens der i den Centrale Østersø(området øst for Bornholm) fortsat er behov for store reduktioner i tilførslerne af såvelkvælstof som fosfor. Tilsvarende er der i den Finske Bugt også behov for væsentligereduktioner af både kvælstof og fosfor.Landenes fremadrettede arbejde med at iværksætte de fornødne tiltag vil blive fulgt nøjeaf HELCOM.Fra dansk side arbejdes der fortsat på, at den politisk beslutningsdel vil blivekompletteret med en opfordring til at ratificere ballastvandkonventionen samtbeslutninger om håndtering af marint affald. Udkast til beslutninger herom står pånuværende tidspunkt i den supplerende fortegnelse over beslutninger. En evt. beslutningom at indsætte en beslutning vedrørende NECA-ansøgningen vurderes først at kunnetræffes på ministermødet.Den supplerende fortegnelse over beslutninger indeholder en beskrivelse af de leverancerog retningslinjer, som HELCOM skal prioritere i den nærmeste fremtid inden forfølgende områder:Biodiversitet og økosystemets ydelser af betydning for Østersølandenes samfund.Forurening af gødningsstoffer fra land.Forurening med miljøfarlige stoffer fra luften og fra land.Søfart og aktiviteter på havet.Beredskab mod ulykker på havet og kyst.Vidensopbygning og miljøvurderinger.Maritim fysisk planlægning.Udbytte af beskyttelse af havmiljøet.
2. Regeringens holdning
Regeringen støtter behovet for at arbejde videre med tiltag, der har til formål atgenoprette Østersøens miljøtilstand med henblik på opnåelse af god miljømæssigtilstand.Regeringen støtter, at erklæringens ambitionsniveau ligger på et niveau, som svarer tilfuld gennemførelse af de eksisterende EU-direktiver f.eks. vandrammedirektivet oghavstrategidirektivet, samtidig med at Rusland inddrages i de fælles anstrengelser for atforbedre Østersøens natur og miljø. Regeringen støtter derfor, at erklæringen lægges tilgrund for det fremadrettede samarbejde mellem HELCOM-landene.
2
Regeringen støtter, at HELCOM-landene etablerer nationale lofter for den maksimalttilladelige belastning af næringslofter. Regeringen vurderer, at den igangværende ogkommende danske vandplanindsats samt iværksættelses af Gøteborgaftalens forpligtelserom reduktion af kvælstofudledninger til atmosfæren vil kunne sikre, at Regeringen kanopfylde erklæringens forslag til belastningsloft for Danmark.Regeringen lægger vægt på, at det regionale samarbejde for at forbedre Østersøensmiljøtilstand skal harmonere med tiltag i andre internationale fora. Derfor læggerregeringen vægt på, at forholdet til EU’s fælles fiskeripolitik respekteres i fuldt omfang,således at de enkelte lande ikke pålægges forpligtelser, som falder inden for EU’senekompetence og at udpegningen af beskyttede områder i HELCOM-regi skal bygge påde kriterier, der er fastlagt i Natura 2000 direktiverne.Regeringen støtter en beslutning om udpegning af Østersøen som NECA. Regeringenarbejder for, at HELCOM snarest muligt vil indsende ansøgning til FN’sSøfartsorganisation, IMO, om udpegning af Østersøen som NECA, og at en beslutningskal træffes på ministermødet den 3. oktober.
3